Blog » Digital Marketing » Ce este Content Marketing si cum se face

Ce este Content Marketing si cum se face

Content Marketing este o activitate de marketing predominant online, prin care o companie produce resurse utile și valoroase pentru un public țintă, cu scopul de a putea facilita vânzarea produselor sau serviciilor sale.

În acest articol, voi vorbi despre ce înseamnă Content Marketing, cum să comercializezi folosind conținuturi de calitate, ce masuri poți lua, și de ce o strategie eficientă de content marketing este utilă pentru o afacere.

Dar ce înseamnă Content Marketing mai exact?

Folosirea conținutului calitativ, înseamnă utilizarea puterii textelor scrise, a elementelor vizuale sau a videoclipurilor, pentru a face o ”pârghie” care ajută la atingerea obiectivelor de afaceri ale unei societăți, în cadrul unei strategii integrate care utilizează toate canalele digitale și multe altele.

Deci, cu content marketing se pot face afaceri pe web? Răspunsul este da. Și fiecare tip de companie, cea care operează în mod B2B sau cea care operează în mod B2C, se poate angaja în proiecte de conținut digital. O să enumar cateva obiective pe care le-ai putea realiza folosind conținuturi online:

content_marketing_process
 • Imbunatațirea reputației
 • Trafic pe site
 • Obținere contacte de calitate
 • Inbound marketing
 • Achiziționare noi clienți pentru a vinde produsele sau servicile
 • Fidelizarea clientelei

Lista acestor obiective, ti-a dat deja o idee despre cât de mult promovarea brandului online prin sporirea reputației sale și promoții, este benefic pentru o afacere a unei companii. Acest lucru se datorează faptului că un conținut valoros și relevant te poate ajuta să informezi, educa, distra și atrage publicul țintă.

De fapt, content marketing nu este un mijloc de vânzări direct, mai degrabă are rolul unei introduceri pe piață, ce te poate ajuta să găsești noi clienți, sau pentru a stabili o relație de durată cu cei care sunt deja.

Haide să vedem si definiția a ceea ce este Content Marketing formulată de ”Content Marketing Institute” ,  una dintre cele mai autoritare voci pe plan internațional în acest domeniu:

Content Marketing este o abordare strategică de marketing care se concentrează pe crearea și distribuirea de conținut valoros, consistent și relevant pentru a atrage și menține un public bine definit și, în cele din urmă, pentru a ghida acțiunile utilizatorilor spre profit “.

Obiectivele  conținuturilor online

Scopul este de a crea o legatura mai strânsa a consumatorului cu brandul, ca și in campaniile de SEM, Display advertising, Social advertising și Retargeting .

Digital content marketing este adesea confundat cu inbound marketing: în realitate, marketingul prin conținut este doar o parte din strategia de inbound:

 • Inbound marketing constă in acțiuni menite sa atraga clineții inspre o activitate comercială
 • Content marketing, se bazează pe creare de conținut, in special pe calitatea acestuia.

Persoanele caută online pentru a găsi soluții la problemele lor, și nu doresc să fie întrerupti de cineva care încearcă să le vândă insistent ceva, deja de la prima vizită pe site, ca și în publicitatea de tip Push.

În schimb, marketingul prin conținut se folosește pentru a construi încredere, credibilitate și autoritate. Va elimina posibila rezistență a utilizatorului în procesul de achiziție. Această tehnică de marketing are un efect pozitiv asupra vânzărilor companiei și modul în care astfel de strategie  este legată de ROI.

Cum să faci Content Marketing?

Odată ce ai înțeles ce este Content Marketing, s-ar putea să te întrebi, “de unde să încep?”

Deci, să vedem, poți utiliza această tehică pentru a-ți promova afacerea, a-ți crește numarul clienților și a-ți îmbunătăți afacerea. Mergând pas cu pas, ar trebui să planifici o serie de acțiuni, dupa cum urmează:

 • Analiza obiectivelor
 • Creare de conținuturi specifice
 • Distribuirea acestora

Platforme de Content Marketing

Pe măsură ce mergi mai departe cu planificarea, va trebui să alegi platformele potrivite pentru a-ți face munca văzută și promovată. În plus, va trebui să stabilești un un plan editorial care include articolele blog-ului tău, postări pe canalele social, buletine informative.

Dar haide sa vedem fiecare pas in parte si cum trebuie parcurs.

Blog si motoare de cautare

Ai putea începe distribuirea de conținut printr-un blog, care este activ online și are un public de referință. Vei imbunatați rezultatele dacă acest blog și aceste conținuturi produse, au fost optimizate pentru motoarele de căutare (SEO), deoarece acestea sunt o primă sursă de trafic.

Activitate Social Media

A doua opțiune pe care o poți lua în considerare sunt canalele de social media. De ce?

Pentru că vei pute comunica cu utilizatorii într-un domeniu familiar pentru ei in care le poți satisface necesitațile. Unde poți desfasura activitatea de content marketing?

 • Pe pagina ta de Facebook
 • Pe profilul de Linkedln
 • Pe profilul de Instagram
 • Pintrest
 • Pe orice canal crezi ca vei gasi publicul de referință

Creând conținut online, e ca si cum ai arunca un carligul de pescuit. Dacă crezi ca numarul utilizatorilor ce urmaresc activitatea ta pe canalele de social media, nu este suficient, există o serie de acțiuni ce-l poate mări. Care?

Advertising Online

Pentru a distribui mesajul cat mai multor persoane, poți apela la publicitatea online. Poți utiliza tehnici publicitare, dar trebuie să-ți faci și un buget pentru a-ți face conținutul vizibil pentru segmentele de public care incă nu au cunoscut brandul.

Trebuie să stabilești un timing de content marketig, în care să-ti organizezi activitățile, in funcție de rezultatelor pe care vrei să le ai. De exemplu, poți crea:

 • Campanii pentru motoarele de cautare, SEM si Display Advertising
 • Campanii de video marketing pe Youtube, Facebook si Instagram
 • Campanii de lead generation pentru a-ți crește numarule de contacte
 • Emailuri personalizate
 • O alianța cu alte bloguri autoritare in domeniu
 • Campanii de Afiliate Marketing
 • Acțiuni de Brand Content Marketing

Mailing List

În cele din urmă, printre numeroasele posibilități de a face content marketing, poți lua în considerare mailurile ca un mijloc de distribuire a mesajelor.

Dacă ai reusit să construiesc propria bază de date cu contacte care sunt cu adevărat interesați în primirea de buletine de știri și resurse gratuite, poți utiliza tehica de e-mail marketing pentru a le distribui prin buletine informative periodice.

Această activitate, definită ca și Lead Nurturing , face parte, de asemenea, din operațiunile de Inbound Marketing ce folosește conținutul.

Ce tipuri conținut se folosesc?

Pentru a face content marketing  pentru afacerea ta, sau pentru compania în care lucrezi, poți face uz de mai multe tipuri de conținut online. Deci, să aflăm împreună ce resurse de pe web am putea folosi:

tehnici content-marketing
 • Texte scrise
 • Elemente vizuale
 • Video

Conținuturi textuale, blog , e-book și mini-ghiduri

Dintre toate conținuturile textuale, cel mai folosit instrument este blog-ul. Dar asta nu se referă doar la scrisul articolelor, pentru ca această tehnica să dea randament incât sa atraga utilizatori pe site, trebuie sa folosești si alte resurse ca si e-books și mini-ghiduri pe care le poți oferi publicului.

Elemente vizuale: infografice, poze, imagini

Ce inseamnă a face Visual Content? Elaborarea de imagini frumoase, fotografii bune, infografice, grafice sau white paper. Cu alte cuvinte, orice lucru ce poate fi exprimat sub forma vizuală.

Infographics: acestea sunt o combinație de imagini si texte explicative și ușor de înțeles utilizate pentru a comunica vizual informații, ceea ce le face mai ușor de transmis. Ele sunt adesea folosite pentru date statistice și rapoarte.

White paper: acestea sunt folosite pentru a crea și de a promova articole care furnizează informații aprofundate cu privire la un anumit subiect, de exemplu: soluții la o problemă, beneficiile unui produs și/sau serviciu, studii de caz. Este tipul ideal de conținut pentru a extinde baza de date, construi prestigiu, și de a construi reputația brandului.

Video, webinar și live-uri

Al treilea tip de resurse pe care le poți crea sunt videoclipurile. Ce fel? Pentru a face content video marketing, ai putea proiecta videoclipuri publicitare scurte, videoclipuri de conținut pur, foarte lungi și elaborate, care sunt utilizate pe YouTube, Facebook, dar și pe Instagram.

Video: poți utiliza formatul video pentru a promova un brand, un produs sau un serviciu. Platformele cele mai utilizate pentru a răspândi elemente video in ziua de astăzi sunt YouTube și Vimeo, dar și Facebook, Instagram, în special cu Instagram TV, ce oferă de asemenea această posibilitate.

Webinar: este un tip de conferință, workshop sau seminar difuzat pe internet, prin care experiențele de informare și formare sunt oferite utilizatorilor. De exemplu, ele sunt utilizate pe scară largă pentru a crește vânzările de cursuri online.

Live-uri: principala caracteristică a acestui instrument este interactivitatea dintre participanți și profesor. Ca și în cazul oricărui eveniment public, participanții pot vedea ce face profesorul, să comenteze, să asculte și să pună întrebări în direct. Astăzi, webinar-urile și podcast-urile sunt o componentă esențială a web content marketing.

Podcast: sunt ca videoclipurile fără imagini, sau chiar articole în format audio. Ele sunt foarte utile pentru cei care nu pot vedea videoclipuri sau nu au timp pentru a citi un articol întreg. Avantajul acestui tip de resursă este că se poate asculta atunci când utilizatorul dorește.

Îmi place sa compar content marketingul cu baza unei strategii de marketing. De ce? Pentru că offline am fost obișnuiți cu publicitate de tip Push, de multe ori nedorită ce ne invada spațiul si timpul personal.  Întrucât astăzi, în epoca marketingului online, dacă dorești să implementezi o strategie eficientă, trebuie să fi în măsură să atragi, să te implici și să interacționați publicul pentru a avea șansa de al converti în client.

De aceea o content marketing strategy a devenit fundementala în fiecare plan de comunicare online. Pentru a atinge obiectivul de a converti un utilizator de pe web într-o persoană care poate face o cerere, care cumpără, care necesită o vizită sau o programare, va trebui să procedezi în etape. Acest lucru depinde, de asemenea, de capacitatea de a oferi un conținut raportat nevoilor și intereselor tale.

CONTENT STRATEGY

Pentru a crea o strategie de marketing de succes, conținutul pe care îl vei crea ar trebui să:

 • Obținta reacții spontane din partea publicului, cu ar fi commenturi și distribuiri.
 • Conexiune emoțională: mesajul trimis trebuie să implice utilizatorul fară ca acesta să facă eforturi congnitive.
 • Valoare practică: o resursă care poate fi căutată sau descărcată pe web, pe lângă faptul că trebuie să fie ușor de înțeles, trebuie să aibă, de asemenea, un utilitate și să ajute la rezolvarea problemelor și/sau solicitărilor utilizatorului.
 • Spune o ”poveste” ce nu a mai fost spusă pana acum: prin storytelling trebuie incercat să se creeze o experiența unică asociată brand-ului tău. In acest fel, reusești sa creezi o relație cu utilizatorul ce va deveni un probabil client.

Ești capabil să creezi conținut care să reflecte toate aceste caracteristici? Dacă răspunsul este Da, atunci ești pregătit să dezvolți și să implementezi o digital content marketing strategy de succes.

De ce este important să faci web content marketing?

Pentru a înțelege mai bine de ce marketingul prin conținut este atât de important pentru o afacere, este critic că ști etapele care alcătuiesc un proces de cumpărare. Le voi rezuma rapid aici:

content-marketing-funne

Awareness: Un client are o problemă, dar nu știe încă că există o soluție. Ceea ce trebuie să faci în această etapă este să-i arăți soluția problemei sale. Trebuie să simtă că ești acolo să-l ajuți.

Research: Atunci când clientul înțelege că soluția există, el va începe să facă cercetări aprofundate pentru a obține mai multe informații despre produsul sau serviciul care îndeplinește cerințele lui.

Considerațion: În acest moment va începe compararea produsului cu cel al concurenților pentru a se asigura că obține un produs calitativ la un preț avantajos.

Buy: Clientul a luat dezicia de a achiziționa produsul.

Content marketingul operează în primele două etape mai sus enumerate, creșterea gradului de conștientizare a soluțiilor disponibile și educarea consumatorilor despre un produs pe care nu l-ar fi luat în considerare înainte.

Marketingul prin intermediul unui conținut calitativ oferă multe beneficii, deoarece ajută si alte canale de marketing digital: ajută la crearea de conținut suplimentar pentru social media marketing și ajută SEO a genera și link-uri, sprijină operațiunile de inbound marketing și în cele din urmă duce la creșterea vânzărilor și ROI.

Prin urmare, producția de conținut bun cu siguranță iți va ajuta afacerea.

Bun, acum că ai aflat ce este Content Marketing și cum se face, ce mai aștepți? ”Da-i bice” 🙂

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.