Vrei să știi cum sa optimizezi viteza de incarcare a unui site WordPress, nu?
Întreabă orice consultant SEO cât de importantă e viteza siteului. Încărcarea rapidă îmbunătățește experiența utilizatorului, crește vizualizările și te ajută să te poziționezi din punct de vedere SEO
Performanța unui site web afectează comportamentul vizitatorilor, traficul organic și vânzările. Timpul de încărcare este deosebit de important într-o lume din ce în ce mai mobilă în care vizitatorii încarcă un site web folosind o conexiune mobilă 4G.
În acest articol, îți voi da cele mai utile sfaturi de optimizare a vitezei siteului pentru a știi cum să le aplici unui site WordPress și performanței acestuia.
Viteza se referă în esență la intervalul de timp în care paginile web sau fișierele multimedia sunt descărcate de pe serverele de găzduire și afișate pe browser.
Continut
Cum functioneaza incărcarea unui site ?
Există 3 factori în procesul de încărcare a unui site web:
- “Client” : este browserul unui vizitator
- “Pipe” : sunt fișierele ce transportă informații către clienți
- “Server” : este spațiul în care siteul este găzduit
Când un utilizator introduce adresa unui site web în clientul lor (browser), conducta (pipe) direcționează cererea la server. Serverul spune “Ahh-vrei aceste fișiere” și le trimite înapoi la client tot prin intermediul pipe. Clientul organizează apoi fișierele, astfel încât vizitatorul vede un produs finit: un site web.
De ce viteza este importanta pentru un site web ?
În această lume ce se mișcă rapid și frenetic, nimănui nu îi place să aștepte, mai ales vizitatorilor. Deci, dacă încărcarea site-ul durează prea mult timp, utilizatorii ar putea abandona siteul. Acest lucru crește rata de respingere (bounce rate) și în cele din urmă Google te va penaliza declasându-te.
Vrei să oferi vizitatorilor o experință satisfăcătoare, învață cum să crești viteza unui site WordPress.
Clasament inferior înseamnă mai puțini vizitatori, mai puține vânzări, venituri mai mici și lista continuă.
Fa un test de viteza
Există câteva instrumente online pe care le poți utiliza pentru a verifica viteza de upload a site-ului. O să-ți spun 3 pe care le-ai putea folosi:
1. Pingdom
3. GTmetrix
Unele dintre cele mai frecvente cauze pentru care un site se încarcă greu:
- Webhosting: un server configurat greșit poate avea un impact mare asupra vitezei siteului
- Imagini neoptimizate: dacă imaginile nu sunt optimizate ca și dimensiune, pot afecta viteza siteului
- Scripturi externe: prea multe scripturi de fonturi externe, biblioteci JS (JavaScript) și anunțurile pot crește timpul de încărcare al site-ului dvs.
Cum sa optimizezi viteza unui site creat cu WordPress ?
1. Alegerea Serverului
Dacă ai ales un server de găzduire lent, timpii de încărcare al site-ului nu va fi niciodată optim. Calitatea de web hosting poate avea un impact semnificativ asupra performanței site-ului tău.
Dacă te vei baza pe soluții ieftine, vei plăti în cele din urmă prețul în termeni de performanță.
Multe servere de hosting oferă pachete specifice de găzduire pentru WordPress. Verifică recenziile utilizatorilor online și alege cea mai fiabilă soluție, chiar dacă ar trebui să fie puțin mai scumpă: consider-o ca și o investiție pentru a-ți asigura câștigurile viitoare.
2. Optimizează imaginile
Imaginile sunt unul dintre cele mai importante elemente din conținut atunci când vine vorba de relaționarea cu utilizatorul.
Dar dacă nu le optimizezi înainte de a le încărca la WordPress, poți avea efecte negative.
Aceeași imagine poate avea diferite dimensiuni în funcție de formatul fișierului și metoda de compresie.
JPEG, PNG și GIF sunt formatele standard utilizate pe web.
Poți utiliza Photoshop sau orice alt software de editare pentru a optimiza imaginile.
3. Catching: folosește plugin-uri bune
CDN (content delivery network) utilizează tehnologia de memorare în cache pentru a reda mai rapid conținutul.
Dealtfel, poți folosi unele plugin-uri. W3 Total cache și WP Super Cache sunt ambele opțiuni bune. Aceste add-on-uri ascund o copie a elementelor statice și servesc conținutul mai rapid.
În medie, memorarea în cache poate face un site de 2-5 ori mai rapid.
4. Minimizează fișiere CSS și JS
Minimizarea CSS și JS poate reduce timpul de încărcare a site-ului prin reducerea dimensiunii fișierelor.
În procesul de minimizare, mai multe fișiere sunt combinate într-unul singur, astfel încât serverul nu trebuie să descarce fișierul din mai multe regiuni diferite. Acest lucru face site-ul mai rapid.
5. Elimină plugin-urile inutile
Plugin-uri pot multiplica caracteristicile site-ul WordPress, dar poate provoca și multe probleme de performanță, dacă nu ești selectiv și atent la ceea ce instalezi.
Nu toate plugin-urile sunt create bine încât să fie fiabile: există multe făcute bine, dar există altele care sunt prost codificate.
Fii foarte atent atunci când decizi să-ți înbunătățești siteul cu plugin-uri, cu cât mai multe instalezi, cu atât mai mult o să probleme de compatibilitate.
6. Alege un design curat și simplu pentru Homepage
Homepage-ul este una dintre cele mai importante pagini de pe site, deoarece majoritatea vizitatorilor vor veni aici. Indiferent de tema pe care o alegi, asigură-te că pagina este foarte clară și simplă.
Prea multe caracteristici vor distrage atenția cititorilor și poate reduce viteza de încărcare a paginii.
7. Activează metoda de compresie a fișierelor GZIP
Dacă nu ești familiarizat cu compresia GZIP, există alte moduri pentru a comprima fișierele JavaScript, CSS, și pagini web. Verifică dacă compresia GZIP este deja activată utilizând siteul https://www.giftofspeed.com/gzip-test/.
8. Folosește CDN (content delivery network)
Așa cum am mai spus, e extrem de important să alegi un server de hosting bun, dar ține minte ca acest fapt nu-ți va rezolva toate problemele.
Pentru vizitatorii din alte țări ale lumii, va fi întotdeauna un mare obstacol dacă nu vei folosi un CDN, deoarece de câte ori un utilizator din altă tară îți va accesa siteul, fișierele acestuia vor trebuie să fie descărcate de server.
Pentru a îmbunătăți viteza de upload de site-ul în WordPress, îți recomand să utilizezi un CDN (content delivery network)
Cu un CDN, datele siteului tău sunt stocate pe serverele (POP) din întreaga lume, astfel încât de fiecare dată când un vizitator global verifică site-ul, conținutul va fi preluat de la un server local în loc de serverul unde este găzduit siteul web
9. Remediază linkurile care nu mai funcționează (broken links)
Legăturile externe întrerupte nu pot încetini direct site-ul, dar acestea cauzează o experiență negativă a utilizatorului.
De asemenea, link-uri care nu funcționează în JavaScript, CSS, și URL-uri de imagine poate face site-ul mult mai lent.
Ar trebui să folosești ceva de genul Sitebulb. Are un trail gratuit de 2 săptămâni, care va fi suficient pentru a-ți face treaba.
Acum ai aflat cum să crești viteza unui site WordPress.
Acesta este procesul exact pe care l-am folosit pentru a crește viteza și performanța siteului meu.
Urmează acești 9 pași, iar performanța siteului tău se va imbunătăți cu siguranță, permițând o mai buna experiență a utilizatorului.
Dacă încă mai ai îndoieli cu privire la optimizarea vitezei unui site pe WordPress, scrie aici în comentarii problema ta și voi încerca să te ajut la rezolvarea acesteia.