De ce ai avea novoie de formulare sau chestionare Google ?
Fie că este vorba de muncă, de marketing sau de a iesi la o pizza cu prietenii, sondaje online sunt tot mai utilizate de utilizatori de internet.
De-a lungul timpului, s-au nascut multe platforme ce-ti permit sa creezi chestionare, sondaje sau teste online, fiecare cu punctele lor forte pentru a satisface exigentele utilizatorilor.
Printre acestea, Google Forms este cel care se potriveste cel mai bine scopurilor profesionale și nu doar. Extrem de versatil, acest instrument iti permite să creezi sondaje de toate tipurile și, pe diverse subiecte.
Continut
Google Forms(formulare Google): cum se folosesc
Google Forms face parte din pachetul de instrumente pus la dispozitie de colosul din Mountain View (sediu google) numit G.Suite, prin care poti crea sondaje online gratuit.
Google Forms iti permite să colectezi informații folosind chestionare sau sondaje personalizate.
Aceste rezultate sunt inregistrate automat pe o foaie de calcul Excel, oferind autorului chestionarului sau sondajului posibilitatea ca aceste rezultate sa fie verificate in timp real pe tot parcursul desfasurarii lor.
Asa cum am mai spus in articole precedente, pentru a putea folosi instrumentele si servicile oferite de Google, trebuie sa deti un cont. Daca nu dispui de unul, conecteaza-te la aceasta pagina: cont google si urmeaza instructiunile.
Cum sa creezi formulare Google online
Pentru a crea un sondaj pe Google va trebui mai întâi să accesezi pagina https://www.google.com/intl/ro/forms/about/ si sa clickezi pe “accesati formulare Google”.
Odata intrat, da click pe icoana cu semnul plus si ti se va deschide o pagina ce contine un formular fara titlu. În partea din dreapta sus a paginii poți selecta tema grafică a sondajului modificând culoarea antetului paginii, fundalul paginii care conține casetele cu întrebările, fontul utilizat, precum și posibilitatea de a incarca o imagine.
Bun, acum sa vedem cu poti personaliza formuralul pentru a raspunde exigentelor tale.
Dacai dai click pe “raspunsuri multiple” ti se va deschide un meniu ce contine:
- Raspuns scurt: răspunsul la întrebarea adresată necesită putine cuvinte ce justifica raspunsul
- Paragraf: raspunsul la intrebare necesita o justificare mai lunga.
- Raspunsuri multiple: persoana va trebui sa aleaga cel putin 2 raspunsuri din cele prezente.
- Casete de selectare: se poare selecta un raspuns din cele prezente sau se poate selecta optiunea “altul” iar persoana poate da raspunsul cu cuvintele sale.
- Dropdown: răspunsurile sunt deja date utilizatorului și trebuie selectate utilizând o listă verticală sau “dropdown”.
- Incarcati fisiere: răspunsurile pot fi trimise prin încărcarea unui fișier pe Google Drive. Ai posibilitatea să specifici tipul de fișier și dimensiunile acestuia.
- Scara liniara: raspunsul poate fi evaluat utilizând o scara de la 0 la 10.
- Grila cu mai multe variante: iti permite să selectezi un răspuns pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
- Caseta de selectare sub forma de grila: iti permite să selectezi unul sau mai multe răspunsuri pentru fiecare rând individual dintr-o anumită grilă.
- Data: poti introduce data in cadrul raspunsurilor
- Ora: poti alege ora din zi sau o anumită perioadă de timp a zilei pentru desfasurarea sondajului.
In partea dreapta a formularului, exista o coloana cu optiuni prin care poti sa: adaugi o intrebare, sa importezi intrebari dintr-un alt formular, sa adaugi o imagine sau un videoclip, sa adaugi o sectiune.
Cu funcția drag and drop, puteți muta apoi o întrebare dintr-o secțiune a sondajului în alta, precum și schimbarea ordinii întrebărilor pe pagina de chestionar Google.
Cum sa creezi chestionare Google
Nu doar sondaje. Poti crea chestionare google pe care le poti folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi un profesor care isi testeaza elevii.
