In timp ce cei din generatia „millennials” încep să ocupe poziții importante in viața politică și la nivel social, au deja un spațiu public în care se recunosc și sunt recunoscuti.
O generatie da nastere alteia, asfel cu trecerea inevitabila a timpului s-a nascut Generatia Z. Dar ce reprezinta defapt aceasta?
O preocupare? Sau promotorii unei schimari spre mai bine? Vom vedea pe parcursul acestui articol.
Continut
Ce inseamna Generatia Z , cine este si care este varsta acesteia ?
Născuți între 1995 și 2010, membrii acestei generatii sunt numiți Z pentru că sunt succesorii celor numiti „millennials”, adica Generația Y.
Dar sa incepem prin a explica evolutia generatilor:
Generatia Z – sunt persoanele nascute intre 1995 si 2010
Millennials (generatia Y) – adică cele născute între începutul anilor 80 și sfârșitul anilor 90
Generatia X – născută între mijlocul anilor 1960 și 1980
Baby Boomers – născuți după al doilea război mondial.
Să începem spunând că există mai puține informații disponibile despre generatia Z. Acest lucru nu se datorează lipsei de literatură pe această temă, ci mai degrabă simplului fapt că această generație este mult mai recentă.
Prin urmare, fiind o realitate contemporană, în continuă evoluție, nu putem face altceva decât să încercăm să analizăm caracteristicile sale generale și, pe baza acestora, să înțelegem cum se va dezvolta viitorul lor.
Generatia Z: caracteristici
Spre deosebire de millennials, care s-au adaptat la evoluția tehnologică, membrii Generatiei Z sunt adevărați „nativi digitali” . De la o vârstă fragedă au fost obișnuiți să manipuleze obiecte precum smartphone-urile și tabletele .
Prin urmare, este o generatie care nu cunoaște bariere de conexiune, și prin urmare, nici măcar limite particulare în orizonturile lor culturale.
Vorbim despre o generatie multiculturală, care este tot mai mult în favoarea căsătoriilor intre homosexuali, drepturilor LGTBQ și egalității intre sexe.
Dar să analizăm mai detaliat caracteristicile și trăsăturile care definesc și disting Generatia Z de altele:
Generatia Z este intr-o crestere accelerata. Numărul membrilor este din ce în ce mai mare și în curând îl va depăși pe cel al Baby Boomers și Millennals. Potrivit ” US Census Bureau, unul din patru americani, este o parte din Generatia Z .
Este o generatie cu o diversitate etnica considerabila . Spere exemplu, în Statele Unite ale Americii, 1 din 4 băieți este de origine hispanică, 6% sunt de origine asiatică și 14% sunt afro-americani. O realitate multietnică.
Fără o umbră de îndoială, ceea ce îi deosebește cel mai mult pe copiii Generatiei Z este relația cu tehnologia (nu este surprinzător că vorbim despre nativii digitali). Post-Millennials sunt prima generatie născută după apariția Web-ului și au o familiaritate incredibilă cu dispozitivele de astăzi.
Sunt multitasking și obișnuiesc să utilizeze diferite dispozitive în același timp. 84% din millennials consideră că tehnologia poate crea un viitor mai bun .
Printre cele mai utilizate dispozitive există, fără îndoială, smartphone-ul. Potrivit cercetărilor de la Pew Research Center , aproape trei sferturi dintre adolescenții de astăzi au unul.
45% din generatia Z aveau propriul smartphone deja la 10-12 ani. Vorbim, așadar, despre cea mai mobilă generație de până acum : o viață „portabilă” în care telefonul mobil devine un container al existenței cuiva, o fereastră de necontestat în lumea socială și a cumpărăturilor.
Nu este o coincidență că, recent, Nintendo Switch și-a transformat consola de acasă într-un sistem portabil sau ca magazinele fizice sunt înlocuite treptat cu cele online. Totul trebuie să fie portabil, totul la doar un click distanță.
Un alt element fundamental prin care se distinge generatia z este relația cu internetul . Categoric o relație atotcuprinzătoare. Wikipedia și Google sunt enciclopediile lor .
Aceasta geratie se afla în mod constant între realitate și virtual, între viața online și offline, desi studiile spun ca fiind un fapt riscant.
Multe studii au arătat că acest fapt are efecte negative asupra sentimentului lor de fericire și mulțumire. Pentru această generație vorbim adesea despre FOMO(Teama de a lipsi) sau teama de a pierde ceva în timp ce ești deconectat. Tocmai acest lucru îi împinge către o relație morbidă și excesivă cu internetul, fără de care ei nu par să poată trăi.
Care este relația cu rețelele de socializare? Să începem cu o statistica: 46% dintre membrii Generației Z aleg aceste retele ca formă de comunicare privilegiată .
Facebook, cel mai folosit de Millennials și Generation X, cu siguranță nu este preferatul lor și este înlocuit de Instagram și Snapchat. Whatsapp ia locul e-mailurilor, deoarece este mai direct și mai rapid, iar YouTube ia locul televizorului traditional.
Trasaturile personalitatii generatiei Z
Ca si pentru millennials, persoanele care fac parte din generatia Z își doresc și adevărul . Cu toate că este vorba despre una dintre generațiile cele mai tehnologizate, Generația Z vrea să vadă fețe si povesti spuse prin storytelling. De aceia sunt foare atrasi de influencers, youtubers si instagram stories.
Sunt încrezători, cred în ei înșiși pentru că au fost crescuți cu idea, că pentru a realiza ceva trebuie să aibă încredere în potențialul lor și să muncească mult.
Sunt realisti. Copiii din Generatia Z s-au născut într-o perioadă de criză economică și financiară și, prin urmare, sunt obișnuiți cu o lume rapidă și instabilă. De aceea ei știu să înfrunte realitatea și au încredere numai în ei înșiși și în forțele lor. Chiar dacă lumea nu le oferă perspective „roz” sunt gata să muncească din greu pentru a o îmbunătăți.
După cum am spus mai sus, relația lor multitasking cu tehnologia ii determină să fie concentrati pe mai multe dispozitive simultan. Acest lucru face ca pragul lor de atenție să fie foarte scăzut.
Sunt atenți la bunăstarea mentală și fizică: fac exerciții și se dedică meditației și relaxării.
Sunt sensibili la problemele mediului inconjurator, cum ar fi incalzirea globala si ecologia.
Sunt liberali și sunt foarte atenți la îmbunătățirea societății civile și a drepturilor cetatenilor. 89% cred in egalitatea sexelor , 64% au prieteni de diferite religii , 63% sunt în favoarea uniunilor LGBT .
77% dintre elevii de liceu sunt interesați de voluntariat și mai mult de unul din patru copii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani o fac deja. Potrivit unui raport al Biroului Statisticilor Muncii, 60% din generatia Z doresc locuri de muncă care au un impact asupra societății.
Dar despre situația economică? Am spus-o, Generatia Z este mult mai realistă decât millennials . Ei nu urmăresc visele sau himerele financiare, ci reflectă asupra consecințelor alegerilor sale economice. Diverse studii arată că peste 80% dintre „nativii digitali” își planifică viitorul financiar.
La locul de muncă, mulți ar dori să fie stapanii carierei lor : 61% dintre elevii de liceu ar dori să devina antreprenori si sa inceapa o afacere intr-o zi.
Generatia Z: protagonistii de maine
După Millennials, Generatia Z va fi adevărata protagonista a pieței.
Cu un profit de 143 de miliarde de dolari pe an, acești tineri oferă o perspectica clara a ceea ce isi doresc sa gaseasca pe piata.
Pentru a înțelege unde va merge consumul, trebuie să luăm în considerare și caracteristicile politice și culturale ale acestui segment demografic: generatia Z este mai puțin probabil să aibă o viață riscantă.
În 2013, 66% dintre adolescenți (membri mai mari ai generatiei Z) au consumat alcool, în scădere față de 82% dintre adolescenți în 1991. De asemenea, în 2013, doar 8% dintre adolescenții din genertia Z nu au purtat niciodată centura de siguranță în timp ce călătorea cu mașina: acum 22 de ani, procentul era de 26%.
O generație care tinde să fie mai conservatoare decât Millennials : raportează un sondaj realizat pe 83.298 de studenți (între 14 și 19 ani) din Statele Unite, realizat de asociația non-profit în perioada septembrie-octombrie 2016.
Unul dintre cele mai interesante rezultate arată că generatia z încă se uită la televizor, dar folosește acest mediu într-un mod divers.
Generatia Z: ce tip de marketing trebuie sa adopte
- În tranziția de la millennilas la Generatia Z , marketingul și-a dat seama că loialitatea de brand este prima care conteaza. Acestia prezinta o mai mare afinitate pentru mărci prezente pe retelele de socializare, cu care și comunică.
- Strategie de succes trebuie să fie simplă , cu operațiuni ce se fac cu un singur click daca se poate.
- După cum am spus acestia isi doresc autenticitate și este inutil să cheltuim bani pentru campanii publicitare scumpe, care prezintă produse extravagante. Mai bine să vă concentrați pe construirea unei brand identity autentice.
- Marketingul este cel care trebuie să se îndoaie în orice fel de nevoile sale și nu invers.
- Comunicarea trebuie să aibă loc prin intermediul Social , să fie scurtă și incisivă, capabilă să stimuleze curiozitatea pornind de la o imagine vizuală. De asemenea, este important să implicăm publicul prin activități de colaborare și conținut personalizat.
Sper ca am reusit sa-ti explic ce inseamna generatia z si ce impact vor avea asupra viitorului.
Daca ai intrebari, posteaza-le intr-un comentariu, iar eu voi raspunde in cel mai scurt timp posibil.
Un comentariu la „Generatia Z: cine este si ce o caracterizeaza”