Blog » instrumente Google » Ce este Google Drive si cum se foloseste

Ce este Google Drive si cum se foloseste

Pentru a-ti explica mai bine ce este Google Drive si cum se foloseste, o sa-ti dau un exemplu practic:

Sa zicem ca esti la birou si lucrand la un proiect trebuie sa partajezi anumite fisiere cu colegii tai pentru a-si da cu parerea. Nu esti un geniu al informaticii, astfel nu stii ce instrument sau software sa utilizezi. Colegii ti-au sugerat sa folosesti Google Drive, dar e prima oara cand auzi de acest instrument si nu stii cum se foloseste.

Deci, dacă ai căutat pe internet informații precise despre ce este Google Drive si cum se foloseste, si ai gasit acest tutorial o sa-ti fie de folos.  O să-ti dau o mana de ajutor, explicând la un nivel practic modul în care funcționează Google Drive, un bine cunoscut serviciu de stocare în cloud, care iti permite să încarci fișiere online pentru a le partaja cu alte persoane.

Pe parcursul acestui ghid, iti voi explica pas-cu-pas ce este Google Drive cum să-l utilizezi pentru a încărca și partaja fișiere online și cum să descarci acest instrument Google. Voi explica, de asemenea, cum poți sincroniza totul cu dispozitivele pe care le folosesti, sau sa creezi un back-up a fisierelor tale si cum poti utiliza Google Drive pe dispozitive mobile Android și iOS, deoarece este disponibilă aplicatia cu același nume pentru smartphone-uri și tablete.

Iti sugerez să acorzi câteva minute pentru a citi acest ghid; Încearca sa folosesti Google Drive urmând instrucțiunile mele, vei vedea că vei învăța cat ai clipi din ochi.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a utiliza Google Drive e sa-ti creezi un cont Google. Această procedură preliminară este esențială pentru a beneficia de serviciul de stocare în cloud dezvoltat de compania din Mountain View.

Este esential sa-ti creezi un cont Google deoarece pe langa Drive o sa poti folosi la potentialul maxim toate celelalte instrumente semnate Google cu ar fi Youtube sau Gmail spre exemplu.

Pentru a crea un cont Google, va trebui să te conectezi la pagina de pornire google.ro și să dai click pe “sign in” în partea dreaptă sus. În pagina care se deschide, va trebui apoi să clickezi pe elementul “mai multe opțiuni” și apoi pe butonul “Creare cont” din meniul care se deschide. În acest moment, va trebui să complectezi formularul care iti va fi propus și să urmezi instrucțiunile pe care le vei vedea pe ecran.

Dacă ai deja un cont Google, poți trece la pasul următor in care voi vorbi în detaliu despre modul cum funcționează Google Drive. Voi vorbi, de asemenea, în detaliu despre modul de utilizare a acestui serviciu de stocare în Cloud fie prin intermediul webului, fie pe dispozitive mobile Android și iOS.

Cum sa accesezi Google Drive

O sa vedem prima oara cum se foloseste Google Drive pe web, prin intermediul browser-ului care il folosesti pentru a naviga pe internet.

Pentru a accesa Google drive trebuie sa te conectezi la pagina de pornire a acestuia: https://www.google.com/drive/. Odata intrat, trebuie sa dai click pe “acceseaza Google Drive” apoi te vei conecta cu contul Google pe care l-ai creat sau l-ai avut deja.

Google Drive - stocare în cloud

Ai reusit? Bine. Acum, haide să vedem împreună instrumentele puse la dispoziție de Google Drive.

Dacă aceasta este prima dată când utilizezi aceste serviciu, vei vedea un scurt ecran cu un tutorial pentru a-ti explica unele detalii tehnice. Trebuie sa sti, ca pentru stocarea fotografiilor și a documentelor, ai spațiu de stocare online gratuit de 15 GB.

Dacă vrei mai mult spațiu, poți să-l extinzi abonându-te la serviciul Google One.

Abonamente pleaca de la 100 GB  (1,99 USD/luna) pana la un maxim de 30 TB (299 USD/luna). În plus față de cele menționate, există alte planuri pentru Google One, pe care ti le voi enumera mai jos:

  • 200GB la 2,99 euro/luna
  • 2TB la 9,99 euro/luna
  • 10TB la 99,99 euro/luna
  • 20TB la 199,99 euro/luna

Acum ca sti ce este Google Drive sa vedem ce beneficii are.  

Avantajele oferite de aceste serviciu este că ai posibilitatea să încarci fișiere, si de a creea backup-copies ale acestora care pot fi accesate online de pe orice computer oriunde te-ai afla. Iti poti organiza fiserele creand foldere pentru a grupa mai multe elemente. În cele din urmă, toate fișierele încărcate pot fi partajate cu alți utilizatori într-un mod foarte simplu.

Deci, când ai terminat cu tutorialul, apăsați butonul “go to drive” pentru a continua.

Pentru a incepe sa incarci si sa partajezi fisiere pe Google Drive, apasa pe butonul “+ Nou”Contul meu Drive – Google Drive

Optiunile pe care le vei avea sunt urmatoarele:

  • Dosar – pentru a crea un folder nou pe Google Drive
  • Incarcati un fisier – pentru a încărca un fișier de pe computer în Google Drive
  • Incarcati un dosar – pentru a încărca direct un dosar de fișiere in Google Drive

Selecteaza optiunea dorita, si asteapta ca fisierul sau folderul sa fie incarcate pe Google Drive. De asemenea, poti incarca fisiere utilizand tehnica “drag & drop”.

Când fișierul (sau folderul) au fost încărcate corect, acestea vor apărea în secțiunea principală a Google Drive, care se numește “contul meu drive”.

Cum partajezi fisiere cu Google Drive

Partajare fisiere Google drive

După ce ai încărcat un fișier sau un folder de fișiere pe Google Drive, îl poți partaja cu alții. Este foarte simplu, iti voi explica mai jos:

Da click dreapta pe fisierul sau dosarul pe care vrei sa-l partajezi.

Pentru a partaja fișierul selectat, da click pe “Trimiteti”(simbolul unui omulet cu semnul+).

Acum trebuie să scrii numele sau adresa de e-mail a persoanei cu care doresti să partajezi fișierul.

In partea dreapta gasesti simbolul creionului. Dacă dai click pe el, o sa poti modifica unele opțiuni de partajare, permițându-ti să alegeți dacă persoana sau persoanele cu care partajezi fișiere pot face modificări (daca or sa poata edita fisierul) sau dacă vrei doar ca acestea să aibă opțiunea de a comenta (poate comenta) sau doar vizualiza (poate vizualiza). După ce ai terminat, confirma opțiunile apăsând butonul “Terminat”.

Pentru a dispune de optiuni mai avansate pentru partajarea fisierelor. Sub caseta in care trebuie sa introduci datele persoanei cu care vrei sa partajezi, ai optiunea “avansat”. Apasand acest buton, Google Drive iti da posibilitatea sa editezi cine sa aiba acces la fisier, poti impiedica utilizatorii sa schimbe accesul sau sa adauge persoane noi, poti impiedica utilizatori care au acces la fisier sa-l copieze sau sa-l scoata la imprimanta.

Totuși, reține că persoanele cu care ai partajat fișierele prin Google Drive vor putea să le vizualizeze și eventual să le modifice doar daca acestia se conecteaza la serviciul de stocare în cloud Google Drive.

Vrei să partajezi un fișier cu Google Drive, dar colegii tai nu au un cont Google? Nu-ți face griji, nu e totul pierdut.

Apasa din nou butonul “Trimite” fișiere prin pașii pe care i-am explicat mai devreme si apoi “avasat”. Astfel vei obțineți un link pe care il poti partaja cu cine doresti. În acest fel, oricine are acest link poate vizualiza fișierul și, eventual, edita sau descărca.

link partajare

Toate fisiere incarcate sau partajate sunt visible pe ecranul de pornire in sectiunea “contul meu drive”

Functiile back-up si sincronizare

Backup și sincronizare sunt instrumente foarte utile care iti permit să sincronizezi online toate fișierele de pe PC-ul tau; pentru a le utiliza trebuie să te conectezi la această pagină (https://www.google.it/intl/ro/drive/download/) și apoi sa dai click pe “Descărcarcati”.

Odată descărcat, dechide fisierul si va porni instalarea. Software-ul se va instala automat și nu va trebui să faci nimic altceva.

Pentru a instala backup și sincronizare pe Mac., trebuie să deschizi pachetul DMG pe care l-ai descărcat și apoi să îl copiezi în folderul “aplicații macOS” iar apoi trebuie să-l deschizi. După ce ai făcut acest lucru, ceilalți pași care vor urma sunt la fel pe Windows cat și Mac.

Odata instalat, o sa trebuiasca sa te conectezi cu mailul si parola contului tau Google.

Dupa ce te-ai conectat, vei fi directionat la sectiunea “my laptop” unde poti selecta manual care fisiere vrei sa le sincronizezi pe Google Drive.

Google Drive pe Android si IOS

De asemenea, puteți profita de funcțiile Google Drive prin intermediul smartphone-ului sau tabletei Android și iOS descărcând aplicația.

Pentru a partaja un fișier cu Google Drive utilizând aplicația Android și iOS, trebuie să apăsați pe fișierul pe care doriți să îl partajați și apoi să atingeți simbolul cu trei puncte din partea de sus.

Acum, apasa pe “adăuga persoane” element din meniul pe care îl vezi și apoi alege persoanele cu care vrei să partajezi fișierul. Alternativ, poți face fișierul accesibil pentru toată lumea prin intermediul link-ului.

O alta alternativa pe care o poti folosi ca serviciu de stocare il cloud este Dropbox care la randul sau are multe avantaje si abonamente pentru toate buzunarele.

Acum ca ai aflat ce este Google Drive si cum se foloseste, iti vei usura munca garantat, si nu o sa te mai simit stanjenit atunci cand colegii tai aduc vorba de acest instrument.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu