Blog » Digital Marketing » Cum sa promovezi un produs cu succes

Cum sa promovezi un produs cu succes

Vrei sa promovezi un produs si sa faci primi pasi in lumea din ce in ce mai complexa a promovarii online si offline ?

In acest articol iti voi dezvalui cum sa promovezi un produs folosind principalele instrumente disponibile atat offline cat si online.

Esti aici, cu noul tau produs fantastic in mainile tale, gata sa cucereasca piata. Dupa zile, luni, poate ani de planificare, cautarea de fraze si design cu care sa-ti promovezi produsul, ai ajuns la testul final: marketing.

Dar cum sa promovezi un produs in lumea marketingului intr-un mod intradevar eficient? Cum sa-l faci sa se transforme intr-un adevarat succes comercial?

produs nou

Daca vrei sa ai raspunsul la aceste intrebari, fixeaza-ti centurile de siguranta si citeste acest articol pana la sfarsit.

Astazi iti voi spune unele dintre cele mai bune strategii cu privire la modul de a vinde un produs intr-un mod extraordinar, prin web. 

Ceea ce ai in fata ochilor nu este inca un alt articol dedicat celor care doresc sa invete sa vanda in cinci sau sase pasi foarte simpli: reteaua este plin de acest tip de articole. Nu vrei sa mai umfli randurile, si nu vrei sa le citesti, crede-ma.

Ceea ce propun, in schimb, este un ghid complet, sincer si deschis: a stii cum sa promovezi un produs nu este nici usor, nici rapid, si cei care doresc sa te convinga altfel nu au nici o idee despre ceea ce inseamna cu adevarat. 

Daca o sa urmezi toate recomandarile din acest articol intr-un mod corect, cu ambitie si dedicat scopului, sunt sigur ca prezentarea produsului tau pe piata va merge dincolo de asteptarile cele mai intraznete. 

Dar fara prea multa vorbareala, hai sa intram impreuna in lumea marketing-ului.

Gaseste-ti publicul tinta

Pentru a intelege cum sa promovezi un produs, trebuie mai intai sa indentifici publicul tinta si sa le intelegi nevoile.

Trebuie sa ai o imagine clara despre tipul persoanelor care o sa-ti cumpere produsul. Asta nu inseamna ca trebuie sa iei toata populatia la rand, ci trebuie sa ”tai o felie” din piata, in care prezentarea produsului tau poate sa aiba succes si sa dea rezultatele dorite.

Totul depinde de tipul de produs pe care doresti sa-l promovezi: tinta ta poate fi barbati intre treizeci si patruzeci de ani inscrisi la o sala de fitness, sau femei la treizeci de ani cu copii prescolari, sau la 20 de ani cu tendinte hipster, sau inca de varsta mijlocie, barbati divortat si cu un iaht ancorat in cel mai apropiat port.

Deci, am spus ca trebuie mai intai sa tintesti audienta: cu cat esti mai specific, cu atat mai eficiente vor fi promotiile, rezultand un impact pozitiv asupra vanzarilor.

Sfatul meu este sa incepi de la un numar mai mic de potentiali cumparatori, o nisa reala, si apoi poti incepe sa te gandesti la extinderea obiectivului.

Potrivit lui Seth Godin, autorul cartii celebre “vaca violet”, primul care utilizeaza produsul va fi ceea ce el numeste Early Adopters(adoptant timpuriu), sau primii utilizatori. O adevarata mina de aur a informatiilor. Ei te vor ghida prin sugestiile si cererile lor, deci ATENTIE!

Aseaza-te si gandeste-te la un plan de vanzare

Prin incadrarea publicului tinta ai facut deja primul pas in lumea comercializarii produselor: din pacate pentru tine, acesta este doar un pas foarte mic pentru a intelege marketing-ul si mai ales pentru a stii cum sa promovezi un produs.

O sa trebuiasca sa te straduiesti trebuie un pic mai mult. Elibereaza cea mai mare masa din casa ta, opreste televizorul, blocheaza pisica in camera si trimite partenerul tau la cumparaturi: ceea ce ai nevoie acum, este concentratia cea mai absoluta.

