Blog » Digital Marketing » Branding Personal: ce inseamna si la ce foloseste

Branding Personal: ce inseamna si la ce foloseste

Zilele în care un angajator se bazeaza doar pe interviuri sau CV-uri pentru a selecta personalul sunt pe sfarsit.

Astăzi oricine efectuează un proces de selecție caută pe Google numele și prenumele candidaților săi pentru a-si da seama de existența posibilă a prezenței lor online , iar din aceasta trage concluziile sale despre reputația lor. De aceea o buna strategie de branding personal este indispensabila.

În același mod, dacă aveți o afacere pe Web, veți ști că oricine caută un produs sau serviciu o va face întotdeauna pe Google și din acest motiv trebuie să vă asigurați să ieșiți în evidență din mulțime , pentru a putea oferi ceva diferit de ceilalți.

Branding personal: definitie

Cuvântul „brand” , în sensul strict se foloseste ca si termen pentru identificarea anumitor produse sau servicii ale unui determinat producator.

Cuvântul „personal” implică ceva legat de persoană , de un individ specific.

Prin urmare, personal branding este imaginea și reputația pe care un individ o are sau este construită prin prezența sa online, prin acțiunile sale pe web și, prin urmare, devine motivul pentru care cineva te alege ca colaborator (dacă caută personal), ca punct de referință (dacă caută ajutor sau informații speciale) sau motivul pentru care un client te dorește cu adevărat pe tine , produsele sau serviciile tale.

Branding personal nu este nimic mai mult decât o serie de strategii care vizează realizarea imaginii și o reputație pozitivă online , deoarece te face diferit de mulțime.

Aceste strategii sunt identificate printr-un proces care identifică modul în care te-ai putea diferenția de cei care au abilități similare cu ale tale în lumea online și / sau pe piața muncii în general.

Branding Personal

Cum se face branding personal

În acest moment, începe distracția, adică începe activitatea de branding personal și poziționarea profesională pe care a-ți decis-o . Ceea ce recomand, ca și în promovarea oricărei alte mărci sau produse, este crearea unui plan de acțiune strategic, a unui plan de marketing ce are ca si obiectiv personal branding.

Între timp, presupunem că promovarea imaginii și a profilului tău profesional se poate face offline sau online. Eu, în vremurile noastre, vă sfătuiesc să le alegeți pe cele online, deoarece și cele offline sunt prea scumpe, complexe și nu sunt la îndemâna majorității oamenilor.

Ai face branding personal în Bucuresti prin distribuirea de flyere sau afise? Cât ar costa? 

Ok, aceasta este o metaforă, dar cu siguranță, o campanie publicitară de branding personal prin care să-ți promovezi imaginea te-ar costa mult în ceea ce privește bugetul.

Cu toate acestea, online-ul este la îndemâna tuturor, de ce? Pentru că online poți profita de motoarele de căutare, rețelele de socializare, un site web, un blog. 

Toate instrumentele la îndemâna tuturor, care nu sunt atât de scumpe, atât de complexe de creat, ca o campanie publicitară la televizor, la radio și așa mai departe.

Branding Personal

Pentru a-ți crea  strategia de branding personal , ai putea lua în considerare participarea la un curs, citind blogurile unor personalități care au făcut din imaginea lor un vehicul comercial pentru compania lor – gândește-te doar la Steve Jobs și Apple de exemplu – sau citește  carți de branding personal , sau chiar apeleaza la un antrenor pentru a face personal branding coaching sau un consilier de carieră.

La fel cum antrenorii personali antrenează oamenii din punct de vedere fizic, la fel există și antrenori personali sau antrenori de viață, care motivează oamenii în privința unor aspecte mai interne, precum satisfacția personală la locul de muncă.

Dar, dincolo de a te baza pe un profesionist, există multe activități pe care le poți desfășura independent pentru a te promova și a-ți atinge obiectivele de carieră. Vom vedea impreuna pe parcursul acestui articol cum se face branding-ul personal.

Strategii de personal branding

În primul rând, va trebui să definiți o un plan de actiune pentru a vă atinge obiectivele, strategia de branding personal.

