Conceptul de marketing automation este deosebit de interesant, deoarece iti permite să optimizezi activitățile de marketing ale afacerii tale în cel mai bun mod posibil.
Asa cum da de inteles si termenul imprumutat din limba engleza, cu acesta strategie poti automatiza unele operații pentru a atinge obiective concrete .
Nu vorbesc despre o simplă sincronizare a postărilor publicate pe blog sau pe rețelele de socializare.
Prin marketing automation, lucrăm pentru a organiza procesele de achiziție și comunicare cu potențiali clienți până la introducerea lor într-o pâlnie care, activeaza o serie de mecanisme ce duc spre conversie . Adică oportunitatea de a câștiga.
Cum se întâmplă toate acestea? Care sunt avantajele unei astfel de strategii? Care sunt software-urile ideale ?
Vom vedea in acest articol.
Continut
Marketing automation: definitie
Marketing Automation (marketing automatizat) este o tehnologie inovatoare care integrează marketingul convențional și digital într-o singură platformă.
Automatizează toate procesele derivate dintr-o strategie de marketing, pentru a ghida potențialii clienți într-o călătorie cu destinatia spre vinde un produs sau serviciu, transformându-i în ambasadori „fideli” ai mărcii.
Scopul acestei strategii este să crească achiziția de noi clienți, să consolideze clienții existenți și să crească vânzările, reducând timpul total și costurile.
Aplicația acestei strategii de marketing este intr-o continua crestere deoarece oferă răspunsuri și soluții la unele dintre nevoile companiilor care doresc să își atingă obiectivele de afaceri.
Procesele de automatizare sunt de obicei axate pe optimizarea vânzărilor. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este de a crește valoarea adăugată care este oferită clienților. Fiecare sector și companie trebuie să găsească soluția care se potrivește cel mai bine nevoilor sale, pe baza celor mai complete platforme de marketing automation și cu cea mai mare bază de date posibilă.
Marketing automation: ce fel de servicii include
Marketing automation este o disciplină, administrată prin soluții tehnologice specializate, care acoperă diverse activități, gestionate adesea separat de diverse platforme și aplicații neintegrate.
Printre activitățile care fac parte din aceasta găsim:
- Email marketing
- Landing Page (Pagina de destinație)
- Campanii de marketing
- Scoring
- Integrare cu CRM
- Social Media de marketing
- Marketing Analytics
Ideea este să unificăm totul într-un singur instrument care să includă toate aceste componente tehnologice, pentru a permite profesioniștilor de marketing să aibă o imagine generală asupra tuturor campaniilor și activităților.
Scopul este de a maximiza eficacitatea fiecărei acțiuni, simplificând activitățile și procesele prin automatizare.
Toate acestea dintr-o perspectivă totală de afaceri, cu scopul de a atrage cel mai mare număr de potentiali clienți și de a-i converti în clienți mulțumiți și fideli, datorită acțiunilor specifice și personalizate.
Sistemele de automatizare fac echipele de marketing mai eficiente, fără a neglija aspectele creativității și personalizării, și în același timp, furnizează date și valori utile pentru a îmbunătăți eficacitatea campaniilor.
Mai simplu spus, marketing automation este setul de activități, tehnologii și procese care ajută companiile să ajungă la oamenii potriviți, cu mesajul potrivit și la momentul potrivit.
Beneficile strategiei de marketing automation
Dacă este utilizat corect, marketing automation este un instrument extrem de puternic atât pentru întreprinderile mici și mijlocii, cât și pentru marile corporații.
Unele dintre principalele avantaje sunt:
- Segmentarea audienței într-un mod automat, bazat in faza ciclului de vânzări în care clienții sunt în permanență.
- Reducerea costului de achiziție al clientului (CAC).
- Eficiență mai mare a activității de lead nurturing pe termen mediu și lung, de exemplu, prin trimiterea de mesaje personalizate care sunt generate automat, împiedicând compania să piardă oportunități de afaceri și vânzări.
- Posibilitatea de a analiza și măsura acțiunile cu un raport de conversie și de a obține un ROI mai bun.
- Creșterea cifrei de afaceri prin alinierea departamentului comercial cu departamentul de marketing.