Pentru a crea unul trebuie doar să dai click pe pictograma “roată” în partea din dreapta sus și selecteaza elementul Chestionare. Acum trebuie să activezi opțiunea “faceti un chestionar” iar sondajul pe care l-ai creat in precedent se va transforma in chestionar.
In acest meniu ai posibilitatea sa selectezi daca rezultatul chestionarului sa fie transmis imediat utilizatorului sau doar dupa o revizuire a raspunsurilor facuta de tine. Dealtfel poti selecta daca utilizatorul poate vedea intrebarile la care a raspuns corect sau gresit cat si valoarea acestora in puncte.
Google Forms: cum sa adaugi colaboratori
Ca și în cazul tuturor aplicațiilor din G Suite, poți adăuga colaboratori care la randul lor pot edita conținutul și tema sondajului creat. Pentru a adăuga colaboratori, trebuie doar să dai click pe pictograma cu 3 puncte din partea dreaptă sus a ecranului și să alegi elementul “Adăugare colaboratori“. Poti decide cine poate avea acces la document și daca link-ul sondajului sa fie public (oricine poate accesa de pe web), sau privat (numai cei care au link-ul poate accesa).
Google Forms: cum sa arhivezi raspunsurile chestionarelor folosind foile de calcul Google
Chestionarele Google, sau sondajele stochează automat răspunsurile introduse în formular. Fiecare răspuns este salvat în “răspunsuri” tab-ul din partea de sus a formularului și se actualizeaza în timp real pe masura ce utilizatorii răspund la întrebări.
Daca vei dori sa analizezi mai in profunzime rezultatele, le poti introduce intr-o alta foaie de calcul Excel noua, pe care o vei edita cum doresti, sau poti folosi unul din template-urile oferite de Google in functie de exigentele fiecarui utilizator. Pentru a crea o foaie de calcul nouă legată de sondaj, trebuie doar să clickezi pe pictograma verde din formularul de răspuns din partea dreaptă sus.
Cum sa partajezi sondaje sau chestionare Google
Făcând click dinou pe pictograma Setări (rotita zimtata) , întotdeauna în partea din dreapta sus a paginii sondajului,ti se va deschide meniul cu setari generale , prin care poti colecta emailurile participantilor acestor sondajele sau chestionare Google și de a decide dacă să se trimita o copie a raspunsurilor celor care cer asta sau tuturor. Apoi poți decide dacă respondenții trebuie să se autentifice pe Google pentru a răspunde la întrebări, dacă pot face modificări la răspunsurile lor după ce au predat sondajul și, în sfârșit, dacă să vizualizeze o serie de diagrame și răspunsuri de sinteză în formatul text.
În meniul urmator “Prezentare“, poti alege dacă să se afiseze o bară de progres a sondajului, să sortezi întrebările în ordine alfabetica sau aleatorie, să afișezi un link pentru a trimite un alt răspuns și să introduci un mesaj de confirmare particularizat.
Pentru a trimite sondajul trebuie doar să dai click pe butonul “trimite” întotdeauna în partea de sus a ecranului. Ai posibilitatea să selectezi modul de trimitere introducând adresele de mail și inclusiv formularele direct în corpul mesajului de e-mail. Alternativ, poti trimite link-ul sondajului direct sau poti da embed codului HTML, de asemenea il poti posta direct pe Facebook și Twitter.
Ca deobicei Google si instrumentele sale sunt un punct de rederinta pentru toti cei care folosesc internetul in scopuri productive.
Acum ca sti sa creezi sondaje, teste sau chestionare Google, sunt sigur ca munca ta online se va simplifica.
Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comment iar eu o sa-ti raspund in cel mai scurt timp.
Buna ziua! Am nevoie sa creez un chestionar la care participanții sa opteze pentru 2 variante de raspuns (fix 2 variante) dintr-o lista. Se poate face acest lucru? Multumesc!
Se poate pune un timp maxim in care sa fie date raspunsurile?
