Blog » Digital Marketing » Ce inseamna Social Media Marketing si cum se face

Ce inseamna Social Media Marketing si cum se face

Social media marketing este un mijloc de comunicare puternic, disponibil întreprinderilor și organizațiilor de toate dimensiunile pentru a se conecta regulat cu clienții sau potențialii clienți/utilizatori.

Așadar, Marketerii si profesionistii in digital marketing creează pagini de Facebook corporative și conturi pe Twitter, Instagram, Pinterest și alte rețele de socializare majore cu acest scop.

Dar puțini dintre ei au obiective clare și strategii pentru a folosi această tehnică de marketing, sau o înțelegere aprofundată a modului în care aceste canale mass-media digitale interacționează cu consumatorii pentru a crește gradul de conștientizare a bradului, a vânzărilor și profiturilor, și de a genera fidelitate.

Înțelegerea exactă a ceea ce social media marketing este, funcționează, cât de mult este nevoie în termeni de timp, resurse umane și buget, este o premisă fundamentală pentru cei care doresc să facă Social Network marketing în mod eficient. Deci, haide să clarificăm anumite aspecte,  incepand cu o definiție exhaustivă a social media marketing-ului.

Ce inseamna Social media marketing: definitie

Social media marketing sau SMM (de asemenea, cunoscut sub numele de rețea socială de marketing și social marketing web) este o formă de internet marketing care folosește capacitatea canalelor de mass-media sociale și aplicații web (Apps) pentru a genera interacțiune (engagement) și distribuire (social shearing) pentru a crește vizibilitatea și conștientizarea unui brand.

Acesta include activități precum promovarea/vânzarea anumitor bunuri și servicii sau a brandului in sine (personal branding), generarea de noi contacte pentru afaceri (potențiali clienț) și creșterea traficului pe site-ul web al unui brand.

Cum functioneaza ?

Companiile și organizațiile creează (sau se conectează) la “rețele de indivizi” (community) care împărtășesc interesele și valorile exprimate de companie pe rețelele de socializare. Aceste valori sunt oferite sub formă de conținut relevant în diferite formate (text, imagini, clipuri video, etc) capabile să genereze discuții despre și cu compania, pe teme specifice.

Dacă sunt folosite corect, aceste conținuturi distribuite pe rețelele de socializare pot produce fidelizare și social media advocacy. Clienții/utilizatorii , prin intermediul aportului ( likeuri, commenturi, share-uri) lor, implica alte persoane (prietenii, fani, followers) in discuții creând posibilitatea ca o fracțiune din aceștia devin la randul lor adepți/fani a companiei/organizației sau brand-ului.

Care sunt beneficile Social Media Marketing-ului?

Social-Media-Marketing-Services-si-beneficiile

Odată ce am ințeles ce inseamna social media marketing, sa vedem si ce beneficii poate să aducă:

 • Imbunatațirea customer satisfaction
 • Creșterea loialității clienților (brand loyalty)
 • Imbunatațirea customer service
 • Marește numarul potențialilor clienți
 • Creșterea traficului web pe site-ul sau blogul activitații
 • Imbunatațirea ranking-ului site-ului pe motoarele de căutare
 • Creșterea gradului de conștientizare a mărcii (brand awareness)
 • Conectarea și dezvoltarea relațiilor interactive cu publicul țintă
 • Dezvoltarea unei reputații ca expert sau lider în domeniul de activitate (brand authority)

De ce sa investesti în publicitate pe social media ?

Costuri reduse: crearea profilurilor pe rețelele de socializare este gratuită, precum și crearea și gestionarea propriilor rețele sociale de management, campanii de social networking.

Un ROI marit (randamentul investițiilor): ROI generat de publicitatea social media este cel mai mare dintre diferitele forme de publicitate plătită. Anunțurile sociale sunt, de asemenea, un tip de publicitate care permite un grad ridicat de personalizare: acestea vor fi afișate numai pentru utilizatorii cu adevărat interesați de produsele/serviciile promovate de către agentul de publicitate.

Rata de conversie ridicată (CR): mai mult de 51% din social media marketers spun că dezvoltarea relațiilor cu clienții are un impact pozitiv asupra rezultatelor vânzărilor.

Imbunatațirea Customer Insights: spre deosebire de conținutul partajat prin canale private, cum ar fi e-mail-uri, instrumente și aplicații de mesagerie instant, ce sunt prin urmare dificil de măsurat, diferite instrumente de social media marketing permit o precizie ridicată a activități de monitorizare a diverselor profiluri sociale ale companiei.

