Google Trends: ce este si cum functioneaza

În timpul pauzei de prânz, un coleg ți-a povestit despre Google Trends. Pentru a nu da impresia de ignorant tehnologic, te-ai prefăcut că ști deja despre acest serviciu și chiar să-l folosești.

Din fericire pentru tine pauza de pranz este s-a terminat iar colegul tău nu și-a dat seama de adevăr. Iar pentru a evita ca pe viitor acesta să nu-ți decopere minciunea, vrei să ști ce este Google Trends și cum se folosește.

Spus…  și făcut! În următoarele câteva paragrafe îți voi explica în detaliu ceea ce este Google Trends și, cel mai important, să ști să-l utilizezi cel mai bine.

Anticipez că acesta este un instrument gratuit care îți permite să analizezi datele din căutările făcute de utilizatori pe Google (și diversele sale servicii, inclusiv YouTube)

Este un serviciu ce-l poți folosi pentru a căuta subiecte “Hot” pentru a scrie articole sau pur și simplu pentru a rămâne informat cu privire la problemele care au stârnit interesul utilizatorilor pe web.

Deci, ești gata să începi?

Bine! Fă-te confortabil, ia-ți tot timpul de care ai nevoie să se concentrezi pe citirea următoarelor câteva paragrafe și, cel mai important, pune în practică sfaturile pe care ți le voi da.

Vei vedea, să folosești Google Trends nu este complicat, atâta timp cât urmezi instrucțiunile mele pas cu pas, desigur!

Tot ce trebuie să fac este să-ți urez un bun citit și, mai presus de toate, distreaza-te!

Înainte de a intra în inima acestui tutorial, mi se pare necesar să-ți oferi unele noțiuni generale despre ce este Google Trends, astfel încât să începi să cunoști acest instrument un pic mai bine.

Așa cum am menționat mai devreme, Google Trends este un instrument de căutare și de analiză, care a fost lansat de Google în 2006.

Datorită acestuia, poți ști frecvența de căutare a cuvintelor cheie folosite de utilizatori în căutările pe Google.

Trends îți permite să efectuezi acest tip de analiză prin selectarea zonei geografice de interes, limba și chiar categoria de subiect pe care dorești să o iei ca o referință.

Datorită rezultatelor analizei care sunt afișate de Google Trends – numit din motive evidente “Trends (tendințe)”-este posibil să obți o imagine completă a tendinței în popularitatea de cuvinte cheie căutate prin evaluarea rezultatelor în timp.

Pentru a obține mai multe detalii, poți verifica progresul unui termen de căutare prin referire la un interval de timp destul de lung, chiar și câțiva ani, sau poți selecta un interval de timp mult mai scurt (de exemplu, volumul de căutare a anumitor cuvinte cheie în ultimele 30 de zile sau chiar în ultima oră).

În mai 2018, Google Trends a suferit un makeover grafic semnificativ care, în plus față de adăugarea de noi caracteristici (cum ar fi cel care îți permite să vizualizezi trendurile căutări în timp real), a făcut-o mai ușor pentru utilizatorii chiar mai puțin experimentați să le folosească.

Deși este un instrument deosebit de util pentru cei care lucrează în digital marketing și scriitori -web, bloggeri, jurnaliști, specialiști SEO, etc – poate fi utilizat chiar de către cei mai puțin “experti” pentru a rămâne informați despre noutățile actuale și cele mai recente subiecte de trend.

Cum se foloseste Google Trends ?

Pun pariu că după aceste explicații, abia aștepți să-l încerci. Deci, să nu mai pierdem timp și să aflăm cum să utilizezi Google Trends împreună.

Deoarece interfața este puțin diversă de pe smartphone-uri și tablete, poți consulta cu încredere informațiile pe care ți le voi da mai jos pentru a utiliza serviciul atât pe desktop, cât și pe mobil.

Cautare subiecte de tendintă

interfață Google Trends

Pentru a căuta subiecte de tendință pe Google Trends, accesează pagina de pornire și dă click pe butonul din dreapta sus și selectează Romania din meniul care se deschide (în cazul în care este setată o regiune diferită). De asemenea, îți recomand să apeși butonul ”sign in” și să te conectezi cu contul tău Google dacă nu ai făcut-o deja, astfel încât să poți personaliza serviciul și să te bucuri de o experiență de utilizare mai bună.