Pentru a face acest lucru trebuie sa instalezi un add-on care se numeste “formlimiter”
Cum pot crea un sondaj la care o persoana nu sa nu poata raspunde de mai multe ori?
Ma gandisem sa am o casuta in care sa ii pun sa isi completeze numele, insa nu stiu cum sa fac asta.
Ca sa poti face asta, cei care raspund la formular trebuie sa fie logati cu contul Google. Daca vrei sa faci o casuta unde sa introduca adresa de mail, creezi o intrebare cu tip raspuns “short answer”, pui titlul la intrebare “email” si o pui obligatorie.
Formularele prezentare si evaluare continuturi ce pot importa?
1) intrebari selectate
2) material de prezentare si intrebari
3) imagini si grafice
4) text in afara intrebarilor
5) intrebari din formulare diferite
6) intrebarile sectiunilor selectate
Este in functie de intrebare. Daca ai o intrebare cu raspuns multiplu, atunci iti va importa raspunsurile, daca ai una cu imagini, atunci iti va importa imaginile. Practic tot ceea ce vei include in intrebari si raspunsuri.
deci toate 6 sunt corecte?
Orice se poate inregistra ca si raspuns.
Destinatia raspunsurilor unui formulat de prezentare si evaluare continuturi, poate fi aceiasi pentru mai multe formulare?
Da, se poate!
La cate adrese de mail o data pot trimite formularul pt a fi completat? Nu va fi bagat in spam daca trimit la mai multe adrese in acelasi timp?
In functie de cat de multe intrebari are formularul, Google permite pana la 50.000 de raspunsuri.
Deci nu cred ca este problema de limita. Poti trimite la cate mail-uri vrei, deoarece Google este cel mai cunoscut motor de cautare din lume, astfel tot ce se trimite di partea lui (gmail) nu este considerat ca si spam.
Se poate totusi intampla ca unele mail-uri sa aterizez in spam, dar putine.
Bună ziua, vă rog am o întrebare, copii pot controla care este răspunsul corect în timpul testului? și de unde? mulțumesc
In timpul testului nu vor putea sa vada raspunsul corect, ci doar la final. Video-ul acesta iti va explica cum trebuie sa procedezi: http://www.youtube.com/watch?v=R2-R-xmQw6s . Spor!
Am nevoie de ajutor, va rog! am trimis sondajul, am obtinut nr necesar de raspunsuri, cum il inchid sa nu mai primesc alte raspunsuri?
si pe mine mă interesează un răspuns la această întrebare: nu știe nimeni?
Buna! Va rog sa ma ajutati, am creat un formular, am vrut sa inserez o noua sectiune in care sa introduc si limita de timp, dar am dat stergere sectiunii din greseala si mi s-au sters toate intrebarile, inclusiv raspunsurile. Cum il recuperez?
Multumesc
Buna. Din pacate, acestea nu se mai pot recupera. In momentul in care le-ai sters puteai sa dai un ctrl+z pentru undo, dar trebuia facut atunci pe moment.
Buna seara!
As dori sa stiu cum pot proceda daca la raspunsul unei intrebari una din variante este “Altele. Care?” ce modalitate de raspuns trebuie sa aleg pentru a putea sa si scrie dupa ce bifeaza acest raspuns?
Cand creezi o intrebare tip “Checkboxes” dupa ce ai introdus cate optiuni doresti, exista un text scris mic cu albastru “add other” exact sub ultima optiune de raspuns. Acesta va crea o optiune numita “other(altceva) si posibilitatea sa scrie raspunsul
Bună ziua,vă rog mult să mă ajutati,am de facut o cercetare pentru o lucrare ,am facut chestionarul pe Google forms,si am o intrebare la care as dori ca respondentul să poata scrie in raspuns 3 variante in ordinea importantei stabilita de el, ceva de genul:
Ce terapii ati facut?
raspunsul :
1.Logopedie
2.kineto
3.consiliere
dar fiecare să poata scrie ce consideră .Oare se poate ?Va multumesc
Buna.Din pacate ce vreti dvs. nu se poate….