Blog » Digital Marketing » Ce este User Experience (experienta utilizatorului)

Ce este User Experience (experienta utilizatorului)

Daca utilizati Google Analytics, veti avea cu siguranta acces la o serie de date care monitorizeaza User Experience „experienta utilizatorului” vizitatorilor. 

Aceste date sunt utilizate de obicei pentru a evalua performanta unui site web si joaca un rol important in clasificare pe prima pagina Google.

In acest articol vom incerca sa explicam ce este User Experience; apoi ne vom concentra asupra modului in care afecteaza SEO si a metodei de verificare a semnalelor experientei utilizatorilor si a modului in care acestea sunt importante.

Experienta utilizatorului (in limba engleza User Experience sau UX ) este suma emotiilor, perceptiilor si reactiilor pe care le simte o persoana atunci cand interfeteaza cu un produs sau serviciu.

Cu alte cuvinte, este echivalent cu gradul de aderenta subiectiva intre asteptari si satisfactie in interactiunea cu sistemul, fie el fizic (de exemplu, un automat de bilete la statie), mai degraba decat digital (de exemplu, cumparaturi online).

Experienta utilizatorului este asadar o dimensiune a designului  care se concentreaza pe caracteristicile si nevoile utilizatorilor , concentrandu-se pe contextul lor de utilizare.

Conceptul a fost introdus de Donald Norman  in urma cu aproape douazeci de ani, dar exista inca o multime de confuzii cu privire la termenul „ experienta de utilizator ”, deoarece este adesea inteles gresit cu „capacitatea de utilizare ”.

Pornind din punctul de vedere al unui utilizator, puteti intelege cat de performant este site-ul dvs. web raspunzand la 2 intrebari simple:

Cand un utilizator navigheaza site-ul, reuseste sa se orienteze ?

Este important modul in care un site este navigabil: exista o bara de instrumente vizibila cu categorii clare? Dimensiunea si fontul textului sunt usor de citit? Site-ul dvs. este incarcat in cateva secunde?

Utilizatorii care parcurg site-ul, gasesc imediat cea ce cautau ?

Este esential sa va asigurati ca utilizatorii obtin imediat ceea ce vor: etichetele de titlu si meta-descrierile sunt inselatoare? Aveti o problema cu continutul? Produsul dvs. este prezent pe site?

Pentru a rezuma totul mai simplu in a explica ce este user experience, putem spune ca nu este altceva decat modul in care site-ul este perceput de public.

ux

Cum afecteaza experienta utilizatorului SEO ?

Cand un utilizator cauta pe Google, el obtine intotdeauna un anumit numar de rezultate.

Si daca dintre paginile diferite decide sa ajunga pe site-ul tau, primul lucru pe care il va face este sa dea click pe cel mai important link din pagina companiei.

Apoi incepe etapa de incarcare a paginii:

  • Ati verificat vreodata cate secunde trec inainte ca un utilizator sa reuseasca sa aterizeze pe pagina de start a site-ului dvs. web?
  • Crezi ca dureaza prea mult sau crezi ca este un proces rapid?

Amintiti-va ca utilizatorii interactioneaza in medie cu 3 pagini inainte de a ajunge in cea potrivita pentru ei.

Google urmareste experienta comportamentala a utilizatorilor, astfel incat clickurile si secundele anterioare vor fi esentiale pentru pozitionarea site-ului. Aceste este un aspect fundamental a ceea ce este user experience.

Ca motor de cautare, Google se straduieste sa ofere utilizatorului cea mai potrivita pagina, evaluand relevanta unui site web si, prin urmare, eficacitatea acestuia.

Un site web relevant obtine intotdeauna o pozitie mai mare in SERP si acest lucru se traduce prin mai multe vizite.

Ignorarea experientei utilizatorului este una dintre cele mai mari greseli SEO pe care le puteti face.

Cum sa verificati datele referitoare la User Experience

Stim cu totii ca Google Analytics  este unul dintre cele mai utile instrumente deoarece cu acesta puteti urmari datele si statisticile referitoare la experienta utilizatorilor site-ului.

Pentru a accesa aceste date, trebuie sa:

  • Dati click in meniul din partea stanga pe „Behaviour”;
  • Dati click pe „Overview”;

Daca doriti sa monitorizati date mai detaliate, va trebui sa:

  • Dati click pe „Site Content”;
  • Apoi pe „All Pages”.

Exista mai multe date pe care le puteti accesa prin Google Analytics. Dar astazi, in special, ne vom concentra pe:

  1. Bounce Rate;
  2. Time on Page;
  3. Exit Rate.

O sa le explicam pe fiecare:

Bounce Rate – Rata de respingere

Daca un cititor iti viziteaza site-ul, acceseaza pagina referitoare la articol si apoi iese, utilizatorul este definit ca „ bounce ”.

Dimpotriva, daca un cititor iti viziteaza site-ul web prin aterizarea pe pagina unui anumit articol si continua navigarea vizitand alte pagini, in acest caz situatia se schimba.

Daca un vizitator este interesat sa viziteze site-ul dvs, inseamna ca cuvintele cheie sunt definite ca fiind relevante pentru cautarea sa.

Imagineaza-ti un magazin online care vinde incaltaminte, daca un vizitator da click pe pagina in care apar o pereche de adidasi rosii si apoi pleaca imediat, probabil ca nu a gasit niciun articol de interes.

Dar daca vizitatorul, dupa ce a vizionat pagina produsului, a decis sa dea click pe pagina in care exista adidasi albi si apoi pe pagina de adidasi albastri, in acest caz am putea sa presupunem ca interesul sau pentru site este mare.

De ce este important acest lucru?

Pentru Google, o pagina cu o rata de respingere ridicata are o relevanta mica, iar o relevanta mai mica inseamna obtinerea unei pozitii negative in SERP.

Iata cum experienta utilizatorului poate influenta SERP:

  • Cand creati o pagina web, o faceti pentru a atinge un obiectiv. Asociati acest lucru cu rata de respingere si verificati calea.
  • Daca pagina principala are o rata de respingere ridicata, ar trebui sa va faceti griji. Functia principala a unei pagini de pornire este de a servi drept teren de navigatie pentru vizitatori sa exploreze site-ul. Daca acestia din urma nu dau click pe link-uri pentru a verifica celelalte pagini, pagina de pornire nu a fost creata in mod optim.

Average Time on Page – Timp mediu pe o pagina

Timpul mediu petrecut de un utilizator este timpul pe care il petrece pe o pagina web (conform standardului Google).

Daca doriti o explicatie detaliata a modului in care Google reuseste sa ia aceste date, consultati valorile: timp pe pagina / Durata medie a sesiunii .

De ce este important?

Pentru a intelege, sa incepem cu un exemplu: scrierea unui articol de trei mii de cuvinte inseamna a porni de la presupunerea ca utilizatorii au timp sa se dedice lecturii postarii. 

Dar, avand in vedere ca timpul mediu de citire al unei pagini este de doar 30 de secunde, este important sa intelegem daca subiectul tratat poate impinge utilizatorii sa ramana cu cateva secunde mai mult inainte de a parasi complet site-ul.

Exista solutii rapide care va pot ajuta sa influentati timpul mediu:

  • Partea superioara a paginii web trebuie sa fie accesibila unui utilizator (fara a fi nevoie sa derulati in jos), deci ar trebui sa fie fara publicitate sau nu trebuie sa apara ferestre pop-up cand intram pe un site.
  • Daca nu exista reclame pe site-ul dvs., atunci problema poate fi continutul. Daca este un blog, continutul ar trebui sa fie relevant.
  • Daca este o pagina de produse, utilizatorul ar trebui sa aiba informatii despre acestea din tipul de imagine, dimensiune, pret, disponibilitate, optiuni, recenzii. Toate aceste elemente sunt cruciale pentru un client.

Exit Rate – Rata de iesire

Cand un utilizator paraseste site-ul, inseamna ca a dat click pe butonul x. E foarte simplu!

De exemplu, daca prima pagina web pe care utilizatorul a vizitat-o ​​pe site-ul dvs. este w.product.com/shoe/red, urmatoarea w.product.com/shoe/white si apoi w.product.com / shoes / blue , trebuie sa intelegeti unde a parasit siteul.

In acest caz, este simplu, de la ultima pagina pe care a vizitat-o ​​si, prin urmare, de la: xxx.product.com/shoe/blue.

Acum, rata de iesire este un mod ambiguu de a evalua experienta utilizatorului. De ce s-a intamplat aceasta iesire?

O postare pe blog tinde sa aiba o rata de iesire mai mare, deoarece in general scopul unei postari pe blog este in primul rand educarea cititorului.

De ce utilizatorii doresc sa citeasca articolul dvs.?

Probabil pentru ca ei cred ca gasesc ceea ce cauta. Cu toate acestea, nu sunt intotdeauna dispusi sa finalizeze citirea postarii in intregime si motivele sunt diferite:

  1. Postarea este prea lunga;
  2. Subiectul este plictisitor.

Cand (si daca) au terminat de citit, vor continua sa navigheze pe web sau sa faca tot ce faceau inainte de a rasfoi articolul tau de pe blog. Este complet normal.

O pagina de listare a produselor are o alta poveste.

Daca rata de iesire a paginii este ridicata, inseamna ca vizitatorii nu sunt deloc interesati de produsele dvs., adica continutul pe care il produceti nu este in conformitate cu produsul si va trebui sa faceti niste schimbari majore.

Sper ca am reusit sa explic ce este user experience si de ce trebuie sa ne concetram in optimizarea acestui proces.

Daca aveti intrebari, postati-le intr-un comentariu iar eu voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Ce este User Experience (experienta utilizatorului)”

Lasă un comentariu