Oricine deține un site web știe foarte bine că trebuie să aibă grijă de activitățile SEO pentru a încerca să apară printre primele rezultate ale rezultatelor Google, asfel, o analiza SEO a site-ului poate fi cheia spre succes.
A ajunge la o poziție pe prima pagină a motoarelor de căutare înseamnă a fi capabil să obții mult trafic pe site-ul tău și posibilitatea de a genera castiguri prin publicitate sau afiliere.
Rezultatul nu este nici ușor, nici imediat, si necesită mult efort și consecvența in a publica frecvent conținut de calitate care interesează utilizatorii web.
Pe lângă conținut este esențial să efectuezi adesea analiza site-ului, sau mai bine zis, mai exact, analiza SEO a paginilor site-ului.
Analiza paginilor individuale ne va ajuta să le optimizăm pentru a îmbunătăți cele care primesc mai multe vizite și pentru a începe să funcționeze chiar și cele care nu generează trafic.
Activitatea de analiză SEO a unui site web este numită în jargon tehnic SEO Audit.
Continut
Cum se face analiza SEO a unui website ?
Dar cum analizezi un site? Este dificil? Ar trebui să apelezi la un profesionist sau s-ar putea să poți face singur?
Seo este o problemă complexă, dar în același timp, principiile de bază care iti permit să faci o primă analiză a site-urilor, pot fi realizate si singur. Totusi, pentru o analiză aprofundată este cu siguranță necesar să apelezi la un specialist Seo , care are pretul sau.
In ziua de astăzi, datorită instrumentelor dedicate disponibile pe internet chiar și gratuit, bloggerul care cunoaște rudimentele problemei, poate reuși să-și îmbunătățească site-ul, cel puțin în cele mai ușoare probleme critice de rezolvat.
Există mai multe instrumente de analiză online. Unii contra cost iar altele gratuite. În acest articol vom vedea cele mai bune instrumente și software pentru analiza seo a unui website.
Instrumente de analiza SEO
Toate articolele pe care le găsesc online încep de obicei cu titlul: „Cele mai bune instrumente online gratuite pentru analiza site-urilor SEO”.
Titlu frumos, dacă nu ar fi chiar atât de ambigu, deoarece în acele articole găsim cel mult un instrument de analiză gratuit (și, de asemenea, explicat într-un mod concis și incomplet), iar apoi obișnuitul software plătit care iti permite să profiti de una sau două căutări pe zi prin returnarea datelor incomplete pentru pe de alta parte.
Acestea nu sunt instrumente gratuite, sunt instrumente fiabile numai dacă sunt utilizate după achizitia unui abonament.
Așa că voi începe cu instrumentele pentru a face un SEO audit complet gratuit online și apoi, treptat, vom cunoaște și cele plătite.
Analiza SEO a unui site web constă în verificarea unei serii întregi de factori care trebuie optimizați pentru a fi în concordanță cu ceea ce cer motoarele de căutare (Google mai ales) pentru a fi indexat și poziționat.
Nu este o coincidență că cuvântul SEO înseamnă „Search Engine Optimization”, termeni prin care ne referim la Optimizare pentru motoarele de căutare.
Și tocmai lipsa de optimizare este cea care o evidențiază instrumentele de analiză cu rapoartele lor.
Instrumente gratuite
Sa incepem cu cel mai evident: Google Search Console
Este adevărat că Google Search Console returnează în mod notoriu valori greu de înțeles, dar cu puțină experiență, acest instrument gratuit ne permite să obținem mai multe informații despre starea SEO a site-ului nostru.
Efectuarea unei analize cu Search Console necesită un ochi puțin cam instruit, deoarece uneori, ceea ce cuvintele scrise nu spun, putem învăța din imagini.
Search Console este plin de instrumente de analiza SEO care examineaza mai multi factori. În prima secțiune, „Overview”, găsim starea generala a site-ului.
Este posibil să obți o estimare a traficului provenit din căutare care trece prin site-ul nostru, care sunt cuvintele cheie pentru care am fost gasiti, linkurile pe care le primim pe site (care, dacă sunt toxice, va fi necesar să scapi de ele cu instrumentul corespunzător din Consola de căutare, Disavow Link ), utilizabilitate pe dispozitive mobile și viteza de încărcare a paginii.
În secțiunea “Coverage” a acestuia vom putea vedea câte pagini au fost indexate sau dacă există URL-uri blocate.
Pentru a afla mai multe, citeste articolul dedicat: Google Search Console.
Este unul dintre cele mai complete și fiabile instrumente de audit SEO, deoarece, pe lângă evidențierea lacunelor paginilor web din partea codului, semnalează și alți factori foarte importanți, precum viteza de încărcare a paginilor.
După ce ajungi pe pagina principală, tot ce trebuie să faci este să introduci URL-ul paginii care urmează să fie analizata și să aștepti câteva momente pentru ca aceasta să fie finalizată.
Ca prim ecran, instrumentul va atribui un scor total SEO-ului paginii analizate, evidențiind starea de optimizare pe un grafic în formă de pentagon.
Din această grafică vei avea imediat o idee foarte precisă despre cele mai critice puncte pentru site-ul tau web. Dacă scorul este mare, graficul va fi verde. Portocaliu și roșu evidențiază probleme critice. Scorul variază de la 0 la 100.
Dinou din aceeași pagină, site-ul va fi afișat pe un smartphone și tabletă, ceea ce este util pentru a verifica rapid dacă este responsiv.
Al doilea TAB se numește „Baza”. De bază deoarece site-ul este analizat pentru optimizarea de bază: previzualizarea căutării, meta descrierea, titlurile, etichetele antetului, url-ul, robots.txt și sitemap-ul.
Examineaza această secțiune foarte atent deoarece aceste elemente sunt încă foarte importante pentru poziționarea SEO pe motoarele de căutare .
Optimizarea SEO on-site reprezintă construirea unui fundament bun pentru proiectul tău.
Al treilea TAB (Conținut) returnează informații despre optimizarea conținutului, luând în considerare cuvintele cheie prezente pe pagină, titlurile, dimensiunea paginii (pagina grea = încărcare lentă), atributele ALT pe imagini și microdate.
Aici intrăm într-un domeniu extrem de dezbătut. Este necesar să se țină seama de aceste informații? DA, e foarte important.
Astăzi, optimizarea unui site web nu mai înseamnă completarea unui text cu cuvinte cheie, în încercarea de a poziționa pagina. Mai degrabă, trebuie identificate intențiile de cautare și sa se dae răspunsuri.
Conceptul de cuvinte cheie rămâne valabil pentru identificarea acelor cuvinte care exprimă intenții de căutare, dar nu mai mult decât atât.
Seo tester Online măsoară valori învechite, cum ar fi densitatea cuvintelor cheie sau etichetele titlurilor, atunci când se arată că acestea nu mai au niciun impact asupra SEO.
Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să treci peste secțiunea „conținut”. De exemplu, știind că microdatele nu au fost implementate corect pe pagină este util pentru remedierea lipsei. Știind că cuvantul cheie principal nu este prezentă în titlu este cu siguranță util din același motiv. Nu păcălim cuvintele cheie, învățăm să le folosim diferit.
În plus, din această secțiune a analizei SEO a site-ului poți găsi imaginile a caror lipsesc textul alternativ.
Și tocmai viteza de încărcare a paginilor site-ului este cea care analizează SEO Tester Online în al patrulea TAB (viteză).
Din câte pare, aceste informații sunt preluate direct din instrumentul Google Pagespeed Inside. Deci înseamnă că este fiabil.
Încheiem examinarea acestui instrument excelent cu cel de-al cincilea TAB (social), care se ocupă de a vedea dacă graficele deschise pentru rețelele sociale, cardurile Twitter și pluginurile sociale sunt implementate pe site.
Într-un viitor în care Google merge în direcția de a răsplăti popularitatea și autoritatea unui site, trebuie luate în considerare semnalele social și ar trebui să implementăm toate graficele Open pe site.
Îmi place foarte mult Seorch. Nu mulți îl știu și nu este lăudat ca Seo Tester Online, dar îl folosesc frecvent în aceeași măsură pentru analiza SEO.
La fel si aici va trebui să introduci adresa URL a paginii pe care doresti să o analizezi, apoi faceți click pe butonul „Verificare”.
Dacă vrei, poți introduce și un cuvânt cheie în câmpul corespunzător, pentru a verifica optimizarea paginii site-ului cu privire la aceasta.
Dacă Seo tester Online returnează analiza în 5 TAB-uri confortabile și clare, SEORCH în schimb returnează datele pe verticală și are avantajul de a putea descărca raportul de testare în format PDF.
În prima secțiune (Seo OnPage) instrumentul returnează informații despre starea titlului și meta descrierea. Apoi returnează lungimea textului prezentă în corpul paginii și apoi numărarea legăturilor, subliniind pe acestea, dacă atributul titlu lipsește.
Ulterior (secțiunea SEO OffPage) oferă, de asemenea, un fel de raport pe link-urile primite, pe baza datelor www.backlinktest.com.
Nu te amăgi însă. Instrumentul returnează date extrem de aproximative și incomplete.
Parcurgând vei avea date despre activitățile social ale paginii analizate, cum ar fi acțiuni pe Facebook.
Secțiunea Analiza semantică este interesantă, care realizează analiza semantică a textelor, redând în rezultat gradul de lizibilitate al textului și cuvintele cheie cele mai relevante prezente pe acesta.
În această secțiune găsim și structura etichetelor antet pentru a verifica dacă am făcut cuibărirea corectă între h1, h2, h3 etc.
Și totuși, analiza SEO a site-ului este pus sub lupa acestui instrument online gratuit, prin analiza implementării textului alternativ pe imagini, folosirea etichetelor semantice, a limbajului HTML5, microdate, Open Graph și multe altele.
Următoarea secțiune continuă cu analiza tehnică a SEO a site-ului web, luând în considerare greutatea paginii, erorile W3C și implementarea corectă a robot.txt, eticheta Canonical, hreflang, compresia gzip, sitemap, utilizarea css și js pentru a fi redusă, minificată sau pusă în afara codului HTML.
Funcție foarte valoroasă, semnalează, de asemenea, dacă url-ul canonic este singurul care răspunde și dacă url-ul echivalent, dar nu canonic, este redirecționat corect către acesta.
Analiza SEO continua cu verificarea afișajului versiunii mobile și apoi cu analiza vitezei de încărcare a paginilor.
În cele din urmă, face o listă ordonată după frecvența de apariție a cuvintelor cheie din textul paginii, ajungând până la 4 cuvinte în aceeași propoziție, bună pentru optimizarea long tail.
Dar poti avea o privire de ansamblu corectă a SEO a unui site web dacă nu consulti Google Search Conosle? Absolut nu.
Alte instrumente de analiza SEO
Desigur, este evident că achiziționând un abonament de instrumente cu plata precum SEMRUSH, este mereu un efort rasplatit.
SEMRUSH analizează site-ul pentru, creează rapoarte, sugerează ce să facem pentru a îmbunătăți clasamentul SEO al site-urilor noastre, urmări istoricul și multe alte lucruri fantastice.
Un profesionist SEO trebuie să aibă neapărat un astfel de instrument în dotare.
Dacă SEMRUSH permite o analiza SEO OnPage mai profunda și a poziționării obținute (pe lângă faptul că iti permite să pregătesti un plan de îmbunătățire a unei serii întregi de factori care duc la poziționarea și creșterea traficului către site), există instrumente online mai potrivite pentru Analiza Seo OffPage și, în special, pentru a urmări legăturile primite (fie ele naturale sau rezultatul unei campanii de link building ):
Putem menționa Majestic sau cel mai ieftin Monitor Backlink , dar regele este și rămâne AHREFS .
AHrefs a luat naștere pentru analiza backlink-urilor, dar de-a lungul timpului a devenit un instrument foarte puternic pentru analiza, optimizarea și poziționarea site-urilor web pe motoarele de căutare.
Pur și simplu TOP.
Până acum am vorbit doar despre instrumentele online, în primul rând gratuite și apoi plătite. Acum să vorbim despre software-ul care va fi instalat pe computer care face același lucru.
Numărul 1 absolut este Screaming Frog. Folosit de cei mai buni profesioniști SEO, iti permite să ai informații foarte prețioase și complete. Acest software permite să scanezi întregul site web, să colectezi o serie întreagă de date despre condițiile SEO și multe. Poate fi descărcat și utilizat gratuit, cu limitări.
Acest instrument nu poate lipsi cu adevărat din cutia de instrumente a tuturor specialiștilor în SEO și, având în vedere prețul decisiv favorabil (149 lire sterline pe an).
La prima vedere, Screaming Frog poate părea dificil de utilizat, dar odată ce incepi sa-l intelegi devine unul dintre cele mai bune instrumente din jur.
Mă opresc aici. Am discutat despre instrumente online gratuite, instrumente plătite și software. Sper într-adevăr că vei gasi unul care se va dovedi util pt analiza SEO si nu numai a website-ului tau.
Pentru a afla mai multe despre SEO, citeste aricolul dedicat: ce inseamna SEO