Pe scurt, un e-commerce (comerț electronic) este doar procesul de cumpărare și de vânzare a produselor prin mijloace electronice, cum ar fi aplicațiile mobile și internet.
Comerțul electronic se referă atât la comerțul online, cât și la tranzacțiile electronice. Acesta și-a mărit foarte mult popularitatea în ultimele decenii și începe să înlocuiască tot mai mult magazinele tradiționale.
Un e-commerce îți permite să vinzi și să cumperi produse 24 de ore pe zi, fără a fi nevoit să fi prezent fizic într-un magazin tradițional. Totuși, a avea un magazin e un plus care te va ajuta în atingerea obiectivelor.
Continut
Ce inseamna e-commerce (comert electronic)? Definitie
În timp ce mulți oameni cred despre comerțul electronic ca fiind business to consumer (B2C), există multe alte tipuri de e-commerce. Acestea includ site-uri de licitație online, Internet Banking, bilete online, rezervări și tranzacții business to Business (B2B). Recent, comerțului electronic sa extins prin vânzările folosind dispozitive mobile, cunoscut sub numele de “m-Commerce“.
De ce a înregistrat comerțul electronic o creștere explozivă în ultimul deceniu? Pe măsură ce Internetul este înrădăcinat în viața noastră de zi cu zi, acceptarea comerțului electronic continuă să crească, iar întreprinderile profită de acest lucru.
La începutul anilor 2000, mulți oameni au fost sceptici să dea detaliile cardurilor lor la un retailer online. CertificatesEncryption SSL și fiabilele sisteme de plăți externe, cum ar fi PayPal, WorldPay și Skrill au contribuit la îmbunătățirea încrederii oamenilor în e-commerce.
Care sunt avantajele unui e-commerce?
Crearea unui e-commerce nu a fost niciodată mai usoară ca și acum. Platforme cum ar fi Shopify sau WooCommerce permit și persoanelor mai puțin experte în tehnologie să creeze un magazine online.
Sunt demult apuse zilele în care figuri profesionale ca și Web Developers sau Web Designers sunt necesare pentru a crea și gestiona o astfel de activitate.
În zilele noastre, modelele de design și sistemele WYSIWYG (what you see is what you get) permit persoanelor să pornească un magazin de comerț electronic în câteva minute.
Iată 7 avantaje pentru care ar trebui să-ți deschizi un e-commerce:
Global Reach: Cu un magazin fizic ești limitat geografic la piețele din apropiere, de exemplu, dacă ai un magazin în București și vrei să vinzi în Alba Iulia, trebuie să deschizi o altă locație fizică.
Un e-commerce nu are această limitare. Poți vinde oricui, oriunde în lume prin intermediul comerțului electronic digital.
Întotdeauna deschis: Activitățile fizice au de obicei ore limitate, dar un magazin online de comerț electronic rămâne “deschis” 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an. Acest lucru este extrem de convenabil pentru client și o oportunitate excelentă pentru comercianți.
Reduce costurile: Companiile ce folosesc comerțul electronic au costuri de funcționare semnificativ mai mici decât magazinele tradiționale. Nu există nici o chirie, nici un personal de a angaja și de a plăti, și costuri fixe de operare mai mici.
Gestiunea automatică a inventarului: Este mult mai ușor să automatizați gestionarea stocurilor prin utilizarea instrumentelor electronice online și a furnizorilor terți. Acest lucru a salvat companiile de comerț electronic miliarde de dolari în inventar și costurile de exploatare.
Gestiunea inventarului a devenit tot mai sofisticată. Acum îți poți gestiona acțiunile pe mai multe canale cu ușurință. Prin urmare poți vinde și urmări acțiunile, cum ar fi în piețele ca eBay, Amazon, Etsy sau un magazin fizic.
Marketing de precizie: Comercianții online pot colecta o cantitate incredibilă de date despre consumatori pentru a se asigura că vizează persoanele potrivite pentru a vinde produsele lor.
Acest lucru reduce costul de achiziție a clientului și permite companiilor de e-commerce să rămână extrem de agile. Imaginează-ți posibilitatea de a viza doar persoanele de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care trăiesc în zonele urbane. Asta e marketing de precizie, și astfel de tehnică nu se poate aplica cu un magazin tradițional.
Poziție a magazinului independentă: un proprietar a unui magazin online, nu este legat de un singur loc atunci când îl gestionează. E de ajuns un laptot și o conexiune la internet pentru a-ți putea administra afacerea.
