Există încă multe companii care nu planifică strategii de marketing sau care nici nu se ocupă de aceste activități care sunt atât de importante pentru dezvoltarea afacerii lor .
Uneori, multe dintre aceste companii se tem să facă o investiție oarbă și să se îndrepte către strategii de marketing care ulterior s-ar putea dovedi a nu fi congeniale cu activitățile lor de bază și, prin urmare, un adevărat eșec.
Tocmai pentru a evita aceste temeri se naște acest ghid despre exemple de strategii de marketing: în paragrafele următoare veti găsi principalele activități pe care le puteți planifica pentru compania dvs. cu avantajele pro și contra.
În acest fel, veti ști cu siguranță pe ce strategie să va bazati pentru a va face compania cunoscută și pentru a viza o creștere constantă a vânzărilor.
Continut
Exemple de strategii de marketing online: profitati de web pentru a creste vanzarile
Strategiile de web marketing s-au dezvoltat odată cu apariția internetului, iar rolul consumatorului a trecut printr-o schimbare majoră.
Dintr-un element pasiv, care merge la un magazin pentru a primi informațiile de care avea nevoie, consumatorul a devenit un element activ : cu un singur click poate găsi online răspunsuri la întrebările sale, să compare produse de la diferite mărci, si să cumpere.
Strategiile de marketing care intră în categoria „online” sunt unite prin faptul că se referă la elemente și platforme tehnologice, cum ar fi:
- Site-ul companiei ;
- Retele de socializare ;
Acestea fiind spuse, să vedem acum câteva exemple de strategii de marketing online și avantajele sau dezavantajele acestora.
SEO: STRATEGIA DE DOMINARE A MOTOARELOR DE CĂUTARE
Când vine vorba de strategii de web marketing, SEO este întotdeauna unul dintre primele exemple de luat in considerare. Cu acest acronim – care reprezintă Optimizarea motoarelor de căutare – ne referim la toate acele activități care se desfășoară pe un site sau în afara acestuia pentru a-i permite sa ajunga prima pagină a rezultatelor acestora.
Și, apropo, cu termenul „motor de căutare” ne referim la toate acele platforme, cum ar fi Google și Bing, care vă permit să accesați numeroase rezultate după introducerea unui anumit cuvânt cheie.
Activitatea SEO ține cont de actualizările Google – și ale celorlalte motoare de căutare – și de algoritmii pe care se bazează pentru a permite site-ului să ajungă cu succes în prima pagină a rezultatelor acerstora.
Majoritatea consumatorilor, atunci când caută ceva pe Google, nu merg mai departe de prima pagină de rezultate – care se numește SERP -. În consecință, pentru a obține vizibilitate maximă online și pentru a crea o prezență solidă pe web, trebuie sa faci in asa fel incat google iti va plasa pagina deasupra concurentilor tai.
Cum este posibil să faci asa? Citeste articolul dedicat: ce inseamna SEO
CARE SUNT AVANTAJELE SEO?
De ce și în ce ocazii ar trebui să vă gândiți serios la începerea unei strategii SEO?
Printre beneficiile acesteia putem putem enumura cresterea traficului organic, iar prin atragerea de noi utilizatori pe site, puteți crește oportunitățile de vânzare.
Astfel putem spune că SEO devine într-adevăr un instrument util pentru afaceri . Datorită algoritmilor Google foarte rigizi la care trebuie să se refere, va îmbunătățiți experiența utilizatorului site-ului, ceea ce inseamna ca acesta se va intoarce cu placere.
CARE SUNT DEZAVANTAJELE SEO?
Presupunem că SEO este o strategie foarte complexă , care necesită o mare analiză și câțiva ani de experiență pentru a aduce rezultate concrete.
Acesta este motivul pentru care, în cazul în care nu vă simțiți pregătiți să întreprindeți singur această călătorie, este posibil să aveți nevoie de ajutorul extern al unui consultant SEO sau al unei agenții SEO .
