Ce este un CMS ?
Un Content Management System (CMS) este o aplicatie/platforma care este instalata pe un server conectat la un domeniu (www.siteul-tau-web.ro), si este însărcinat cu facilitarea managementului continutului site-ului, prin intermediul unor instrumente usor de folosit, accesibile si care nu necesita cunostinte de programare.
Ce poate face un CMS ?
Un CMS permite proprietarului de a gestiona în mod direct toate caracteristicile site-ului, printr-un panou de control care poate fi accesat, folosind un nume de utilizator și parola, pe care numai administratorul site-ului sau proprietarul le știe.
Prin intermediul acestui panou de control, poti adăuga sau edita paginile siteului, articole, elemente de portofoliu, galerii de imagini, formulare de contact, comentarii, plugin-uri și templateuri utilizate.
Unul din principalele avantaje ale unui CMS, e ca poate fi accesat de pe orice dispozitiv incat poti intervine cu modificari pe site-ul tau oricand si de oriunde.
Pentru Google este important frecventa cu care postezi continut nou pe site-ul tau, iar un CMS iti faciliteaza munca, economisesti timp si resurse, deoarece nu trebuie sa apelezi la programatori sau alti intermediari.
Mai mult de atat, ai control pe deplin, iar daca vrei sa implici pe oricine in proiectele tale, poti oricand crea un cont de utilizator pe CMS-ul tau pentru a-i da acces.
Caracteristicile principale ale unui CMS
Un CMS se poate defini ca un software modular cu urmatoarele caracterisici:
- gestionarea utilizatorilor și a rolurilor atribuite fiecăruia dintre
- panou de control accesibil de pe orice dispozitiv și ușor de gestionat
- poti folosi teme si template-uri predefinite pentru a da un aspect personalizat site-ului tau
- foloseste o bază de date (MySQL în general) pentru a stoca date sortate.
- se poate extinde functionalitatile acestora prin instalarea de plug-in-uri și add-on-uri
- gestionarea listelor de email și a mesajelor
- capacitatea de a gestiona anumite tipuri de conținut, cum ar fi evenimente, portofolii sau alte secțiuni dinamice ale site-ului
- motor de căutare intern pentru a gasi mai ușor conținutul de pe site-ul
- posibilitatea de personalizare a paginilor individuale
Cele mai populare CMS-uri
Sunt multe astfel de platforme, dar o sa enumar cele mai cunoscute si folosite din lume.
WordPress – cel mai bun sistem pentru gestionarea conținutului de pe web.
WordPress este creatia open-source a lui Matt Mullenweg, si in present este cel mai folosit din lume. Aproximativ 36% din siteurile prezente online, sunt facute cu acest fantastic CMS, inclusive siteul de pe care citesti acum acest articol.
Crearea unui site web prin intermediul acestei platforme este deosebit de ușor și intuitiv, iar online există diverse ghiduri și manuale pentru instalarea și configurarea acesteia. În mod clar pentru a ajunge sa foloseste acest cms la un nivel de expert, o sa trebuiasca sa apelezi la un specialist. Daca ai nevoie de ajutor cu WordPress, contacteaza-ma!
Jomla – unul dintre primele CMS pe piata
Jomla este un CMS născut în 2005, și dezvoltat de către predecesorul său Mambo, pe deplin scris în PHP, echipat cu caracteristici ample de personalizare, foarte puternic și deschis la SEO, dar cu câteva “pietricele în pantofi”. Asa cum am spus, este un instrument cu un grad ridicat de personalizare, dar mult mai greoi în managementul conținutului, și cu mult mai multe fișiere pentru a compune nucleul de Joomla, caracteristici care au facut-o probabil nepopulara în comparație cu cel mai rapid și mai intuitiv WordPress.
Există multe alte open-source CMS utilizate pentru crearea de site-uri sau magazine online, iar acestea ocupa împreună mai puțin de 1% din toate site-urile prezente online. Voi lista unele dintre ele:
- Drupal,
- Magento,
- Prestashop,
- Zen Cart,
- PHP Nuke,
- Modx,
- Cargo,
- OsCommerce,
- Open Cart
Iar tu, care CMS il folosesti?
Posteaza parerea ta intr-un comentariu iar eu iti voi raspunde in cel mai scurt timp.
Buna,
as vrea cateva exemple de pagini bazate pe CMS inafara de WordPress.
multumesc
Magento, Joomla, Prestashop…plus multe altele mai putin cunoscute.