Am ajuns la momentul in care trebuie sa gandesti la strategia de promovare, cu alte cuvinte, un plan de vanzare. Nu-ti face griji, nu trebuie sa fi un broker sau un expert in marketing pentru a face acest lucru, deoarece tu o sa-l pui in practica, si trebuie sa-l instelegi pe deplin.

In acest document preliminar, va trebui sa organizezi toate etapele de lansare a produsului. Primul element esential al unui plan de vanzare sunt obiectivele pe termen mediu: pentru a le decide trebuie sa ai o abordare grandioasa, dar fara a lua picioarele de pe pamant. Gandeste-te cat de multe unitati de produs pe care vrei si poti vinde ai nevoie in primele trei luni de activitate, cat de multe in urmatoarele trei luni, cat de multe intr-un an.

Bun, acum e momentul sa decizi ce tehnici de vanzare vei folosi, este esential pentru a stii cum sa promovezi un produs:

Vei comunica direct cu consumatorii, fara intermediari, printr-un site web sau un magazin, sau vei apela la comerciantii externi? Cat de multe dintre produse va merge la un eCommerce, si cat de multe pentru magazin fizic?

Un alt element care trebuie sa aiba un plan de vanzari este cronologia activitatilor de promovare si vanzari: cu cat esti mai specifici in redactarea sa, cu atat este mai probabil sa ai o lansare lina si eficienta a produsului.

Cei 12 pasi a lui Nielsen pentru a avea succes

Pe peretele de birou, pe o masa in camera de zi sau pe un perete in garaj ar trebui sa fie panouri cu definitia tinta de vanzari si un sales plan destul de detaliat.

Ajuns aici, ai elementele de baza pentru a promova produsul tau, precum si idei mai clare despre ceea ce doresti sa realizezi.

Esti optimist, esti plin de asteptari, si te descurci bine. Dar, inainte de a intra pe piata, iti recomandam sa verificati produsul si strategia de marketing pentru a 1000-a oara.

Nielsen-12 steps

Nu vorbim despre reteta de sarmale, ci despre viitorul tau antreprenorial: Ia-ti timp si invata din greselile altora, chiar inainte de a le face pe ale tale.

Milioane de dolari sunt cheltuite in fiecare an pentru a lansa noi produse pe piata, de la antreprenori mici ca tine, dar mai ales de la branduri internationale mari si renumite. Ei bine, doar 10% din lansari de produse indeplinesc succesul dorit, asa cum am spus la inceput, a stii cum sa promovezi un produs nu este usor.

Prin urmare, va merita cu siguranta sa mergi inapoi la masa, sa iei o alta foaie goala, care va ajunge langa celelalte: scopul este intotdeauna de a creste sansele de a vinde.

Un studiu de peste mari, realizat de Nielsen pe piata americana, a realizat 12 recomandari cheie pentru lansarea unui produs de succes.

Evident, piata din SUA nu este aceeasi ca a noastra, dar, in principiu, publicitatea un produs pentru Yankees si publicitatea un produs pentru europeni nu este complet diferita. Studiul in cauza a fost efectuat pe baza a 600 de produse lansate si testarea a 20.000 concepte: cele ale lui Nielsen afirma ca aceasta strategie asigura o probabilitate de 75% de a avea succes.

Hai sa aruncam o privire la aceste concepte:

  1. In primul rand, Nielsen te invita sa iei in considerare daca produsul tau are intr-adevar o valoare specifica pentru publicul tinta. Este o inovatie, o imbunatatire fata de alte produse?
  2. Odata ce sti ca produsul tau este cu adevarat inovator si de valoare pentru public, trebuie sa intelegi ca acest lucru nu este suficient pentru a fi intr-adevar vandut: pentru a ajunge in mainile cumparatorilor, trebuie sa fie atragator.
  3. Imaginea vizuala are partea sa: un produs bun intr-un ambalaj anonim a pierdut deja jocul chiar inainte de fluierul arbitrului. Chiar vrei sa intelegi cum sa promovezi un produs? Ei bine, un produs trebuie sa fie in masura sa se vanda: carcasa sa este biletul de vizita, si trebuie sa explice clientilor tot potentialul sau.
  4. Mesajul promotional de pe produs ar trebui sa fie clar si concis: cu o singura privire, clientul trebuie sa inteleaga ce, si de ce poate fi util pentru el. In cuvintele lui Nielsen, “mesajul trebuie sa fie scurt, simpatic, si trebuie sa mearga direct la tinta.”
  5. Epoca aceasta, financiar vorbind, nu este ea cea mai benefica: consumatorii tind sa stranga cureaua. Pentru a-i convinge sa cumpere un produs, este esential ca produsul este raspunsul la nevoia lor, la o dorinta pre-existenta.
  6. Produsul tau este putin probabil sa fie singurul de acest gen pe piata, deci va trebui sa fie in masura sa explice clientilor de ce acest lucru este diferit de orice altceva, aratand avantajele si beneficiile ofertei pusa la dispozitie.
  7. Pentru a promova un produs puteti fructifica ambalare, publicitatea, cupoane etc., dar nici unul dintre aceste elemente nu vor fi in masura sa dea credibilitate produsului tau: pentru a merita banii clientilor tai trebuie sa castige increderea lor.
  8. Nu exista nici un produs fara defecte sau dezavantaje, si al tau nu este o exceptie.Aceste defecte trebuie sa le gasesti inaintea consumatorilor, astfel incat sa nu impiedice ascensiunea spre succes.
  9. Chiar si cele mai inovator produs pot deveni o cacealma in cazul in care nu este promovat si prezentate in mod corect. Deci, sa te straduiesti pentru a-l face cat mai accesibil si vizibil posibil.
  10. Clientul nu trebuie sa accepte doar dezavantajele inevitabile, ci si micile defecte ale produsului tau: acesta trebuie sa se simta confortabil cu costurile sale initiale, de utilizare si de intretinere.
  11. Pentru a promova in mod eficient un produs, trebuie sa-i arati publicului capacitatile sale reale: nu promite clientului ceva care produsul nu este de fapt capabil sa il faca la perfectiune.
  12. Pentru a obtine o competitivitate durabila pe piata, este necesar nu numai sa prezinti un produs de succes, ci si sa il sprijini pentru o perioada lunga de timp, fara a neglija vreodata clientii. In acest fel poti crea fidelizare si loialitate fata de produsul tau.

Invata sa-l vinzi 

In sfarsit, poti sa te ridici de pe scaun, sa lasi pixul jos, sa-ti ridici manecile, si sa incepi sa-ti vinzi produsul – normal, ma astept sa ai deja un produs –

Multi oameni sunt de acord ca cea mai buna metoda, pentru a incepe, este de a aborda consumatorii direct, astfel incat acestea sa poata trage cocluzile direct din feedback-ul lor si sa creeze o baza solida de clienti inainte de lansarea pe piata reala.

Dar de unde poti sa incepi? Alternativele sunt multe…

Poti utiliza propriul site de vanzari, sau poti sa apelezi la cele mai populare cum ar fi Amazon sau eBay. Dar poti, de asemenea, crea o retea personala prin organizarea de evenimente cu prietenii si prietenii prietenilor, construirea unei retele mici de vanzari locale.

Citeste si: cum sa vinzi pe ebay sau cum sa vinzi pe Amazon.

Primele vanzari iti va permite sa faci ultimele retusuri ale produsului: poti perfectiona ambalajul si redefini pretul, design mai inspirat, si toate acestea inca de la primul feedback al clientilor.

Pe langa asta, crearea de evenimente promotionale iti poate oferi sprijinul presei, pentru a te face cunoscut prin intermediul presei locale si industriale.

Ce ai mai putea cere in a afla cum sa promovezi un produs fara a fi necesar sa cheltuiesti o avere?

In realitate mai exista un mic truc ce il poti aplica deja din prima perioada de promovare. Care? Recenzii bune.

Asta nu inseamna ca trebuie sa apelezi la cel mai bun promoter din domeniu pentru a avea recenzia lui, cel putin nu in momentul asta. Trebuie sa faci in asa fel ca produsul tau sa fie incercat de cat mai multe persoane, iar reputatia produsului transmisa din ”gura in gura” de la un utilizator la altul, se va naste de la sine. In acest fel obtii publicitate gratis.