Printre dezavantaje există și durata proiectului: este o strategie care se dezvoltă pe termen mediu-lung și care, prin urmare, nu poate da imediat roade. Este nevoie de multă răbdare și multă bunăvoință pentru a ajunge pe prima poziție pe motoarele de căutare.
BLOGGING: SCRISUL AJUTĂ LA ÎMBUNĂTĂȚIREA INTERACȚIUNII CU CONSUMATORUL
Printre exemplele de strategii de marketing online, se remarcă și activitatea de blogging , care în anumite aspecte poate fi considerată legată și de cea a SEO. Ce înțelegem prin termenul „blogging”?
Cuvântul derivă din „blog”, adică jurnal web, un loc pentru a păstra gândurile pe internet. Activitatea de blog presupune redactarea unei serii de articole care vor fi publicate pe un site sau pe o pagină creată special pentru a le găzdui.
Cum este legat blogul de SEO? Prin căutarea principală a cuvintelor cheie potrivite pentru compania dvs., va fi posibilă crearea de conținut care nu este doar interesant pentru utilizator, dar poate fi poziționat și pe motoarele de căutare .
Marketingul prin conținut face parte, pe bună dreptate, din strategii de marketing SEO eficiente. Puteți aprofunda subiectul în următorul articol: Content Marketing: ce este si cum se face
CARE SUNT AVANTAJELE BLOGGINGULUI?
Printre avantajele pe care le puteți accesa pornind o strategie de web marketing bazată pe bloguri, putem include creșterea vizitelor pe site. Așa cum am mai spus, Content Marketing, dacă este realizat în perspectivă SEO, vă permite să poziționați site-ul prin numeroase cuvinte cheie și, prin urmare, să fiți mai vizibili online.
Nu numai asta. Blogging-ul este deosebit de util atunci când căutați modalități de a „converti” un vizitator anonim al site-ului intr-un potențial client al companiei tale. După ce i-ai starnit curiozitatea cu un conținut interesant, el va decide să ia legătura cu dvs. completând formularul de contact sau apelându-vă.
În acest fel veți obține un rezultat dublu: pe de o parte, obiectivul de a crește numărul potențialilor clienți, pe de altă parte veți avea o conștientizare a mărcii , adică reputatia marcii dvs. pentru consumatorul care caută online.
CARE SUNT DEZAVANTAJELE UNUI BLOG?
Inutil să spun, blogging-ul necesită timp și perseverență : scrierea pe web nu este la fel de ușoară precum scrierea în jurnalul tău secret și trebuie, pas cu pas, să îți perfecționezi continu tehnica și conținutul.
În plus, la fel ca si în cazul SEO, rezultatele nu vor fi niciodată imediate , nici în numărul de vizite pe site, nici în numărul de conversii de la utilizator la potențial client: dacă sunteți în căutarea unei strategii de marketing pe termen scurt, nu apelati la blogging.
SOCIAL MEDIA MARKETING: COMPANIA DVS. INTRĂ ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI A CONSUMATORULUI
Pe lângă SEO și blogging, printre exemplele strategiilor de marketing online găsim și Social Media Marketing : este vorba de a exploata, așa cum ați ghicit deja, rețelele de socializare pentru a putea interacționa eficient cu consumatorul.
Îți place sau nu, astăzi sunt mulți care gestionează un profil pe cel puțin un Social Media: acesta este motivul pentru care, pentru a ajunge la utilizator în viața de zi cu zi, este necesar să se înceapă o strategie de social media.
Social Media Manager, adică cel care gestionează profesional profilurile companiei pe rețelele de socializare, dezvoltă conținut special – imagini, videoclipuri, texte – care pot exprima pe deplin valorile, activitatea principală , caracteristicile produselor companiei.
Nu este un pasaj care trebuie subestimat: uneori, încrederea consumatorilor trece și prin prezența sau absența companiei pe aceste platforme.
Doriți să aflați mai multe despre strategii de marketing prin social media? Citeste articolul dedicat: Ce este Social Media Marketing.
CARE SUNT AVANTAJELE SOCIAL MEDIA MARKETING?
Social Media Marketing, mai mult decât orice alt exemplu de strategii de marketing tratate până acum, este utilizat pentru a crea o interacțiune cu consumatorul.
Datorită unei prezențe constante pe rețelele social, este însuși utilizatorul care decide să vă urmeze și să vă vadă postările în fiecare moment.
În acest fel, este posibilă crearea conștientizării mărcii : utilizatorul care întâlnește adesea marca dvs., atunci când are nevoie de un produs conectat la acesta, își va aminti numele si va decide să afle informatii sau să te sune.
Inutil să spun, dacă postările publicate se referă la pagini ale site-ului, datorită Social Media Marketing va fi posibilă și o creștere a vizitelor .
CARE SUNT DEZAVANTAJELE ?
Presupunem că publicarea unei postări pe o rețea de socializare este deosebit de ușoară. Un pic mai complicat este să te asiguri că postările fac parte dintr-o strategie și că acestea aduc rezultatele dorite.
Acesta este motivul pentru care cei care gestionează Social Media ar trebui să dețină abilități specifice de comunicare și grafică , care arată adevărata valoare adăugată a produselor dvs.
Totuși, toate acestea vor fi imposibile fără o planificare orientată și construirea unui plan editorial. De asemenea, rețineți că, în special în ceea ce privește Facebook, este foarte probabil să invstiti in sponsorizari , adică va trebui să alocați o parte din bugetul dvs. pentru a oferi mai multă vizibilitate postărilor dvs., catre un public bine definit.
MARKETING PRIN E-MAIL: CONTACTEAZĂ PERSOANE CARE TE CUNOSC DEJA
Dacă obiectivul dvs. este de a îmbunătăți numărul acelor persoane care completează formularul de contact pentru a solicita informații despre anumite produse și apoi sa se transforme in cumparatori, aici vi se oferă o strategie de marketing perfectă: e-mail marketing.
După cum indică și numele, este nevoie de exploatarea e-mailului pentru a trimite comunicații utilizatorului care cunoaște deja marca și care, prin urmare, este „fierbinte”, deoarece este deosebit de aproape de companie.
Cum se dezvoltă o strategie de marketing prin e-mail? Ideea de bază este de a crea o interacțiune cu utilizatorul fără a fi invaziv: trimiterea unui e-mail care comunică o promoție sau afișarea ultimelor știri la contactele dvs. nu va fi niciodată la fel de enervantă ca primirea unui apel telefonic sau a unui mesaj pe WhatsApp.
În acest sens, e-mailul poate deveni un instrument foarte util pentru a capta atenția utilizatorului și a-l duce la conversia finală, cea care duce spre vânzare!
CARE SUNT AVANTAJELE MARKETINGULUI PRIN EMAIL?
Așa cum am spus anterior, marketingul prin email poate fi util pentru a menține atenția unui contact asupra companiei dvs. și, prin urmare, pentru a construi o puternică conștientizare a mărcii .
Vorbim despre una dintre cele mai eficiente activități pentru a conduce un potențial client spre achiziție, arătându-i promoții exclusive rezervate pentru el.
De aceea, putem spune că marketingul prin email permite și segmentarea contactelor: în funcție de interesele arătate de utilizator, este posibil să-i trimită un e-mail cu conținut personalizat, ceea ce îl face să se simtă unic și important.
Este un prim pas către fidelizarea clientului .
CARE SUNT DEZAVANTAJELE ?
Marketingul prin e-mail, mai relevant decât exemplele strategiilor de marketing online studiate până acum, se referă la o audiență care folosește constant instrumente tehnologice .
De fapt, tot mai mulți oameni în vârstă folosesc rețelele de socializare și motoarele de căutare, însă cu greu își gestionează propria adresă de e-mail: din acest motiv, dacă compania dvs. se adresează unui public de peste 70 de ani, optează pentru alte activități de marketing.
De asemenea, atunci când începeți o strategie de acest tip, este bine să nu exagerați numărul de e-mailuri pe care să le trimiteți, pentru a evita obținerea efectului opus: un utilizator enervat care decide să se dezabonezE de la serviciul dvs. de newsletter.
