Blog » Digital Marketing » Cum sa vinzi pe Amazon din Romania

Cum sa vinzi pe Amazon din Romania

De ce te-ar interesa sa stii cum sa vinzi pe amazon ?

Amazon este fără îndoială, cel mai cunoscut magazin online di lume. Atunci cand navighezi pe internet pentru a cumpara ceva, este inevitabil sa nu ajungi pe una din paginile acestuia, deoarece are cele mai bune oferte si reduceri masive.

Daca te-ai gandit vreodata ca produsele tale se pot vinde bine si in alte tari, Amazon este vitrina ideala cu vizibilitate in toata lumea.

Desi nu este inca prezent oficial  pe piata din Romania, se pot plasa comenzi de la noi di tara platind taxa de livrare. In viitorul apropiat, acesta a anuntat intentia  de a intra pe piata romaneasca, si detine deja un centru de logistica la Iasi.

Tipuri de vanzatori:

Inainte de a stii cum sa vinzi pe amazon,  trenie să începem prin a distinge tipurile de vânzători pe Amazon . 

Cei care intenționează să facă mai puțin de 40 de vânzări pe lună vor putea deschide un Cont de bază . 

Cei care cred că vor putea realiza mai mult de 40 de vânzări pe lună se pot abona cu un Cont Pro . Care este diferența dintre aceste două tipuri de cont?

Sa incepem de la contul de baza. Acesta are 3 tarife:

  • comision fix de închidere: este o taxă fixă pe care Amazon o aplică pentru fiecare vânzare;
  • comision pentru raportare: este o taxa variabilă pe care Amazon o aplică în funcție de categoria articolului din care face parte produsulu;
  • taxa de închidere variabilă : când vine vorba de cărți, muzică, videoclipuri și DVD-uri, alături de taxa pentru raportare, Amazon aplică și o taxă de vânzare variabilă.

În ceea ce privește taxa fixă de închidere, conturile de bază trebuie sa plateasca 0,99 euro. În ceea ce privește taxele de raportare și taxele de închidere, vă puteți consulta direct pe site-ul Amazon .

Caracteristici ale contului Amazon Pro:

  • taxa de abonament lunară: este o taxă fixă pe care trebuie să o plătească fiecare vânzător Amazon Pro, si este de aproximativ 39 de euro;
  • comision pentru raportare: este o taxa variabilă, în funcție de categoria produsului, pe care Amazon o aplică;
  • comision de închidere variabil: este un comison variabil aplicat de Amazon pe așa-numitele produse media: cărți, muzică, videoclipuri și DVD-uri.

Cum sa vinzi pe Amazon prin Amazon Sale

Înscrierea la programul de afiliere Amazon Sale este extrem de simplă. Înainte de a începe procedura, este recomandabil să aveți la dispoziție următoarele informații:

  • adresa de e-mail
  • card de credit valabil
  • tip de afacere
  • locul și data înființării companiei
  • numărul de înregistrare în Registrul Comertului
  • numărul de TVA
  • numărul de telefon al persoanei de contact a companiei
  • documente de identificare ale delegatului companiei și ale beneficiarului
  • cont in euro

În ceea ce privește procedura de înregistrare efectivă la sistemul de afiliere Amazon, este foarte simplă, trebuie doar sa urmaresti instructiunile furnizate de acesta. 

amazon romania

Avantajele de a vinde pe Amazon

Ca anteprenor, inainte de a sti cum sa vinzi pe amazon doresti sa vezi avantajele si dezavantajele acestui program de afiliere inainte de a te inscrie.

Daca vrei sa afli mai multe despre afiliere si cum poti face bani din asta, citeste si Marketing Afiliat: ce inseamna si cum se face pas cu pas

Deci, o sa enumar cateva:

  • câștiguri mult mai mari: este incontestabil faptul că vânzarea pe aceasta piata iti va afisa produsul unui numar etrem de mare de clienti sau potentiali clienti decât putem avea vreodată cu un magazin fizic;
  • costuri reduse: în mod clar, dacă doresti să ajungi la același public cu unul sau mai multe magazine, costurile ar fi mai mari decât online; în plus, Amazon oferă și un serviciu de logistică;
  • Poti vinde în toata Uniunea Europeană: vânzarea online nu numai că deschide magazinul către publicul național, ci, dacă dorești, și către Uniunea Europeană; în special: Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Spania;
  • securitate împotriva fraudei: Amazon oferă o serie de sisteme de securitate care te împiedică pe tine și pe clienții tăi să cazi în capcana fraudei;
  • economisesti timp: procesul de vanzare-cumparare se face intr-un timp scurt si cu o simplitate extraordinara.

Cu toate acestea, beneficiile vanzarii pe Amazon nu se opresc aici. Cu cât trece mai mult timp, cu atât numărul de persoane care cumpără online devine mai mare, sis a stii cum sa vinzi pe Amazon, iti poate schimba viata. 

Deși piața online este deja aglomerată, iti permite să te afli în fața celor care rămân ancorați la vechea logică a comerțului.

Dezavantajele de a vinde pe Amazon

Ca toate strategiile, pot exista și dezavantaje ale vânzării pe Amazon . Primul se referă la marja de profit care poate fi obținută la fiecare vânzare. 

Având în vedere costurile de afiliere, poate deveni dificil să ramai activ pe aceasta piata. Totuși, nu trebuie să renunți. 

După cum sugerează multi experti în comerțul electronic, costurile afilierii sunt adesea prezente în orice tip de comerț electronic, dar deseori nu sunt calculate în mod adecvat.