Dacă ați fi un computer, ar trebui să lucrați la asamblarea componentelor, instalarea software-ului etc., dar sunteți o ființă umană, iar produsul pe care trebuie sa-l creezi este compus dintr-o serie de elemente pe care le-am putea rezuma după cum urmează:

  • abilitatile
  • punctele forte
  • resursele pe care le ai la dispoziție
  • slăbiciunile
  • motivațiile

Acestea sunt toate elementele care vă alcătuiesc personalitatea și trebuie să le luați în considerare pentru a vă poziționa corect brandul personal în segmentul în care acesta se va putea exprima cel mai bine.

Poate vă întrebați: ok, cum găsesc poziționarea profesională potrivită?

Ei bine, v-aș sfătui să faceți o serie de evaluări cu privire la elementele interne care vă preocupă și personalitatea dvs. , precum și elementele externe care sunt piața muncii și tendințele acesteia.

Sunt primele aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când decideți sa faceti personal branding. Un alt aspect fundamental și care nu trebuie subestimat este să înțelegeți tipul de muncă care vă va face fericit, ceea ce credeți că vă poate oferi posibilitatea de a vă exprima potențialul maxim.

  • Vrei să lucrezi ca profesionist independent, ca consultant independent?
  • Preferi să lucrezi ca angajat?
  • Full-time sau part-time?
  • Într-o companie mare sau într-una mică?
  • Vrei să lucrezi în Romania sau în străinătate?
  • Vrei să fii antreprenor sau poate câștigi bani online?

Ar trebui să vă puneți toate aceste întrebări pentru a găsi un loc de muncă care vă permite să obțineți o satisfacție profesională, dar care vă oferă, de asemenea, oportunitatea de a vă echilibra viața privată, pregătirea și timpul liber, așa-numitul „echilibru între viața profesională si timp liber”. 

Dacă sunteți o persoană mulțumită, care are timp să se îngrijească de el însuși și de imaginea sa de branding personal , veți fi un profesionist care este mult mai productiv și entuziast pentru munca pe care o face.

Sfaturi legate de branding-ul personal

De unde puteți începe sa faceti branding personal?

Ar fi eficient un curs de marketing digital,  și să începeți să utilizați tehnicile pe care specialiștii digitali le folosesc în companii sau în agenții web, pentru dumneavoastră.

De exemplu, puteți înțelege principiile de bază ale motoarelor de căutare și apoi sa va poziționați pe acestea. Ați putea apoi să înțelegeți care sunt principiile muncii eficiente pe social media și apoi, prin intermediul profilurilor dvs. Facebook, LinkedIn, Instagram, să faceți o treabă de a distribui profilul dvs. profesional pe aceste rețele de socializare, în special prin producerea de conținut care reflecta cel mai bine identitatea profesionala pe care vreti sa o transmiti.

Branding Personal

Există multe alte activități pe care le-ai putea face, cum ar fi crearea unui site web sau chiar un blog , în care poți scrie conținut și articole ce oferă o idee despre abilitățile tale.

Să spunem că mijloacele care vă stau la dispoziție sunt multe, este doar o problemă de a învăța tehnicile de bază ale marketingului online și apoi, de a le aplica încet în cazul dumneavoastră.

Uneori persoanele se întreabă:

“Oare activitatea de branding personal, nu este o activitate pentru vedete sau pentru cei care doresc să devină influencer?”

Răspunsul meu este nu, din ce motiv? Există milioane de oameni care, atunci când sunt în căutarea de oportunități profesionale, se înregistrează de obicei pe un portal de locuri de muncă, cum ar fi LinkedIn, Info Jobs și apoi își trimit CV-ul.

Aceasta este încă o tehnică pentru a vă promova, problema este că aceasta este una dintre cele mai proaste modalități pe care le-ati putea alege, deoarece pe portalurile de căutare de locuri de muncă, există milioane de profiluri ca ale voastre și toate nu fac altceva decât să umple inbox-ul angajatorilor care se simt inundați de toate aceste CV-uri, la care nici măcar nu se uită.