Exemple de strategii de marketing offline:utilizati mijloace traditionale pentru a va promova compania
Deși web-ul a intrat în lumea marketingului, media tradițională – radio, televiziune, ziare, pliante, afișe – nu au pierdut teren: aceste canale, dacă sunt exploatate într-un mod strategic și eficient, pot totuși să reprezinte câteva dintre principalele exemple a strategiilor de marketing.
Acest lucru se datorează faptului că, în funcție de nevoile dvs., vă puteți orienta către strategii care vă permit să obțineți vizibilitate maximă la nivel local sau în fața unui public decisiv mare.
Haideți să aruncăm o privire mai atentă la principalele strategii de marketing offline, avantajele si dezavantajele, pentru a înțelege care poate fi cea mai eficientă pentru afacerea dvs.
TELEVIZIUNE ȘI RADIO: CAPTEAZĂ ATENȚIA UNEI AUDIENȚE NUMEROASE ȘI ETEROGENE
Dacă ne gândim la canale definite drept „tradiționale”, mintea noastră aproape că sigur zboară la televizor și radio . Înainte de apariția internetului, companiile au concurat să obțină chiar și o ofertă în cadrul unui program popular. Și, într-un anumit sens, așa este și astăzi.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, televiziunea și radioul nu sunt considerate mijloace anacronice: acest lucru se întâmplă pentru că există încă o mulțime de consumatori care mențin radioul în timp ce călătoresc cu mașina și când sunt acasă se uită la programe de televiziune.
Investiția în crearea unor spoturi strategice pe aceste canale tradiționale poate reprezenta cea mai bună soluție pentru afacerea dvs., si poate fi o parte esentiala a unei strategii de marketing.
CARE SUNT AVANTAJELE TELEVIZIUNII ȘI RADIOULUI?
Când vorbim despre avantajele pe care le aduc televiziunile sau posturile radio, trebuie sa luam in considerare numarul de telespectatori la care poate ajunge anuntul, mai ales dacă vorbim despre canale care sunt urmarite în toată Romania în special în orele de vârf: dimineața devreme, pauza de prânz și seara devreme.
Nu numai asta. Datorită spoturilor TV și radio poți da frâu liber creativității tale: cu cât impactul spotului este mai mare, cu atât sunt mai mari rezultatele în ceea ce privește vânzările și vizibilitatea. Acest lucru este demonstrat și de faptul că, de cele mai multe ori, reclamele extravagante devin adevărate fraze care nu iese niciodată din stil.
CARE SUN DEZAVANTAJELE?
La fel ca în toate celelalte strategii de marketing, canalele tradiționale de televiziune și radio au de asemenea dezavantaje.
În primul rând, în mod paradoxal, este exact acela al marelui public. Este adevărat, evidențierea companiei dvs. în fața unui număr mare de consumatori poate fi un avantaj semnificativ, dar în acest sens este necesar să vă întrebați și voi: câți dintre cei care vor vedea sau vor auzi anunțul vor fi gata să cumpere?
Doar cea mai mică parte a publicului în acel moment va simți nevoia să cumpere.
În plus, reclamele la televizor și radio, în special atunci când sunt plasate în mijlocul programelor populare, pot prezenta costuri de investiții extrem de mari , aproape prohibitive pentru întreprinderile mici și mijlocii.
PUBLICITATE PRIN PLIANTE ȘI POȘTĂ: OBȚINEȚI ATENȚIA UTILIZATORULUI CHIAR DE ACASĂ
Ați deschis vreodată căsuța poștală și ați găsit broșuri și pliante de la o anumită companie?
Este una dintre exemplele strategiilor de marketing offline încă foarte în vogă. Aceasta strategie poate fi foarte eficienta, mai ales atunci când in acestea sunt prezentate promoții interesante sau cele mai recente trenduri.
Mai mult, datorită unei segmentări geografice și socio-demografice a publicului țintă, este posibil să se prezinte conținut personalizat diferiților consumatori.
