Blog » Digital Marketing » Marketing Digital: ce inseamna si de ce este important?

Marketing Digital: ce inseamna si de ce este important?

Pentru a-ti explica mai bine ce inseamna marketing digital, o sa incep cu un exemplu:

Te-ai decis să ieși la cină, dar nu știi unde? Dorești să schimbi mobila, dar ești indecis ce model vrei să alegi? Răspunsurile la aceste întrebări ști deja unde să le găsesti: pe Internet.

In ziua de astazi, achizițile si consumul produselor sunt extrem de influențate de bloguri, recenzii, și opinii online. Acesta este motivul pentru care cele mai multe companii integrează strategiile lor de marketing in domeniul online apelând la digital marketing .

Ce este marketing-ul digital?

Prin marketing digital ințelegem o ramura a marketingului produselor si serviciilor ce se desfașoară online prin intermediul paginilor web, canale social media si e-commerce-uri aceste este deseori numit si web marketing.

Mai pe scurt, sa-ți promovezi businessul prin intermdiul internetului!

Activitatea de marketing digital include toate activitățile SEO și SEM (Search Engine Optimization și Search Engine Marketing), dar include, de asemenea, competențe și experiență specifice legate de instrumente precum Google AdWords, e-mail marketing, lead generation si marketing afiliat afiliat.

Marketing-ul digital iți va permite să atingi un obiectiv țintă si de a vedea rezultatele indiferent de zona geografică in care te afli. Vei putea urmări și monitoriza acțiunile utilizatorilor în timp real pentru a îmbunătăți și optimiza strategiile de marketing de zi cu zi. Cum poți face asta?

Pornind de la baze și implementând o buna strategie de marketing digital urmând urmatorii pași:

  • studiază publicul, incearca sa afli ceea ce doresc și de ce au nevoie
  • definește o value proposition (propunere de valoare)
  • stabiliște obiectivele și prioritațile business-ului tau
  • folosește instrumente pentru a colecta si interpreta date despre utilizatori, in vederea inbunatațiri produselor și servicilor cu scopul de a satisface exigențele clientiilor tai

Dar de ce este important marketing-ul digital? Care sunt avantajele?

Web marketing-ul reprezintă o oportunitate importantă de a investi în dacă doriți să susțineți vânzările de produse și servicii, să atrageți clienți noi sau să le păstrați pe cei existenți , sau să-i integrați în activități de marketing offline mai tradiționale. 

Cu toate acestea, în foarte multe cazuri, marketingul digital este singura oportunitate de vânzare: gândiți-vă de exemplu la comerțul electronic , pentru care marketingul pe internet este o parte esențială a existenței lor, întrucât dacă nu ar putea vinde nimic online, falimentul ar fi asigurat. 

strategie de marketing digital

Prin urmare, în cazul comerțului electronic, este esențială o strategie digitală integrată care să garanteze conversia contactelor în vânzări efective. Pentru brandurile care au și canale de vânzare offline, marketingul digital este o oportunitate extraordinara.

Pentru a afla mai multe despre comertul electronic, citeste articolul dedicat: E-commerce: ce inseamna si cum poti crea unul de succes

Cum poti deveni un Digital Marketing Manager

Digital Marketing Manager este figura care coordonează și administrează o echipă în cadrul unei agenții sau companii care  elaborează un plan eficient de marketing și comunicare pentru produsul sau serviciul respectiv; 

Un astfel de manager trebuie să aibă în mod necesar o mare de cunoștințe in domeniul digital: pe scurt, el trebuie să cunoască fiecare ramură a Web Marketing-ului.

Cu siguranță cunoștințe de web design si user exeperience. El are cunoștințe SEO, așadar poziționarea pe motoarele de căutare . Trebuie să cunosc lumea publicității: de la google  AdWords până la campanii de remarketing direct și pe rețelele de socializare.

Dar haide să intram in specific si sa vedem care sunt instrumentele pe care marketing-ul digital ni le oferă:

Principalele activitati ale marketing-ului digital

Publicitate online

Advertisingul online se refera la activitățile platite de promovare cu carater comercial  și/sau de sponsorizare a unui brand. De cele mai multe ori vei auzi de SEM (search engine marketing) si PPC (pay per click). Aceste activități iti va da vizibilitate instant pe motoarele de cautare prin licitații online pentru diferitele cuvinte cheie pe care decizi să le utilizezi pentru a fi gasit online. Dacă este utilizat în mod corect, acestea vor produce o rentabilitate a investițiilor (ROI), generând astfel profit pentru business.

SEO (Search Engine Optimization)

Această activitate se ocupa cu optimizarea performanței site-ului în ceea ce privește vizibilitatea organică și poziționarea pe motoarele de căutare. Google, Bing și alte motoare de căutare, recompensează site-urile cu cel mai bun conținut ce satisface exigențele utilizatorului.

Este o ramura foarte importanta a marketing-ului digital, deoarece iti poate da vizibilitatea dorita in mediul online. Pentru a afla mai multe, citeste articolul dedicat: ce inseamna SEO si cum se face ?