De la analizarea numeroaselor date colectate (Insights) prin intermediul unor instrumente precum Google Analytics, puteți obține informații importante despre “sentiment” față de marcă, precum și despre compoziția demografică, interesele, comportamentele și nevoile clienților.

Importanta social media marketing-ului

De ce este important social media marketing-ul? Rețelele de socializare au devenit un loc de întâlnire virtual pentru oameni, în care:

 • fac schimb de idei cu privire la cele mai disparate subiecte
 • citesc comentarii despre produsele și serviciile pe care doresc să cumpere
 • caută informații despre locurile în care doresc să se ducă, cum ar fi restaurante sau hoteluri.

Pe vremuri, cand nu existau aceste platforme social, acest schimb de informații intre persoane, aveau loc in baruri sau in alte spații de agregare socială. Astăzi in schimb , persoanele petrec mai mult timp pe Instagram, Facebook, YouTube sau LinkedIn, iar aceste aplicații devin locul de ”intalnire”.

Ce inseamnă asta?

Acest lucru înseamnă că întreprinderile și profesioniștii ar trebui să lucreze din ce în ce mai mult pe capacitatea de a intercepta și angaja utilizatori în discuții sociale online, deoarece în aceste medii, este posibil să îi convertească în clienții lor.

Opiniile oamenilor sunt din ce în ce mai influențate de conversații pe Internet și acest lucru este un fapt de luat în considerare dacă vrei să vinzi un produs de pe web, dacă faci marketing online, sau chiar să devi un influencer.

A avea abilități pe canalele de social este important și pentru cei care sunt în căutarea de noi oportunități profesionale pentru a:

 • un loc de muncă
 • fi cautat de angajatori
 • oportunități de carieră și creșterea veniturilor.

Cum sa face Social Media Marketing ?

Regulile unei strategii de succes

social media marketing proces

Există diverse modalități în care o companie/organizație poate face de marketing pe social media. Cu toate acestea, toate activitățile de marketing social media care sunt efectuate pentru a da rezultate nu poate ignora punerea în aplicare a unei strategii eficiente de marketing social media. Dar cum poate să creeze o strategie de succes ? Ca și în orice strategie de marketing digital, acest lucru se dezvoltă prin definirea unui plan de, care constă în unele etape precise:

Etapa 1 : Realizare unui Audit

În acest prim pas, activitatea de audit are ca scop evaluarea activelor digitale (blog, site-ul, App, etc) de care dispune compania, în raport cu concurența, în scopul de a detecta pe fiecare canal social ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează.

Pe ce platforme de social este brandul activ în prezent? Care rețele social aduc cea mai mare valoare? Ce fel de conținut posteaza concurenții ? Care este tonul vocii pe care l-au ales? Cât de mult trafic pe site aduce fiecare canal de social media? Primim rezultate de la a investirea în publicitate pe social media?

Etapa 2: Definirea obiectivelor

Dupa analiza activele digitale, audiența și concurența, următorul pas pentru a stabili o strategie eficientă de social media, este de a defini obiectivele și rezultatele pe care speri să le realizezi (contacte noi, loialitate fața de brand, vânzări crescute, sensibilizarea bradului?).

Aceste obiective trebuie să fie aliniate cu strategia generală de comunicare și marketing, astfel încât mass-media socială iți va permite să realizezi obiectivele stabilite.

În stabilirea obiectivelor, pentru a te asigura că acestea sunt valabile, este indicat să urmezi metoda S. M. A. R. T (specific, measurable, achievable, relevant, time-bound) utilizate pentru prima dată de Drucker în 1954, în cartea “practica de management”.

Etapa 3: Identificarea publicului țintă

Este necesar să fie clar incă de la inceput care este publicului țintă , pentru ca mesajul pe care vrei să-l transmiți, sa fie eficient.

Crearea unor profiluri de clienți (buyer personas), este esențial pentru dezvoltarea unei strategii de marketing social media. 

Colectarea și analizarea datelor de pe web sau efectuarea sondajelor permite  cunoașterea profilelor clienților tipici.

Etapa 4: Crearea unei social media content strategy

Conținutul este foarte important pentru a crea o legatura și pentru a atinge obiectivele de marketing stabilite. Având în vedere acest lucru, este esențial să urmăm o abordare strategică axată pe crearea și distribuirea conținutului relevant și valoros (content marketing), care vizează un public clar definit.

mijloace de social media

Etapa 5: Acordare atenție celor care fac Influencer

Cercetările pe Twitter arată că 49% dintre consumatori se bazează pe sfatul unor influencers în luarea deciziilor de cumpărare.