Tipuri de comercianti al unui e-commerce
În general, există două tipuri de comercianți e-Commerce:
- Cei care vând produse fizice: acest lucru este destul de auto-explicativ. Este doar cumpararea si vanzarea de produse fizice printr-un fel de suport electronic. De exemplu, ai putea vinde marfa de nisă ca și: moda, accesorii, articole de uz casnic, jucarii, etc
- Magazine care vând produse digitale (AKA produse pe care le poți descarca): dacă ai achiziționat vreodată un curs online, acesta intră în categoria de “produse digitale”. Dacă pentru a avea acces la acest curs trebuie să te loghezi, să devii membru, sau să-l descarci, acesta este cu siguranță un “produs digital.”
Ce fel de business e-commerce poti incepe ?
Care sunt provocările unui e-commerce ?
În teorie totul despre un e-Commerce arata minunat, cu toate acestea, la fel ca în majoritatea începuturilor există unele provocări ce va trebui să le depășești atunci când lansezi o astfel de afacere de unul singur.
Așadar, m-am gandit să te inițiez în această calătorie și să te atențonez asupra anumitor obstacole ce vei întâlni:
Încrederea: este un cuvânt mare când vine vorba de un e-commerce și se prezintă sub mai multe forme.
- Pot avea clienții încredere în compania ta?
- Pot avea încredere în sistemul de plată ales de tine?
- Pot avea încredere ca produsele tale sunt de bună calitate?
O soluție de plată fiabilă ca și PayPal te poate ajuta să caștigi încredere persoanelor care vizitează site-ul. Folosind un sistem de revizuire cum ar fi Trustpilot sau obținerea unui certificat Google Trust, sunt doar câteva dintre modurile în care poți depăși aceste potențiale obstacole.
Probleme tehnice: dacă nu ai cunoștințe despre tehnologie destul de avansate, și să fim sinceri, nu ai nevoie de multă pentru a putea crea un magazin online; s-ar putea să întâmpini urmatoarele probleme:
- Ce se întâmplă dacă sistemul de plată nu mai funcționează?
- Știi HTML, CSS, sau JavaScript pentru a depana probleme de codificare?
- Dacă dorești să proiectezi un banner sau să editezi o imagine pe site, ai cunoștințe de web design?
Dacă nu reușești să rezolvi aceste probleme de unul singur, trebuie să apelezi la un expert.
Din fericire, platformele ca și Shopify, WooCommerce și BigCommerce au servicii dedicate pentru a te ajuta să rezolvi aceste probleme.
Concurența: Deoarece costurile inițiale de instalare asociate cu pornirea unei afaceri e-Commerce sunt atât de scăzute, acest lucru îl face o piață saturată. Deci, este vital să faci o cercetare amănunțită înainte de lansare, și de a găsi o nișă profitabilă.
Nici o prezență fizică: Deși acest aspect se îmbunătățește cu timpul, faptul că potențialii clienți nu pot atinge sau simți marfa pe care vor să o cumpere, poate fi un dezavantaj.
Iată unele moduri pentru a depași aceste obstacole:
- Oferă returnări gratuite
- Adaugă imagini de înaltă calitate
- Arată clienți satisfăcuți ce folosesc produsele tale
- Include o descriere foarte detaliată a produselor
- Creează o secțiune FAQ pe fiecare pagină
Cheltuieli inițiale: Cea mai mare provocare cu un e-commerce este de a realiza prima vânzare.
Pentru a face acest lucru s-ar putea să trebuiască sa cheltui niște bani pentru a face alți bani. Unele modalități pentru a începe pot fi:
- Crearea unei campanii de Google Shopping
- Utilizarea pop-up-urilor pentru a racolta date despre consumatori
- Utilizarea de email marketing
- Colaborarea cu influencers
Câteva exemple de magazine e-commerce:
Astfel de magazine apar în jurul nostru ca ciupercile după ploaie.
Toate au succes?
Majoritatea esuează
Dar de ce?
În plus, față de obstacolele menționate mai sus, proprietarii uită să pună nevoile utilizatorilor înaintea obiectivelor lor.
Experiența utilizatorului ( UX – user experience ) e vitală pentru un e-commerce
Oferirea unei experiențe excelente a utilizatorului este o caracteristică esențială a oricărui magazin de comerț electronic de succes. Dacă nu vei avea mare grijă de acest aspect, totul va deveni mai greu.
Care sunt principalele tipuri de e-commerce ?
