Email marketing este cel mai puternic instrument de publicitate disponibil pe internet, prin care poți crea și menține contactul cu potențialii clienți, prieteni, admiratori, colegi etc.
Scopul acestui articol este de a oferi primele elemente de bază pentru înțelegerea tehici de e-mail, marketing pentru începători.
Continut
Ce inseamnă email marketing ?
E-mail marketing este o formă de marketing direct (DEM), care integrează strategii și tactici folosite pentru a crea și distribui conținut prin e-mailuri cu scopul de a crea relații între brand și clienți, sau pentru a trimite informații și actualizări de natură promoţională.
Fiind un instrument incredibil de puternic și eficient, ca și o mașină de curse foarte potentă, dacă este condusă în mod greșit ar putea produce consecințe neplăcute.
Nu este suficient să ai o astfel de masină pentru a deveni un”pilot de curse”, trebuie să ai informațiile necesare și un minim de cunoștințe pentru a înțelege cum această tehnică poate fi benefică pentru afacerea ta.
Cum sa faci Email Marketing si de ce ?
Un motiv pentru care să faci e-mail marketing, este pentru că e ușor măsurabil în termeni de ROI (return of investment); iar tot legat de ROI, e-mail marketing garantează cele mai performante rezultate în ceea ce privește convertirea utilizatorilor, în comparație cu alte canale de web marketing.
Pe de altă parte, consumatorilor le place să primească buletine informative de la brandurile lor preferate, deoarece sunt rapide și inerente într-o comunicare unu-la-unu și pentru că oferă actualizări în timp real cu privire la ofertele speciale de produse și servicii.
Modul corect de a face email marketing nu este de a trimite o mie de buletine informative cu oferte excepționale, reduceri și promoții cu mesajul constant și unic “CUMPĂRĂ, CUMPĂRĂ, CUMPĂRĂ”… aceste buletine informative și acest tip de e-mail marketing nu funcționează.
O campanie de e-mail marketing trebuie să aibă la bază un plan editorial pentru crearea de conținuturi valoroase (content marketing) trimise utilizatorilor.
Vrei să afli cum să creezi conținuturi de calitate adaptate nevoilor tale? Citește acest articol: content marketing ?
Cui ii poate folosi email marketing-ul ?
În ceea ce privește web marketingul, nu toate instrumentele de promovare pot fi aplicate in orice situație, deoarece nu exista întotdeauna un instrument compatibil cu toate cazurile; dar email marketing face o excepție.
Email marketing-ul îi este folositor oricui
E-mail marketing este o excepție de la regula.
Este instrumentul de web marketing cu mai mult potențial decât toate celelalte, și se potrivește pentru toate tipurile de companii.
Feedback-ul la această afirmație este ușor de depistat în viața de zi cu zi, e-mail-ul îți este cerut de toți: magazine de îmbrăcăminte, supermarketuri, magazin de animale, uneori chiar și de restaurantul favorit.
Acest lucru se datorează faptului, că prin folosirea acestei tehnici poți obține cel mai “intim” contact cu utilizatorul, pe care instrumentele de promovare web îți poate oferi.
A reuși să trimiți un mesaj în inbox-ul unui client sau potențial client, și să creezi un raport unul-la-unul cu acesta te ajută să să-ți atingi obiectivele intr-un mod rapid.
Ce platforma de email marketing sa alegi?
Fără a uita că oferă comunicării tale un avantaj profesional: poți conta pe rapoarte precise, șabloane responsive și spam aproape inexistent. Și acestea sunt doar unele dintre cele mai evidente beneficii pe care le poți obține.
Desigur, înainte de a lua orice decizie, gândeste-te la nevoile tale și la suma pe care esti dispus să o cheltui în funcție de dimensiunea bazei de date. Acum să trecem la punct și să vedem ce platformă de email marketing să alegem.
Cum sa alegi platforma de email marketing ?
Există aspecte de luat în considerare atunci când alegi platforma ideală de marketing prin e-mail. Am menționat deja unele dintre ele, dar exista multe altele:
- Selecteaza un instrument cu un design îngrijit, un șablon funcțional și un editor complet.
- Platforma trebuie să vă permită să creați liste și să segmentați abonații dvs. în funcție de caracteristicile lor.
- Software-ul de e-mail de marketing pe care îl alegi trebuie să iti permita adaugarea unui formular de abonare(subscribe).
- Serviciul activează mesaje automate la ocazii speciale.
- Instrumentul trebuie să includă rapoarte care evidențiază rezultatele, astfel încât să aveți șansa de a vă îmbunătăți strategia de marketing prin e-mail.
Alte aspecte care nu trebuie subestimate? Testarea A / B și domeniul personalizat trebuie să fie incluse în cerințele necesare, precum și posibilitatea de a putea integra platforma cu alte instrumente.
Cele mai populare platforme de email marketing
NewsMAN
NewsMAN este un software de colectare si gestionare a e-mailurilor potrivit in special pentru trimiterea de buletine informative strategice si campanii de marketing prin e-mail profilate.
Ne place foarte mult aceasta platforma pentru usurinta ei de configurare si pentru integrarea cu cele mai populare CMS cum ar fi WordPress si cele mai cunoscute solutii e-commerce precum Magento, Prestashop, Open Cart. Integrarile sunt multiple si nu se limiteaza doar la platforme open source, ci si custom precum Zapier, Privy, MerchantPro sau Gomag.
Planul tarifar pentru trimiterea de campanii de email marketing este in functie de marimea bazei de abonati si este conceput astfel incat promovarea sa ramana rentabila pentru compania dvs.
Un alt mare avantaj este posibilitatea de a programa mail-uri automate (parte integranta a universului de automatizare a marketingului), adica fluxuri de corespondenta programate care simplifica procedurile de contactare a utilizatorilor.
GetResponse
Acest instrument de e-mail marketing are un cost și o perioadă demo de 30 de zile. Are însă aproximativ 500 de șabloane responsive care iti permit să creezi newsletter informative profesionale .
În plus, se integrează cu sistemul dvs. de afaceri, Facebook și alte software-uri precum WordPress, PayPal și Shopify. Surprizele nu se termină aici. Acest sistem efectuează teste A / B eficiente: poți testa subiectul e-mailului, numele expeditorului, ora și conținutul.
Punctul slab care ar putea pune la îndoială alegerea acestei platforme pentru a trimite e-mailuri?
Deși are instrumente bune de răspuns automat – de exemplu, șterge sau mută automat contactele din liste atunci când au loc anumite acțiuni – poate fi limitată în unele funcții.
MailChimp
MailChimp este poate cea mai faimoasă platformă de marketing prin e-mail, una dintre primele din acest sector. Acest software este gratuit pentru până la 2.000 de membri și este ușor de utilizat chiar și pentru newbies.
Cu MailChimp in versiunea gratis poți creea campanii de teste A / B, RSS și HTML. Instrumentul pentru trimiterea de newsletter se conectează bine cu Facebook, Instagram și WordPress.
Unul dintre dezavantajele MailChimp? Oamenii trebuie să confirme de două ori înregistrarea pe listă de pe site și apoi prin e-mail.
Scopul acestei functii este reducerea numărului de mesaje respinse.
ConvertKit
Ce platformă de marketing prin e-mail să alegi dacă esti blogger ? ConvertKit este probabil cel mai potrivit pentru, deoarece a fost conceput special pentru cei care lucrează cu un “jurnal online”.
De fapt, se poate dovedi a fi soluția ideală dacă intenționezi să difuzezi conținutul prin trimiterea de newsletter. Un prim aspect interesant al acestui instrument proiectat în detaliu?
Diagrama de bare care evidențiază noi membri și iti permite să înțelegi ce articole și surse de trafic extind baza de date .
Soluția oferă o secțiune rezervată pentru crearea campaniilor de email marketing pentru promovarea cursurilor de instruire online și se integrează perfect cu serviciile cele mai utilizate de bloggeri și jurnaliști.
Notă discordantă: această platformă nu oferă o perioadă de încercare gratuită și are un cost lunar.
Obiectivele Email Marketingului
Ei bine, în acest moment ar trebui să fie mai clar pentru tine ce înseamnă e-mail marketing și de ce poate fi important pentru afacerea ta.
Dar ce obiective ar trebui să aiba o campanie de email marketing?
Pentru fiecare afacere obiectivul zilnic este de a vinde produse sau servicii, a lua legatura cu clientii noi sau cu clientii deja avuți.
Principala problemă în procesul de vânzare, în experiența mea, este că în cele mai multe cazuri, compania vine în contact cu potențialul client într-un moment în care clientul nu este pregătit pentru a cumpara.
Poate că îi place vânzătorului, compania ta îi inspiră încredere, îi place produsul sau serviciul pe care îl propui, dar în momentul în care vei intra în contact cu el, din orice motiv, potențialul client nu este pregătit să cumpere…
Și ce se întâmplă în multe cazuri ca acestea?
Lunile trec sau chiar ani, până când clientul este gata să cumpere, dar în același timp nu ai reușit să stabilești o “relație” cu el și sfârșește adresându-se unui concurent pur și simplu pentru că el apare la momentul potrivit.
Acest lucru se întâmplă foarte des, și poate ți s-a întâmplat și ție.
Cum intervine email marketingul in acest proces ?
Email marketing joacă un rol foarte important în acest proces: stabilește o conexiune constantă cu utilizatorul și păstrează în viu în memoria clientului numele companiei până când acesta va fi gata să cumpere.
Avantajul acestei metode, e că nu trebuie să cheltuim bani si timp, cicălind clientul cu apeluri periodice sau întalniri în persoană.
Dacă ai intrat în contact cu un client și ai obținut adresa lui de mail, și permisiunea de a-l inscrie la newsletter-ul tău, vei stabili cu el o relație ce va deveni stabilă in timp, până in momentul cand acesta va fi gata să cumpere.
Tehnici de Database Building (obtinere de contacte) ?
Database Builing (construire bază de date) se referă la toate aceste tehnici utilizate de marketingul digital pentru a lărgi baza de contacte a unei afaceri.
Eficiența acestor tehnici este dată de capacitatea de a identifica cele mai potrivite contacte compatibile cu afacerea ta. Pentru a alimenta o baza de date există mai multe moduri, și fiecare dintre ele, atât online cât și offline, se prezintă ca o potențială oportunitate de a converti vizitatori în noi abonați.
Atunci cand construiești o baza de date trebuie să pui accentul mai mult pe calitatea contactelor decat pe cantitatea lor. O interactivitate slaba din partea potențialului client nu te poate ajuta să-ți atingi obiectivele.
Primul lucru de făcut pentru a extinde baza de date, este cu siguranta creșterea numărului de entry points (puncte de intrare).
Printre punctele de intrare offline sunt cu siguranta expozitiile si evenimentele in care, uneori, primind un gadget gratuit, poți completa formularele de abonament la newsletter.
Interesantă metodă este și completarea unui formular de contact în magazine comerciale sau restaurante: un formular de feedback despre calitatea servicilor, pus împreună cu nota de plată din pizzerie sau restaurant este o tendință care devine treptat stabilită și care permite o profilare perfectă.
Printre punctele de intrare online găsești clasicele formulare de înscriere, pop-up-uri, descărcări de conținut relevant folosit ca lead magnet (atragere contacte), și desigur, organice (SEO) sau anunțuri sponsorizate pe Facebook.
Email marketing: strategii de atragere si fidelizarea a clientului
Dar cum poate email marketing-ul să se transforme intr-un mijloc potent de fidelizare a clienților? Ce trebuie să faci pentru a stabili o relație consolidată și constantă în timp, cu contactele din mail list-ul tău, fară ca aceștia să să-și dorească vreodată să apese pe butonul de unsuscribe ?
Webtrends, un furnizor de sisteme de optimizare a conversilor (creșterea vânzărilor) online, punctează pe un element distinctiv : personalizare.
Este esențial să se utilizeze toate cunoștințele dobândite despre clienți pentru a trimite mailuri precise, personalizate în funcție de interesele, obiceiurile și achizițiile online recente efectuate de către fiecare utilizator.
Există mai multe best practice la care să apelezi când vine vorba de email marketing. Printre acestea gasești accesul de pe multi-dispozitive. Înseamnă trimiterea de mailuri optimizate chiar și pentru mobil, deoarece mai multe 48% din e-mailuri sunt deschise de pe un smartphone.
KPI-uri (key performance indicators) ce trebuie monotorizate
Ce măsurători trebuie să folosești ca să vezi eficacitatea unei campanii de email marketing :
CTR (Click-Through-Rate): procentul de destinatari care fac click pe unul sau mai multe linkuri într-un anumit e-mail. Această măsurătoare este deosebit de importantă pentru evaluarea și monitorizarea activităților de testare A/B, deoarece oferă o imagine completă a capacității unui buletin informativ și a conținutului acestuia.
CTOR (Click-To-Open Rate): este un index și mai detaliat al CTR-ului și reprezintă procentul de utilizatori care au făcut clic pe mesaj în raport cu numărul total de utilizatori care au deschis e-mailul cel puțin o dată. CTOR este un indicator util pentru a defini responsivitatea utilizatorilor cu privire la mesajul primit prin evidențierea numărului de utilizatori care au dat click pentru a aprofunda argumentul.
Conversion rate: procentul de destinatari care fac click pe un link dintr-un email și completează o acțiune obiectivă specifică, cum ar fi completarea unui formular, abonarea la un demo, descărcarea unui file sau chiar achiziționarea unui produs. Pentru o evaluare corectă a conversiilor, este esențial să integrezi platforma de email marketing pe care o folosești la Web Analytics, astfel încât să poți urmări comportamentul de navigare al destinatarilor, și să ai o viziune completă a procesului de conversie.
Bounce rate: procentul de e-mailuri trimise, care nu au fost livrate cu succes. Există două tipuri de bounce: un Hard Bounce, cauzat de contacte inexistente, adrese de e-mail invalide, astfel, oferă un indiciu despre calitatea reală a bazei de date ce-ți permite eliminarea lor; un Soft-Bounce care indică o problemă de livrare temporară, de multe ori din cauza uneui inbox plin sau alte probleme legate de serverul destinatarului.
UOR (Unique Open Rate): indică numărul de cititori unici din numărul total de e-mailuri livrate, indiferent de câte ori cititorul a deschis și închis mesajul.
Rec (Rata de livrare): capacitatea de un mesajelor prin e-mail de a fi livrate în inbox-ul utilizatorilor fără a fi blocate de sisteme antispam.
Email sharing/Forwarding rate: procentajul de partajare a conținutului unui buletin informativ prin intermediul rețelelor de socializare sau prin distribuirea e-mailurilor altor persoane.
Rata de Unsubscribe
Una din dilemele webmasterilor atunci cand demarează o campanie de email marketing este monitorizarea constantă a ratei de dezabonare, adică procentul de utilizatori care decid să se șteargă din lista de destinatari a unui buletin informativ. Există multe motive pentru care un utilizator nu mai dorește să primească actualizări, propuneri și mesaje legate de brand în inbox-ul lor.
Primul motiv pentru care rata celor care se dezabonează crește, e saturația pieței.
Un număr tot mai mare de utilizatori se plâng de faptuș că primesc prea multe e-mailuri și, în același timp, majoritatea de la aceleași companii.
Prin urmare, trebuie luate măsuri pentru a optimiza frecvența de trimitere, pentru a evita excesul și comunicarea agresivă.
A doua cauză, strâns legată de frecvență, este relevanța conținutului.
Gusturile utilizatorilor sunt într-o continuă schimbare, se știe, dar asta nu e singura problemă: este mai probabil să nu se mai înțeleagă, ceea ce a fost promisiunea principală care a determinat utilizatorii să se aboneze la newsletter.
E bine să ai o bază de date foarte segmentată, nu numai pentru a optimiza trimiterea de emailuri bazate pe categorii de interes specifice, care sunt perfect în conformitate cu publicul tintă, dar trebuie să le separi aceste baze de date, și pe macro teme (teme ce cuprind o sferă mai largă).
Motivul este evident: dacă un utilizator a ales să primească un buletin informativ pentru a afla cele mai recente oferte privind bunurile și serviciile unei societăți, este posibil ca acesta să nu fie interesat de alte conținuturi.
Al treilea motiv, legat de cel anterior, este că utilizatorii nu ar trebui să fie dezamăgiți: trebuie să furnizezi întotdeauna conținutul la care aceștia se asteaptă. Dacă ai promis beneficiul primirii de informații și actualizări de exclusivitate, este bine ca aceste promisiuni să fie păstrate.
Al patrulea motiv: lizibilitatea și utilizarea.
Astăzi, un număr tot mai mare de utilizatori controleză inbox-ul lor de pe smartphone. Un buletin informativ care nu este afișat corect pe mobil pierde mulți abonați: încărcarea lentă, clickuri inexacte, uzabilitate slabă, sunt unele dintre principalele cauze care determină utilizatorii să se dezaboneze.
Este o bine să testezi întotdeauna schițele newsletter-urilor pe dispozitive mobile: verifică accesul de link-uri și butoane, creează un format simplu grafic, care este mai ușor de citit cu imagini și de conținut clar, mai presus de toate, asigură-te că linkurile care sunt legate de obiectiv (call to action) sunt evidente și ușor de clickable de către utilizatori.
În cele din urmă, doi factori suplimentari ar trebui să fie luați în considerare: familiaritate și plictiseala. Este adevărat că utilizatorii se pot simți iritați de comunicare prea frecventă și agresivă, dar este de asemenea adevărat că, dacă trimiți doar actualizări sporadice riști să pierzi contactul cu publicul țintă.
În general, două săptămâni este o perioadă maximă de timp pentru a menține relevanța, în special cu o audiență care nu este întotdeauna pe deplin implicată. Conținut neinteresant, știri repetitive și neactualizate, schițe grafice de modă veche, sunt doar câteva dintre cauzele care determină utilizatorii să se dezaboneze de la buletine informative neatractive și plictisitoare.
Este bine să se diversifice conținutul creat, să te concentrezi asupra implicării utilizatorilor, respectând în același timp așteptările lor și, în unele cazuri, să le depășeasti: numai în acest fel rata de dezabonare va avea procente din ce în ce mai mici și activitățile de email marketing vor avea succes.
Exemple de campanii de email marketing
Email marketing este o tehnică care își pune amprenta atât pe drumul înspre obiectivele fixate, cât și pe creativitatea agenților de marketing.
Printre cele mai semnificative cazuri, este posibil să se identifice:
Promoții rezervate abonaților: Un exemplu interesant a unei campani de e-mail marketing este cea în care Lavazza a prezentat “Lavazza Firma”, un aparat de cafea pentru birou.
E-mailul trimis contactelor din baza de date, conținea un cupon cu un cod personalizat pentru a primi, chiar înainte de orice achiziție, un kit de bun venit și un set de cești de la designer.
Reamintirea abandonării coșului de cumpărături:
Contactele din baze de date a companiei Privalia, printr-un sistem de automatizare e-mail marketing, primesc e-mailuri care le reamintesc faptul că conținutul căruciorul nu a fost încă golit și sună cam așa: ”Vrei? Încă poate fi a ta”
Storytelling prin email:
Email marketing poate fi utilizat și pentru personal branding. Exemplul jurnalistei săptămânalului “Weekly”, Ann Friedman. Nararea lumii în care trăiește este subiectul buletinelor sale informative trimise în fiecare vineri la mai mult de 25.000 de abonați.
Concluzia
Email marketing poate fi comparat cu un incredient extraordinar a unei rețete ce conține și alte ”produse” pentru a putea avea succes.
Nu poți face e-mail marketing, dacă restul prezenței online este inexistentă.
Nu poți face e-mail marketing cu succes, dacă nu vei scrie conținut valoros pentru cititorii tăi…
Nu poți face e-mail marketing fără a integra si alte instrumente pentru a avea o strategie de digital marketing amplă.
Ai nevoie de sfaturi și de ajutor în elaborarea unei strategii de email marketing? Contactează-mă !
Alin, numele meu este Petre, am citit spre informare materialul expus. De mai mult timp mi-am făcut cont pe platforma 2Performant și m-am înregistrat ca afiliat cu scopul de încerca să fac și eu marketing prin afiliere cu ajutorul email-urilor. N-am reușit nimic până acum, am avut chiar intenția de a ieși din platformă, dar primind în permanență pe adresa mea de email indicată în platformă email-uri de la firmele din platforma 2Performant care m-au primit ca afiliat și am văzut că pot genera link-uri am zis că poate o să găsesc pe cineva binevoitor care ar dori să mă edifice și pe mine cum aș putea să beneficiez de link-urile postate pe adresa mea de email. Știu cum să cer afilierea pe 2Performant, știu să generez link, știu să-l pun pe adresa mea de email, dar nu știu mai departe ce să fac(probabil să trimit email-ul la adresele pe care le am eu până în prezent), nu știu să urmăresc dacă cineva cumpără, cât este comisionul dat și cum intru în posesia lui.
Acestea ar fi unele cerințe ale mele, iar din experiența pe care o ai în domeniu, poate îmi mai dai și alte informații care m-ar ajuta.
Despre mine pot să spun că sunt pensionar, am laptop, mă pasionează folosirea lui dar nu am calificarea și experiența detaliată ca să pot intra în tainele utilizării a astfel de programe de IT.
Dacă dorești să mă ajuți cu ceva sfaturi scrise aș fi recunoscător și mulțumit că un cunoscător al internetului m-a „luminat” și pe mine cât de cât.
Cu stimă, Petre
Adresa mea de e-mail este: afacere9@yahoo.com
V-am raspuns pe mail