Content Marketing

Content Marketing implică toate activitațile de creare și distribuire a conținuturilor cum ar fi bloguri si articole cu scopul de a atrage cat mai mulți utilizatori pe site in vederea stabiliri de relații și mai puțin de tranzacții.

Nu poti face marketing digital fara a avea un conținut bun care poate deveni o mina de aur pentru creșterea business-ului tau in termeni de SEO si de colectare a informaților valoroase, care, analizate corect iți ofera posibilitatea de a ghida utilizatorii prin Conversion Funnel (palnia de conversie) generând profit.

Content is king

Digital PR

Ai un produs inedit, oferi un serviciu inovator sau esti un brand nou? E timpul sa te faci cunoscut! Digital PR este o ramura a marketing-ului digital utilizată de branduri pentru a crește prezența lor online prin construirea relațiilor cu bloggeri, jurnaliști online și cu publicul de pe rețelele de socializare. O strategie de PR digitală ajută la creșterea și îmbunătățirea reputației unei societăți în comunitățile online, oferind vizibilitate brandului. Dacă este folosit în mod corespunzător are efecte pozitive asupra SEO, rata de conversie și ROI.

Social Media Marketing

O alta strategie importanta a marketing-ului digital, este Social media marketing. Aceasta ramura se concentrează pe activitățile de promovare a produselor, serviciilor și brandurilor prin intermediul rețelelor de socializare, care permit interacțiunea directă între utilizator și companie.

Canalele social pot avea o influența puternică de implicare a utilizatorilor, capabilă să le direcționeze pe site-ul țintă . Nu este necesar să fi prezent pe toate canalele de socializare, dar este important să le monitorizezi bine pe cele alese și sa interpretezi rezultatele.

Conversion Marketing

Cuprinde toate tehnicile ce au ca scop transformarea utilizatorilor in clienți platitori, iar in cele din urmă in clienți fideli. Cum?

Prin intermediul unei analize a informaților mixte, creativitate și tehnologie. Puse impreună, aceste componente ajuta substanțial la conversia utilizatorilor in clienti.

Analizând informatile se poat afla toți pașii pe care un utilizator i-a parcurs pentru a ajunge pe site. Astfel, se poate aduce imbunatațiri și modificări structurale ale arhitecturii si designului site-ului folosind metoda de testare A/B pentru a putea ghida mai bine noi utilizatori in vederea atingerii obiectivelor.

conversion marketing

Marketing Automation

Marketing automation se referă la automatizarea unor acțiuni manuale de marketing cu ajutorul unor software-uri cum ar fi Eloqua sau Salesforce Marketing Cloud. Cum?

Prin automatizarea acțiunilor repetitive, actualizarea si segmentarea automată a bazei de date, gestionarea trimiterii e-mailurilor si inregistrarea punctelor de contact cu posibili clienți. Pentru a afla mai multe despre aceasta activitate a marketing-ului digital, citeste articolul dedicat: ce inseamna marketing automation?

Email Marketing o Direct Email Marketing (DEM)

Email marketing constă în trimiterea de e-mail-uri și buletine informative ca un mijloc de a comunica direct cu clienții sau potențialii clienti cu un scop comercial sau de fidelizare. 

Un e-mail bine gândit devine momeala perfectă pentru “a-ți ademeni peștele in cârlig”, deoarece creeaza o legătura directă cu destinatarul.

Software-uri de automatizare a e-mail-urilor ca si MailChimp te va ajuta sa-ți segmentezi publicul target pentru a putea trimite e-mailuri personalizate

Mobile Marketing

Mobile marketing cuprinde toate activitațile destinate pentru a putea interacționa cu utilizatorii prin intermediul dispozitivelor mobile cu mar fi smartphone sau tablete. Folosește instrumente ca și Responsiv Website (optimizate pentru navigarea internetului de pe mobil), localizare GPS, SMS, social media si aplicațtii.

Este o practică fundamentală pentru o strategie de marketing digital de succes. Din 2016, procentul de români conectați la internet prin intermediul dispozitivelor mobile este intr-o continuă creștere, in detrimentul utilizatorilor de internet in modalitate desktop.

User Expericence

Trebuie sa te asiguri ca site-ul tau este usor de gasit, clar, estetic si utilizabil pentru a putea oferii utilizatorilor o experiența calitativa atunci cand navighează site-ul. Cum?

  • Înbunatațirea performanței
  • Creerea unei structuri intuitive
  • Optimizarea pentru dispozitive mobile
  • Printr-un design atragător

Marketing-ul digital este un ocean plin de pești și la început poate fi dificil să stabilești și să coordonezi activități pentru a ieși în evidență în comparație cu alți concurenți, dar e factibil. Dacă ai găsit acest articol interesant și vrei sa apelezi la digital marketing pentru atingerea obiectivelor si nu ști de unde să incepi, contacteaza-mă iar împreună vom elabora o strategie digitală adaptată nevoilor tale. 

Un comentariu la „Marketing Digital: ce inseamna si de ce este important?”

  1. Pingback: De ce trebuie să îți iei cea mai bună găzduire web din Romania? | | Stiri.rol.ro

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.