Blog » instrumente Google » Formulare Google ,Chestionare si Sondaje:ce sunt si cum se folosesc

Formulare Google ,Chestionare si Sondaje:ce sunt si cum se folosesc

De ce ai avea novoie de formulare sau chestionare Google ?

Fie că este vorba de muncă, de marketing sau de a iesi la o pizza cu prietenii, sondaje online sunt tot mai utilizate de utilizatori de internet.

De-a lungul timpului, s-au nascut multe platforme ce-ti permit sa creezi chestionare, sondaje sau teste online, fiecare cu punctele lor forte pentru a satisface exigentele utilizatorilor.

Printre acestea, Google Forms este cel care se potriveste cel mai bine scopurilor profesionale și nu doar. Extrem de versatil, acest instrument iti permite să creezi sondaje de toate tipurile și, pe diverse subiecte.

Google Forms face parte din pachetul de instrumente pus la dispozitie de colosul din Mountain View (sediu google) numit G.Suite, prin care poti crea sondaje online gratuit.

Google Forms iti permite să colectezi informații folosind chestionare sau sondaje personalizate.

Aceste rezultate sunt inregistrate automat pe o foaie de calcul Excel, oferind autorului chestionarului sau sondajului posibilitatea ca aceste rezultate sa fie verificate in timp real pe tot parcursul desfasurarii lor.

Asa cum am mai spus in articole precedente, pentru a putea folosi instrumentele si servicile oferite de Google, trebuie sa deti un cont. Daca nu dispui de unul, conecteaza-te la aceasta pagina: cont google si urmeaza instructiunile.

Cum sa creezi formulare Google online

Pentru a crea un sondaj pe Google va trebui mai întâi să accesezi pagina https://www.google.com/intl/ro/forms/about/  si sa clickezi pe “accesati formulare Google”.

Odata intrat, da click pe icoana cu semnul plus si ti se va deschide o pagina ce contine un formular fara titlu. În partea din dreapta sus a paginii poți selecta tema grafică a sondajului modificând culoarea antetului paginii, fundalul paginii care conține casetele cu întrebările, fontul utilizat, precum și posibilitatea de a incarca o imagine.

Formulare Google

Bun, acum sa vedem cu poti personaliza formuralul pentru a raspunde exigentelor tale.

Dacai dai click pe “raspunsuri multiple” ti se va deschide un meniu ce contine:

 • Raspuns scurt: răspunsul la întrebarea adresată necesită putine cuvinte ce justifica raspunsul
 • Paragraf: raspunsul la intrebare necesita o justificare mai lunga.
 • Raspunsuri multiple: persoana va trebui sa aleaga cel putin 2 raspunsuri din cele prezente.
 • Casete de selectare: se poare selecta un raspuns din cele prezente sau se poate selecta optiunea “altul” iar persoana poate da raspunsul cu cuvintele sale.
 • Dropdown: răspunsurile sunt deja date utilizatorului și trebuie selectate utilizând o listă verticală sau “dropdown”.
 • Incarcati fisiere: răspunsurile pot fi trimise prin încărcarea unui fișier pe Google Drive. Ai posibilitatea să specifici tipul de fișier și dimensiunile acestuia.
 • Scara liniara: raspunsul poate fi evaluat utilizând o scara de la 0 la 10.
 • Grila cu mai multe variante: iti permite să selectezi un răspuns pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
 • Caseta de selectare sub forma de grila: iti permite să selectezi unul sau mai multe răspunsuri pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
 • Data: poti introduce data in cadrul raspunsurilor
 • Ora: poti alege ora din zi sau o anumită perioadă de timp a zilei pentru desfasurarea sondajului.

In partea dreapta a formularului, exista o coloana cu optiuni prin care poti sa: adaugi o intrebare, sa importezi intrebari dintr-un alt formular, sa adaugi o imagine sau un videoclip, sa adaugi o sectiune.

Cu funcția drag and drop, puteți muta apoi o întrebare dintr-o secțiune a sondajului în alta, precum și schimbarea ordinii întrebărilor pe pagina de chestionar Google.

Cum sa creezi chestionare Google

Nu doar sondaje. Poti crea chestionare google pe care le poti folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi un profesor care isi testeaza elevii.

Pentru a crea unul trebuie doar să dai click pe pictograma “roată” în partea din dreapta sus și selecteaza elementul Chestionare. Acum trebuie să activezi opțiunea “faceti un chestionar” iar sondajul pe care l-ai creat in precedent se va transforma in chestionar.

cum sa creezi chestionare google

 

In acest meniu ai posibilitatea sa selectezi daca rezultatul chestionarului sa fie transmis imediat utilizatorului sau doar dupa o revizuire a raspunsurilor facuta de tine. Dealtfel poti selecta daca utilizatorul poate vedea intrebarile la care a raspuns corect sau gresit cat si valoarea acestora in puncte.

Google Forms: cum sa adaugi colaboratori

Ca și în cazul tuturor aplicațiilor din G Suite, poți adăuga colaboratori care la randul lor pot edita conținutul și tema sondajului creat. Pentru a adăuga colaboratori, trebuie doar să dai click pe pictograma cu 3 puncte din partea dreaptă sus a ecranului și să alegi elementul “Adăugare colaboratori“. Poti decide cine poate avea acces la document și daca link-ul sondajului sa fie public (oricine poate accesa de pe web), sau privat (numai cei care au link-ul poate accesa).

Google Forms: cum sa arhivezi raspunsurile chestionarelor folosind foile de calcul Google

Chestionarele Google, sau sondajele stochează automat răspunsurile introduse în formular. Fiecare răspuns este salvat în “răspunsuri” tab-ul din partea de sus a formularului și se actualizeaza în timp real pe masura ce utilizatorii răspund la întrebări.

Daca vei dori sa analizezi mai in profunzime rezultatele, le poti introduce intr-o alta foaie de calcul Excel noua, pe care o vei edita cum doresti, sau poti folosi unul din template-urile oferite de Google in functie de exigentele fiecarui utilizator. Pentru a crea o foaie de calcul nouă legată de sondaj, trebuie doar să clickezi pe pictograma verde din formularul de răspuns din partea dreaptă sus.

Cum sa partajezi sondaje sau chestionare Google

Făcând click dinou pe pictograma Setări (rotita zimtata) , întotdeauna în partea din dreapta sus a paginii sondajului,ti se va deschide meniul cu setari generale , prin care poti colecta emailurile participantilor acestor sondajele sau chestionare Google și de a decide dacă să se trimita o copie a raspunsurilor celor care cer asta sau tuturor. Apoi poți decide dacă respondenții trebuie să se autentifice pe Google pentru a răspunde la întrebări, dacă pot face modificări la răspunsurile lor după ce au predat sondajul și, în sfârșit, dacă să vizualizeze o serie de diagrame și răspunsuri de sinteză în formatul text.

În meniul urmator “Prezentare“, poti alege dacă să se afiseze o bară de progres a sondajului, să sortezi întrebările în ordine alfabetica sau aleatorie, să afișezi un link pentru a trimite un alt răspuns și să introduci un mesaj de confirmare particularizat.

partajare chestionare google

Pentru a trimite sondajul trebuie doar să dai click pe butonul “trimite” întotdeauna în partea de sus a ecranului. Ai posibilitatea să selectezi modul de trimitere introducând adresele de mail și inclusiv formularele direct în corpul mesajului de e-mail. Alternativ, poti trimite link-ul sondajului direct sau poti da embed codului HTML, de asemenea il poti posta direct pe Facebook și Twitter.

Ca deobicei Google si instrumentele sale sunt un punct de rederinta pentru toti cei care folosesc internetul in scopuri productive.

Acum ca sti sa creezi sondaje, teste sau chestionare Google, sunt sigur ca munca ta online se va simplifica.

Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comment iar eu o sa-ti raspund in cel mai scurt timp.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

145 de comentarii la „Formulare Google ,Chestionare si Sondaje:ce sunt si cum se folosesc”

 1. Am creat un formular google forms. Daca invitatul nu are adresa de gmail, nu poate completa formularul??? de exemplu, acesta are adresa de yahoo. Cand deschide linkul il pune sa se conecteze la google… cu o adresa de google…

  Răspunde
 2. Buna ziua! As vrea sa stiu daca putem identifica persoanele care au raspuns in urma unui chestionar ( numele si prenumele) in cazul in care la adresa de mesagerie apare ,,anonymous,,.
  Multumesc pt raspuns!

  Răspunde
 3. Buna Alin,

  Mulțumesc pentru informații, sunt de ajutor.
  Am mai multe ……intrebări:
  1. Am nevoie să setez cotare pe fiecare răspuns (pentru primul răspuns să setez 1 un punct, pentru răspunsul nr. 2 să setez 2, pentru răspunsul nr. 3 – 3 puncte..etc…etc .
  2. Să facă total la anumite întrebări.
  3. În funcție de acest total să generez un anumit feedback (daca am un totatal de 30 puncte să ofere un feedback de ”somatizare neaccentuată”, pentru un scor incepand cu 51 puncte să ofere un feedback de ”somatizare normală”, iar dacă este un scor incepand cu 81 de puncte să ofere un feedback de ”somatizare accentuată”

  Mulțumesc,
  Dan

  Răspunde
  • Buna Dan
   Pentru a realiza acest lucru o sa ai nevoie de un add-on. Urmareste acest video pentru mai multe clarificari: -https://www.youtube.com/watch?v=VUQveZZC41A

   Răspunde
  • Poti folosi optiunea care trimite la o anumita sectiune in functie de raspuns. In sectiunea in care va fi trimis, poti sa formulezi o intrebare sub forma de descriere in care sa pui si link-ul celuilat formular.

   Răspunde
 4. Buna Alin,

  În primul rând doresc să îți mulțumesc pentru informații, cu siguranță sunt de ajutor.
  În al doilea rând, bineînțeles că am o întrebare … nu am nicio problemă în a crea și a mă juca prin formulare, însă nu știu din ce setări pot elimina vizibilitatea adresei mea de e-mail. În momentul în care destinatarul primește formularul, în antet, după titlul notat și solicitare, apare adresa mea de gmail și nu am reușit să o elimin.

  Mulțumesc,

  Lorelai

  Răspunde
  • Buna,
   Stiu ca atunci cand te uiti in preview iti apare adresa ta de email si este strict pentru sincronizare. Atata timp cat in browser esti logata cu adresa de gmail cu care ai creat formularul, atunci cand il accesezi (indiferent de unde: email primit, direct di forms etc etc) iti va aparea adresa pentru a te notifica unde ti se salveaza munca.
   Fa un test prin urmatoarele: deschide link-ul formularurlui intr-un alt browser unde nu esti logata, intr-o sesiune privata, si ai sa vezi ca nu mai apare. Asa vor vedea si cei care primesc formularul.
   Succes

   Răspunde
 5. Buna,
  Am realizat un cheationar in Google forms, dar dupa ce dau trimiteti de aproximativ 70-80 de ori imi apare mesaj ca nu mai pot trimite chestionarul pentru 24 de ore. Cum as putea rezolva aceasta problema? Pana acum am pus cate o adresa de email de fiecare data cand am trimis. Care este numarul maxim de adrese pe care il pot pune cand trimit o data? Daca pun mai multe adrese poate ajunge chestionarul in spam? Va multumesc!

  Răspunde
  • Este o limita impusa de Google mai ales pentru conturi care nu au cativa ani buni de activitate. Iti recomand sa folosesti un serviciu de trimis mail-uri extern, gen Mailchip, ActiveCampaing sau romanesc: NewsMan si nu o sa mai ai probleme.

   Răspunde
 6. Dragă Alin, te rog să-mi spui de ce dacă adaug opțiunea ” Altele…” în cadrul posibilelor răspunsuri la o întrebare care poate avea selectat ca răspunsuri “Casete de selectare “sau “Răspunsuri multiple” când respondentul dă răspunsul acesta este adăugat în înșiruirea de răspunsuri anterior formulate de către mine, astfel că se ajunge ca la respectiva întrebare să se tot adauge posibile răspunsuri de către toți respondenții care au selectat ” Altele…” și au scris un răspuns particular. Următorul respondent are ca variantă de răspuns și ” Altele…”, dar și răspunsul scris anterior de cel dinaintea lui la ” Altele…”.Cum trebuie să procedez pentru a stopa acest neajuns ? Mulțumesc anticipat !!!

  Răspunde
  • Daca am inteles bine intrebarea, urmatoare solutie iti rezolva problema.
   Da click pe rotita(settings)-> Quizzes – >apoi jos ai 3 casute bifate, debifeaza a 2-a casuta(Respondents can see the correct answer) sau cum o fi in limba romana.
   Spor

   Răspunde
   • Dragă Alin, din păcate problema nu s-a rezolvat. Am procedat cum m-ai sfătuit. Am debifat în Setări -> Faceți un chestionar -> Respondenții pot vedea răspunsurile corecte după comunicarea notelor , dar problema enunțată anterior persistă din păcate.
    Deci revin cu problema:
    Adaug opțiunea ” Altele…” la o întrebare care are selectat “Casete de selectare “sau “Răspunsuri multiple”.
    Când respondentul bifează opțiunea ” Altele…” și scrie în continuare răspunsul său, acesta se adaugă în chestionar ca variantă de răspuns la respectiva întrebare, astfel că se ajunge ca la acea întrebare să se tot adauge casete de selectare. Eu doresc ca respondenții să nu poată modifica variantele de răspunsuri, ei să nu poată modifica nimic în chestionar, chestionarul să rămână exact la fel pentru toți respondenții. Te rog din nou să mă ajuți. Mulțumesc anticipat.

    Răspunde
 7. Buna ziua!
  Am creat un chestionar pe google forum cu raspuns scurt.
  Intrebarea contine doua raspunsuri.
  Intrebarea: Cine esti?
  Raspuns: Eu sunt x
  Eu sunt y
  Atunci cand dau sa raspund la aceasta intrebare si trec ambele raspunsuri, imi arata ca nu am raspuns corect, dar atunci cand scriu doar unu dintre raspunsuri imi arata ca este bine.
  De ce nu imi arata ca am raspuns corect atunci cand scriu ambele raspunsuri?

  Răspunde
  • Pentru ca din setarile intrebarii, atunci cand probabil ai desemnat punctajul, ai selectat si care ar trebui sa fie raspunsul corect.

   Răspunde

Lasă un comentariu