Chestionare, Formulare si Sondaje Google: ce sunt si cum se folosesc

De ce ai avea novoie de formulare sau chestionare Google ?

Fie că este vorba de muncă, de marketing sau de a iesi la o pizza cu prietenii, sondaje online sunt tot mai utilizate de utilizatori de internet.

De-a lungul timpului, s-au nascut multe platforme ce-ti permit sa creezi chestionare, sondaje sau teste online, fiecare cu punctele lor forte pentru a satisface exigentele utilizatorilor.

Printre acestea, Google Forms este cel care se potriveste cel mai bine scopurilor profesionale și nu doar. Extrem de versatil, acest instrument iti permite să creezi sondaje de toate tipurile și, pe diverse subiecte.

Google Forms face parte din pachetul de instrumente pus la dispozitie de colosul din Mountain View (sediu google) numit G.Suite, prin care poti crea sondaje online gratuit.

Google Forms iti permite să colectezi informații folosind chestionare sau sondaje personalizate.

Aceste rezultate sunt inregistrate automat pe o foaie de calcul Excel, oferind autorului chestionarului sau sondajului posibilitatea ca aceste rezultate sa fie verificate in timp real pe tot parcursul desfasurarii lor.

Asa cum am mai spus in articole precedente, pentru a putea folosi instrumentele si servicile oferite de Google, trebuie sa deti un cont. Daca nu dispui de unul, conecteaza-te la aceasta pagina: cont google si urmeaza instructiunile.

Google Forms: cum sa creezi formulare online

Pentru a crea un sondaj pe Google va trebui mai întâi să accesezi pagina https://www.google.com/intl/ro/forms/about/  si sa clickezi pe “accesati formulare Google”.

Odata intrat, da click pe icoana cu semnul plus si ti se va deschide o pagina ce contine un formular fara titlu. În partea din dreapta sus a paginii poți selecta tema grafică a sondajului modificând culoarea antetului paginii, fundalul paginii care conține casetele cu întrebările, fontul utilizat, precum și posibilitatea de a incarca o imagine.

Formulare Google

Bun, acum sa vedem cu poti personaliza formuralul pentru a raspunde exigentelor tale.

Dacai dai click pe “raspunsuri multiple” ti se va deschide un meniu ce contine:

 • Raspuns scurt: răspunsul la întrebarea adresată necesită putine cuvinte ce justifica raspunsul
 • Paragraf: raspunsul la intrebare necesita o justificare mai lunga.
 • Raspunsuri multiple: persoana va trebui sa aleaga cel putin 2 raspunsuri din cele prezente.
 • Casete de selectare: se poare selecta un raspuns din cele prezente sau se poate selecta optiunea “altul” iar persoana poate da raspunsul cu cuvintele sale.
 • Dropdown: răspunsurile sunt deja date utilizatorului și trebuie selectate utilizând o listă verticală sau “dropdown”.
 • Incarcati fisiere: răspunsurile pot fi trimise prin încărcarea unui fișier pe Google Drive. Ai posibilitatea să specifici tipul de fișier și dimensiunile acestuia.
 • Scara liniara: raspunsul poate fi evaluat utilizând o scara de la 0 la 10.
 • Grila cu mai multe variante: iti permite să selectezi un răspuns pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
 • Caseta de selectare sub forma de grila: iti permite să selectezi unul sau mai multe răspunsuri pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
 • Data: poti introduce data in cadrul raspunsurilor
 • Ora: poti alege ora din zi sau o anumită perioadă de timp a zilei pentru desfasurarea sondajului.

In partea dreapta a formularului, exista o coloana cu optiuni prin care poti sa: adaugi o intrebare, sa importezi intrebari dintr-un alt formular, sa adaugi o imagine sau un videoclip, sa adaugi o sectiune.

Cu funcția drag and drop, puteți muta apoi o întrebare dintr-o secțiune a sondajului în alta, precum și schimbarea ordinii întrebărilor pe pagina de chestionar Google.

Cum sa creezi chestionare Google

Nu doar sondaje. Poti crea chestionare google pe care le poti folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi un profesor care isi testeaza elevii.

Pentru a crea unul trebuie doar să dai click pe pictograma “roată” în partea din dreapta sus și selecteaza elementul Chestionare. Acum trebuie să activezi opțiunea “faceti un chestionar” iar sondajul pe care l-ai creat in precedent se va transforma in chestionar.

cum sa creezi chestionare google

 

In acest meniu ai posibilitatea sa selectezi daca rezultatul chestionarului sa fie transmis imediat utilizatorului sau doar dupa o revizuire a raspunsurilor facuta de tine. Dealtfel poti selecta daca utilizatorul poate vedea intrebarile la care a raspuns corect sau gresit cat si valoarea acestora in puncte.

Google Forms: cum sa adaugi colaboratori

Ca și în cazul tuturor aplicațiilor din G Suite, poți adăuga colaboratori care la randul lor pot edita conținutul și tema sondajului creat. Pentru a adăuga colaboratori, trebuie doar să dai click pe pictograma cu 3 puncte din partea dreaptă sus a ecranului și să alegi elementul “Adăugare colaboratori“. Poti decide cine poate avea acces la document și daca link-ul sondajului sa fie public (oricine poate accesa de pe web), sau privat (numai cei care au link-ul poate accesa).

Google Forms: cum sa arhivezi raspunsurile chestionarelor folosind foile de calcul Google

Chestionarele Google, sau sondajele stochează automat răspunsurile introduse în formular. Fiecare răspuns este salvat în “răspunsuri” tab-ul din partea de sus a formularului și se actualizeaza în timp real pe masura ce utilizatorii răspund la întrebări.

Daca vei dori sa analizezi mai in profunzime rezultatele, le poti introduce intr-o alta foaie de calcul Excel noua, pe care o vei edita cum doresti, sau poti folosi unul din template-urile oferite de Google in functie de exigentele fiecarui utilizator. Pentru a crea o foaie de calcul nouă legată de sondaj, trebuie doar să clickezi pe pictograma verde din formularul de răspuns din partea dreaptă sus.

Cum sa partajezi sondaje sau chestionare Google

Făcând click dinou pe pictograma Setări (rotita zimtata) , întotdeauna în partea din dreapta sus a paginii sondajului,ti se va deschide meniul cu setari generale , prin care poti colecta emailurile participantilor acestor sondajele sau chestionare Google și de a decide dacă să se trimita o copie a raspunsurilor celor care cer asta sau tuturor. Apoi poți decide dacă respondenții trebuie să se autentifice pe Google pentru a răspunde la întrebări, dacă pot face modificări la răspunsurile lor după ce au predat sondajul și, în sfârșit, dacă să vizualizeze o serie de diagrame și răspunsuri de sinteză în formatul text.

În meniul urmator “Prezentare“, poti alege dacă să se afiseze o bară de progres a sondajului, să sortezi întrebările în ordine alfabetica sau aleatorie, să afișezi un link pentru a trimite un alt răspuns și să introduci un mesaj de confirmare particularizat.

partajare chestionare google

Pentru a trimite sondajul trebuie doar să dai click pe butonul “trimite” întotdeauna în partea de sus a ecranului. Ai posibilitatea să selectezi modul de trimitere introducând adresele de mail și inclusiv formularele direct în corpul mesajului de e-mail. Alternativ, poti trimite link-ul sondajului direct sau poti da embed codului HTML, de asemenea il poti posta direct pe Facebook și Twitter.

Ca deobicei Google si instrumentele sale sunt un punct de rederinta pentru toti cei care folosesc internetul in scopuri productive.

Acum ca sti sa creezi sondaje, teste sau chestionare Google, sunt sigur ca munca ta online se va simplifica.

Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comment iar eu o sa-ti raspund in cel mai scurt timp.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

13 comentarii la „Chestionare, Formulare si Sondaje Google: ce sunt si cum se folosesc”

  • Formularul e valabil atata timp cat tu ii permiti. Eu nu stiu despre nici o valabilitate de 1 luna de zile. Si nu mi s-ar parea normal.

   Răspunde
 1. Buna,
  Cum se scrie in formatul text – se pot face corectări in text de persoana care răspunde la formular?Se poate sublinia sau eventual Bold?

  Răspunde
  • Foloseste urmatorul site: lingojam.com/BoldTextGenerator
   Apoi ii dai copy-paste in formular si ar trebui sa functioneze.

   Răspunde
 2. Exista posibilitatea de a crea un sondaj/chestionar fără a implica numele proiectului/instituției care va beneficia in urma datelor colectate? Exista o anumita lege care trebuie urmărită ?

  Răspunde
  • Din cate stiu eu nu exista nici o lege iar numele este doar informativ. Asa ca poti sa introduci ce vrei tu in campul “nume”

   Răspunde
  • Doar daca ai bifat casuta “colect emails”. Astfel o sa-ti apara email-ul fiecarui utilizator care a complectat formularul.

   Răspunde
   • da asta am făcut, dar am trimis un chestionar la două clase răspunsurile le-am primit toate împreună şi acum aşi dori să le separ

    Răspunde
    • Nu exista nici o modalitate de a face asta din chestionar.
     Dar incearca urmatorul lucru: poti sa descarci rezultatele in format pentru excel. Apoi folosesti functii care sa selecteze doar rezultatul dorit. Spre exemplu, profesorul cu numele X sa aiba culoarea rosu si profesorul cu numele Y sa aiba albastru. Astfel vei avea o situatie mai clara. Succes

     Răspunde
  • Poti indruma utilizatorul inspre alta sectiune sau final de formular pentru intrebarile cu raspuns multiplu. E de ajuns sa creezi o intrebare cu raspuns multiplu, iar in cele 3 puncte suprapuse din dreapta jos, selectionezi: Go to section based on answer .

   Răspunde

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.