Companiile adesea subestimeaza acest lucru investind sume mari pentru a ajunge la noi clienti potentiali. Avand in vedere acest lucru, testarea produsului reprezinta o oportunitate eficienta care se poate dovedi a fi mai ieftina in majoritatea cazurilor.

Lanseaza-te pe piata !

In acest moment produsul a inceput deja sa circule prin primii early adopters, iar afacerea ta incepe a lua forma. Pana in prezent am cladit fundatia, dar restul casei lipseste.

Este timpul sa gandim la o scala mai mare si sa ajungem la un publicul mai amplu, atat prin intermediul retelei noastre, si eventual, in magazinele fizice offline. In acest din urma caz, scopul tau trebuie sa fie de a dobandi cat mai multe informatii posibil, va trebui sa procedezi intr-un mod rational, incepand de la magazine mai mici: prezentate la un punct de vanzare local, care va fi mult mai dispus sa accepte produsul tau decat un lant mare de magazine.

Pregateste minutios prezentarea produsului: adu cu tine o scrisoare introductiva, planul de vanzari, feedbackul primit, evidentiaza beneficiile produsului si marjele sale de profit, pe scurt: orice lucru care poate convinge distribuitorul sa iti expuna produsul de pe rafturi.

Dupa ce ai terminat cu magazinele locale, poti incepe sa-ti intorci atentia la cele mai mari retele de vanzari. Desigur, totul va depinde de tipul de produs: imbracaminte, alimente, DIY, High Tech, idei de cadouri etc. E important sa gasesti lantul de magazine care se potriveste cel mai bine scopului si produsului tau.

Inarmat cu rabdare, si fara a te simti dezamagit sau frustrat de primele esecuri. Nu va fi usor sa-ti vezi produsul pe rafturile magazinelor in doar cateva luni.

Cum sa promovezi un produs online

Uita-te in jur, dupa cum ai observat, nu mai suntem in anii 80 si a lua toate magazinele la picior, inarmati cu un zambet si o valiza plina de produse, nu mai e singura optiune.

Dimpotriva: o zi de lucru petrecuta bine pe internet, stand confortabil la birou, poate asigura produsului tau un succes pe care le-ar putea atinge cu greu intr-o luna de calatorie de la un magazin la altul.

Vrei sa inveti sa promoveze un produs online si sa apelezi la digital marketing pentru a reusi asta? Ia notite, asa imi castig eu painea zilnic.

SEO: sa ai vizibilitate organica pe motorele de cautare

Pentru a vinde un produs online trebuie mai intai sa fie gasit de catre clienti, iar acestui lucru trebuie sa-i acorzi o atentie majora atunci cand te intrebi cum sa promovezi un produs.

Asta inseamna sa ai o pagina web optimizata SEO (search engine optimization), capabil sa ocupe primele pozitii in rezultatele de cautare ( SERP ) Google atunci cand un potential client face o cautare.

Fiind primul in rezultate pentru cuvinte pe care nimeni nu le cauta nu are nici un sens si nu te va ajuta pentru a vinde mai mult sau de a dobandi noi clienti.

Nu va fi usor, si nici nu va da rezultate imediate dar e un obiectiv important. Fa-te gasit! Daca nu ai timp sa pui in aplicare tehnica SEO, poti oricand sa apelezi la Google Ads, platind sa fi printre primele rezultate.

Fie ca vrei sa apelezi la SEO, sau sa platesti si sa apelezi la Google Ads, nu trebuie sa faci investitii inutile.

Apeleaza la un expert. Ai doua posibilitati: devi un expert (luni sau ani de studi a acestor instrumente), sau iti risipesti investitile in 99% din cazuri. Sa gresesti investitile pe acest plan, e o eroare grava.

Vrei sa dezvolti un plan de SEO, care va face concurentii tai invidios? Te pot ajuta!

Spune-mi despre proiectul tau, contacteaza-ma!

Un blog sanatos

Pentru a fi gasit de clienti trebuie sa-ti promovezi site-ul sau magazinul tau online.