CARE SUNT AVANTAJELE FLYERELOR ȘI PUBLICITĂȚII PRIN POȘTĂ?
Dacă cea mai profundă nevoie a companiei dvs. este de a obține vizibilitate la nivel local , flyerele și publicitatea prin poștă reprezintă cea mai bună soluție: le puteți distribui din casă în casă într-o zonă analizată în amonte, pentru a înțelege dacă campania publicitară va găsi sol fertil.
În plus, fluturașii pot ajunge la o audiență largă , ținând cont întotdeauna de bugetul disponibil pentru presă: tu ești cel care stabilește câți și care consumatori doriți să prezinte o anumită promoție sau produs.
CARE SUNT DEZAVANTAJELE ?
Eficiența pliantelor se bazează în principal pe partea lor grafică : cu greu consumatorul care nu este atras de această mică foaie A5, va decide să-l citească complet și să nu-l arunce direct.
Din acest motiv, în construcția pliantului perfect, ar trebui să vă bazați pe o agenție grafică și de comunicare , care, evident, va asigura o creștere a costurilor de investiții.
În plus, în era atenției asupra naturii și a mediului , pliantul ar putea fi considerat negativ de consumatorul care este purtătorul de cuvânt al luptei împotriva utilizării excesive a hârtiei.
PANOURI SI AFIȘE PUBLICITARE: CEA MAI BUNĂ METODĂ DE A FACE LUCRURILE “MAI MARI”
Ne aflăm în mijlocul strategiilor de marketing care se încadrează în categoria „ publicitate în aer liber ” : chiar mai mult decât fluturașii despre care am vorbit anterior, panourile publicitare și afișele publicitare sunt emblema marketingului care are loc in spatii publice.
Există încă multe companii, atât mici cât și mari, care se bazează pe aceste mijloace pentru a-și impune prezența la nivel local.
În acest sens, panourile publicitare și afișele publicitare au sucess la public nu doar pentru că, puse în anumite contexte, pot apărea ca o „decorație” a orașului, ci și pentru că nu deranjează ochiul și, de regulă, sunt deosebit de creative.
CARE SUNT AVANTAJELE PANOURILOR PUBLICITARE ȘI A AFIȘELOR PUBLICITARE?
După cum am spus, în majoritatea cazurilor, reușesc să atragă curiozitatea consumatorului într-o perioadă de timp mai mare.
Este inevitabil să captezi atenția celor care merg pe jos, a celor care sunt opriți la un semafor, a celor care așteaptă autobuzul sub adăpost. Una dintre principalele lor caracteristici este imediatitatea lor.
De asemenea, reținem că această strategie nu este minim invazivă: spre deosebire de publicitatea la televizor și radio care întrerupe activitatea pe care consumatorul o desfășoară, un panou publicitar nu este enervant .
CARE SUNT DEZAVANTAJELE?
Pornim de la presupunerea că, la fel ca reclamele de televiziune și radio, chiar și panourile publicitare vizează un public eterogen și nedeterminat.
Acesta este motivul pentru care este aproape imposibil să calculăm în avans eficiența acesteia: nu putem ști câți dintre cei care văd afișul vor fi interesați de produsul nostru sau de promoția noastră.
Pe lângă asta, dacă nu conduci o companie mare și bine-cunoscută, panoul publicitar va servi mai ales pentru a -ți extinde afacerea pe plan local : cu greu un consumator roman care vede un poster pentru un brand de îmbrăcăminte cu sediul în Milano va lua trenul sau avionul doar pentru a face cumpărături în acel magazin.
CONCLUZIE
În acest articol am acoperit principalele exemple de strategii de marketing , atât online cât și offline, pentru a oferi o imagine in ansamblu. În special, am explorat avantajele și dezavantajele strategiilor de:
- SEO ;
- Blogging ;
- Social Media Marketing
- Marketing prin e-mail ;
- Publicitate la radio și televiziune ;
- Pliante ;
- Afise publicitare .
Daca aveti intrebari sau alte exemple de strategii de marketing, postati-le intr-un comentariu. Succes