Majoritatea sunt B2C (buyer to consumer). Dar există mai multe forme de e-commerce, iar una cu siguranță se poate potrivi cu ideea ta de afacere.
Există 6 tipuri de comerț electronic. Le voi enumera si explica pe scurt:
- Business-to-Business (B2B)
Destul de auto-explicativ, B2B e-Commerce apare atunci când o tranzacție se face între două companii.
Printre companiile B2B de succes enumar: HubSpot care oferă software-uri de marketing și vânzări Inbound, iar Xero oferă software de contabilitate pentru întreprinderile mici și mijlocii.
- Business-to-Consumer (B2C)
Este tipui de comerț electronic ce vinde produse persoanelor obișnuite, ca mine și ca tine.
Vânzarea în detaliu online, ca și dropshipping de obicei funcționează cu acest tip de comerț electronic.
- Consumer-to-consumer (C2C)
Când procesul de vânzare se desfășoară între 2 consumatori. Acest tip de comerț electronic a crescut considerabil în ultimul deceniu.
Siteuri ca și Depop, Gumtree, Shpock sunt cunoscute în acest tip de business.
eBay este încă lider de piață în această nișă, stabilit în 1995. Este urmatîndeaproape de Etsy, care a fost fondat zece ani mai târziu, în 2005.
- Consumer-to-Business (C2B)
Modelele Consumer-to-business sunt mai puțin frecvente în comerțul electronic.
Acest lucru se materializează atunci când un consumator vinde sau contribuie cu bani într-o companie. Companiile care utilizează crowdsourcing sau o campanie Kickstarter pentru a-și finanța afacerea se încadrează ca fiind C2B.
- Business-to-Administration (B2A)
Acest tip de e-commerce apare atunci când tranzacțiile sunt efectuate online între companii și guvern.
Acest tip de afacere tinde să implice o varietate de servicii, cum ar fi securitatea socială, ocuparea forței de muncă și documentația legală.
Acest tip de comerț electronic a înregistrat o creștere în ultimii ani datorită investițiilor în e-government.
- Consumer-to-Administration (C2A)
Și nu în cele din urma, acest tip de e-commerce implică toate tranzacțiile între indivizi și guvern. Unele exemple:
- Educatie: publicare si diseminare de informatii, învatamant la distanta
- Impozite: formulare, plăți și declarații de venit
- Sănătate: plăți a unor servicii de sănătate, rezervări
Care sunt cele mai bune platforme de site-uri e-Commerce ?
Un constructor de site-uri eCommerce? De ce am nevoie de așa ceva?
În ziua de astăzi sunt la modă.
O să-ți fac un rezumat cu privire la patru dintre cele mai semnificative instrumente, pentru a construi un e-commerce, de pe piață și ce tipuri de companii sunt cele mai potrivite pentru acestea:
Shopify
Această platformă a fost mereu în frunte în bătalia de a face construirea unui e-commerce accesibil tuturor.
Planurile lor tarifare pleaca de la 9$ și îți oferă teme gratuite pe care le poți folosi pentru început.
A făcut procesul de creare a unui site web incredibil de ușor chiar și pentru cel mai mare Technophobe.
Beneficiezi de asistența lor în caz de probleme 24/7 prin e-mail, telefon și suport live chat, indiferent de planul tarifar.
Este potrivit Shopify pentru afacerea mea?
Dacă ești în căutarea de o platformă pentru a începe propria afacere e-Commerce de la zero intr-un mod rapid, atunci Shopify este o alegere excelentă. În plus, pe măsură ce afacerea crește, Shopify poate crește pentru a satisface nevoile tale, oferind reduceri de transport mai bune, conturi nelimitate ale personalului și rapoarte avansate.
WooCommerce
Pe când toate celelalte platforme beneficiază deja de gazduire web gratuită, WooCommerce este “găzduit de la sine.”
Trebuie să-ți cumperi un pachet de gazduire web și să-ți instalezi WordPress. Apoi e de ajuns să instalezi plug-in-ul WooCommerce, și ești gata să pornești la drum.
Este potrivit WooCommerce pentru afacerea mea ?
Dacă vrei să găsești o soluție pentru a crea un magazin online, cu un buget mic și o înțelegere de web developing discretă, atunci WooCommerce este opțiunea pentru tine!
Deasemenea, este ideal dacă ai deja un cont de WordPress.
Magento
Există două versiuni a unei platforme de e-commerce; una numită “soluție Open Source“, similar cu WooCommerce în cazul în care vrei să cumperi propriul domeniu și hosting.
