Blog » Digital Marketing » SEO » Search Console Google: ce este si cum se utilizeaza

Search Console Google: ce este si cum se utilizeaza

În acest articol vom vedea ce este Search Console Google (ex Webmaster Tool), cum să începi sa-l folosești  și care instrumente te pot ajuta să-ți optimizezi SEO siteul.

De câte ori vine vorba de Search Console Google, îmi vine în minte aceiași întrebare:

De ce nu acordăm importața care ar trebui să aiba acest instrument oferit gratis de Google?

Unul dintre lucrurile principale pe care fiecare propietar de site sau blog ar trebui să-l ia în considerare atunci când au ca obiectiv îmbunătățirea SEO sau poziționare, este  Search Console Google.

Acest instrument te ajută să răspunzi la câteva întrebări fundamentale:

Datele site-ului meu sunt transmise corect către Google? Există erori pe site pe care le pot rezolva? Care sunt datele despre cuvintele cheie și paginile de pe site-ul meu pe care le pot utiliza pentru optimizare?

Google SearchPe lângă designul performant, și o bună analiză ale cuvintelor cheie, există alți factori tehnici și comportamentul utilizatorilor care joacă un rol important pentru optimizarea SEO completă și eficientă.

Din acest motiv,  Search Console Google devine un instrument de nelipsit pentru un marketer.

Google Search Console este un instrument gratuit oferit de Google pentru a optimiza, analiza, și a verifica starea site-ului sau blog-ul în rezultatele de căutare.

Și cel mai important lucru, Search Console reunește un set de instrumente individuale pentru a te ajuta să cunoști:

 • Dacă motorul de căutare este reușește să acceseze paginile site-ului, și ce să remediezi dacă există erori.
 • Dacă există probleme SEO pe una sau mai multe pagini.
 • Dacă site-ul conține malware sau a fost heck-uit
 • Poziția paginilor în SERP (search engine results page)
 • Diverse date despre cuvintele cheie
 • Dacă vizitatorii ajung pe site prin cuvinte cheie adecvate
 • Și multe altele….

Desigur, poți obține sute de mii de vizite chiar și fără acest instrument, dar dacă ai să continui să citești, sunt sigur ca și tu, la fel ca și mine, o să-ți dai seama cât de mult îți poate simplifica treaba acest instrument.

Ce trebuie sa stii despe Google Search Console ?

Înainte de a explica ce înseamnă fiecare instrument din  Search Console Google, sunt câteva lucruri de bază ce ar trebui să sti despre acesta, pentru a evita interpretarea greșită a datelor.

Iată ce ar trebui să memorezi:

 • Datele sunt întotdeauna actualizate cu 2 zile înainte de data curentă. Deci, dacă vei face o schimbare și vrei să vezi ce rezultat are, trebuie să aștepți cel puțin 2 zile.
 • Datele se referă exclusiv la motorul de căutare Google
 • Datele se referă exclusiv la traficul organic. Campaniile de anunțuri publicitare Google Ads, nu vor fi înregistrate de acest instrument.
 • Search Console ca orice instrument este predispus la erori, bug-uri. Dacă observi anomalii, înainte de a lua măsuri verifică acest link https://support.google.com/webmasters/answer/6211453?hl= unde sunt afisate declarații oficiale date de Google cu privire la posibilele probleme ale instrumentului.
 • Search Console nu reprezintă 100% din traficul organic, astfel încât vom avea întotdeauna date inconsistente între traficul organic detectat în Google Analytics și clickurile pe care le va indica Google Search Console.
 • Există un maxim de 1000 de cuvinte cheie în Search Console. În cazul în care site-ul are mai multe, vom avea întotdeauna un eșantion de date bazate pe 1000 de cuvinte cheie.
 • Sitemap-ul introdus în Search Console este doar pentru GOOGLE. Dacă nu vrei să excluzi și alte alte motoare de căutare (și nu vrei!) este necesar să indici în Sitemap sintaxa corespunzătoare, la fel și în fișierul robots. txt, care este un standard sprijinit de toate motoarele de cautare (Bing, Yahoo, DuckDuckGo, etc).
 • Backlink-urile prezente în Search Console nu sunt toate cele care există de fapt, doar cele descoperite de Google. Instrumente de analiză, cum ar fi aHrefs sau Majestic sunt mai rapide decât Google în descoperirea de backlinks noi.

Cu toate astea spuse, să vedem cum se folosește acest instrument.

Cum se foloseste Search Console Google ?

Instalare

Primul lucru de știut este că Google Search Console ar trebui să fie “instalat” sau mai bine spus, trebuie să configurezi site-ul pentru Google ca acesta să extragă informații utile, care te vor ajuta apoi să rezolvi orice probleme de poziționare sau pentru a rafina mai bine strategiile SEO de poziționare.

Instalarea este simplă și, odată ce îți vei conecta contul Google cu Search Console (îți recomand să utilizei același cont Google pe care îl utilizezi pentru Analytics și alte instrumente/servicii conectate la site) trebuie doar să adaugi o proprietate nouă și să urmezi instrucțiunile pentru verificare.

Verificarea poate fi efectuată în diverse moduri:

 • Încărcarea prin FTP a unui fișier HTML
 • Modificarea registrului DNS
 • Adăugarea unui metatag pe peginile siteului
 • Alte metode alternative

Google este desul de specific și te va ghida pas cu pas, indiferent de ce metodă de verificare vei alege.

Intra aici pentru a vedea ghidul de instalare oferit de Google: https://support.google.com/webmasters/answer/34592?hl=en&ref_topic=9268559

Instrumentele din Search Console Google

Search Console, în prezent, este împărțit în următoarele:

 • Performance
 • URL Inspection
 • Coverage
 • Sitemap
 • Mobile Usability
 • Sitelinks Searchbox
 • Manual Actions
 • Security Issues
 • Links

google-search-console interfață

Hai să luam pe fiecare in parte, si să-ți explic pe scurt ce înseamnă:

Performance (performanță) 

Acesta este unul dintre domeniile pe care le vom consulta cel mai mult, iar sub noua formă a devenit chiar mai util pentru a înțelege ce conținut sau cuvinte cheie generează trafic,

În performanță avem posibilitatea de a analiza 4 factori cheie pentru un consultant SEO:

 • Click-uri: numărul de clickurile pe site care au fost făcute intr-o determinată perioadă
 • Impressions (impresi): toate “ocaziile” în care site-ul tău a fost unul dintre rezultatele căutării făcute de utilizator. Analiza afișărilor este importantă, deoarece îți permite să identifici paginile care sunt propuse cel mai des ca rezultat al căutării, dar nu generează clickuri.
 • CTR: raportul între numărul de impression și clickuri.
 • Average position (Pozitie medie): Indică poziția medie calculată pentru toate cuvintele cheie pe care le-a indexat Google. După cum am menționat la început, amintește-ți că în Search Console avem un maxim de 1000 de cuvinte cheie distribuite. Este important să înteegi acest lucru, deoarece cu cât va crește numărul cuvintelor cheie, cu atat e mai probil ca poziția medie să fie în declin, deoarece nu pentru toate cuvintele cheie ai reușit o poziționare bună.

În plus față de aceste 4 măsurători, au fost adăugate filtre importante care îți permit să ști paginile care au avut cel mai mult succes, în ce versiune (mobil/tabletă/desktop), țările de origine și alte informații importante pentru analiza exactă a progresului site-ului.

URL Inspection (control URL)  

În versiunea anterioară se numea “Vizualizează ca Google” și a fost un MUST pentru oricine se ocupă cu SEO sau ruleaza un site.

Sfatul oricui era: “de îndată ce ai publicat un conținut nou, du-te la ”Vizualizează ca Google” și scanează-l, pentru că accelerează indexarea.”

Nu a fost neobișnuit în rândul colegilor să vorbească cu mândrie de câte minute (câteva) au fost suficiente după scanare pentru a vedea noul conținut deja indexate.

După cum ai intuit, această funcție permite scanarea unui URL al siteului pentru a vedea daca există vreo problemă cu acesta, și cel mai important, cere Google-ului să-l recunoască, fapt ce accelerează procesul de indexare.

Coverage (acoperire) 

Acoperire, este funcția din Search Console Google ce îți indică:

 • Câte și care pagini au erori și, prin urmare, au nevoie de intervenția noastră;
 • Câte, și care pagini sunt în “avertisment”, ceea ce înseamnă că sunt indexate, dar conțin informații pot fi perfecționate sau completate;
 • Câte, și care pagini sunt valide.

Pentru fiecare dintre pagini, o să poți să intri in detaliu pentru a vedea erorile, ce lipsuri are etc.

Sitemap (harta siteului)

Așa cum îi spune și numele, această funcție îți permite să raportezi Google-ului sitemap-uri noi, fișiere ce facilitează scanarea siteului tau de catre Google, gasirea de conținut nou sau actualizările paginilor.

Aici poți vedea daca sitemapul încărcat e corect, când a fost scanat ultima oară și alte informații utile ce te pot ajuta în caz de debug.

Pentru a afla mai multe despre sitemap citeste articolul dedicat: ce este un sitemap

Mobile Usability ( utilizarea pe dispozitive mobile)

Această funcție din Search Console Google, conține informații despre modul în care sunt satisfăcute cerințele de uzabilitate mobilă ale fiecăruia dintre adresele URL indexate și oferă detalii pentru fiecare dintre ele. Citește acest articol pentru a afla cum să-ți faci siteul mobile firendly.

Sitelink Searchbox

Să presupunem că un prieten ți-a spus despre un video cu un papagal ce vorbește pe un site web unde poți viziona tot felul de videoclipuri care au fost încărcate de persoane aleatorii.

Ai uitat URL-ul exact, dar ți-ai amintit că pagina web se numește YouTube. Deci, te pe Google.com și introduci “YouTube”.

Google îți oferă următoarele rezultate, iar primul rezultat are o noua casetă de căutare numită Sitelinks.

Google Search Console Sitelink searchbox

Manual Action (acțiuni manuale)

Ca un webmaster sau SEO, nu e nimic mai rău decât obținerea unei notificări de acțiune manuală de la Google Search Console ce îți aduce la cunoștință că o astfel de penalizare a fost dată site-ul tău.

Acțiunile manuale sunt modul Google de retrogradare sau de eliminare a paginilor web sau a site-urilor.

Ele nu sunt legate de algoritmele Google sau de modificările lor.

Sunt pur și simplu felul Google-ului pedepsi site-uri web pentru spam.

Security Issues (probleme de securitate)

Această secțiune îți  va permite să ști dacă Google găsește orice probleme de securitate cu site-ul tău, inclusiv adresele URL sparte, programele malware, paginile înșelătoare, descărcările dăunătoare și multe altele.

Aceasta a fost o caracteristică în vechiul Search Console Google și acum se află sub o secțiune nouă cu acțiuni manuale denumite “acțiuni de securitate și manuale”.

Sunt problemele găsite de Google pe site-ul verificat care, pot dăuna altora.

Acestea includ:

 • Social Engineering (phishing și site-uri înșelătoare).
 • Tip de infecție malware: configurare server.
 • Tip de infecție malware: SQL injection.
 • Tip de infecție malware: Code injection.
 • Tip de infecție malware: Error template.
 • Avertizări malware cross-site.

Și multe altele…

Links

În SEO există mai mult de 200 de factori de ranking pentru o buna poziționare a unui site web. Printre toți acești factori, linkurile interne și externe (backlink-uri) rămân una dintre cele mai importante și impactante componente.

Din acest motiv, în Search Console Google, link-urile au avut întotdeauna o zonă dedicată unde poți analiza paginile care primesc cele mai multe link-uri, modul în care legăturile interne sunt distribuite și, mai presus de toate, cine și cum are ca link de destinație siteul tău și pe care text ancoră.

Analiza linkurilor este o activitate care îți recomand să o efectuezi periodic (cel puțin 1 dată pe lună), deoarece îți permite să afli dacă site-ul tău este victima atacurilor de spam sau altele, care ar putea afecta negativ activitatea ta SEO.

Prin urmare, Search Console Google este un instrument complet și absolut fundamental pentru a putea monitoriza site-ul tău dintr-un punct de vedere tehnic și de poziționare organică.

Dacă nu ai facut-o deja, ar fi bine să instalezi Google Search Console. Durata de așteptare e de aproximativ 2 zile, iar apoi poți să-ți analizezi tehnic siteul pentru a descoperi eventuale probleme de care nu erai conștient.

Succes.

Ai nevoie de ajutor să-ți îmbunătățești poziția pe Google ?

Contactează-mă, iar impreuna vom elabora un plan de acțiune adecvat nevoilor tale

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.