Blog » Digital Marketing » SEO » Ce este un sitemap si cum se creaza

Ce este un sitemap si cum se creaza

Probabil ti-ai facut de curand un site , și ai început să publici primul tău conținut. Chiar dacă ști că pot trece chiar și luni pentru a obține o poziție bună pe motoarele de căutare, ai citit că pentru a-l „ajuta” pe acesta să scaneze paginile unui site web, este esențial să crezi un sitemap . 

Pentru multi incepatori, notiunea de sitemap este noua dar extrem de folositoare.

În paragrafele următoare, voi explica cum se creează un sitemap și cum sa faci sa fie gasita de motoarele de căutare. 

După ce o sa explic diferența dintre harta siteului și XML Sitemap, îți voi arăta cum să o creezi pe aceasta din urmă, indicând ambele pluginuri WordPress care pot genera și trimite automat o Sitemap și instrumente alternative pe care să le folosești dacă site-ul tău nu este creat cu celebrul CMS (sistem de gestionare a conținutului). 

În plus, vei găsi procedura detaliată pentru trimiterea unui Sitemap XML la Google prin Search Console.

Fa-te confortabil, și dedica-te lecturii paragrafelor următoare. Alege instrumentul pe care îl consideri cel mai potrivit pentru nevoile tale, urmeaza cu atenție instrucțiunile pe care o să ti le ofer și te asigur că vei putea crea și trimite o sitemap în cel mai scurt timp. 

Înainte de a intra în detalii în acest ghid și de a explica cum să creezi un sitemap , este necesar să sti diferenta intre o harta a siteului (adesea numită și sitemap) și o sitemap XML .

Prima este o pagină web normală, în care o hartă reală a site-ului este creată manual cu link-uri către toate paginile acestuia (sau către secțiunile principale pentru site-urile mari), utilă pentru a facilita atât navigarea site-ului de utilizatori cat si pentru robotul Google (numit Googlebot ), care are sarcina de a accesa siteul pentru a indexa conținutul.

Sitemap-ul XML, pe de altă parte, este un fișier care colectează toate adresele URL ale unui site web pe care proprietarul acestuia din urmă dorește să le transmită motoarelor de căutare pentru a se accesa și indexa. 

Deci, sa vedem cum se creeaza un sitemap.

 

cum sa creezi un sitemap xml

Pentru a crea un Sitemap XML, trebuie sa apelezi la instrumente externe care, după ce a scanat site-ul, creează automat un fișier care conține toate adresele URL ale site-ului în sine.

Cum sa creezi o Sitemap WordPress

Dacă site-ul tau este construit cu WordPress , vei fi fericit să ști că există numeroase pluginuri pentru a crea automat Sitemap-ul XML.

Printre primele instrumente pe care le poți lua în considerare este Google XML Sitemap , un plugin complet gratuit care nu numai că creează un Sitemap XML, dar raportează automat motoarelor de căutare ( Google , Bing , Yahoo și Ask ) noul conținut publicat. .

În mod automat, Google XML Sitemap va începe să genereze sitemapul site-ului, care va fi trimis motoarelor de căutare la prima actualizare a unui conținut existent sau la publicarea unui nou articol sau pagină. 

Este util să ști că din setările pluginului, poti adăuga manual paginile care vor fi incluse în Sitemap, acționând în secțiunea  Pagini suplimentare , în timp ce în caseta de conținut Sitemap poți alege ce conținut să incluzi sau să excluzi ( pagina principală , articole , pagini , pagini cu etichete , categorii , pagini de autor etc.).

Pe lângă Google XML Sitemap, există și alte pluginuri pentru a genera Sitemap-ul site-ului tau.

Un alt instrument faimos pe care îl poti lua în considerare este Yoast SEO , un plugin gratuit (disponibil și într-o versiune PRO plătită) care implementează funcții utile în optica SEO (optimizarea motorului de căutare).

Dacă utilizezi deja acest plugin pentru a gestiona descrierea titlului și meta a paginilor siteului tau, cu siguranță Sitemap-ul XML al blogului a fost deja generat automat după instalarea și activarea Yoast SEO. 

Dacă, pe de altă parte, utilizezi un alt plugin pentru crearea sitemapului, dezactiveaza aceasta functie in SEO Yoast: faptul de a avea două fișiere XML nu aduce beneficii motoarelor de căutare și ar putea încetini site-ul.

Alte soluții pentru a crea un Sitemap

Dacă site-ul tau este construit cu un alt CMS sau vrei sa sti alte soluții pentru a crea un sitemap fără a te baza pe pluginuri, poți utiliza XML-Sitemaps , un site web care iti permite să creezi cu ușurință propria sitemap XML gratuita.

Pentru a continua, conecteaza-te la pagina principală XML-Sitemaps , introdu adresa site-ului și apăsa butonul Start . 

Așteapta finalizarea crawlingului, apoi apăsa butonul Afișați detaliile sitemap-ului și, în noua pagină care se deschide, dai click pe butonul Descărcați fișierul dvs. Sitemap XML.

Pentru ca Sitemap-ul XML creat să fie disponibil și să poată fi trimis motoarelor de căutare, trebuie să îl încarci în directorul serverului tau.

Cum sa creezi un sitemap pentru Google

Dacă ai respectat instrucțiunile pe care ti le-am dat în paragrafele anterioare, trebuie să ști că ai creat deja un Sitemap pentru Google . 

xml sitemap google

Tot ce trebuie să faci este să comunici asta faimosului motor de căutare prin Search Console , un instrument gratuit pus la dispozitie de Google care iti permite să verifici starea de sănătate a site-ului tau. 

Pentru a face acest lucru, trebuie sa te conectezi la pagina de pornire a Google Search Console , sa click Start acum și, dacă nu ai făcut-o deja, conecteaza-te cu contul tau Google. 

Apoi da click pe butonul    din stânga sus, alege opțiunea Adăugare proprietate , introduceți adresa site-ului tau în câmpul URL-ul site-ului și da click pe butonul Continuare , apoi urmeaza instrucțiunile afișate pe ecran pentru a verifica site-ul.

În pagina recent deschisă, da click pe elementul Sitemap din bara laterală din stânga și introdu adresa Sitemap-ului creat in câmpul corespunzător. 

Este util să ști că, de obicei, adresa site-ului XML este www.sitename.extension / sitemap.xml  sau  www.somename.extension / sitemap_index.xml dacă utilizezi pluginul SEO Yoast pentru WordPress.

Dacă totul a decurs bine, vei vedea mesajul: hartă trimis .

După trimiterea sitemapului  către Google, acestuia ii va trebui cateva zile pentru prelucrarea datelor inainte ca tu sa poti vedea primele rezultate.

Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu, iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Ce este un sitemap si cum se creaza”

    • Ar fi foarte mult de scris incat sa-ti explic cum poti edita un svg cu css. Dar pagina asta te-ar putea ajuta: css-tricks.com/using-svg/

      Răspunde

Lasă un comentariu