După cum poți vedea, pagina principală Google Trends este împărțită în trei secțiuni principale:

  • În partea de sus a paginii există bara de căutare, pentru a căuta cuvinte cheie de interes;
  • Secțiunea ”În tendințe recent” listează cele mai recente căutări de tendință, în timp ce în
  • Secțiunea ”Căutările anului” arată care tendințe sunt cele mai căutate de-a lungul anilor (din 2001 în prezent).

Pentru a face o căutare, tastează cuvântul cheie de care ești interesat și apasă pe pictograma lupă din lateral. Pe pagina care se deschide, faceți click pe meniurile imediat sub caseta care conține termenii de căutare pentru a selecta țara (de exemplu Romania), perioada de raportare (de exemplu, Ultimele 7 zile), categoria (de exemplu, Toate categoriile) și tipul serviciului Google pe care s-a efectuat căutarea (de exemplu, Google Images, căutare YouTube, etc.).

rezultate căutare google trends

În cazul în care vei dori să compari mai mulți termeni de căutare, dă click pe butonul comparare din dreapta și tastează în câmpul ”adăugați un termen de căutare” termenul pe care dorești să-l compari cu primul. Pentru a adăuga mai mulți termeni de căutare pentru a îi compara cu cei pe care le-ai introdus deja, dă click pe butonul ”adaugă o comparație” și repetă pașii pe care tocmai i-am indicat.

În caseta ”Nivelul de interes de-a lungul unei perioade”, vei vedea o diagramă care arată interesul în termenii de căutare pe care i-ai introdus: trecând peste diagramă, poți vedea informații specifice, cum ar fi perioada exactă în care au fost colectate datele de căutare și indicele său de interes, exprimată cu o valoare de 0 la 100.

În panoul ”interes în funcție de regiune”  poți vedea harta care arată procentul de interes grupate după regiune: cu cât este mai intensă culoarea afișată într-o regiune, cu atât mai mare este traficul provenind din același cuvânt cheie.

În caseta ”Subiecte conexe”, poți găsi informații utile despre subiectele corelate pe care le-au căutat utilizatorii și care au legătură cu termenul de căutare de care ești interesat.

În panoul ”Căutări similare”, sunt termenii de căutare pe ce le-au folosit utilizatori pentru a gasi același argument de tine urmărit. În ambele cazuri vei găsi scorul exprimat de la 0 la 100 (dacă ai decis să filtrezi rezultatele pornind de la cele mai căutate) sau scorul procentual care arată creșterea sau scăderea în interes a utilizatorilor în raport cu termenii introduși.

grafice Google Trends

Dacă dorești să salvezi datele din unul din graficele afișate sau chiar din toate, tot ceea ce trebuie să faci este să dai click pe săgeata cu vârful in jos din fiecare grafic pe care vrei sa-l salvezi.

Sfaturi despre cum sa faci cautarile

Dacă dorești să rafinezi cercetarea prin intermediul serviciului de analiză oferite de “Big G (Google)” și pentru a evita greșeli care ar putea influența veridicitatea rezultatelor obținute, poți utiliza unele semne de punctuație (” “, +, -) pentru a restrânge câmpul de căutare.

Permite-mi să-ți dau un exemplu practic, astfel încât să ne putem înțelege mai bine.

Pur și simplu căutând termenii ”mânuși de piele”, rezultatele în care aceste cuvinte apar, pot să fie în altă ordine și pot include alți termeni de căutare similari gen: ”mânuși de piele pentru bărbați”

Dacă vrei ca rezultatele să ghilimele Google Trendsconțină termenii exacți, pur și simplu scrie termenii de căutare între ghilimele;

Să ne întoarcem la exemplu pe care ți l-am dat: mănuși de piele.

Pentru a obține rezultate care au cel puțin unul dintre cei doi termeni pe care îi cauți, trebuie să utilizezi simbolul (+) poziționat între termenii pe care îi cauți, de exemplu: mănuși + piele.

Prin utilizarea simbolului (–), puteți exclude unul dintre cei doi termeni de căutare. În exemplul nostru, folosind formula mănuși – piele, rezultatele vor include termenul de “mănuși”, dar nu “piele”.

Vei vedea că, cu puțină de practică, vei găsi că este firesc să utilizezi semne de punctuație pe Google Trends și vei fi capabil să folosești acest instrument cu potențialul său maxim.

Tutorialul pe care tocmai l-ai citit ți-a deschis o “lume” necunoscută pentru tine și acum dorești să afli mai multe despre ce este și cum se folosește Google Trends și mai presus de toate, cum te poate ajuta?

Dacă dorești să ai mai multe informații despre utilizarea acestui serviciu, te invit să consulți Ghidul Google oficial unde vei găsi toate informațiile necesare.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.