Blog » Digital Marketing » Mobile Marketing: ce inseamna si cum se face

Mobile Marketing: ce inseamna si cum se face

Mobile marketing se poate defini ca o strategie ce folosește mai multe canale pentru a intercepta publicul țintă care folosesc smartphones, tablete, și/sau alte dispozitive mobile prin intermediul paginilor web, email, sms și mms, social media și aplicații.

Telefoanele mobilele au schimbat felul în care utilizatorii relaționează cu brandul.

Tot ce se poate face de pe un computer desktop, acum poți și de pe telefon. De la deschiderea unui email si a vizita o pagina web, la citirea articolelor; acum se poate face toate astea și printr-un ecram mic a unui telefon mobil. Consideră că:

  • 80% din utilizatorii de internet dețin un smartphone
  • 60% din utilizatori folosesc platfomele mobile , ca și smartphones si tablete pentru a naviga pe internet.

Publicitatea eficientă pe mobil, înseamnă înțelegerea publicului țintă, proiectarea conținutului ținând cont de aceste platforme, și utilizarea strategică a aplicațiilor de marketing SMS/MMS și aplicații.

Cum sa creezi o strategie de mobile marketing ?

Fiecare brand își creează propia strategie unică bazată pe industria din care face parte și tipul publicului țintă.

Când vine vorba de tehnologia mobilă, totul se rezumă la personalizare, iar in mobile marketing, cheia spre succes e aceiași: personalizarea.

 

strategie mobile

 

Primul pas : Crează mobile buyer personas

Înțelegerea publicului țintă este primul pas în orice strategie de marketing si in special de mobile marketing, iar Buyer Personas reprezintă un instrument valoros pentru a ajuta în acest proces.

Buyer Personas sunt pur și simplu reprezentări fictive ale diferitelor tipuri de clienti.

Încearcă să creezi un profil bazat pe trecutul fiecaruia, descrierea postului de muncă, tipul de publicitate preferat, obiecții etc.

Este mai ușor să determini un canal și o voce pentru mesajele de marketing atunci când ai o imagine clară a publicului țintă.

Încearcă să determini cum aceștia folosesc telefonul mobil. Cât de mult din totalul navigarilor au loc pe mobil? Dacă folosesc smartphone-ul pentru a face achiziții ?

Un mod simplu de a începe, este de a cerceta statistici de mobile marketing cu privire la utilizarea telefoanelor mobile. Unele dintre acestea sunt:

  • 65% din emailuri sunt deschise mai întâi de pe mobil
  • 48% din utilizatori își incep navigarea pe internet accesând un motor de căutare

Pasul al-doilea: Fixează obiective

Următorul pas este la fel de important. Definirea obiectivelor te va ajuta să înțelegeți ce acțiuni trebuie să iei pe parcursul anului care urmează.

Ce vrei să realizezi cu strategia ta de mobile marketing?

Vrei să:

  • Să crești traficul de pe mobil ?
  • Să-ți marești baza de date a contactelor ?
  • Să generezi vânzări ?

Orice ai de gând să faci, amintește-ți să creezi obiective care sunt:

  • Masurabile
  • Specifice
  • Realiste
  • Utile în timp
  • Realizabile

Cateva exemple de obiective SMART:

În loc de a fixa ca obiectiv creșterea traficului de pe mobil și atât, încearcă să crești traficului doar cu 25% în următoarele 30 de zile.

Sau

În loc de a genera vânzari și atât, încearcă de exemplu să obții 100 de achiziții de pe mobil.

Vezi diferenta? E mai ușor să fixezi obiective minime la început, pentru a vedea rezultatele și a lua masurile corespunzătoare.

Pasul 3: stabiliște metricele (KPI) pentru a evalua rezultatele

Acum că ai fixat obiectivele, trebuie să clarifici cum vei masura rezultatele acestora.

Poți să întelegi pe deplin succesul sau eșecul obiectivelor stabilite, dacă ai o valoare prestabilită pentru fiecare măsuratoare pe care o vei folosi.

Spre exemplu: daca ai un site cu aproximativ 100 de mii di vizitatori de pe mobil pe lună, iar scopul tău e să crești traficul cu 25% în următoarele 30 de zile, vei stabili o țintă de 125 de mii de vizitatori pâna la data stabilită.

Uite niște exemple de ce ai putea măsura:

  • Interacțiune: oferă conținut mobile friendly pentru potențialii clienți care caută informații despre industria sau produsul tău. Asigură-te că site-ul este accesibil de pe mobil pentru a îmbunătăți mobile SEO.
  • Achiziție: asigură-te ca emailurile trimise sunt mobile friendly, cu butoane ce îndeamnă utilizatorul spre achiziție (call to action) clare și la vedere. Acestea ar trebui mai la începutul pagini și destul de mari pentru a putea facilita click-ul.
  • Asistență: Într-o piață constant conectată, serviciul clienți este o oportunitate de marketing. Permite clienților să poată să te contacteze cu ușurință prin orice platformă doresc, inclusiv butoane simple Click-to-Call pentru utilizatorii de smartphone.

Pasul 4: Definește ce instrumente de mobile marketing vei folosi pentru a monitoriza performanța și optimiza strategia

În sfârșit, trebuie să decizi de instrumente vei utiliza penntru a vedea rezultatele strategiei tale de mobile marketing.

Spre exemplu, Facebook Ads are o platformă care îți permite să urmarești cu acuratețe decursul campanilor tale publicitare. Dar atunci când vine vorba de campanii de email marketing pentru mobile, există oare un instrument ce îți permite să le poți urmări.

Google Analytics te poate ajuta să monotorizezi traficul de pe mobil, prin:

  • Comportamentul utilizatorilor atunci când accesează siteul sau o campanie de pe telefon.
  • Date despre experința utilizatorului, care îți vor spune ce pagini trebuie oprimizate pentru mobil.

Aceste statistici împreună cu alte date îți pot spune ce cuvinte cheie au adus trafic de pe mobil, ce conținut preferă utilizatorii și care pagini să le optimizezi pentru mobil mai întâi.

Mobile-Friendly Website ?

Un site mobile friendly nu mai este o opțiune, ci o necesitate atunci cand vine vorba de mobile marketing. Creșterea traficului de pe mobil, cuplat cu algoritmul de clasificare Google a paginilor web mobile firendly, înseamnă că site-ul unui brand trebuie să se adapteze la dispozitivele mobile pentru a rămâne competitiv.

Pentru motoarele de căutare, acest lucru înseamnă:

  • Conținutul încape pe ecran, fară scroll lateral sau zoom
  • Conținutul se încarcă rapid
  • Fară erori

Google a pus la dispoziție chiar și un intrument gratuit pentru a testa siteul dacă e mobile friendly și-ți sugerează ce înbunatațiri trebuie să faci.

Cel mai important motiv pentru a avea un site mobile friendly este de a crea o experiență a utilizatorului consecventă și interactivă. Mobile UX (user experience) are un efect dramatic asupra fiecărei etape a ciclului de cumpărare:

  • 64% din utilizatori abandonează pagina dacă aceasta nu se încarcă în maxim 10 secunde
  • 35% nu pot face o achiziție pe motivul ca siteul nu este mobile friendly

Mobile-Friendly-Website

Să te asiguri ca siteul tău e ușor navigabil de pe mobil, asta ar trebui să fie primul tau obiectiv de marketing.

Mobile advertising prin email

Cu 57% din e-mailurile deschise pe platformele mobile și 69% dintre utilizatorii care șterg e-mail-ul ce nu este optimizat pentru astfel de dispozitive, există clar o interacțiune între utilizatori si campanii de email marketing pentru mobil.

email marketing mobile

În orice caz, este important ca destinatarii să poată profita din plin de dimensiunea limitată a ecranului. Asta înseamnă a face la email-uri scurte, clare și la subiect.

Include o imagine daca vrei, dar asigura-te ca se va încărca rapid. Asigură-te că butoanele pentru CTA (call to action) sunt la vedere și usor de clickat

În sfârșit, nu uita de pagina de destinație (landing page). Daca emailurile tale sunt mobile friendly, dar linkul de destinație trimite la o pagină care nu e optimizată pentru mobil, utilizatorul se va simți frustrat și va ieși de pe pagină.

Crearea unei pagini de destinație unice pentru o campanie de e-mail marketing este o modalitate foarte bună pentru a-ți atinge obiectivele de mobile marketing.

O pagină de destinație îți va pune la dispoziție o mulțime de măsurători care te vor ajuta la monitorizarea succesului campaniei.

Iată câteva lucruri ce trebuie să le ți în minte când proiectezi o astfel de pagină:

  • Ține minte ca utilizatorii folosesc degetele pentru a selecta ceea ce doresc. Folosește butoane simple și un template la fel de simplu
  • Formulare scurte, cu cat mai puține câmpuri de complectat, cu atât mai bine.
  • Asigură-te că imaginile se adaptează fiecărui tip de dispozitiv
  • Pe cat arată de bine vertical, trebuie să arate și pe orizontal.

SMS și MMS marketing, este personal

SMS, cunoscut și ca ”serviciu de mesagerie scurtă” pune in context modul personal prin care mobile marketing poate interacționa cu un client sau potențial client, prin trimiterea de mesaje pe dispozitivul acestora.

SMS și MMS sunt canale foarte puternice pentru o strategie de mobile marketing.

Peste 3,6 miliarde de persoane în lume pot primi mesaje, iar 90% din acestea sunt deschise în cel mult 3 minute (în comparație cu 90 de min pentru deschiderea unui email). Consideră că:

  • Procentul de deschidere a SMS-urilor este de 98%, față de cea a emailurilor de 22%
  • SMS-urile pot fi de 8x mai eficiente în relaționarea cu utilizatorii

Este important să ți mereu în minte ca acest canal este mult mai personal decat celelalte. Când interacționezi cu un utilizatori prin email, SMS sau MMS trebuie să fi respectuos și clar:

  • Nu depași 160 de caractere
  • Nu folosi jargoane și abreviații
  • Ofera utilizatorului o informție valoroasă
  • Creează un CTA (call to action)

Un mod similar de a ajunge publicul țintă pe dispozitive mobile este MMS (serviciul de mesaje multimedia). Diferența este că MMS este un mesaj multimedia care poate fi trimis peer-to-peer, de la un furnizor de servicii de mesagerie mobilă, sau de la un site web, la un telefon mobil. Mesajele MMS pot include texte, fotografii, videoclipuri, track-uri sau GIF-uri. Opțiunile media extinse permit crearea unui mesaj mai personalizat.

Publicitate prin aplicatii pentru mobil

Orice deținător de o afacere, se întreabă dacă este necesar să aibă o aplicație pentru mobil pentru a-și atinge obiectivele de marketing. Cert e că nu există un raspuns exact, depinde de fiecare afacere în parte.

publicitate prin aplicații

O aplicație îți permite să faci conținutul disponibil și offline, iar acest lucru este cu siguranta un plus. De multe ori aplicația îți permite să interacționezi mai bine ca un site, aceasta poate fi mult mai estetică la nivel de grafică, și mai presus de toate, în cazul în care cei care o descărcă permit, poate trimite notificări cu mesaje promoționale sau de altă natura.

În ziua de astăzi, există o aplicație pentru orice. Ceea ce înseamnă, că și pentru domeniul tău de activitate este una ce te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de mobile marketing. Astea înseamnă că te folosești de aplicațile existente pe piață, pentru a afișa mesaje promoționale despre produsul tău.

Google AdMob este un instrument gratuit pus la dispoziție de Google, și este cea mai mare rețea de aplicați din care poți să alegi. E un instrument nemaipomenit pentru începători.

Rețele mai mici ca și InMobi, oferă astfel servici la prețuri accesibile.

Concluzia

Pentru că toți devenim mai dependenți de dispozitivele noastre mobile, necesitatea unei strategii de mobile marketing va crește. Chiar și astăzi, foarte puține branduri au o astfel de strategie ca un mod unic de a ajunge la clienții lor.

O strategie de mobile marketing nu poate da rezultate fară a folosi și alte canale și instrumente atunci cand se creeaza campanii de marketing.

Începând de la email marketing, la SEO, la PPC (pay per click), la social media marketing, până la content marketing, există un mod de a interacționa cu utilizatorii pe dispozitive mobile.

Amintește-ți, cheia pentru a ajunge la persoane în mod eficient pe mobil este de a livra mesajul de marketing rapid, în mod clar, și într-un mod care capitalizează capacitatea ta de a livra ceea ce aceștia doresc atunci când doresc.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu