Cel mai bun mod pentru a obține contacte și de a gasi clienți

Ce inseamna inbound marketing?


Este cel mai eficient mod de a atrage vizite pe site, de a genera contacte si de a le converti în clienti.

Vrei să ai mai multe contacte? 

Vrei să gasesti mai mulți clienti?

Vrei să aduci mai mult trafic pe site-ul tău ?

Inbound marketing se bazează pe un concept foarte simplu: a fi găsit de potențialii clienți prin transmiterea mesajului potrivit la momentul potrivit.

În comparație cu metoda tradițională de căutare a clienților (publicitate, presă, târguri industriale, apeluri telefonice reci, e-mailuri etc.), strategia de inbound marketing necesită mai puține investiții care să conducă la rezultate semnificative în ceea ce privește conversia și se face predominant online (digital marketing)

Acesta este motivul pentru care este considerată cea mai eficientă metodă pentru cei care sunt în curs de dezvoltare a unei afaceri.

OUTBOUND VS WEB MARKETING VS INBOUND

Pe de o parte, metoda tradițională de marketing (outbound), care se bazează pe achiziționarea de spațiu publicitar, baze de date de contact, telemarketing, evenimente și târguri este foarte scump pentru companii și în imposibilitatea de a genera destule contacte cât ar fi necesar pentru a departamentul comercial.

Pe de altă parte, multe companii au început să facă activități de marketing pe web, de exemplu, au o prezență online, care se învârte în jurul unui site de prezentare, ei gestionează conturile de social media, trimit e-mailuri la abonații newsletter-ului lor, dar fără a putea gasi noi clienți online.

Inbound marketing este singura metodă care combină toate instrumentele de web marketing intr-o strategie integrată care intercepteaza potentialii clienti doar atunci când au nevoie de ea și îi însoțește-le către stadiul final al procesului lor de cumpărare.

inbound vs outbound marketing

Fiecare strategie de Inbound marketing trebuie sa inceapă cu definirea identității cumpărătorului (buyer persona) si a procesului de achiziție (buyer’s journey).

Ce este un buyer persona ?

Este clientul ideal: protagonistul strategiei de inbound marketing. Identificarea cumpărătorului, știind în detaliu cine este, rolul său în companie, vârsta lui, visele sale și aspirațiile sale.

Este important să păstrezi toate aceste informații în minte, deoarece poți crea un conținut vizat și personalizat, astfel încât să poată găsi răspunsurile la nevoile sale și să poată empatiza cu situațiile scrise in paginile create de tine.

Ce inseamna buyer’s journey ?

Buyer’s journey este călătoria pe care un buyer persona face înainte de a deveni client. Această călătorie începe atunci când există o necesitate care-l duce la căutare de informații online pentru a o rezolva.

Știind clar cine este buyer persona, pe langa faptul că poți personaliza conținutul, te ajută să relaționezi cu ei indiferent de stadiul călătoriei în care acestia sunt: Awareness (conștientizare), Consideration (considerație) sau Decision (decizie).

Awareness Consideration Decision

E primul pas pe care potențialul client il face în călătoria sa.

În faza de Awarenss, clientul conștientizează ca are o problemă care trebuie rezolvată și caută o soluție. Astfel îi poți propune un conținut educațional, cum ar fi ebooks, white papper și articole care îl pot ajuta să înțeleagă mai bine nevoile sale, construind bazele pentru o relație durabilă și de încredere.

Pentru a explica ce este Awareness, un exemplul clasic este situația in care simți un disconfort la nivelul gâtului, te străduiești să înghiți și cauți informații online pentru a înțelege de ce ai simptomele astea și cum poți rezolva această problemă.

După conștientizarea problemei, urmează urmatorea etapa, Consideration.  Odată ce clientul a conștientizat problema, incepe sa evalueze soluții. În acest stadiu trebuie să-i dai clientului informații valoroase specifice problemei lui vorbind despre fapte concrete. În acest stadiu poți utiliza: webcasts, tutoriale video, articole specifice de blog care pe lânga faptul ca răspunzi nevoilor clientului, îi influențezi si decizia de cumpărare.

Consideration, este etapa când îți dat seama ca ai o durere în gât și evaluezi ce produse te pot ajuta să te vindeci.

Decizia (decision) este stagiu final, atunci când clientul a înțeles problema, și-a dat seama ce soluție este potrivită pentru el și se gândește la cine să apeleze.

Aici îi poți oferi studii de caz, demo-uri gratuite sau studii de produs. Conținutul în această etapă ar trebui să fie obiectiv, neîngrădit și să contribuie la simplificarea deciziei potențialilor clienți.

Procesul de dicizie, este momentul in care ți-ai dat seama că ai durerea in gat, știi ca-ți trebuie un sirop, si compari prețurile si caracteristicile produselor înainte de a le cumpăra.

Strategia de Inbound Marketing tine cont de etapa buyer’s journey in care se afla clientul.

Cele 3 etape ale Imbound Marketing-ului

attract engage delight

ATTRACT

Acum ca știi cine este buyer persona in cazul afacerii tale, trebuie să atragi utilizatorii specifici oferindule conținuturi utile și interesante.

În acest prim pas, instrumentele de utilizat sunt:

Blog publicarea de articole pentru a intra in contact cu utilizatorul

SEO – optimizarea site-ului tău, cu selectarea de cuvinte cheie potrivite

Social Media – distribuirea de articole pe canalele social.

ENGAGE

Pentru ca utilizatorul să complecteze orice fel de formular, conținutul oferit trebuie să fie calitativ si de valoare, ca acest schimb să poată reusi.

În acest stadiu, instrumentele pe care le poți folosi sunt:

Formular – personalizate pentru fiecare tip de conținut

CTA (call to action) – inviți utilizatorul sa indeplinească o acțiune

Landig Page – pagina web cu conținuturi utile utilizatorului pentru a-l converti in client

DELIGHT

Pentru a menține atenția clientului înspre afacerii ta, trebuie să o păstrezi. În plus, față de monitorizarea a ceea ce se întâmplă pe site, ai trebuie să programezi noi acțiuni prin care să menți viu interesul clientului.

În acest stadiu, instrumentele de care ai nevoie sunt:

Evenimente – crearea de evenimente offline pentru a menține contactul direct cu clientul

Smart Content – introduci conținuturi smart pe site, care vin afișate numai unor categorii de utilizatori.

Astea sunt principalele instrumente ale metodei de inbound marketing. Folosind această abordare multi-canal, vei putea realiza obiective de creștere neașteptate, la costuri mai mici,  făcându-ți potențiali clienții interesați de afacerea ta.

Sper ca am reusit sa-ti explic ce inseamna imbound marketing. Ca toate lucrurile bune, nu va fi o cale rapidă, nici fără obstacole; Dar, crede-mă, în cele din urmă va merita.