Iar a 2-a este o soluție găzduită, dar acest lucru poate fi foarte, foarte scump.
Magento este folosit de unele dintre cele mai mari companii din lume și scalabilitatea sa este aparent nesfârșită.
În timp ce ați putea recunoaște un magazin creat cu Shopify doar uitandu-te la el, Magento are o gamă largă de teme pentru a face site-ul unic.
Este potrivit Magento pentru afacerea mea ?
În cazul în care compania ta decolează și ai nevoie de mai multă flexibilitate cu site-ul tău., atunci Magento este ideal.
BigCommerce
Cel mai mic plan tarifar pleaca de la 29,95 euro, iar temele și magazinul de aplicații este foarte variat.
Backend-ul platformei este foarte intuitiv, chiar și pentru cei care nu sunt foarte abili construirea de magazine online.
Ca și Shopify, suportul tehnic e valabil 24/7 , pentru a-ți răspunde întrebărilor și a-ți rezolva problemele.
Este potrivit BigCommerce pentru afacerea mea ?
Dacă ești ambițios și crezi că afacerea ta va decola rapid, această platforma poate fi adecvată nevoilor tale.
Este foarte accesibil și are o gamă de back-end utilă pentru reduceri și cupoane. Ca să nu mai vorbim, că îți oferă posibilitatea de a vinde prin intermediul Facebook-ului.
Piete de comert electronic
Vânzarea de articole doar prin magazinul tău online, poate limita potențialul vânzărilor.
Ar trebui să iei în considerare piețe prin care poți să-ți vinzi produsele plătind un comision la fiecare tranzacție.
Uite o listă scurtă de piețe cu care ar trebui să colaborezi:
eBay – Oamenii au presupunerea că eBay este pur pentru activitățile de tip C2C, dar nu e așa.
Există o întreagă serie de tranzacții B2B și B2C care apar pe această piață.
Dacă un produs nu se vinde, încearcă să-l pui pe eBay ca și licitație, pentru a recupera niște bani.
Amazon – nu prea există ceva ce Amazon nu vinde. Ceea ce înseamnă că și tu îți poți vinde produsele.
Cu circa 90.000 $ / pe minut cheltuiți pe Amazon, este imperativ ca lista ta de produse să fie prezentă pe această piată.
Etsy – este piața ideală pentru a vinde tot ceea ce e creat manual.
Etsy are o comunitate fantastică și este excelent pentru construirea unei bune reputații ca și vânzător.
Alibaba – este o piață pentru producători, furnizori, exportatori, importatori, cumpărători, angrosiști, produse și contacte de afaceri.
Un avantaj considerabil a acestei piețe, este că ai acces la nenumărați furnizori care vând orice ți-ai putea imagina.
De ce buget am nevoie pentru a porni un magazin online?
Poți începe de la 0, și să ajungi să câștigi cu un e-commerce.
Iată câteva aspecte importante pentru a te ajuta la început:
- Alege platforma de e-commerce adecvată nevoilor tale
- Folosește un design atractiv
- Asigură-te ca prezența ta online, lasă întotdeauna o impresie bună
- Încarcă poze de înaltă calitate cu produsele
- Asigură-te că site-ul tău e-commerce este ușor de navigat
- Creează un USP (Unique Selling Proposition)
- Creează un blog pe siteul tău de e-commerce
- Creează o pagina interesantă despre ”cine ești”
- Optimizează conținuturile pentru SEO
- Țintește cu precizie publicul ideal
- Folosește chatul live, pentru a îmbunătați raportul tău cu clienții
- Folosește coduri pentru cupoane
- Asigură-te ca procesul de cumpărare este intuitiv
- Să ai o strategie de expediere a produselor eficace
- Primește raspunsuri sau recenzii din partea clienților, și fă îmbunătățirile necesare
- Site-ul tău trebuie să fie sigur
- Folosește Social Media pentru a-ți îmbunătății reputația, și pentru a direcționa trafic pe site.
Ai pus bazele unui e-commerce ? Acum trebuie să te străduiesti să faci această activitate profitabilă.
Acum ai o idee de unde să începi și cum să acționezi.
Vrei să începi un e-commerce și ai nevoie de sfaturi? Contactează-mă, și impreuna vom elabora o strategie adaptată nevoilor tale.
3 comentarii la „E-Commerce: ce inseamna, si cum poti crea unul de succes”