Blog » Digital Marketing » Social media » Ce este LinkedIn si cum se foloseste

Ce este LinkedIn si cum se foloseste

Deja a devenit cunoscut si folosit la nivel mondial , iar daca ai ajuns pe aceast articol, vrei sa sti si tu ce este Linkedin ?

LinkedIn este cea mai mare rețea profesională din lume, cu scopul de a conecta profesioniști pentru a crește productivitatea și succesul.

E o definite putin cam vaga, dar o sa intram in detaliu a ceea ce este Linkedin si o sa vedem cum se poate folosi aceasta platforma pentru a-ti gasi un job sau sa-l schimbi pe cel actual.

Mai mult de 90% dintre angajatorii din România au recunoscut că apelează la aceasta retea de socializare.

Pentru a intelege mai bine ce este Linkedin, trebuie sa plecam de la premisa ca e mai mult decat o platforma pentru a gasi locuri de munca. Pe langa faptul ca acesta poate deveni CV-ul tau online, este un instrument care iti permite să construiesti o rețea de relații, de exemplu, prin postari la fel ca si pe celelalte social.

Profesionistii care folosesc Linkedin sunt foarte multi. In prezent, aceasta platforma are mai mult de 620 milioane de utilizatori impartiti in 200 de tari. In Romania avem aproximativ 2,6 milioane.

 

conexiuni linkedin

De ce sa te promovezi pe Linkedin ? La ce te ajuta ?

Inainte de a-ti explica cum functioneaza Linkedin, trebuie sa ai in minte urmatoarele:

 • Ce obiective ai
 • Cu ce fel de utilizatori vrei sa relationezi

De indata ce intelegi ce este Linkedin, iti dai seama ca acesta poate fi folosit cu diferite obiective, cel mai important lucru este de a avea o imagine clara despre ceea ce doresti să realizezi. O sa-ti dau o lista cu principalele macro-obiectiv care pot fi realizate prin o bună utilizare a acestui instrument:

 • susținerea reputației profesionale și crearea unei rețele
 • dezvoltarea contactelor de afaceri și menținerea relațiilor cu clienții
 • să fi mereu actualizat cu tendintele pietei și să dobândesti noi competențe
 • sa promovezi o afacere, un produs sau un serviciu

Este esential sa-ti propui obiective care pot fi masurate intr-o determinata perioada de timp. Astfel vei porni intotdeauna cu piciorul drept.

În al doilea rând, este întotdeauna oportun să identifici si sa vizezi un public țintă, pe baza obiectivelor stabilite: să înțelegi cui trebuie sa i te adresezi.

Acest lucru va facilita creerea unei rețele de legaturi cu adevărat utile și de a publica conținut interesant, cu un ton de voce potrivite pentru interlocutori.

Cum functioneaza Linkedin

Pentru a defini mai bine ce este Linkedin, poate fi comparat cu un ecosistem ce are ca sustinere 3 stalpi principali: profil, retea si continut.

Sa folosesti Linkedin intr-un mod eficient, trebuie sa ii dedici timp si sa fi destul de activ inca de la inceput.

Pentru a vedea rezultatele dorite, nu este suficient sa-ti deschizi un profil și sa introduci informatile personale in acesta intr-un mod academic si apoi sa astepti ca cineva să te observe. Dimpotrivă, trebuie sa muncesti din greu pentru a fi observat din multimea utilizatorilor care populează rețeaua, care la fel ca tine incearca sa afle ce este Linkedin si cum se foloseste, sau care stiu deja.

Tine minte ca nu vei iesi in evidenta daca nu o sa postezi continuturi interesante pentru public, si daca nu iti construiesti o retea de conexiuni cat mai mare.

Dar haide sa vedem acesti stalpi despre care spuneam, mai in detaliu.

Profilul

Profilul personal pe Linkedin nu este CV-ul nostru, ci prezentarea profesionala a noi insine, precum si baza construiri unui brand personal. Pentru a crea un profil e de ajuns sa intri pe pagina oficiala LinkedIn si sa urmezi instructiunile.

Profilul, precum și informațiile care sunt scrise în acesta, este ceea ce permite unui profesionist sa fie observat și de a proiecta interlocutorului o imagine a acestuia, dacă acesta este un recrutor, o perspectivă, un partener sau oricine altcineva.

Cand iti creezi un profil de Linkedin este important sa utilizezi cuvine cheie in descriere cum ar fi un rezumat, experienta de lucru sau abilitati. Aceste lucruri devine indispensabile pentru:

 • definirea propiei pozitii pe plan social
 • a crea interlocutorilor o imagine clara a abilitatilor tale, si a cum poti fi util
 • sa creezi oprtunitati
 • sa fi indexat intr-un mod eficace de motorului de cautare Linkedin

Cateva sfaturi pentru a avea un profil eficace:

 • alegerea fotografiei potrivite de profil este fundamentala. Aceasta trebuie sa fie clara si sa te reprezinte intr-o ipostaza profesionala, deoarece este prima impresie a unui utilizator despre persoana ta.
 • o imagine de fundal care iti pune in lumina caracterul si creativitatea
 • felul in care iti scrii informatile si posturile trebuie sa fie usor de citit. Foloseste paragrafe scurte si concise, blocuri de texte lungi nu dau o impresie bune

Retea

Rețeaua de conexiuni este un activ valoros, deoarece stabilește sfera de influență pe LinkedIn și este mijlocul prin care se stabilesc relații între utilizatori care sta la baza a ceea ce este Linkedin. Relații care, dacă sunt bine intretinute si gestionate, se pot transforma rapid din virtual in real.

Pentru a crea propria rețea de contacte, trebuie să trimiti solicitări. Este întotdeauna recomandat să personalizezi nota de trimitere cu un mesaj care explică de ce doresti să adăugi acel utilizator in rețeaua ta.

Deci, în plus față de cunoștințele directe precum prieteni, colegi, foști colegi, clienți, furnizori, etc Trebuie să încerci să adaugi chiar și utilizatorii care nu se cunosc reciproc, dar care pot fi potențial interesati.

retea linkedin

Adevarata valoare a acestei platforme nu consta in contactele directe, ci in cele de gradul 2, adica contactele cu care sunt conectati cei din reteaua noastra, si care pot fi abordati usor.

Pentru a utiliza la maxim potențialul LinkedIn și a fi bine poziționat, ar trebui să ai cel puțin 200/300 de conexiuni de gradul 1 și să iti dezvolti cunoștințele profesionale paralel cu rețeaua pe LinkedIn.

De asemenea, poti efectua cautari avansate după calificare, locație sau companie pentru a căuta contacte utile care nu fac parte din rețeaua ta, dar care pot fi iutile pentru afacerea ta.

Continut

Asa cum am spus atunci cand am explicat ce este Linkedin, continutul este cel care iti construieste reputatia si iti da vizibilitate, daca este de calitate.

Posturile pe Linkedin sunt o buna metoda pentru a face personal branding si a crea conexiuni noi.

Cu cât este mai mare reteaua ta de conexiuni, cu atât conținutul va fi mai vizibil, atâta timp cât cineva interacționează cu acesta.

Când primesti un comentariu sau o interacțiune la o postare, aceasta va apărea în Newsfeed. Și dacă postul este interesant, vei primi în curând o mulțime de opinii și interacțiuni (acțiuni, comentarii și reacții) de la un numar mai mare de utilizatori, nu doar de la conexiunile tale, cat si a celor conectati cu acestia.

De aceea, cei care știu ce este Linkedin si cum funcționează, de obicei publică postări în mod consecvent, potrivit unui plan editorial bine studiat. Scopul este de a obține rezultate bune în ceea ce privește:

 • vizibilitate
 • interactiuni si relatii
 • reputatie si incredere
 • posibilitatea de a primi oferte de lucru

Având o prezență proactivă și consecventă da roade. Și mai mult de atat, publicarea de conținut valoros, care comunică soluția la o problemă sau oferă o valoare adăugată la problemele actuale sau subiecte de baza al unui anumit sector. 

Pentru a afla cum sa creezi continuturi de calitate citeste si acest articol despre Content Marketing

Acum, că ai înțeles ce este LinkedIn și cum funcționează, nu mai ai scuze!

Creaza-ti profilul personal, creaza conexiuni și începe să publici conținut de calitate. Vei vedea că rezultatele vor veni!

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Ce este LinkedIn si cum se foloseste”

Lasă un comentariu