Cum functioneaza
Automatizarea și măsurarea sunt cei doi piloni al acestui instrument care ar trebui să fie prezenți în caracteristicile tehnice atunci cand o companie decide sa adopte aceasta strategie.
Simplitatea automatizarii proceselor este cheia. Se folosesc diferite instrumente, de la e-mail la sms, de la aplicația mobilă la pagina de destinație, trecând de la rețelele de socializare la platforma de comerț electronic. Toate conținuturile personalizate și acțiunile de marketing pot fi gestionate automat, fără intervenția continuă a celor care lucrează în departamentul de marketing.
Pe de altă parte, componenta de măsurare se referă la toate acele instrumente care permit persoanei responsabile de marketing, comunicare, vânzări etc. să monitorizeze întregul curs al campaniei, măsurând constant tendința, performanța, rentabilitatea și eficiența.
Un software de marketing automation ar trebuie să iti permită, desfășurarea următoarele activități:
- Permite urmărirea utilizatorilor care vizitează pagina web, înregistrand paginilor vizitate și timpul petrecut pe acestea;
- Creezi e-mailuri, pagini de destinație și formulare de înregistrare;
- Înregistrezi răspunsurile conținute în formulare;
- Gestionezi campaniile de promovare: execuția automată a campaniei, trimiterea unei secvențe de mesaje separate în funcție de diferitele segmente, schimbarea secvenței mesajelor de răspuns în funcție de comportamentul contactului;
- Furniza rapoarte complete despre diferitele activități și rezultate;
Ce poti face cu o platforma de marketing automation
- Lead nurturing : automatizarea activităților de „drip marketing” prin trimiterea automată de e-mailuri și mesaje, în urma acțiunilor și comportamentului utilizatorilor (clienți, potențiali clienți, clienți-țintă) și cu fazele predefinite ale unei campanii de marketing . Un mesaj bine scris de bun venit poate ajuta la identificarea imediată a zonei de interes a fiecărui contact,
- Lead scoring : alocarea unui scor automat contactelor în funcție de diferiți parametri prestabiliți (date geografice, comportament online, timp și frecvența acțiunilor) și clasificarea automată a priorității diferitelor acțiuni.
- Segmentare : subdiviziunea bazei de date, aplicarea filtrelor și crearea de grupuri personalizate pentru optimizarea campaniilor.
- Creare și personalizare de email-uri : editor pentru crearea și gestionarea e-mailurilor.
- Răspuns automat la e-mailuri : configurarea e-mailurilor de răspuns și asistență, astfel încât acestea să poată fi trimise automat în legătură cu evenimente, acțiuni etc.
- Integrarea contactelor în CRM : sincronizarea informațiilor în CRM-ul companiei.
- Baza de date a marketingului: baza de date care conține toate informațiile referitoare la acțiuni, relațiile dintre companie și potențiali clienții
- Social media listening : „ascultarea rețelei” este monitorizarea și analiza conversațiilor utilizatorilor pe rețelele de socializare; este un instrument util pentru a colecta informații care servesc la alimentarea bazei de date, a segmentării obiectivelor și a personalizării campaniilor.
- Personalizare : sistem de automatizare pentru personalizarea campaniilor și mesajelor în funcție de cerințele și obiectivele campaniei.
- Monitorizarea comportamentului online : monitorizarea și analiza comportamentului utilizatorilor (câte e-mailuri deschise, câte clickuri, site-uri web pe care le vizitează, câte formulare completează, ce cuvinte cheie folosesc).
- Crearea și gestionarea paginilor și formularelor de destinație : instrumente pentru accelerarea dezvoltării paginilor de destinație și formulare care ajută la maximizarea ratei de conversie.
Printre cele mai cunoscute platforme de de marketing automation, gasim: Marketo, Hubspot si Eloqua. Dar mai sunt si altele
Marketing automation intr-o companie de tip B2B
Toate studiile indică îmbunătățiri ale vânzărilor, conversiilor și rentabilității prin folosirea automatizarii. Realitatea este că aproximativ 40% dintre companii nu obțin rezultatele care ar putea fi obținute prin implementarea acestei tehnologii.
Înainte de a alege o platformă de MA, este bine să definiți o strategie care să permită alinierea intereselor între departamentele comerciale și de marketing.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este convenabil să existe o figură profesională în cadrul organizației dedicată automatizării proceselor de marketing. În multe cazuri, vorbim despre o fantezie pură, având în vedere că pentru multe întreprinderi mici și mijlocii este imposibil, având în vedere că resursele economice și umane disponibile sunt limitate.
Rezultatul este adesea o implementare proastă a soluțiilor oferite de marketing automation sau o utilizare slabă a diferitelor caracteristici pe care le oferă aceste platforme. Lipsa resurselor, împreună cu lipsa de experiență, așa cum se întâmplă deseori în generarea de conținut de calitate, limitează foarte mult domeniul de activitate al MA.
Ce ar trebui sa faci inainte sa achizitionezi o platforma de marketing automation ?
Înainte de a face achiziția unui software de automatizare, trebuie să iei în considerare un „ABC”:
A) Acțiuni preliminare:stabilirea unei prezențe online, generarea de clienți și monitorizarea acestora.
Un prim pas în canalizarea marketingului este să ne asigurăm că ne pot găsi oricine ne va cauta. Aceasta include crearea unui site web optimizat pentru motoarele de căutare, furnizarea de conținut de calitate, crearea și menținerea unei prezențe pe rețelele de socializare.
B) Stabilirea canalelor de marketing pe care le vei folosi
Cele mai multe instrumente de marketing automation se concentrează pe patru canale:
- Web : gestionarea și analiza conținutului pe site-ul companiei sau pe pagini externe și optimizarea căutării;
- Email : trimiterea de e-mailuri pentru a genera noi oportunități și pentru a monitoriza oportunitățile existente;
- Rețele de socializare : gestionarea prezenței mărcii pe diferitele canale social pe care s-a decis utilizarea, monitorizarea activităților (inclusiv a concurenților) și gestionarea și distribuirea conținutului pe toate canalele;
- Mobile : mesagerie mobilă și marketing SMS.
Adesea, datele care ar trebui utilizate pentru automatizarea unui proces de marketing sunt stocate într-un alt sistem (CRM, ERP, arhivă de imagini etc.). Creșterea datelor și sistemelor necesare pentru integrare poate crește costurile de întreținere.
Cum sa creezi continut de calitate intr-un mod simplu
Prima cauză a eșecului în implementarea unei soluții de marketing automation este lipsa conținutului adecvat și calitativ. Nu este simplu și necesită timp pentru a defini acest proces. De asemenea, este dificil să se definească ce tip de conținut trebuie difuzat și la ce tip de clienti, ținând cont de diferitele faze în care se pot găsi acestia. Pentru a afla mai multe despre cum sa creezi un continut de calitate, citeste si Content Marketing.
În multe cazuri, găsim câteva mesaje și conținut care se repetă în toate campaniile într-un mod nediferențiat pentru toți clienții. Aceasta poate transmite un mesaj necorespunzător.
Pentru IMM-urile cu resurse și experiență limitată, cheia este să caute soluții care să fie productibile și simple. În acest fel, rezultate excelente pot fi obținute rapid.
Procesul de urmat este:
- Creaza o listă cu problemele clienților pe care produsul / serviciul tau le poate rezolva
- Pentru fiecare dintre problemele identificate, cauta informații pe internet, asociații, centre de cercetare etc.
- Scrie e-mailuri scurte care evidențiază problemele (câți bani / timp cheltuiți pentru această problemă?).
Ulterior, va fi necesară analizarea modului în care clientii reacționează la diferitele mesaje transmise, pentru a le modifica dacă este necesar. Conținutul trebuie creat din punctul de vedere al clientului, precizând modul în care produsul / serviciul rezolvă problema și ajută la găsirea unei soluții.
După primele rezultate, va fi posibil să obți mai mult sprijin și resurse pentru a crea conținut de înaltă calitate: cărți e-books, articole, studii de caz și videoclipuri.
Prin urmare, datorită strategiei de marketing automation, suntem capabili să mapăm calatoria utilizatorului de-a lungul pâlniei de conversie, precum și să imbunatatim relația cu acestia printr-o comunicare personalizată.
Toate aceste procese au scopul de a transforma tot mai mulți utilizatori în clienți fideli și atingerea unor obiective concrete de marketing.
Acesta este motivul pentru care tot mai multe companii din întreaga lume utilizeaza aceste platforme în strategiile lor de marketing digital .