Calea cea mai putin costisitoare si mai eficienta – daca este urmata corect -pentru a atrage traficul pe siteul tau, este de a crea si mentine un blog dea lungul timpului pe care sa faci content marketing.

Functiile sale sunt multiple: Acesta prezinta un continut valoros pentru utilizator, lucru ce iti va da credibilitate. Publicizeaza produsul tau, atrage trafic organic (neplatit) pe siteul tau, si intra in posesia de contacte prin procesul de lead generation.

Si ce poti face cu adresele de e-mail ale utilizatorilor? Vei afla la urmatorul punct. O alta practica foarte util pentru a te face cunoscut este asa numita “Guest posting”, insemnand scrierea de articole valoroase pentru a fi publicate apoi pe blog-uri externe. Aceasta practica te va ajuta sa iti faci un nume in timp ce poate aduce mult trafic pentru site-ul tau.

Vrei sa faci blogging si ai nevoie de o mana de ajutor? Te pot ajuta!Spune-mi despre proiectul tau, contacteaza-ma!

Email Marketing: urmareste clientul

Cu toate astea, nu intotdeauna clientul trebuie sa vina la tine. Prin activitatea de email marketing poti inversa acest proces, si sa fi prezent in casuta postala a utilizatorilor care ti-au dat dreptul asta atunci cand si-au lasat emailul pe site, astfel incat sa promovezi produsul tau fara a fi nevoit sa astepti pana tehnica SEO va da rezultate.

In orice caz, nu subestima importanta datelor utilizatorilor tai: email marketingul te poate ajuta sa-ti promovezi produsul utilizatorilor noi, sau sa-i fidelizezi pe cei existenti.

Facut in mod corect, email marketing-ul este incredibil de productiv.

Vrei sa faci E-mail marketing si ai nevoie de o mana de ajutor? Te pot ajuta!

Intra intr-un program de afiliere

Un mod foarte eficient de a creste vanzarile unui produs online, fara a cheltui sume disproportionate este de a adera la un program de afiliere (affiliate marketing).

In termeni mai simpli, iti incredintati o parte din vanzarile la agenti externi (afiliati) care primesc numai si numai un comision cu privire la orice tranzactii care, datorita lor, au fost de succes. Procentajele taxei variaza in functie de caz: tine de tine pentru a gasi cel mai potrivit program de afiliere pentru a promova si vinde produsul.

Publicitate gratis? Contacteaza bloggeri

Scopul tau este de a creste vanzarile, si pentru a realiza acest lucru ai nevoie de a te asigura ca cat mai multe persoane afla de existenta produsului tau.

Cu toate acestea, promovarea produsului cu ajutorul extern poate avea costuri semnificative. Vrei sa faci publicitate online gratis si sa vinzi mult?

Un bun compromis poate fi de a contacta bloggeri specializati in domeniul de interes: scrie-le un e-mail personal, si intreaba-i daca poti livra produsul la casa lor, in schimbul unei revizuiri sincere. In cazul in care produsul este bun, va fi cu siguranta vazut bine; sa ai de partea ta influencers in afaceri online conteaza foarte mult.

Profita de retelele de socializare: cazul Pinterest

Facebook te poate ajuta mult. Nu e doar o retea pentru a pastra legatura cu vechi colegi, sau a posta fotografii dintr-un club. Daca sunt folosite in mod coresounzator, retelele de socializare pot fi instrumente puternice pentru a promova produsul tau.

Ia Pinterest ca exemplu: 93% din utilizatorii activi (asa-numiti pinners) spun ca folosesc aceasta platforma pentru a-si planifica achizitiile.

Pentru a atinge ocbiectivul tinta pe Pinterest, trebuie sa postezi produsul in timpul orelor de varf, prin explicarea, dar mai presus postarea de fotografiile bine facute: nivelul de calitate a imaginii, pe aceasta retea de socializare, este deosebit de ridicat.

Cum sa promovezi un produs pe Facebook

Exista aproximativ 1.65 miliarde de persoane in lume care se conecteaza la Facebook cel putin o data pe luna; 1.09 miliarde de utilizatori, pe de alta parte, intra in reteaua de socializare a lui Zuckerberg, in fiecare zi.