Acum, veți înțelege că această abordare este total greșită. Este mult mai eficient, în schimb să vă gândiți la interprinderea unei activitati de marketing online care să vă facă atractiv, adică capabil să atrageți oportunități profesionale către dvs. 

Acesta este modul corect de a realiza o activitate corectă de branding personal.

Pozitia profesionala

Procesul de branding personal va fi mai ușor dacă v-ați poziționat corect pe piața locului de muncă, dacă a-ți definit bine poziția profesională. Pentru a înțelege acest lucru, ceea la ce trebuie să va gândiți în primul rând este să încercați să puneți abilitățile profesionale pe o piață care are nevoie de ele, care le consideră utile și valabile . 

Dar, mai presus de toate, trebuie să încercați să intrați pe o piață care să fie în măsură să acorde o valoare economică acestor abilități, astfel încât aceasta vă va plăti mai bine dacă aceste abilități sunt importante, valoroase și sunt greu de gasit.

La fel ca și pentru o marcă, așa și pentru tine – sau mai degrabă pentru marca ta de sine  – va trebui să faci o analiză a pieței in care vrei să lucrezi, a tendințelor sale, analizând indicele de creștere. 

Va trebui să faceți un fel de analiză SWOT a punctelor forte și a punctelor tale slabe, punând în analiză concurenții dvs. – în acest caz, alți profesioniști din sector care au apelat la personal branding – și să înțelegeți care este propunerea dvs. unică de vânzare sau propunerea dvs. personală de valoare, ce te diferențiază și pe care numai tu îl poți oferi unui posibil angajator sau unui client.

Pentru a afla mai multe depsre analiza concurentilor, citeste articolul dedicat: Analiza Concurentei in 5 pasi simpli 

Cui i se adreseaza branding-ul personal ?

Branding-ul personal poate fi util pentru mulți oameni, de la absolvent recente care se angajeaza pentru prima dată, precum și pentru un profesionist care a lucrat ani de zile în domeniul său, un freelancer, un consultant, un manager sau antreprenor. 

Acest lucru se datorează faptului că, așa cum am anticipat la început, oamenii care trebuie să ne angajeze sau să lucreze cu noi, cu siguranță vor merge să caute pe motoarele de căutare sau pe rețelele de socializare pentru a afla mai multe despre noi, despre locurile in care am muncit si clienții pe care i-am avut. 

Acesta este motivul pentru care este esențial să ai grijă de imaginea brandului tau, care va fi mult mai eficientă decât orice alt bilet de vizită.

Vă voi oferi câteva exemple:

1. Să ne prefacem că sunteți o persoană care se află deja pe piața muncii, dar a înțeles că în următorii ani trebuie să se mute profesional pe un alt segment al acestei piețe, deoarece profesia pe care o desfășoară este saturată sau în declin. 

Ei bine, în acest caz va trebui sa faci un efort de recalificare și repoziționare profesională care te va ajuta să iti concentreze atenția și să găseasti noi oportunități de muncă.

2. Totuși, diferită este situația tipică a persoanelor sub 30 de ani. Unii dintre ei au greșit complet alegerea cursului universitar; alții, în ciuda faptului că au ales cursul potrivit pentru ei, nu au găsit oportunități profesionale datorită acestor studii. 

Ei bine, ceea ce trebuie să facă acești tipi este să se retragă, să se repoziționeze și să se întoarcă pe piața muncii prin tehnici de branding personal.

3. O altă situație încă foarte recurentă este cea a freelancerilor care desfășoară o serie de activități pentru clienții lor care nu mai sunt în pas cu vremurile, cum ar fi marketingul tradițional, recenzii de presă, jurnalism.

Astăzi, acești profesioniști își dau seama că, pentru a fi încă atractivi pentru clienții lor, trebuie să le ofere competențe profesionale diferite în comparație cu cele pe care le-au făcut până acum și cu care s-au poziționat pe piața muncii.

4. În sfârșit, o altă situație, de exemplu, este cea a antreprenorului, care dorește să-și transmită și să-și facă compania credibilă: cea mai bună modalitate de a o face este printr-o activitate de branding personal, in care el prezinta incredere ca si fondator.

Personal branding si social media

Ținând cont de faptul că fiecare canal social are propriile sale caracteristici, este indicat să alegem cele eficiente. Social media are puterea de a ne conecta cu milioane de oameni și de a ne amplifica vocea. Pentru a ne construi brandul personal este util să cunoaștem toate posibilitățile oferite de fiecare rețea de socializare.

Identificarea celor mai bune canale de promovare personala, având o înțelegere clară a particularităților fiecărei persoane, va ajuta la transmiterea mesajului dorit. 

Este adevărat că brandul personal este construit prin diferite canale, dar imaginea pe care o returnează web-ul este percepută ca univocă, deci a fi consecvent pe fiecare profil este obligatoriu. Este de asemenea important să facem parte dintr-o rețea care contribuie pozitiv la branding-ul nostru personal.

Branding Personal

Facebook

Facebook este de departe cel mai utilizat social media în scopuri personale, deci este mai bine să personalizați setările de confidențialitate și să acordați atenție la ceea ce este publicat. 

Poate fi folosit și pentru a arăta latura noastră nonconformista și privată, dar care este în conformitate cu ceea ce vrem ca publicul nostru să perceapă.

LinkedIn

Pentru profesionist sau pentru cei care caută noi oportunități de muncă, a face branding personal pe LinkedIn este un mod de a va afisa mai autoritar. Pentru aceasta, este important:

  • mențineți profilul actualizat;
  • crearea unei rețele de profesioniști care va interesează cu adevărat;
  • solicită și returnează cererile colegilor, clienților, furnizorilor;
  • alăturați-vă grupurilor legate de sectorul dvs.;
  • începe conversațiile.

Combinația acestor acțiuni ajută la construirea brandului personal profesional și la creșterea vizibilității sale.

Twitter

Twitter este o platformă de micro-blogging: doar 280 de caractere de spus, comentat și împărtășit. Este un instrument excelent pentru monitorizarea influencerilor și a mărcilor, mai ales dacă sunt organizate în liste.

Puterea hashtag-urilor (#) este aceea de a ne putea identifica într-un sector, în funcție de caracteristicile personale specifice pentru care ne dorim sa le afisam.

Celelalte rețele social media, au de asemenea propria lor particularitate:

  • YouTube pentru videoclipuri,
  • Pinterest și Instagram pentru imagini,

Activitățile strategice și integrate pe aceste rețele de socializare ajută la promovarea brandului personal și a reputației web personale. 

Identitatea brandului personal devine astfel mai puternică și atunci când acesta este capabil să genereze rețea de relații profitabile si poate atrage noi oportunități de locuri de muncă.

Ce inseamna Web Reputation

Deoarece administrarea imaginii de personal brandig și reputația dvs. merg mână în mână, trebuie să înțelegeți cum sunteți privit online.

  • Pe ce rețele de socializare se vorbeste despre noi?
  • Cât de autoritar este vorbitorul?
  • Cât de pregătit este el în subiectul în care ne identificăm ca experți?
  • Despre ce vorbim?
  • Cum vorbești despre asta și cât de des?

Există software de management al brand reputation și instrumente gratuite pentru monitorizarea reputației dvs. online. În general, este necesar să ne gândim că utilizatorii sunt mult mai motivați să exprime o opinie negativă sau să lase o recenzie atunci când nu sunt mulțumiți de un produs sau serviciu.  

Este mai dificil să exprimi o opinie celor care au fost mulțumiți, dar trebuie să considerăm, de asemenea, că încrederea câștigată astăzi online aduce noi contacte mâine.

Dacă nu puteți evita feedback-ul negativ, trebuie să fiți pregătiți să răspundeți prompt pentru a vă menține ridicata reputația online, deoarece altfel, oricine caută informații despre noi nu va ramane impresionat.

Sper ca am reusit sa-ti fac o idee despre ce inseamna branding personal si la ce iti poate fi de folos. Daca ai nevoie de ajutor pentru a-ti crea o reputatie online, contacteaza-ma.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu