Blog » Digital Marketing » Lead Generation: ce inseamna si la ce foloseste

Lead Generation: ce inseamna si la ce foloseste

În zilele noastre, întreprinderile mici și mari, antreprenorii și freelancerii, au înțeles importanța unei prezențe online. Să ai un site web, să fii prezent pe mai multe canale de comunicare, cum ar fi rețelele de socializare și bloguri, să te poziționezi pe motoarele de căutare este acum un factor indispensabil pentru a fi găsit de clienți.

Dar a avea un site corporativ nu este suficient pentru a avea succes online …

Una dintre cele mai mari nevoi ale unei companii este de a găsi clienți noi. Acum a devenit din ce în ce mai dificil să atragi atenția unui utilizator care navighează pe numeroasele oportunități și informații pe care le oferă web-ul.

Iluzia web-ului ca „Țara posibiliatilor” în care toată lumea poate câștiga bani cu prezență online s-a încheiat de mult. Cine in ziua de astazi nu are un website? Dar mai presus de toate: ce anume ai nevoie pentru a avea succes online?

Scopul principal al unei companii este transformarea utilizatorului într-un contact real și transformarea acestuia într-un potențial client, iar lead generation poate fi solutia.

Lead Generation este un set de acțiuni de marketing pentru a dobândi și a genera o listă de contacte cu adevărat interesați de produsele/activitățile întreprinse de o companie.

Repet: contacte cu adevărat interesate. Aceasta înseamnă că nu este o strategie pentru creșterea traficului generic către site-ul dvs. web .

Prin acest model de afaceri, aceștia sunt aceiași utilizatori care își exprimă interesul pentru produsele și serviciile oferite și care încearcă să ia legătura cu compania, lăsând datele lor incat sa fie contactati sau să obțină beneficii și informartii specifice.

Pentru a genera noi contacte, pot fi utilizate mai multe strategii de marketing, necesare pentru a atrage atenția utilizatorului și pentru a genera Lead, adică solicitarea de informatii a utilizatorului care completează un formular online.

De ce este importanta o strategie de Leag Generation ?

Persoane interesate cu o mare probabilitate de conversie.

Lead Generation oferă unei companii exact acest lucru: nu orice fel de utilizatorii, ci potentiali clienti care cel mai probabil vor achizitiona produsele sau serviciile companiei.

Utilizarea acțiunilor de marketing Lead Generation se dovedește a fi o strategie câștigătoare atât pentru consumator, cât și pentru companie : consumatorul solicită și obține informațiile pe care le dorește, compania comunică direct cu publicul țintă.

Totuși, obiectivul final al acestei strategii nu trebuie înțeles ca fiind vânzarea imediată: procesul de achiziție s-a schimbat acum, utilizatorii obișnuiesc să primească comunicații și sunt copleșiți de promoții și cereri de vânzări. 

Strategiile de marketing trebuie să se adapteze la schimbarea care are loc, urmărind, pe lângă obținerea de contacte, să creeze relații continue cu potențiali clienți.

Crearea unei strategii solide de lead generation este importantă pentru a construi o relație de încredere cu utilizatorii si pentru a le capta interesul înainte de a-i contacta pentru vânzare

Cum se aplica Lead Generation

În primul rând, trebuie să identificați și să atingeți obiectivele afacerii. Odată obținută o listă de contacte, prin utilizarea campaniilor promoționale, Opt-in Page și un formular de contact, va trebui și să construiți o relație cu clienții.

Această fază este definită cu termenul de lead nurturing , parte integrantă a unei strategii de marketing de succes.

Aceasta este o activitate foarte importantă, deoarece ajută compania să comunice constant cu utilizatorii pe toată perioada calatoriei acestuia până la momentul vânzării.

Din acest motiv, achiziția unui Lead este adesea asociată cu principiul unei pâlnii: în timp, compania va încerca să însoțească un potențial client spre achizitie, folosind instrumente și mesaje adecvate.

lead generation palnie

Iată câteva metode utile pentru a genera oportunități de succes: h3

 • Producția de conținut calitativ
 • Utilizarea blogului
 • Utilizarea de Social Media
 • E-mail Marketing și Direct Mail
 • Publicitate plătită
 • Evenimente

Aceste metode sunt utilizate pentru a genera indirect Lead-uri. Ele servesc pentru a aduce trafic pe site-ul dvs. web sau pe o pagină pe care o utilizați pentru a crește abonații.

Dar mai exact de ce o persoană trebuie să se înregistreze pe pagina ta și să își lase datele? Care este instrumentul care îl convinge să se înscrie?

Pentru această fază a campaniei de Lead Generation, instrumentul care va fi folosit se numește Lead Magnet.

Prin urmare, vizitatorii își lasă datele intr-un formular deoarece știu că pot beneficia sau pot găsi soluții la problemele lor.

Ce este un Lead Magnet

Tipul de magnet ideal care trebuie ales, este în funcție de ținta dvs., sectorul de produse al afacerii dvs.

Imaginează-ți un magnet care atrage ceva către tine, în cazul nostru specific, potențialii clienți ai companiei tale. 

Dar cum o faci? Secretul, dacă îl putem defini în acest fel, este furnizarea de conținut valoros gratuit, sau informații sau materiale detaliate care aduc beneficii reale celor care le primesc.

Nu este un simplu cadou, dar considerați-l ca o investiție pentru afacerea dvs. care va  simplifica viața potențialilor clienți. 

Un Lead Magnet poate fi: 

 • Un ghid PDF (ebook)
 • Ghid video
 • Webinar gratuit
 • Interviuri înregistrate
 • Maps Mind
 • Infographics
 • etc ..

Cel mai important este să creăm ceva care să fie cu adevărat util și care să aibă valoare.

lead-magnet

Nu subestimați calitatea in ceea ce oferiți gratuit. Dacă potențialul tău client îți lasă e-mailul în schimbul unei resurse gratuite și este inutila pentru el, va fi foarte dificil ca acesta din urmă să devină client.

Dacă vezi o campanie Lead Generation (bine făcută) te vei îndrăgosti.

Frumusetea strategiei de lead generation este in faptul că va salva o mulțime de timp deoarece selecteaza persoanele interesate cu adevarat de afacerea ta. Este inutil să urmărești contactele care nu-ți vor cumpăra niciodată produsele sau serviciile doar pentru că nu au nevoie de ele.

Timpul înseamnă bani în afaceri: nu-l pierde!

Comunicarea in cadrul companiei dvs. și mesajul pe care îl transmiteți este optimizat pentru o anumită țintă. Și a avea o comunicare optimizată înseamnă a avea mai mulți clienți.

Lead Generation vă economisește mult timp, deoarece există și un sistem de automatizare eficient în procesul său.  

Toate acestea se fac automat chiar și atunci când nu vă aflați în fața calculatorului sau în vacanță. Dacă aveți un e-commerce, veți vedea avizele de vânzări în căsuța dvs. de e-mail și dacă oferiți servicii veți primi pur și simplu un e-mail cu o cerere de ofertă.

Este ca o mașină puternică care, odată pornită, merge de la sine și produce pentru tine. Și merge minunat.

Rezultatele unei strategii de lead generation

Avantajul Lead Generation este de a crea o listă de contacte deja profilate, pe care să continui aplicarea de strategii de marketing utile pentru transformarea utilizatorului într-un client real. 

Probabilitatea de a converti contactul obținut în vânzări este mai mare decât strategiile promoționale utilizate pentru a atinge cel mai mare număr de contacte fără niciunul sau cu puține criterii de segmentare.

A face acest lucru înseamnă reducerea și concentrarea bugetului pentru realizarea de mesaje strategice destinate publicului țintă și măsurarea rezultatelor în ceea ce privește rata de conversie, adică transformarea utilizatorului în client și rentabilitatea investițiilor.

Lead Generation vs Publicitate. Cine castiga ?

Intre lead generation și publicitatea nu este o adevărată provocare.

Permiteți-mi să explic mai bine …

Datorită Lead Generation, campaniile publicitare pot dobândi mai multă valoare în timp. O campanie publicitară care se încheie în sine se desfășoară în câteva zile după încheierea programată. Aceasta înseamnă că fie un utilizator ne contactează în timpul campaniei (sau imediat după) sau, aproape sigur, nu va mai face acest lucru. 

Dar, datorită acțiunilor de Lead Generation, putem păstra legătura cu utilizatorul și nu vom pierde un potențial client.

Același lucru este valabil și pentru comerțul electronic. Puteți introduce un pop-up pentru a permite abonarea la newsletterul dvs. și puteți permite contactului generat de a vă cunoaște compania și produsele. 

În cazul magazinelor online, o strategie bună de lead generation este esențială pentru a evita fenomenul cel mai de temut și urât de către antreprenorii din acest sector: abandonarea coșului de cumpărături.

Pe scurt, legatura dintre Lead Generation și Publicitate nu este o provocare, ci o relație funcțională menita să depășească rezultatele oferite imediat de reclame și să garanteze un flux continuu și constant de clienți în timp.

Nu renunțați dacă nu obțineți rezultate imediate. Probabil cea mai mare greșeală de marketing pe care multe companii o fac este să se deconecteze prea devreme. 

Continuați activ cu campania dvs. și rămâneți concentrați pe obiective. Amintiți-vă că achizitia nu este o decizie pe care un utilizator o ia în mod necesar într-un timp scurt. De fapt, se întâmplă adesea chiar și peste o perioadă trimestrială de timp.

Vrei să stii de ce iubesc Lead Generation și de ce sunt sigur ca te va cuceri si pe tine?

Vă garantez că este cea mai bună investiție pentru afacerea dvs., deoarece nu vă lasă doar să găsiți câțiva clienți ocazionali, ci vă permite să construiți o listă de clienți calificați (lead) pe care apoi îi puteți transforma în potentiali clienți și apoi in clienți mulțumiți.

Vânzarea finală va fi consecința logică a acestui proces. Un proces inovator care duce direct spre succes.

Lasă un comentariu

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.