Blog » Digital Marketing » Social media » Ce inseamna hashtag si la ce foloseste

Ce inseamna hashtag si la ce foloseste

Introdus la sfârșitul anului 2007 pe Twitter, hashtag-urile au deveniz in zi de azi indispensabile in comunicarea pe retelele de socializare la nivel mondial. Deci, să aflăm ce inseamna hashtag și cum se foloseste.

În termen de câțiva ani, în concomitenta cu răspândirea sporită și utilizarea de Twitter, cuvantul hashtag a devenit tot mai folosit în limba vorbită, dar mai ales pe rețelele de socializare și web.

Unul din cele mai faimoase hashtaguri din Romania a fost creat cu ocazia protestelor din intreaga tara impotriva legilor lui Dragnea. Hashtagul #Rezist ce a devenit un simbol al schimbarii.

Totuși, pentru multe persoane rămâne încă un mister ceea ce inseamna hashtag și care sunt domeniile in care se utilizeaza.

Ca sa fiu cat mai explicit in ceea ce inseamna hashtag o sa-i dau urmatoarea definitie: cuvântul sau fraza (compusă din mai multe cuvinte scrise fara spatiu intre acestea), precedate de semnul # care este folosit pentru etichetarea și urmărirea subiectelor de interes.

Hashtag este cuvânt englez compus din termenii hash (#), și Tag (eticheta) si a fost introdus pe platforma de microblogging Twitter în septembrie 2007. 

Primul care a propus aceasta metoda de etichetare a fost bloggerul american Chris Messina, dar au trecut mai multe luni înainte ca propunerea sa sa fie acceptată. Intamplarile care în final l-a convins pe Jack Dorsey (fondator Twitter) și echipa sa de dezvoltare că ideea lui Messina ar putea avea succes, a fost incendiile care au izbucnit în suburbiile San Diego în vara anului 2007.

Utilizatorii Twitter au început să posteze tweets urmate de hashtag #SanDiegoFire. Această practică sa răspândit atât de repede incat echipa de gestionare a platformei de microblogging a fost aproape forțata să introducă în mod oficial această functie.

cum se folosesc hashtagurile

Trecut prin diferite etape evolutive, astăzi hashtag se foloseste pentru a eticheta un argument sau subiecte de interes și transformă fiecare cuvânt sau grup de cuvinte în link-uri și cuvinte cheie. Acest lucru te ajuta să organizezi conținuturi și monitoriza subiectele de discuție bazate pe aceste cuvinte cheie.

O sa-ti dau un exemplu pentru a intelege mai bine ceea ce inseamna hashtag:

Daca vrei sa vezi parerile suporterilor sau sa-ti dai cu parerea despre ultimul meci jucat de echipa ta preferata de exemplu Steaua – CFR Cluj, trebuie doar să începi un tweet cu hashtagul #SteauaCluj și vei deveni parte a discuțiilor de pe web. Alți utilizatori Twitter vor vedea ceea ce ai scris și vor decide dacă să comenteze sau sa o posteze la randul lor (re-tweet).

Cum se folosesc hashtag-urile

Desi nu exista un set de legi pentru a folosi hashtagurile, exista anumite metode pentru a le folosi in mod eficient si productiv.

În utilizarea acestui instrumente de comunicare, odata ce ai inteles ce inseamna hashtag, trebuie să fi foarte specific.

Dacă vrei să utilizezi un hashtag pentru a-ti spune parerea despre un subiect public, aceasta trebuie să fie strâns legata de argumentul în sine, asadar vei folosi hashtaguri cu cuvinte cheie.

O altă regulă nescrisă în utilizarea hashtag-urilor este de a nu te complica. Nu e o idee bună sa scrii mai mult de trei cuvinte cheie precedate de semnul # într-un singur tweet (a carui lungime poate fi doar de 140 de caractere). 

Daca incerci sa te limitezi la unul, maxim doua hashtaguri vei obține un rezultat ce consta in a fi clar și în același timp specific.

Asa cum am explicat in definitia a ceea ce inseamna hashtag, acestea trebuie să fie plasate în context.Multi utilizatori gasesc inutil faptul de posta doar un hashtag sec. Acesta va fi mult mai util în scopul comunicativ daca este urmat, sau precedat, printr-o frază care clarifică scopul acestuia.

Ce caractere pot fi utilizate in hashtaguri

Dupa cum am mai spus, hashtagul este precedat de caracterul #, o tehnica care transformă un cuvânt simplu într-o etichetă pentru un concept întreg. După semnul #, pe langa litere, pot fi utilizate toate caracterele alfanumerice in a compune hashtagurile.

Spațiul, semnele de punctuație, simbolul procentual (%), asteriscul și semnul @ rămân în afara listei. Acesta din urmă servește pentru a eticheta alți utilizatori ai platformei în cadrul tweeturi-lor, iar spațiul întrerupe hashtagul.

Dacă vrei să creezi un hashtag constând din mai multe cuvinte, poti să scri fiecare cuvânt cu majusculă, astfel încât să fie mai ușor de citit. Un exemplu #SteauaCluj.

Pe ce platforme se folosesc Hashtag-urile

Acum ca am explicat ce inseamna hashtag, trebui sa stii si unde poate fi folosit. Introdus in 2007 asa cum am mentionat, hastagul a devenit astazi atat de utilizat incat si alte platforme de socializare l-au introdus.

facebook si instagram hashtag

Hashtag pe Instagram

Utilizarea acestei caracteristici pe Instgram, in ziua de astazi este mai importantă decât oricând.

Dacă incluzi hashtagurile Instagram potrivite în postările tale, probabil vei mai mult succes si interacțiuni decât cu o simpla postare.

Instagram a suferit multe schimbări în ultimul an, inclusiv caracteristici noi, instrumente și un nou canal video.

Dar un lucru este cert, ceea ce inseamna hashtag, este foarte relevant pentru Instagram. 

Utilizarea hashtagurilor relevante in postări și storyes este încă una dintre cele mai bune modalități de a fi descoperit de un public nou pe Instagram. Și acest lucru poate duce la mai mulți adepți și mai mulți clienți pentru afacerea ta. Citeste si: cum sa castigi bani pe Instagram

Hashtag pe Facebook si Linkedln

Pe Facebook, hashtagurile nu sunt la fel de utile ca pe alte platforme, dar în grupuri pot fi critice pentru indexarea conținutului.

Pe Linkedln hashtagurile sunt mai putin folosite. si probabil ar fi mai bine sa nu le folosesti pe aceasta platforma. Mai degraba cauta influenceri din domeniul tau de activitate si vezi ce hashtaguri folosesc acestia sau intreaba-i ce inseamna hashtag pentru ei.

Hashtag marketing

Cu trecerea timpului, hashtagurile au devenit mijloace puternice de comunicare folosite de marketeri din toata lumea.

Majoritatea brandurilor au conturi pe Twitter de unde lanseaza campanii publicitare sau posturi cu cuvinte cheie ce sunt transformate in hashtaguri.

Acum ca sti ce inseamna hashtag si cum se foloseste trebuie doar sa le cauti pe cele potrivite tie sau afacerii tale. Sunt sigur ca posturile sau campanile tale de marketing vor avea mai mult succes.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu