Ce este Dropbox si cum functioneaza

Ai auzit de acest serviciu măcar odată și probabil te-ai întrebat ce este Dropbox?

Încă de la o vârstă fragedă, Drew Houston a avut un vis: de a crea propria companie de informatică. Un obiectiv pe care l-a realizat în 2008, la vârsta de doar 25 de ani, când a fondat Dropbox, un serviciu de stocare în cloud care permite utilizatorilor să salveze și să partajeze fotografii, videoclipuri, documente și tot felul de conținut digital. 

Dropbox este o aplicație pentru stocarea datelor, un folder partajat și protejat în care să-ți stochezi viața profesională și privată. Să aflăm detaliile împreună. Deci, ce este Dropbox?

Dropbox este o aplicație de storage care îți permite să stochezi fișiere.

Le vei avea mereu la îndemână, le poți accesa de oriunde din lume și le poți partaja cu oricine cu un singur click.

Acest lucru înseamnă ca această aplicație folosește tehnologia cloud.

Cu Dropbox, o să ai un spațiu web unde îți poți stoca datele fără a ocupa spațiu pe hardisk. Și fără teama de a pierde totul.

Punctul forte a acestei aplicații merge dincolo de un simplu spațiu de stocare. Cu Dropbox poți sincroniza toate dispozitivele tale pentru a-ți putea accesa fișierele oricând și de pe orice dispozitiv (smartphone, tabletă sau laptot).

Sună interesant, nu-i așa? Ai la dispoziție o arhivă online care te însoțește peste tot. Descarci aplicația pe telefonul mobil și într-o clipă poți prelua fișierele pe care le-ai lăsat în birou.

Este un instrument indispensabil pentru profesioniștii marketingului digital.

De fapt, Dropbox este punctul de plecare pentru o viață online mai fericită și mai comodă, în special pentru cei care lucrează de acasă și pentru freelanceri.

Dar ce este Dropbox? Care sunt caracteristicile sale? Haide să vedem.

Cum functioneaza Dropbox ?

Primul pas pentru a descoperi Dropbox?

Accesează pagina de pornire www.dropbox.com și crează-ți un cont. Completează formularul din dreapta, introdu e-mailul și acceptă termenii și condițiile serviciului.

Cu câțiva pași și ai creat contul care îți permite permite să folosește stocarea și partajarea de fișiere a acestui serviciu.

Acum îți recomand să descarci aplicația pentru a utiliza Dropbox pe computer sau orice alt dispozitiv.

De ce?

Motivul este simplu: în acest fel ai la dispoziție un folder virtual pentru a-ți gestiona contul.

Poți încărca fișiere în spațiul cloud, făcând dublu click pe pictogramă în bara din dreapta sus a computerului sau în folderul pe care l-ați creat pe desktop.

Dar cum funcționează această aplicație în mod specific? Ca orice sistem de directory.

Ce este Dropbox?  Un spațiu în care poți crea foldere și să le numești cum vrei.

 

interfață cont dropbox

 

În imaginea de mai sus îți poți obține face o idee clară a ceea ce vei găsi în contul tău. În centrul ai spațiu dedicat Director cu fișiere, în stânga există meniul cu partajarea și opțiuni de organizare. În partea de sus, sunt comenzi rapide pentru crearea, partajarea și ștergerea folderelor.

În cadrul fiecărui directory, o să poți genera alte arhive pentru a optimiza munca de organizare a fișierelor tale.

Acum încărcă fișierele: va dura câteva secunde (sau minute, în funcție de dimensiune) și le vei găsi oriunde, pe fiecare dispozitiv pe care ai descărcat aplicația Dropbox.

Acesta este confort considerabil: să găsești ce ai nevoie, atunci când ai nevoie indiferent de dispozitiv.

Aplicatia Dropbox

Funcționează pe Samsung și iOS? Pot lucra cu Dropbox pe PC și Mac?

Nici o problemă, această aplicație poate fi folosită pe aplicații web, desktop și mobile. Lucrezi fără probleme cu Windows, Mac, Linux, iOS, BlackBerry, Android și Windows Phone. Poți găsi aplicațiile în app store a fiecărui dispozitiv sau de la sursa oficială www.dropbox.com/it/downloading.

Dropbox e gratis sau cu plata ?

Dropbox adoptă o strategie comercială cunoscută sub numele de freemium. Ai posibilitatea să deschizi un cont de cost-free și să profiți de primi 2 GigaBytes de stocare gratuită, și poți crește această limită cu diferite activități. De exemplu, invitându-i pe alții să se înscrie: pentru fiecare contact nou adus pe platformă, Dropbox îți va da 500 de MB, și poți ajunge până la 16 GB.

Dar, dacă ai nevoie de funcții avansate și mai mult spațiu de stocare, trebuie să plătești o taxă lunară.

Acestea sunt principalele caracteristici ale planurilor cu plată:

  • Plan basic (fară plată): 2 GB spațiu de stocare, aplicație mobile si desktop, siguranță și criptografie.
  • Plan Pro (cu plată): 1 TeraByte spațiu de stocare, acces offline la fișiere, configurare dată de expirare pentru fișierele partajate cu un link specific.

Versiunea Pro costă 99 de euro pe an și oferă o funcție importantă: abilitatea de a șterge datele de pe un dispozitiv pierdut.

 Apoi, există un alt plan cu plată: Dropbox Business, care la rândul său, se împarte în Standard, Advanced și Enterprise. Aici preturile sunt mai mari, dar este o soluție dedicată în principal companiilor și celor care partajează cantități mari de fișiere.

Care plan Dropbox sa aleg ?

După cum ți-ai dat seama din aceste descrieri, totul depinde de ceea ce ai nevoie pentru a face cu Dropbox. Dacă ai nevoie de un spațiu online în care să stochezi documente Word, câteva fotografii și câteva videoclipuri, atunci versiunea gratuită este suficientă.

Munca în cadrul companiei, cu toate acestea, de multe ori duce la o creștere a numărului fișierelor, o partajare masivă, prezentări și conținut multimedia.

Nu uita că Dropbox poate fi folosit pentru a muta mai multe fișiere (asemănător cu wetransfer). Gândește-te la un fotograf care vrea să trimită fotografiile unui client: dimensiunea imaginilor mari ar devora spațiul de bază într-o clipă. În acest caz, atunci, Pro și planurile Dropbox Business  pot fi o mântuire.

Este Dropbox un sistem sigur ?

În aceste cazuri, atunci când vine vorba de spațiu de stocare, nu există nici un loc 100% sigur. Dar Dropbox oferă un sistem de protecție avansată, care îl face interesant chiar și în ochii celor mai conștienți de confidențialitate. Această aplicație se bazează pe un protocol criptografic Secure Sockets Layer (SSL) și fișierele sunt criptate cu un algoritm de criptare avansată (AES) 256-bit.

De asemenea, poți adăuga o metodă de verificare în doi pași.

Ce înseamnă toate astea?

Maximă securitate, poți dormi linistit. Desigur, calea spre seninătate este legată de capacitatea de a crea și de a menține o parolă securizată. Avand un sistem de protectie avansat ca cel propus de Dropbox este inutil daca nu-l insotesti cu o combinatie dificilă de rezolvat.

Cu alte cuvinte, nu utiliza anul nașterii sau numele rudelor în parolă. Să nu mai vorbim de clasica parolă 12345.

Deci, să recapitulăm. Ce este Dropbox și la ce îți poate folosi?

Pentru a-ți organiza viața digitală.

Când mă întreabă cineva ce este Dropbox, eu răspund cu simplitate: un instrument care îmbunătățește munca pe computer și mobile, o modalitate de a simplifica activitățiile digitale.

Ai totul la îndemână. Poți utiliza Dropbox pentru a-ți organiza fișierele de lucru sau poate cele ale călătoriei pe care o organizezi cu prietenii. De ce nu, puteți păstra și documentele masinii tale. Există o mie de moduri diferite de a profita de Dropbox, tu pe care îl utilizezi? Lăsa-ți sfatul în comentarii.

 

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Aboneaza-te la newsletter

Cere o consultanta gratuita