Diferenta dintre Amazon si Ebay

Cei care vor sa intre pe piata online prin intermediul acestor doua platforme, au aceiasi intrebare.

Care este diferenta intre Ebay si Amazon ? Desi acest articol explica cum sa vinzi pe Amazon, nu putem sa nu luam in considerare si rivalul sau principal, Ebay.

Spre deosebire de Amazon, pe care am putea-o defini ca o imensă vitrina de cumpărături în care fiecare vânzător are propriul său magazin, eBay este un supermarket unde fiecare vânzător își pune produsele în concurență cu cele ale altor vânzători.

Citeste si: cum sa vinzi pe Ebay

Indiferent pe care vrei sa o alegi, un lucru este cert. 

Sa identifici strategia cea mai buna și să o susti până la sfârșit. Ca întotdeauna în antreprenoriat, improvizația nu este posibilă. 

Sunt necesare idei clare, ceea ce înseamnă planificare pe termen scurt, mediu și lung.

Asa cum am mai spus, Amazon nu este inca oficial pe piata din Romania. Dar daca ai un produs ce crezi ca se va vinde bine si in strainatate, merita sa incerci.

Acum ca stii cum sa vinzi pe Amazon, nu ramane decat sa deschizi unul din conturile despre care am vorbit, sa identifici strategia ce mai buna pentru produsul tau si sa perseverezi. Succes

Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu, iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp posibi.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

16 comentarii la „Cum sa vinzi pe Amazon din Romania”

  1. Buna.Multumesc pentru articol.
    Poti folosi un cont de baza fara sa treci pe pro daca esti la inceput? Pot sa Vand ca persoana privata fara sa am firma sau pfa adica daca am o carte in 100 de exemplare e ok ? Multumesc mult

    Răspunde
    • Pentru a vinde pe Amazon fără a avea o forma juridica, trebuie doar să vă înregistrați ca utilizator de bază: acesta este profilul conceput de Amazon pentru cei care vând doar ocazional.

      Răspunde
  2. Buna,
    Inca ma documentez inainte de a incepe sa vand pe amazon…observ ca nu este chiar facil si sunt multe necunoscute pentru mine…Inteleg ca pot lista un produs, cu propriul brand (pe care trebuie sa mi-l creez), intrebarea ar fi: trebuie chiar sa am propriul brand? Furnizorii ii gasesc singura, si trebuie sa am un contract cu acestia inainte de face o comanda cantitativ mare? In prima faza pot sa ma indrept spre un singur produs si sa il vand doar pe acesta? sau trebuie sa am mai multe tipuri de produse?
    Cu Amazon, pt depozitarea marfii, trebuie sa am si cu ei contract? sau nu e nevoie atata timp cat am un cont de seller la ei?
    Este in regula, avand in vedere ca estimez ca nu voi avea prea multe vanzari in prima faza sa lucrez cu un cont facut la ei in platforma pe persoana fizica?
    Probabil ca am pus prea multe intrebari, dar iti multumesc anticipat si apreciez raspunsurile tale.
    Monica

    Răspunde
    • Este mai simplu decat, ideea este sa gesesti produsul care merita investitia pe care va trebui apoi sa o recuperezi.
      Multi dintre cei care vand pe amazon isi creaza un stoc prin achizita de cantati mai de produse pe site-uri chinezesti gen AliExpress. Spre exemplu (1000 bucati de casti wireless le poti lua la 5 euro bucata, deoarece comanzi o cantitate mare).
      Apoi, prin Amazon FBA, vei face livrarea din china a acestor 1000 de produse direct in depozitul Amazon pe care l-ai ales. De cate ori vei primi o comanda, in schimbul unui comision (deobicei in functie de greutate), Amazon va ambala si expedia produsul.
      In ceea ce priveste fiscalitatea, va trebui sa ceri sfatul unui contabil.

      Răspunde
  3. Salutare, referitor la vanzarea pe Amazon am si eu o intrebare referitoare la livrarea marfii.

    Daca doresc sa se ocupe Amazon de deozitarea marfii si de livrare cum trebuie procedat? Trebuie vorbit cu ei inainte sa o listam in sistemul lor de pe amazon si ei o sa ne dea detalii sa le livram toata marfa intr un depozit apoi cand listam si incep comenzile ei se ocupa de tot ?

    Răspunde
    • Salut,
      Trebuie sa cauti mai mulde detalii despre Amazon FBA. Practic le trimiti marfa iar ei se vor ocupa de amabalare si expediere in schimbul unui comision care variaza in functie de greutatea produselor pe care vrei sa le trimiti. In general au comisioane reativ mici.

      Răspunde
  4. Salut,
    Daca vreau sa vand produse care nu sunt facute de mine, sunt doar anumite produse noi ale altor companii de care nu am nevoie.
    Se poate face asta pe amazon?

    Răspunde
  5. Salut,
    Am citit articolul tău și ma bucur sa aflu ca pot, din România, sa vând produse pe Amazon.
    Ce nu îmi este încă clar, cum se face livrarea? Eu ca și vânzător unde duc produsul pentru a ajunge la cumpărătorul meu?

    Mulțumesc mult,
    Marius

    Răspunde
    • Livrarea o faci cum vrei, atat timp cat estimezi in anunt cate zile va trebui pana va ajunge produsul. Poti sa lucrezi cu posta, dhl, etc…..nu esti obligat sa ai un contract de curierat. Pur simplu ai produsul, suni la posta si intrebi cat te costa sa livrezi pachetul in tara propriuzisa, apoi trimiti.

      Răspunde

Lasă un comentariu