Blog » Digital Marketing » Campanii Google Ads: cum sa le creezi cu succes

Campanii Google Ads: cum sa le creezi cu succes

Cum să faci publicitate pe Google prin campanii adwords? 

Să pornim de la început:

În 20 de ani totul sa schimbat: Internetul a revoluționat modul în care facem publicitate.

Dacă până acum ceva timp, mijloacele utilizate pentru a face publicitate erau afișe, radio sau televiziune, acum digitalul este maestrul absolut, iar pentru companii a devenit indispensabil să fie prezente pe piața online.

Pentru a profita de acest mijloc de a face publicitate pe Google trebuie să înțelegi cum funcționează publicitatea online si campaniile adwords.

E greu să vă vorbesc despre publicitatea digitală fără a explica modul în care funcționează Google AdWords.

Este cea mai mare și cea mai utilizată platformă de publicitate online din lume: prin aceasta, fiecare companie poate ajunge la o audiență de milioane de utilizatori.

AdWords (acum Ads) este unul dintre cele mai bune instrumente pentru a găsi clienți noi, sau pentru a-ți atinge obiectivele afacerii tale.

 

Tipul de campanie, determina unde utilizatorii iti vor vedea anuntul. Acestea sunt:

 • Campanii de cautare (search)
 • Campanii de afisare (dislplay)
 • Campanii video YouTube
 • Campanii Google Shopping

O sa explic pe scurt fiecare in parte.

tipuri de campanii google ads

Campanie search pentru pozitionare

Cu campanii adwords de cautare, poți plasa un anunț direct pe primele locuri ale rezultatelor căutării Google , în urma unei interogari a utilizatorului.

Acestea sunt principalele tipuri de campanii utilizate în AdWords tocmai pentru că, de obicei, publicul care vine de la acestea este de înaltă calitate, deoarece ai fost gasit pentru un anumit cuvânt cheie pe care l-ai ales pentru campanie.

Pentru a alege când să afisezi anunțurile, va trebui să selectezi o serie de cuvinte cheie , adică potențialele căutări efectuate de utilizatori pe Google.

Evident, va trebui să ai grijă incat să alegi cuvinte cheie care sunt relevante pentru ceea ce oferi și să eviti cuvintele cheie care aduc un trafic care poate nu este interesat de ceea ce oferi (iti reamintesc că fiecare click primit pe anunț trebuie să îl plătesti, iar în unele cazuri chiar mult!).

Costul mediu pe click al campaniilor de căutare variază în funcție de concurență, adică câți agenți de publicitate doresc să își faca vazut anunțul pentru acele cuvinte cheie specifice.
Cu toate acestea, în medie, poate varia de la 0,10 EUR la 10-15 € pentru cele mai competitive piețe (de exemplu, piața asigurărilor).

Campanie de reteaua display

Campaniile AdWords Display consta în reclame grafice (imagini sau bannere), postate pe site-uri web sau aplicații mobile.

Utilizatorii nu caută în mod activ o soluție la o problemă sau un anumit produs, ci pur și simplu navighează pe internet sau folosesc o aplicație pe smartphone-ul lor. 

De asemenea,  aceste bannere alcătuite din imagini de diferite dimensiuni, trebuie să capteze atenția utilizatorului și să-l motiveze să dea click pe anunț pentru a aprofunda oferta pe care o oferi.

Putem compara anunțurile din campaniile AdWords Display cu panourile publicitare. Avantajul este că anunțurile campaniilor Display pot fi clickate și, prin urmare, utilizatorul, dacă este interesat, poate aprofunda oferta.

În plus, un alt avantaj care nu trebuie subestimat este faptul că, cu acest tip de campanie, platesti numai atunci când un utilizator da click pe anunț.

Provocarea campaniilor adwords din rețeaua display este să găsesti destinațiile de plasare potrivite pentru a afișa anunțurile, astfel încât clientii tinta să le poată vedea.

Poți viza campaniile AdWords Display bazate pe:

 • Subiecte de site-uri sau aplicații
 • Cuvinte cheie conținute în pagini sau aplicații web
 • Interese ale utilizatorilor (adică categorii de site-uri pe care le vizitează de obicei)
 • Public de remarketing
 • Publicuri similare

Publicul de remarketing este reprezentat de utilizatorii care au avut cumva deja contact cu dvs. Poate fi o listă de adrese de e-mail ale contactelor sau clienților, sau ale persoanelor care au vizitat site-ul.

AdWords analizează caracteristicile și comportamentele utilizatorilor de remarketing și creează automat o audiență mai largă, cu caracteristici și comportamente similare cu cea inițială.

Campaniile de display deosebit de performante sunt campaniile destinate unui public de remarketing.

Dacă deti un magazin online, poți profita de așa-numitul remarketing dinamic.

Datorită remarketingului dinamic, dacă un utilizator vizitează pagina unui anumit produs, de exemplu pantofii roșii ai mărcii „X”, atunci va vedea automat un anunț care prezintă pantofii roșii ai mărcii „X”.

Pentru a implementa această funcție, va trebui să creați un Feed de produse (un fișier care conține toate atributele produselor tale, cum ar fi titlul, prețul, descrierea etc.) și să îl conectezi la contul tau AdWords.

Pro : au un CPC mediu mai mic comparativ cu celelalte campanii, permit vizibilitate la costuri reduse
Contra : este dificil să identifici destinații de plasare adecvate în care să afișeze anunțurile, rata de conversie a utilizatorilor din aceste campanii este de obicei mai mică.

Campaniile Google Shopping

Campaniile adwords Google Shopping sunt ideale pentru cei care au un magazin online.

Google Shopping este un comparator de prețuri, care a fost inițial gratuit, dar astăzi este rezervat doar agenților de publicitate care plătesc pentru a-și publica produsele aici.

În anunțurile Google Shopping sunt alcătuite din:

 • Imaginea produsului
 • Titlul produsului
 • Preț
 • Extensie de anunțuri

Anunțurile apar pe pagina cu rezultatele căutării Google, dar spre deosebire de campaniile din Rețeaua de căutare, nu trebuie să selectezi manual cuvintele cheie pentru care doresti să apară anunțurile tale.

Google va avea grijă de acest lucru. Tot ce trebuie să faci este să creezi un cont în Google Merchant , să încarci Feed-ul de produse (un fișier care conține toate atributele produselor ) și să conectezi Google Merchant la contul tau AdWords.

Google va analiza conținutul titlurilor și descrierilor produselor și va declanșa automat reclame pentru anumite produse atunci când un utilizator caută cuvinte cheie care sunt relevante pentru acestea.

Pro : nu trebuie să alegi cuvinte cheie, vizibilitatea anunțurilor.
Contra : ele pot fi mai greu de creat datorită fluxului de produse.

Campanii Video

YouTube este al doilea motor de căutare cel mai popular, după Google.

Prin intermediul programului AdWords, poți difuza anunțuri video pe YouTube. Există mai multe tipuri de anunțuri disponibile pentru YouTube:

 • Anunț in-stream : redă înainte, în timpul sau după un videoclip care este urmarit
 • Anunț video-discovery : acestea apar în rezultatele căutării după ce un utilizator a căutat pe YouTube sau în sugestii
 • Anunțuri bumper : funcționează ca anunțul in-stream, dar trebuie să fie mult mai scurt, lungimea maximă este de 6 secunde
 • Anunțuri outstream : este un nou tip de anunț pentru dispozitive mobile, care nu este publicat direct pe YouTube, ci pe site-urile Google sau partenerii Appa (cum ar fi reclame Display)

Pro : vizibilitate, posibilitatea de a transmite un mesaj într-un mod mai captivant
Contra : trebuie să utilizezi videoclipuri realizate profesional.

primul pe google prin google ads

Cum functionează Google Ads, si cum sa creezi campanii adwords eficiente ?

Campaniile AdWords funcționează ca o licitație care îți permite să plasezi spații publicitare pe paginile cu rezultate ale motorului de căutare Google.

Platforma ia în considerare calitatea și relevanța campaniilor publicitare și nu se mai limitează doar la cei care ar putea avea un buget extins: în ziua de azi, toți agenții de publicitate își pot permite să facă publicitate pe Google.

Anunțurile în AdWords apar în partea de sus, printre primele rezultate non-organice sau în partea de jos a paginii, deasupra secțiunii de căutări corelate.

Plasarea anunțurilor este determinată de un algoritm care pornește de la cuvântul cheie folosit de utilizator în cautare pe Google.

Agenții de publicitate trebuie să fie capabili să identifice cuvintele cheie care sunt relevante pentru afacerea pe care vor să o promoveze.

De fiecare dată când un utilizator caută pe Google folosind un anumit cuvânt cheie, se desfășoară o licitație în care Google AdWords stabilește ce anunțuri apar în “rezultate sponsorizate” alias campanii adwords.

Aceasta reprezintă o oportunitate comercială pentru orice companie care dorește să sponsorizeze produsele sale la momentul potrivit pentru consumatorii în cauză.

Astfel, Google AdWords devine un instrument puternic și una dintre cele mai bune modalități de a dezvolta o afacere.

Pentru a începe, trebuie să ai un cont AdWords, care este absolut gratuit și poate fi înregistrat conectându-te la pagina oficială Google AdWords.

Pentru a te ajuta in elaborarea unei strategi eficace de publicitate online, o să-ți dau 10 sfaturi pentru a creea campanii adwords eficiente.

Fixează obiectivele

În primul rând, ca să faci publicitate pe Google obiectivele trebuie să fie inteligente: bine orientate, măsurabile, accesibile, relevante (să merite efortul), cu un termen stabilit.

De exemplu, dacă dorești să generezi potențiali clienți și să crești vânzările, este esențial să configurezi o campanie cu un obiectiv principal și altul cu un obiectiv de vânzări.

Analizează concurența și cuvintele cheie

Activitatea de cercetare necesită cel mai mult timp si bani, dar trebuie făcută cu perseverență pentru a evita eventuale greseli.

Niciodată să nu te grăbești în procesul de cercetare !

Ajută-te de instrumente de analiză a cuvintelor cheie pentru a înțelege care sunt folosite de  utilizatorii în căutarea pentru a găsi produse, servicii, branduri, etc. Calitatea cuvintelor cheie este esențială pentru identificarea potențialilor clienților.

Este esențial să se studieze cu atenție cuvintele cheie cu care concurenții tăi au înfințat campaniile lor de publicitate pe Google.

Determinarea publicului țintă

Pentru succesul campaniilor AdWords, este esențial să înțelegi unde potențialele segmente de clienți cumpără și revizuiesc produsele.

Ce emoții exprimă? Ce apreciază? Care sunt nevoile lor explicite sau latente?

Folosește Instagram pentru a vedea care postări sunt cele mai urmate, comentate și subiectele care atrag interesul potențialilor clienți.

Definește bugetul zilnic

Este bine să se stabilească un buget zilnic pentru a evita depășirea limitelor de cheltuieli stabilite, deoarece să faci publicitate pe Google costă.

Cel mai bun mod de a calcula bugetul este de a cunoaște numărul de vizitatori care pot fi convertiți în clienți reali.

La început, este bine să se ia în considerare rata medie de conversie: de exemplu, pentru sectorul industrial este de 2,35%. Asta înseamnă că în medie, doar 2 din 100 de utilizatori iau acțiunea dorită de noi după ce aceștia dau click pe anunț.

Luând în considerare rata medie de conversie a sectorului în care îți vei desfășura activitatea, poți determina cât de mult esti dispus să cheltui pentru fiecare vizitator (cost per achiziție sau CPA). După ce selectezi moneda și bugetul țintă, dă click pe Save și treci la pasul următor.

Organizează mai bine contul tău

Organizarea contului permite companiilor să livreze anunțuri consistente și relevante, în conformitate cu necesitățile și preferințele potențialilor clienților.

Când utilizatorii încep o căutare online, aceștia tastează anumite cuvinte cheie și caută informații care sunt strâns legate de aceste cuvinte.

Este esențial pentru succesul campaniei adwords ca cuvintele cheie să fie asociate cu grupuri de anunțuri coerente și relevante pentru căutările utilizatorilor la care vrei să ajungi.

De exemplu, dacă vinzi încălțăminte și echipament sportiv, trebuie să creezi un grup de anunțuri pentru încălțăminte și un grup pentru îmbrăcăminte (costume, tricouri etc.)

Creează anunțuri convingătoare și captivante

Scrierea unui anunț care atrage atenția potențialilor clienți nu este întotdeauna o sarcină ușoară.

Atunci când vei scrie un conținut publicitar, este important ca mesajul să fie informativ și să convingă un utilizator să facă click pe anunț și să viziteze site-ul web.

Pentru a afla cum să scrii conținuturi convingătoare, citește acest articol despre Content Marketing.

Uite câteva sfaturi pentru a creea conținuturi convingătoare:

 • Scrie mesaje scurte și concise
 • Creează un titlu captivant, e primul lucru pe care îl citește utilizatorul
 • Descrierea: trebuie să fie de maxim 80 de caractere. Este esențial să incluzi oferte sau reduceri în această secțiune pentru a te asigura că utilizatorul dă click pe anunț;

Creează o landing page eficace și mobile friendly

Crearea unei landing page (pagină de destinație) eficientă este critică, deoarece scopul principal este de a “colecta” conversii.

La sfârșitul zilei, aceasta este prima pagină pe care utilizatorii o văd când intră pe site, cartea ta de vizită.

Implementarea monotorizării conversilor

Indiferent de obiectivele campaniei publicitare, este esențial să determini felul în care clickurile generează achiziții, descărcări de aplicații, abonamente la newsletter, apeluri telefonice etc. direct de pe site în urma campaniilor adwords.

Crearea unei liste de remarketing pentru site

Poți crește vânzările prin implementarea unei strategii de remarketing cât mai inteligentă posibil și proiectată ad-hoc, pe baza comportamentului și interacțiunilor specifice ale utilizatorilor.

Remarketing și Retargeting pot crește în mod semnificativ ratele de conversie și ROI. Acest lucru se datorează faptului că vizitatorii unui site sau e-commerce, care sunt deja familiarizați cu un brand sunt mai susceptibili de a deveni clienți activi și loiali.

Nu uita să optimizezi campania AdWords

După ce ai creat o campanie AdWords, este esențial să o optimizezi în mod constant, ținând cont de mai mulți factori atât din interiorul campaniei cât și din afară (de exemplu, tipul campaniei, piața de referință, bugetul pe care îl ai la dispoziție etc.)

Este o muncă care necesită răbdare, dăruire, angajament și mare precizie, așa că trebuie să devină o rutină pentru a reuși să îmbunătățești performanțele sale.

Să recapitulăm, Google AdWords este un instrument eficient și puternic pentru a face publicitate pe Google și pentru a dobândi noi clienți, pentru a maximiza vânzările și a crește ROI.

Utilizat în mod corect poate ajuta fiecare companie de a atinge și de a îmbunătăți obiectivele sale.

Sper ca am reusit sa-ti explic cum sa creezi campanii adwords de succes. Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu, iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.