Ce inseamna aceste cifre pentru tine? Foarte simplu: ele spun ca produsul tau trebuie sa fie, prezent pe Facebook, pentru ca exista atat de multi potentiali clienti.

Vazuta ca o platforma de publicitate, Facebook este un instrument admirabil, cu capacitatea de a tinti publicul intr-un mod foarte detaliat, prin Custom Audience, audienta personalizata oferita de Facebook.

Cum sa promovezi un produs cu Instagram

Si Instagram poate deveni o platforma buna pentru a promova produsul tau, este a 3-a retea de socializare, ca numar de utilizatori, cu 400 milioane de utilizatori activi.

Cresterea sa a fost foarte rapida si va continua in timp; Din acest motiv, un astfel de canal poate fi folosit in mod inteligent pentru a face publicitate ideii tale.

Pe aceasta retea, ca si pe Pinterest, trebuie sa postezi fotografii cu calitate inalta, clipuri video Stop Motion sau chiar concursuri.

Sfatul meu e sa nu pariezi totul din prima pe toate retelele de socializare. Incepe cu Facebook si apoi ia incet pe fiecare in parte, creand pentru fiecare o strategie dedicata.

Citeste si: cum sa castigi bani cu Instagram

Lansarea unui produs prin intermediul platformelor de crowdfunding

Un alt instrument sunt platforme de finantare crowdfunding cum, ar fi Kickstarter, Pppela si IndieGoGo, care sunt renumite la nivel international si cu adevarat eficiente pentru lansarea unor idei deosebit de inovatoare.

Pe scurt, amintesteti ca Barack Obama a devenit presedinte al Statelor Unite datorita banilor donati de catre alegatorii sai in timpul campaniei electorale, tocmai prin crowdfunding: acest lucru sa dovedit o data pentru totdeauna ca pentru a reusi nu este este esential ca ideea sa fie sustinuta de marile ”voci” industriale.

Exista doua functii principale ale unei platforme de finantare participativa: pe de o parte, produsul tau este promovat, pe de alta parte, compania primeste finantarea vitala pentru dezvoltarea sa.

Acum ar trebui sa ai cele mai clare idei cu privire la modul de a promova un produs, dar asta nu inca tot.

Crearea de publicitate online low-cost

Pentru a face publicitate produsului tau in mod eficient si profesional este aproape inevitabil sa nu beneficieze de un ajutor extern. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti cheltui capitalul in felul asta.

Publicitatea online gratuita este adesea un miraj, dar cu piete ca www.Fiverr.com poti ajunge destul de aproape.

Aici poti gasi mii de freelaceri care pot crea anunturi, infografice, videoclipuri si multe altele pentru a va promova produsul, toate la un pret egal sau mai mic de 5 dolari: incearca daca nu crezi.

In sfarsit am ajuns la final. Acum ar trebui sa ai idei clare despre cum trebuie sa promovezi un produs. Ai identificat publicul tinta, ai pregatit planul de vanzare, ai testat produsul, ai primit primele feedback-uri, si ai pregatit strategie de promovare online prin intermediul mai multor canale.

Concluzia

Si acum?

Acum trebuie sa continui sa optimizezi procesul, folosind toate armele pe care le ai la dispozitie pentru a putea transmite mesajul chiar mai eficient, capabil de a convinge mai multi utilizatori de pe cealalta parte a ecranului.

Adica, acum trebuie sa incepi dai cu capul. Incearca si incearca din nou, si niciodata nu te lasa descurajat.

Cu toate aceste instrumente pe care ti le-am prezentat, si toate celelalte pe care le vei descoperi zi de zi, viitorul afacerii tale este intr-adevar in mainile tale.

Aminteste-ti: sa-i convingi este mult mai important decat sa-i gasesti. Investeste-ti banii si energia pentru a crea o comunicare eficienta, foloseste toate instrumentele la dispozitia ta pentru a transmite mesajul tau si asigura-te ca oamenii care vin in contact cu oferta ta comerciala sunt incantati de asta.

Promovarea produsului este foarte important, dar scopul real este de a vinde cat mai mult posibil!

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu