Cum sa promovezi un produs cu succes

Vrei sa promovezi un produs si să faci primi pasi in lumea din ce in ce mai complexa a promovarii online și offline ?

În acest articol îți voi dezvălui cum să promovezi un produs folosind principalele instrumente disponibile pentru afacerea ta.

Esti aici, cu noul tău produs fantastic în mâinile tale, gata să cucerească piața. După zile, luni, poate ani de gandire, căutarea de fraze si design cu care să-ți promovezi produsul, ai ajuns la testul final: marketing.

Dar cum să promovezi un produs in lumea marketingului intr-un mod intradevăr eficient? Cum să-l faci să se transforme intr-un adevărat succes comercial?

produs nou

Dacă vrei să ai raspunsul la aceste intrebări, fixează-ți centurile de siguranța și citește acest articol până la sfârșit.

Astăzi îți voi spune unele dintre cele mai bune strategii cu privire la modul de a vinde un produs într-un mod extraordinar prin web. 

Ceea ce ai în fața ochilor nu este încă un alt articol dedicat celor care doresc să învețe să vândă în cinci sau șase pași foarte simpli: rețeaua este plin de acest tip de articole. Nu vrei să mai umfli rândurile, și nu vrei să le citești, crede-mă.

Ceea ce propun, în schimb, este un ghid complet, sincer și deschis: a stii cum sa promovezi un produs nu este nici ușor, nici rapid, și cei care doresc să te convingă altfel nu au nici o idee despre ceea ce înseamnă cu adevărat. 

Dacă o să urmezi toate recomandările din acest articol într-un mod corect, cu ambiție și dedicat scopului, sunt sigur că prezentarea produsului tău pe piață va merge dincolo de așteptările cele mai intraznețe. 

Dar făra prea multă vorbăreala, hai să intrăm impreună in lumea marketingului.

Cum sa promovezi un produs: Gaseste-ti publicul ținta

Pentru a ințelege cum să promovezi un produs, trebuie mai întâi să indentifici publicul țintă și să le ințelegi nevoile.

Trebuie să ai o imagine clară despre tipul persoanelor care o să-ți cumpere produsul. Asta nu inseamnă ca trebuie sa iei toată populația la rând, ci trebuie să ”tai o felie” din piața, în care prezentarea produsului tău poate să aiba succes și să dea rezultatele dorite.

Totul depinde de tipul de produs pe care dorești să-l promovezi: tinta ta poate fi bărbați între treizeci și patruzeci de ani înscriși la o sală de gimnastică, sau femei la treizeci de ani cu copii preșcolari, sau la 20 de ani cu tendințe hipster, sau încă de vârstă mijlocie, bărbați divorțat și cu un iaht ancorat în cel mai apropiat port.

public tinta

Deci, am spus ca trebuie mai întâi să țintești audiența: cu cât ești mai specific, cu atât mai eficiente vor fi promoțiile, rezultând un impact pozitiv asupra vânzărilor.

Sfatul meu este, după cum a spus, să incepi de la un numar mai mic de cumpărători potențiali, o nișă reală, și apoi poți incepe să te gândești la extindere a obiectivului.

Potrivit Seth Godin, autorul cărții celebre “vaca violet”, primul care utilizează produsul va fi ceea ce el numește Early Adopters(adoptant timpuriu), sau primii utilizatori. O adevarata mina de aur a informatiilor. Ei te vor ghida prin sugestiile și cererile lor, urechile deschise atunci!

Cum sa promovezi un produs: aseaza-te și gandeste-te la un plan de vanzare

Prin încadrarea publicului țintă ai făcut deja primul pas în lumea comercializării produselor: din păcate pentru tine, acesta este doar un pas foarte mic pentru a înțelege marketingul si mai ales pentru a stii cum sa promovezi un produs.

O să trebuiască să te străduiesti trebuie un pic mai mult. Eliberează cea mai mare masă din casa ta, oprește televizorul, blochează pisica în cameră și trimite partenerul tau la cumpărături: ceea ce ai nevoie, acum, este concentrația cea mai absolută.

Am ajuns la momentul în care trebuie să gandești strategia de promovare, cu alte cuvinte, un plan de vanzare. Nu-ți face griji, nu trebuie să fi un broker sau un expert in marketing pentru a face acest lucru, deoarece tu o să-l pui in practică, și trebuie sa-l înștelegi pe deplin.

În acest document preliminar, va trebui să organizezi toate etapele de lansare a produsului. Primul element esențial al unui plan de vânzare sunt obiectivele pe termen mediu: pentru a le decide trebuie să ai o abordare grandioasă, dar fără a lua picioarele de pe pământ. Gândește-te cât de multe unități de produs pe care vrei și poți vinde ai nevoie în primele trei luni de activitate, cât de multe în următoarele trei luni, cât de multe într-un an.

Bun, acum e momentul să decizi ce tehnici de vanzare vei folosi, este esential pentru a stii cum sa promovezi un produs:

Vei comunica direct cu consumatorii, fără intermediari, printr-un site web sau un magazin, sau vei apela la comercianții externi? Cât de multe dintre produse va merge la un eCommerce, și cât de multe pentru magazin?

Un alt element care trebuie să aibă un plan de vânzări este cronologia activităților de promovare și vânzări: cu cât ești mai specifici în redactarea sa, cu atât este mai probabil să ai o lansare lină și eficientă a produsului.

Dacă dorești să promoveze un produs cu succes, având cele mai bune sloganuri de publicitate, nu te va ajuta cu nimic dacă nu ai facut planificarea obiectivelor pe care vrei să le țintești.

Cum sa promovezi un produs: cei 12 pasi a lui Nielsen pentru a avea succes

Pe peretele de birou, pe o masă în camera de zi sau pe un perete în garaj ar trebui să fie panouri cu definiția țintă de vânzări și un sales plan destul de detaliat.

Ajuns aici, ai elementele de bază pentru a promova produsul tău. , precum și idei mai clare despre ceea ce dorești să realizezi.

Ești optimist, ești plin de așteptări, și te descurci bine, bine. Dar, înainte de a intra pe piață, îți recomandăm să verificați produsul și strategia de marketing pentru a 1000-a oară.

Nielsen-12 steps

Nu vorbim despre rețeta de sarmale, ci despre viitorul tău antreprenorial: Ia-ți timp și învață din greșelile altora, chiar înainte de a le face pe ale tale.

Milioane de dolari sunt cheltuite în fiecare an pentru a lansa noi produse pe piață, de la antreprenori mici ca tine, dar mai ales de la branduri internaționale mari și renumite. Ei bine, doar 10% din lansări de produse îndeplinesc succesul dorit, așa cum am spus la început, a stii cum sa promovezi un produs nu este ușor.

Prin urmare, va merita cu siguranta să mergi înapoi la masă, să iei o altă foaie goală, care va ajunge langa celelalte: scopul este întotdeauna de a crește șansele de a vinde.

Un studiu de peste mări, realizat de Nielsen pe piața americană, a realizat 12 recomandări cheie pentru lansarea unui produs de succes.

Evident, piața din SUA nu este aceeași ca a noastră, dar, în principiu, publicitatea un produs pentru Yankees și publicitatea un produs pentru europeni nu este complet diferită. Studiul în cauză a fost efectuat pe baza a 600 de produse lansate și testarea a 20.000 concepte: cele ale lui Nielsen afirmă că această strategie asigură o probabilitate de 75% de a avea succes.

Hai să aruncam o privire la aceste concepte:

 1. În primul rând, Nielsen te invită să iei în considerare dacă produsul tău are într-adevăr o valoare specifică pentru publicul țintă. Este o inovație, o imbunătățire fața de alte produse?
 2. Odată ce ști că produsul tău este cu adevărat inovatoar și de valoare pentru public, trebuie să înțelegi că acest lucru nu este suficient pentru a fi într-adevăr vândut: pentru a ajunge în mâinile cumpărătorilor, trebuie să fie atragător.
 3. Imaginea vizuala are partea sa: un produs bun într-un ambalaj anonim a pierdut deja jocul chiar înainte de fluierul arbitrului. Chiar vrei să înțelegi cum să promovezi un produs? Ei bine, un produs trebuie să fie în măsură să se vândă: carcasa sa este biletul de vizită, și trebuie să explice clienților tot potențialul său.
 4. Mesajul promoțional de pe produs ar trebui să fie clar și concis: cu o singură privire, clientul trebuie să înțeleagă ce, și de ce poate fi util pentru el. În cuvintele lui Nielsen, “mesajul trebuie să fie scurt, simpatic, și trebuie să meargă direct la țintă.”
 5. Epoca aceasta, financiar vorbind, nu este ea cea mai benefică: consumatorii tind să strângă cureaua. Pentru a-i convinge să cumpere un produs, este esențial ca produsul este răspunsul la nevoia lor, la o dorință pre-existentă.
 6. Produsul tău este puțin probabil să fie singurul de acest gen pe piața, deci va trebui să fie în măsură să explice clienților de ce acest lucru este diferit de orice altceva, arătând avantajele și beneficiile ofertei pusă la dispoziție.
 7. Pentru a promova un produs puteți fructifica ambalare, publicitatea, cupoane etc., dar nici unul dintre aceste elemente nu vor fi în măsură să dea credibilitate produsului tău: pentru a merita banii clientilor tăi trebuie să câștige încrederea lor.
 8. Nu există nici un produs fără defecte sau dezavantaje, și al tău nu este o excepție.Aceste defecte trebuie să le gasești înaintea consumatorilor, astfel încât să nu împiedice ascensiunea spre succes.
 9. Chiar și cele mai inovator produs pot deveni o cacealma în cazul în care nu este promovat și prezentate în mod corect. Deci, să te străduiești pentru a-l face cat mai accesibil și vizibil posibil.
 10. Clientul nu trebuie să accepte doar dezavantajele inevitabile, și micile defecte ale produsului tău: acesta trebuie să se simtă confortabil cu costurile sale inițiale, de utilizare și de întreținere.
 11. Pentru a promova în mod eficient un produs, trebuie să-i arăti publicului capacitățile sale reale: nu promite clientului ceva care produsul nu este de fapt capabil să il facă la perfecțiune.
 12. Pentru a obține o competitivitate durabilă pe piață, este necesar nu numai să prezinți un produs de succes, ci și să îl sprijini pentru o perioadă lungă de timp, fără a neglija vreodată clienții. în acest fel poți crea fidelizare si loialitate fața de produsul tau.

Cum sa promovezi un produs: invata sa-l vinzi 

În sfârsit, poți să te ridici de pe scaun, să lași pixul jos, sa-ți ridici mânecile, și să incepi să-ți vinzi produsul – normal, mă aștept să ai deja un produs –

Mulți oameni sunt de acord că cea mai bună metodă, pentru a începe, este de a aborda consumatorii direct, astfel încât acestea să poată trage cocluzile direct din feedback-ul lor și să creeze o bază solidă de clienți înainte de lansarea pe piața reală.

plan de vanzare

Dar de unde poți să incepi? Alternativele sunt multe…

Poți utiliza propriul site de vânzări, sau poți să apelezi la cele mai populare cum ar fi Amazon sau eBay. Dar poți, de asemenea, crea o rețea personală prin organizarea de evenimente cu prietenii și prietenii prietenilor, construirea unei rețele mici de vânzări locale.

Citeste si: cum sa vinzi pe ebay sau cum sa vinzi pe Amazon.

Primele vânzări îți va permite să faci ultimele retușuri ale produsului: poți perfecțona de ambalare și redefini prețul, design mai inspirat, și toate acestea incă de la primul feedback al clienților.

Pe lângă asta, crearea de evenimente promoționale îți poate oferi sprijinul presei, pentru a te face cunoscut prin intermediul presei locale si industriale.

Ce ai mai putea cere in a afla cum sa promovezi un produs făra a fi necesar sa cheltuiesti o avere?

În realitate mai exista un mic truc ce il poți aplica deja din prima perioada de promovare. Care? Gasirea de marturii bune ale clienților.

Asta nu inseamnă că trebuie sa apelezi la cel mai bun promoter din domeniu pentru a avea marturia lui, cel puțin nu în momentul asta. Trebuie sa faci in asa fel ca produsul tau să fie incercat de cât mai multe persoane, iar reputația produsului transmisă din ”gură in gura” de la un utilizator la altul, se va naște de la sine. In acest fel obții publicitate gratis.

Companiile adesea subestimează acest lucru investind sume mari pentru a ajunge la noi clienți potențiali. Având în vedere acest lucru, testarea produsului reprezintă o oportunitate eficientă care se poate dovedi a fi mai ieftină în majoritatea cazurilor.

Cum sa promovezi un produs: lanseaza-te pe piata !

În acest moment produsul a început deja să circule prin primii early adopters, iar afacerea ta începe a lua formă. Până în prezent am clădit fundația, dar restul casei lipsește.

Este timpul să gândim la o scala mai  mare si să ajungem la un publicul mai amplu, atât prin intermediul rețelei noastre, și eventual, în magazinele fizice offline. În acest din urmă caz, scopul tau trebuie să fie de a dobândi cât mai multe informații posibil, va trebui să procedezi într-un mod rațional, incepand de la magazine mai mici: prezentate la un punct de vânzare local, care va fi mult mai dispus să accepte produsul tău decât un lanț mare de magazine.

Pregătește minuțios prezentarea produsului: adu cu tine o scrisoare introductivă, planul de vânzări, feedbackul primit, evidențiază beneficiile produsului și marjele sale de profit, pe scurt: orice lucru care poate convinge distribuitorul să îți expună produsul de pe rafturi.

După ce ai terminat cu magazinele locale, poți începe să-ți intorci atenția la cele mai mari rețele de vânzări. Desigur, totul va depinde de tipul de produs: îmbrăcăminte, alimente, DIY, High Tech, idei de cadouri etc. E important să găsești lanțul de magazine care se potriveste cel mai bine scopului și produsului tău.

Înarmat cu răbdare, si fară a te simți dezamăgit sau frustrat de primele eșecuri. Nu va fi ușor să-ți vezi produsul pe rafturile magazinelor în doar câteva luni.

Cum sa promovezi un produs online

Uită-te în jur, după cum ai observat, nu mai suntem în anii 80 și a lua toate magazinele la picior, înarmați cu un zâmbet și o valiză plină de produse, nu mai e singura opțiune.

Dimpotrivă: o zi de lucru petrecută bine pe internet, stând confortabil la birou, poate asigura produsului tău un succes pe care le-ar putea atinge cu greu într-o lună de călătorie de la un magazin la altul.

Vrei să înveți să promoveze un produs online și să apelezi la digital marketing pentru a reuși asta? Ia notițe, așa imi câștig eu pâinea zilnic.

marketing-strategy

SEO: să ai vizibilitate organică pe motorele de căutare

Pentru a vinde un produs online trebuie mai întâi să fie găsit de către clienți, iar acestui lucru trebuie sa-i acorzi o atentie majora atunci cand te intrebi cum sa promovezi un produs.

Asta înseamnă să ai o pagina web optimizată SEO (search engine optimization), capabil să ocupe primele poziții in rezultatele de cautare ( SERP ) Google atunci când un potențial client face o cautare.

Fiind primul în rezultate pentru cuvinte pe care nimeni nu le caută nu are nici un sens și nu te va ajuta pentru a vinde mai mult sau de a dobândi noi clienti.

Nu va fi ușor, și nici nu va da rezultate imediate dar e un obiectiv important. Fă-te găsit! Dacă nu ai timp să pui in aplicare tehnica SEO, poți oricând sa apelezi la Google Ads, plătind să fi printre primele rezultate.

Fie că vrei să apelezi la SEO, sau să plătești și să apelezi la Google Ads, nu trebuie să faci investiții inutile.

Apelează la un expert. Ai doua posibilități: devi un expert (luni sau ani de studi a acestor instrumente), sau iți risipești investițile in  99% din  cazuri. Să greșești investițile pe acest plan, e o eroare gravă.

Vrei să dezvolți un plan de SEO, care va face concurenții tăi invidios? Te pot ajuta!

Spune-mi despre proiectul tău, contactează-mă!

Un blog sănatos

Pentru a fi găsit de clienți trebuie să-ți promovezi site-ul sau magazinul tău online.

Calea cea mai puțin costisitoare și mai eficientă – dacă este urmată corect -pentru a atrage traficul pe siteul tău, este de a crea și menține un blog dea lungul timpului pe care să faci content marketing.

Funcțiile sale sunt multiple: Acesta prezintă un conținut valoros pentru utilizator, lucru ce îți va da credibilitate. Publicizează produsul tau, atrage trafic organic (neplătit) pe siteul tău, și intră în posesia de contacte prin procesul de lead generațion.

Și ce poți face cu adresele de e-mail ale utilizatorilor? Vei afla la următorul punct. O altă practică foarte util pentru a te face cunoscut este așa numita “Guest posting”, însemnând  scrierea de articole valoroase pentru a fi publicate apoi pe blog-uri externe. Această practică te va ajuta să îți faci un nume în timp ce poate aduce mult trafic pentru site-ul tău.

Vrei să faci blogging și ai nevoie de o mână de ajutor? Te pot ajuta!Spune-mi despre proiectul tău, contactează-mă!

Email Marketing: urmărește clientul

Cu toate astea, nu întotdeauna clientul trebuie să vină la tine. Prin activitatea de email marketing poți inversa acest proces, și să fi prezent in căsuța poștala a utilizatorilor care ți-au dat dreptul ăsta atunci când și-au lasat emailul pe site, astfel încât să promovezi produsul tău fară a fi nevoit să aștepți pâna tehnica SEO va da rezultate.

În orice caz, nu subestima importanța datelor utilizatorilor tăi: email marketingul te poate ajuta să-ți promovezi produsul utilizatorilor noi, sau să-i fidelizezi pe cei existenți.

Făcut in mod corect, email marketing-ul este incredibil de productiv.

Vrei să faci E-mail marketing și ai nevoie de o mână de ajutor? Te pot ajuta!

Spune-mi despre proiectul tău, contactează-mă!

Intră intr-un program de afiliere

Un mod foarte eficient de a crește vânzările unui produs online, fără a cheltui sume disproporționate este de a adera la un program de afiliere (affiliate marketing).

affiliate-marketing

În termeni mai simpli, îți încredințați o parte din vânzările la agenți externi (afiliați) care primesc numai și numai un comision cu privire la orice tranzacții care, datorită lor, au fost de succes. Procentajele taxei variază în funcție de caz: ține de tine pentru a găsi cel mai potrivit program de afiliere pentru a promova și vinde produsul.

Publicitate gratis? Contactează bloggeri

Scopul tau este de a crește vânzările, și pentru a realiza acest lucru ai nevoie de a te asigura că cât mai multe persoane află de existența produsului tău.

Cu toate acestea, promovarea produsului cu ajutorul extern poate avea costuri semnificative. Vrei să faci publicitate online gratis și să vinzi mult?

Un bun compromis poate fi de a contacta bloggeri specializați în domeniul de interes: scrie-le un e-mail personal, și întreabă-i dacă poți livra produsul la casa lor, în schimbul unei revizuiri sincere. În cazul în care produsul este bun, va fi cu siguranta vazut bine; să ai de partea ta influencers în afaceri online contează foarte mult.

Profită de rețelele de socializare: cazul Pinterest

Facebook te poate ajuta mult. Nu e doar o rețea pentru a pastra legătura cu vechi colegi, sau a posta fotografii dintr-un club. Daca sunt folosite în mod coresounzător, rețelele de socializare pot fi instrumente puternice pentru a promova produsul tău.

Ia Pinterest ca exemplu: 93% din utilizatorii activi (așa-numiți pinners) spun că folosesc această platformă pentru a-și planifica achizițiile.

Pentru a atinge ocbiectivul țintă pe Pinterest, trebuie să postezi produsul în timpul orelor de vârf, prin explicarea, dar mai presus postarea de fotografiile bine făcute: nivelul de calitate a imaginii, pe această rețea de socializare, este deosebit de ridicat.

Cum să promovezi un produs pe Facebook

Există aproximativ 1.65 miliarde de persoane în lume care se conectează la Facebook cel puțin o dată pe lună; 1.09 miliarde de utilizatori, pe de altă parte, intră în rețeaua de socializare a lui Zuckerberg, în fiecare zi.

Ce înseamnă aceste cifre pentru tine? Foarte simplu: ele spun că produsul tău trebuie să fie, prezent pe Facebook, pentru că există atât de mulți potențiali clienți.

Văzută ca o platformă de publicitate, Facebook este un instrument admirabil, cu capacitatea de a ținti publicul într-un mod foarte detaliat, prin Custom Audience, audiența personalizată oferită de Facebook.

facebookadvertising

Cum sa promovezi un produs cu Instagram

Și Instagram poate deveni o platformă bună pentru a promova produsul tău, este a 3-a rețea de socializare, ca număr de utilizatori, cu 400 milioane de utilizatori activi.

Creșterea sa a fost foarte rapidă și va continua în timp; Din acest motiv, un astfel de canal poate fi folosit în mod inteligent pentru a face publicitate ideii tale.

Pe această rețea, ca și pe Pinterest, trebuie să postezi fotografii cu calitate înaltă, clipuri video Stop Moțion sau chiar concursuri.

Sfatul meu e să nu pariezi totul din prima pe toate rețelele de socializare. Începe cu Facebook și apoi ia incet pe fiecare in parte, creând pentru fiecare o strategie dedicata.

Citeste si: cum sa castigi bani cu Instagram

Lansarea unui produs prin intermediul platformelor de crowdfunding

Un alt instrument sunt platforme de finanțare crowdfunding cum, ar fi Kickstarter, Pppela și IndieGoGo, care sunt renumite la nivel internațional și cu adevărat eficiente pentru lansarea unor idei deosebit de inovatoare.

Pe scurt, aminteșteți că Barack Obama a devenit președinte al Statelor Unite datorită banilor donați de către alegătorii săi în timpul campaniei electorale, tocmai prin crowdfunding: acest lucru sa dovedit o dată pentru totdeauna că pentru a reuși nu este este esențial ca ideea să fie susținută de marile ”voci” industriale.

Există două funcții principale ale unei platforme de finanțare participativă: pe de o parte, produsul tău este promovat, pe de altă parte, compania primește finanțarea vitală pentru dezvoltarea sa.

Acum ar trebui să ai cele mai clare idei cu privire la modul de a promova un produs, dar asta nu încă tot.

Crearea de publicitate online low-cost

Pentru a face publicitate produsului tău în mod eficient și profesional este aproape inevitabil să nu beneficieze de un ajutor extern. Asta nu înseamnă ca trebuie să-ți cheltui capitalul in felul ăsta.

Publicitatea online gratuita este adesea un miraj, dar cu pieţe ca www.Fiverr.com poti ajunge destul de aproape.

Aici poți găsi mii de freelaceri care pot crea anunțuri, infografice, videoclipuri și multe altele pentru a vă promova produsul, toate la un preț egal sau mai mic de 5 dolari: încearcă dacă nu crezi.

Concluzia:

În sfârșit am ajuns la final. Acum ar trebui sa ai idei clare despre cum trebuie sa promovezi un produs. Ai identificat publicul țintă, ai pregătit planul de vânzare, ai testat produsul, ai primit primele feedback-uri, și ai pregătit strategie de promovare online prin intermediul mai multor canale.

Și acum?

Acum trebuie să continui să optimizezi procesul, folosind toate armele pe care le ai la dispoziție pentru a putea transmite mesajul chiar mai eficient, capabil de a convinge mai mulți utilizatori de pe cealaltă parte a ecranului.

Adică, acum trebuie să începi dai cu capul. Încearcă și încearcă din nou, și niciodată nu te  lăsa descurajat.

Cu toate aceste instrumente pe care ți le-am prezentat, și toate celelalte pe care le vei descoperi zi de zi, viitorul afacerii tale este într-adevăr în mâinile tale.

Amintește-ți: să-i convingi este mult mai important decât să-i gasești. Investește-ți banii și energia pentru a crea o comunicare eficientă, folosește toate instrumentele la dispoziția ta pentru a transmite mesajul tău și asigură-te că oamenii care vin în contact cu oferta ta comercială sunt încântați de asta.

Promovarea produsului este foarte important, dar scopul real este de a vinde cât mai mult posibil!

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Subscribe

* indicates required
/ ( mm / dd )

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.