Găsirea celor care au un numar mare de urmaritori (followers) pe social media despre consilierea cu privire la produsele/serviciile pe care le vinzi este, prin urmare, foarte important.

O modalitate pentru o companie de a dobândi vizibilitate cu ajutorul unui social influencer este sistemul de partajare sugerat de Joe pulizzi și content marketing Institute, cunoscut sub numele de social media 4-1-1. Pentru fiecare 6 conținuturi distribuite pe canalele de social, 4 trebuie să fie de conținut relevant pentru publicul lor țintă, dar scrise de influencers; 1 trebuie să fie un conținutul original creat de noi; 1 trebuie sa fie de tip promoțional (un cupon de exemplu).

Etapa 6: Alegerea platformelor de social media marketing

Trebuie planificată o strategie de marketing social media, luând în considerare piața în care operează compania (B2B sau B2C) și procesul de luare a deciziilor (social consumer decision journey) în care clientul se poate regăsi.

Cunoașterea diferențele dintre platforme și identificarea celor mai bune pentru a sprijini obiectivele de marketing stabilite este critic. Deci, să aruncăm o scurtă privire la cele mai renumite rețele social în ceea ce privește activitățile de marketing care pot fi puse în aplicare cu acestea:

Facebook: cu aproape 2.1 miliarde de utilizatori și cu o creștere de 15% (de la an la an), este una dintre cele mai mari rețele de socializare din lume. Cu această platformă poți identifica cu acuratețe publicul țintă și implementa cu ușurință campaniile publicitare ca o alternative la Google Ads.

Capacitatea de a integra conținut în diferite formate pe Facebook este nelimitată.

Social media marketing Facebook are multe intrumente in dotare (Facebook media, Facebook business manager, Facebook live, Facebook connect, Facebook Stories, Facebook news feed ads, Facebook video ads). Să vedem pe scurt caracteristicile unora dintre ele:

 • Facebook Ads: publicitatea pe Facebook atinge o rată de conversie cu 30% mai mare decât pe alte platforme social și permite o scădere cu 50% a costurilor per conversie.
 • Facebook Places: este serviciul de geo-localizare Facebook, care permite utilizatorului să adauge informații despre locația sa, iar in raport cu aceste locuri, informații de interes împărțite pe categorii (restaurante, magazine, divertisment, etc) și prietenii pe care îi poate găsi  în vecinătatea sa.
 • Facebook Media: este un instrument ce ajută utilizatorii ce au creat fan-pages pe Facebook, sa le gestioneze in mod eficient. Pentru a beneficia de acest instrument este de ajuns să te contectezi la pagina media.fb.com
 • Facebook bluetooth beacons: Facebook oferă dispozitive, aplicabile într-o zonă fizică a unui sediu (semnalizatoare) care permit trimiterea de oferte promoționale prin smartphone potențialilor clienți care trec în vecinătatea acestor dispozitive. Pentru a benefica de astfel de dispozitive, trebuie să te înregistrei pe o listă de așteptare.
 • Facebook business manager: este un instrument gratuit și ușor de utilizat pentru publicitate și marketing pe Facebook. Din panoul de control poți urmări performanța oricărui lucru legat de afacerea ta pe Facebook.

Instagram: este o aplicație de distribuire a fotografiilor, pentru platformele iPhone, Android și Windows. Instagram storyes sunt în centrul strategiei de Instagram social media marketing.

Acestea sunt o modalitate de a partaja fotografii și clipuri video cu urmaritorii, care nu vor mai fi vizibile după 24 de ore.

Pe Instagram exista o categorie de post numită “shoppable post”, ce prevede un tag special care identifică obiectele dintr-o fotografie conectându-le direct la magazinul online corespunzător.

Instagram testează acum o nouă caracteristică numită “Nametags” similară cu cea a Snapchat-ului sau Snapcode care facilitează dobândirea de noi Instagram followers.

Caracteristicile sale ”visual”, face din Instagram platforma ideala de social media marketing pentru o companie de tip B2B (travel business, e-commerce, ecc.).

Linkedln: este una din cele mai bune platforme social profesionale pentru a te conecta cu propia rețea de coaboratori (Linkedin groups) si pontențiali viitori angajatori.

Această platfoma permite utilizatorilor de a importa contacte și integrează servicii cum ar fi SlideShare și Pulse.

Până în prezent, LinkedIn este cea mai populară rețea socială profesională din Europa și este considerată cea mai eficientă platformă de marketing B2B social media și pentru lead generation.

Snapchat: este o aplicație mobilă care permite utilizatorilor să trimită fotografii și videoclipuri prietenilor. Snapchat storyes (foto și video montaje partajate pentru nu mai mult de 24 de ore) e un instrument ce te poate ajuta in relaționarea cu noi utilizatori.

Odată cu lansarea versiunii noi a aplicației, va fi în curând posibil să partajezi Snapchat storyes pe Facebook și Twitter.

Snapchat testează noi opțiuni de comerț electronic prin intermediul magazinului său snap plasat în cadrul platformei Discover, care în viitor ar putea duce la colaborări cu companii de toate felurile. În cazul în care produsele sunt destinate unui public tânăr, a face marketing pe Snapchat este cu siguranta alegerea potrivita.

Pinterest: este un serviciu popular  de partajare a fotografiilor, care permite oricui să creeze colecții și multe altele. 93% dintre utilizatorii săi îl utilizează pentru a planifica achiziții sau pentru a căuta informații despre produs.

 Activitățile de marketing pe aceasta platformă sunt posibile datorită Pinterest Ads și buyable pin.

Pinterest continuă să crească în rândul IMM-urilor. De fapt, abonamentele din cadrul programului Pinterest Propel au crescut cu 50% în acest an. 81% din utilizatorii săi activi sunt femei, subiecte cum ar fi design interior, decoratiuni, bucatarie si imbracaminte sunt cele mai discutate.

Reddit: este rețeaua socială în care comunitatea decide ce este cel mai relevant și la ce să se ofere mai multă vizibilitate. Reddit are un subreddit (bord) pentru aproape toate categoriile.

Activitățile de marketing sunt posibile datorită reclamelor Reddit Ads, cu toate acestea, trebuie să acorde o atenție deosebită numărului mare de comentarii primite, astfel încât aceasta platforma necesită o atenție constantă.

Telegram: este o aplicatie de mesagerie care  permite discutati cu contacte, sa se organizeze grupuri publice sau private, cu o serie de functii dedicate continutului vizual. Poți adăuga imagini, emoticonuri, documente, fișiere și linkuri în mesajele trimise.

Tumblr: este o platformă de microblogging cu capacitățile unei rețele social. Este folosit mult de branduri ce se ocupă de moda, bloggeri și designeri pentru publicarea de conținuturi create cu atenție.

Oamenii petrec mai mult timp pe această platformă decât pe Facebook, ceea ce face Tumblr un loc bun pentru a posta și a face publicitate.

Twitter: este o altă rețea mare de socializare care permite utilizatorilor să trimită posturi rapide de maxim 260 de caractere numite Tweets.

Acestea sunt caracterizate prin prezența hashtag-ului în textul (un cuvânt cheie precedat de semnul #). Twitter marketing este adesea folosit de companii pentru a menține un contact cu clienții lor, pentru a promova mărcile lor, produse sau servicii, precum și pentru a obține informații de la consumatori.

Whatsapp: este una dintre cele mai utilizate aplicatii de mesagerie instanta din lume datorita usurintei de utilizare si calitatea serviciilor. În 2017, WhatsApp a depăsit  1 miliard de utilizatori pe zi, egalând Facebook.

Aplicația oferă posibilitatea de a interacționa cu contactele în cadrul conversațiilor și se poate posta, actualizări de stare, fotografii și clipuri video temporare în stil Snapchat. Odată cu lansarea a WhatsApp Business, și integrarea pe termen scurt a capacității de a face plăți, brandul accesează oficial marketing-ul one on one.

Youtube: este o rețea în care utilizatorii pot posta un video blog, anunțuri video și clipuri video de diferite genuri. Pentru marketing, este mediul ideal pentru partajarea de conținut de medie-lungă durată.

Etapa 7: Masurare si testare

Trebuie să analizam constant strategiile de social media marketing folosite, pentru a ne da seama care funcționează si care nu.

Trebuie sa decidem ce masurători sau KPI-uri vom utiliza pentru a vedea dacă am atins obiectivele stabilite. Unele măsuratori de luat in considerare pentru a testa succesul unei strategii de social media marketing sunt urmatoarele:

 • Cost per click
 • Conversion rate
 • Numar followers
 • De cate ori brandul este menționat
 • Numari de partajari
 • Impressions
 • Commenturi și interacțiuni

Nu se poate pune in acțiune o strategie eficienta de digital marketing fara ajutorul rețelelor social.

Vizibilitatea unui brand pe internet este direct proporționala cu prezența lui pe aceste platforme.

4 comentarii la „Ce inseamna Social Media Marketing si cum se face”

Lasă un comentariu