Blog » Digital Marketing » SEO » Cum sa apari pe Google Maps

Cum sa apari pe Google Maps

Pentru a-ți explica cum să apari pe google maps, trebuie să ma urmărești pas cu pas.

Să-I dăm drumul

Google este incredibil de impresionant (se îmbunătățește tot timpul, datorită inteligenței artificiale ), iar Google Maps este una dintre aplicațiile pe care Google a petrecut cel mai mult timp pentru rafinarea și îmbunătățirea acesteia, iar rezultatele sunt vizibile.

Chiar daca ești mândru de simțul tău natural de orientare, sunt sigur că folosești Google Maps tot timpul.

Unde am fi fară fără datele GPS omniprezente pentru a ne ghida? Probabil ratăcindu-ne prin diverse locuri.

Google Maps este, fără îndoială, unul dintre instrumentele cele mai utile pe care Google a oferit lumi, dar este mult mai mult decât un mijloc care te ajută să te deplasezi fără a recurge la hărți de hârtie sau de a cere oamenilor indicații, este un instrument incredibil de puternic de marketing și dacă vei ști cum să apari pe Google Maps vei avea sigur un avantaj.

Google Maps Marketing este procesul de utilizare a caracteristicilor Google Maps pentru a facilita găsirea afacerii tale pe hartă.

Pe când acest lucru poate fi foarte util pentru marile companii, să știi cum să apari pe Google Maps este chiar mai indispensabil pentru întreprinderile mici. Atunci când este utilizat corect (și strategic), Google Maps poate juca un rol important în strategia de marketing digital.

Să știi cum să apari pe Google Maps este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a obține mai mult trafic pe site.

De ce?

Pentru că conform cu Google, 30% din căutările efectuate pe telefoanele mobile sunt legate de locație.

Imaginează-ți următorul scenariu: un potențial client este servește prânzul și brusc decide că el vrea să-și taie părul pentru că are o întâlnire importantă. Ia telefonul și face o căutare pe Google sau chiar pe Google maps pentru “frizerie barbati”. Pe baza locației sale, Google returnează o listă de rezultate:

exemplu cautare google maps

Dacă ești un hairstylist și afacerea ta nu este pe web sau nu ști cum să apari pe Google Maps, în esență, înseamnă că nu există. Iar telefonul nu sună.

Deci, dacă vrei să apari pe Google Maps, tot ce trebuie să faci este să-ți înscri afacerea în Google My Business și apoi urmezi câțiva pași simpli.

Google Maps, cunoscut anterior ca Google Places, face parte din platforma Google My Business. Platforma a fost creată pentru a gestiona și urmări prezența online a afacerii prin diverse instrumente , inclusiv Google local (Google Maps), Google Analytics și GoogleAds

Ce este Google My Business (compania mea pe Google) ?

Este un instrument gratuit pus la dispoziție de Google companiilor și organizațiilor, pentru a putea gestiona prezența lor online pe Google, inclusiv Search and Maps. Prin verificarea și editarea informațiilor  online a afacerilor tale, poții ajuta clienții să te găsească.

Cum sa apari pe Google Maps folosind “compania mea pe Google”  

Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te înregistrezi.

Du-te la pagina oficială Google My Business și dă click pe start. Apoi vei putea să:

  • Să-ți găsești afacerea daca există deja pe Google My Business
  • Să-ți adaugi afacerea

Dacă ai o afacere destul de veche sau cunoscută, probabil esti deja prezent în lista de afaceri de pe Google My Business, și tot cea vei trebui să faci e să o identifici.

Iar ca să faci asta, trebuie doar să începi să tastezi numele afaceri tale iar Google va începe să-ți sugereze activitățile înregistrate cu acest nume.

adaugare afacere google my business

Dacă afacerea ta este deja prezentă, vei observa că, atunci când dai click pe numele afacerii tale, Google va completa automat formularul cu informațiile acesteia. Verifică de două ori pentru a te asigura că toate informațiile sunt exacte, apoi treci la pașii următori.

Dacă afacerea ta nu este deja prezentă, și Google nu sugerează nici un nume, trebuie să adaugi numele afacerii tale, și să compectezi formularul cu datele afacerii tale.

creeare sediu google my business

În pasul următor trebuie să alegi categoria de afaceri. Trebuie să alegi categoria cea mai precisă posibil, deoarece spune-ți Google-lui ce tip de clienți trebuie să-ți vada afacerea pe Google Maps. Apoi dă click pe Înainte.

Alege categoria care se potrivește cel mai bine companiei tale Compania mea pe Google

În pasul următor, Google te va întreaba ce informații de contact dorești să afișezi clienților.

Deși acest pas este opțional îți recomand să introduci un număr de telefon și, de asemenea, adresa site-ul tău.Dacă nu dorești să adaugi un site web, bifează caseta: “nu am nevoie de un site web” și dă click pe Înainte.

Ce detalii de contact dorești să le afișezi clienților Compania mea pe Google

În pasul următor, Google va dori să verifice dacă deții cu adevărat afacerea pe care tocmai ai introdus-o.

Alege o metodă de verificare. Dacă nu ești pregătit să vă verifici încă afacerea, dă click pe “mai multe opțiuni sau încercați o metodă diferită”, apoi dă click pe “mai târziu”.

E voilà, ești în interiorul panoului de control Google My Business. Acum va trebui să alegi o metodă de verificare din următoarele:

  • By postcard – carte poștală
  • By phone – prin telefon
  • By email
  • Instant verification – verificare instantanee

O să ți le explic pe fiecare.

Compania mea pe Google: cum sa-ti confirmi activitatea 

Prin carte poștală

Dacă nu ești deja conectat la Google My Business, conectează-te acum și alege activitatea pe care vrei să o cofirmi. Dacă ești deja autentificat, mergi la pasul de verificare.

Asigură-te că adresa firmei este corectă. De asemenea, poți adăuga un nume de contact la adresa cărții poștale. Apoi dă click pe “mail sau trimite”.

 În general, cărțile poștale sosesc într-un interval de 14 zile.

În așteptarea acesteia nu schimba numele afacerii, adresa sau categoria (și nu solicita un cod nou) înainte de sosirea cărții poștale, deoarece acest lucru poate întârzia procesul.

Dupa ce ai primit cartea poștală, conectează-te la Google My Business, si dă click pe ”confirmă locația”.

În cazul în care nu primești cartea poștală sau ai pierdut-o, poți solocita un nou cod de confirmare. Conectează-te la panou și dă click pe ”Solicită alt cod” pe bannerul albastru din partea de sus a ecranului.

Prin telefon

Google permite unor companii să verifice locația lor prin telefon.

Dacă afacerea ta este eligibilă, opțiunea “verificare prin telefon” va apărea atunci când pornești procesul de verificare. Asigură-te că ai introdus numărul de telefon corect și apoi dă click pe “Verificați prin telefon”.

Google îți va trimite un mesaj pe telefon cu codul pe care trebuie să-l introduci.

Prin Email

Ca și în cazul verificării prin telefon, dacă afacerea ta este eligibilă, îți va fi disponibilă verificarea prin email. Pașii de urmat sunt la fel.

Confirmare Instantanee

Dacă siteul afacerii tale este deja conectat la Google Search Console, vei putea confirma instantaneu afacerea ta.

Conectează-te la Google My Business cu același cont de Gmail cu care ești conectat la Google Search Console. Ca și in celelalte 2 cazuri, daca afacerea ta este eligibilă îți va apărea opțiunea de confirmare instantanee.

Cum sa optimizezi afacerea ta pe Google My Business

Odată ce ai obținut confirmarea, a venit momentul să complectezi profilul afacerii tale, un pas fundamenal în cum să apari pe Google Maps.

Intră în panoul de control Google My Business și dă click pe ”informații”

Adaugă cât mai multe informații și conținuturi multimedia, inclusiv o fotografie de profil a sediului afacerii, orarul, atribute (de exemplu: accesibil în scaun cu rotile, WiFi gratuit etc), ziua și anul în care ai deschis, un număr de telefon și un URL de site web.

Oricine poate “sugera o modificare” a informaților introduse, deci este important să introduci toate informațiile corecte pentru prima dată (astfel încât să nu încurajeze persoane aleatoare a face propriile modificări).

Periodic trebuie să accesezi Google My Business pentru a te asigura că toate detaliile sunt corecte.

Google My Business Photos

Potrivit Google, companiile care au postat fotografii în G. M. B primesc 35% mai multe clicuri pe site-ul lor. Fotografiile trebuie să fie de cel puțin 720 pixeli lățime de 720 pixeli înălțime și de tip JPG sau PNG.

Nu ai idee cât de multe fotografii trebuie să introduci sau modul în care acestea ar trebui să fie? Nici o problemă, o să vedem împreună.

Cea mai importantă poză e cea de copertă, deoarece este prima care se va vedea și care reprezintă afacerea.

Fotografia de profil apare atunci când încărcați fotografii, videoclipuri sau recenzii noi. Împreună cu profilul și fotografiile de copertă, ar trebui să încărcați alte imagini pentru a vă face afacerea mai informativă și mai atractivă.

Iată un tabel cu tipurile de fotografii pe care le poți atribui afacerii tale, ceea ce este crucial în a știi cum să apari pe Google Maps:

TIP DESCRIERE CANTITATE MINIMA RECOMANDATA DE GOOGLE SUGESTII
Exterior Exteriorul sediul afacerii fotografat din diverse unghiuri 3 fotografii Folosește fotografii facute la diverse ore ale zilei (dimineața, amiază și seară)
Interior Fotografii cu interiorul sediului, punând mai mult accentul pe atmosferă și decor 3 fotografii Clienții trebuie să-și facă o idee despre cum ar fi să stea in picioare sau comozi in interiorul sediului
Produse O reprezentare a tipul produselor sau servicilor pe care le oferi O fotografie pentru fiecare tip sau serviciu Înfățisează mai mult produse pentru care ai devenit cunoscut
Personalul desfășurandu-și activitățile Fă poze personalullui tău în timp ce servesc clienții 3 fotografii Încearcă să cuprinzi in poze și clienții satisfăcuți
Mancare și băuturi Imagini ce reprezintă cele mai populare mâncăruri și băuturi 3 fotografii Consideră ca ar trebui să angajezi un profesionit pentru astfel de poze. Dacă bugetul nu-ți permite

Google My Business Videos

Poți să încarci și videoclipuri, acestea trebuie să fie de 30 de secunde sau mai scurte, 100 de MB sau mai mici, rezoluție de 720 sau mai mare.

Google My Business Reviews (recenzii)

Vrei să stii una din cele mai bune metode de a invita clienții să lase recenzii pozitive?

Raspunde la cele actuale. Nu doar faptul ca vei posta un raspuns va fi apreciat de clientul care a lasat recenzia, dar acest lucru poate influența și pe alții sa scrie una.

Trebuie să răspunzi și recenzilor negative pentru a demonstra ca ți cont de opnilile clineților.

Dar amintește-ți să fi politicos. Dacă le vei raspunde pe un ton agesiv, vei arăta lipsă de profesionalism și nu vei face decât să dai credibilitate recenziei negative.

Ca și majoritatea tehnicilor de optimizare din marketingul digital, necesită timp încât acestea să dea rezultate.

Dar nu te preocupa. Acum că știi cum să apari pe Google Maps, trebuie să continui să îmbunătățești toate aspectele activității tale, ținând tot timpul sub control informațile și reputația online.

Trebuie să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat, stisfacția clienților tăi.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

8 comentarii la „Cum sa apari pe Google Maps”

  1. Va salut,
    locatia este pe goole maps, dar as vrea sa apara scris mai mare, sau mai bine spus sa fie prezentă la o privire de ansamblu, la o scara mai mica a imaginii. Unele locatii similare ca importanta sa zicem apar imediat pe harta la scari mici. Va multumesc.

    Răspunde
    • Buna ziua,
      nu se poate avea un control ale acestor functionalitati. Este Google cel care decide cum sa afiseze rezultatele.

      Răspunde
  2. salut! mama mea detine un salon, am facut tot ce trebuie, apare pe google si pe maps, dar problema e ca am dori sa apara si o bulina, un fel de marcaj, sa se vada pe google maps. de ex poti vedea cu ochi liber unde este un salon aleatoriu fara sa il cauti. cum putem face?

    Răspunde
    • Chestia e relativ simpla si am sa-ti dau un exemplu. Benzanariile apar pe maps cu icoana corespondenta si asa iti dai seama ca aceasta este o benzinarie. Supermarketurile la fel, mall-uri, oficii etc.
      Daca ai complectat corect toate datele despre afacerea ta in cont, si ai selectionat categoria corespunzatoare, google iti va atribui icoana.
      Atunci cand controlezi, iti sugerez sa faci o cautare pe maps prin filtrul care il are la dispozitie, gen: restaurante, benzinarii etc

      Răspunde

Lasă un comentariu