Numele este destul de evocator si simbolic: pagini orfane si indica caracteristica principala a acestor resurse, care nu au referinte de intrare de la nicio alta pagina a site-ului.
Adica sunt pagini care nu primesc linkuri interne , practic izolate de structura site-ului si de alte pagini. Chiar si numai din acest rezumat se intelege ca prezenta acestei situatii poate reprezenta o problema pentru SEO , dar cautarea si corectarea paginilor orfane nu este complicata si exista diverse instrumente de interventie.
Continut
Definitia paginilor orfane
In limbajul SEO, paginile orfane sunt definite ca fiind cele care sunt prezente pe site, dar nu au linkuri care sa le indice din nicio alta pagina. Orphan page, in limba engleza, poate fi, prin urmare, o adresa URL sau o subpagina prezenta fizic , dar substantial invizibila pentru utilizatorii care navigheaza, deoarece este absenta din structura interna de legaturi a site-ului.
Aveti grija sa nu le confundati cu pagine dead-end: acestea sunt funduri sau pagini care nu conduc nicaieri altundeva, deoarece nu au legaturi de iesire.
Probleme SEO cauzate de paginile orfane
Paginile orfane sunt adrese URL care nu pot fi gasite in mod regulat de catre utilizatori si, in anumite moduri (daca nu se afla in sitemap), nici macar de Googlebot , care are functia de a urmari linkuri , externe si interne, si de a determina structura si forma site-ul.
Prezenta lor provoaca diverse probleme SEO, cum ar fi un index slab, deficite ale structurii de linkuri interne (daca pagina orfana are legaturi catre alte resurse), dar si dificultati in keyword targeting .
Cauzele paginilor orfane
Exista mai multe motive care pot duce la aparitia acestor adrese URL : pagini de produse care nu mai sunt in stoc, continut de stiri vechi care este acum dezactivat sau videoclipuri sterse.
Alte motive care genereaza pagini orfane sunt utilizarea incorecta a CMS pentru crearea paginilor, gestionarea deficitara a unei migratii, categoriile luate offline fara redirectionare, esecul stergerii paginilor de testare (de exemplu, cele utilizate pentru testarea A / B ).
Apoi, exista doua cauze tehnice comune care dau nastere la pagini orfane care ar trebui sa fie imediat remediate, deoarece acestea creeaza in esenta duplicate de pagini care ar trebui sa redirectioneze automat si consecvent catre o singura adresa URL. Acestea sunt gestionarea HTTPS / HTTP non-canonice si www / non-www si cea a trailing slash, barele finale ale adreselor.
Verificati variantele paginilor.
In mod ideal, fiecare pagina publicata a site-ului ar trebui sa utilizeze HTTP sau HTTPS (de preferinta) in mod consecvent si, intotdeauna in, versiunea cu www sau fara www .
Pentru a verifica daca exista erori , puteti face un test simplu: tastati cele patru variante ale paginii de pornire a site-ului in browser –
- https://www.example.com
- http://www.example.com
- https://example.com
- http://example.com
– verificati daca toate cele patru redirectioneaza automat catre aceeasi adresa URL care, pentru coerenta, ar trebui setata ca fiind canonica pentru sine.
Daca una dintre aceste variante nu se redirectioneaza corect, poate fi un semn al unor probleme similare si pe alte pagini si trebuie sa verificati alte adrese URL daca au aceiasi problema;
Verificati linkurile cu trailing slash
Un alt lucru de care trebuie sa fii atent este utilizarea consecventa a barelor oblice.
De exemplu, aceste doua adrese URL pot produce acelasi continut, dar adresele URL nu sunt identice:
- https://example.com/page1/
- https://example.com/page1
Pentru a afla daca setarile sunt corecte, trebuie doar sa faceti o verificare aleatorie pe unele pagini ale site-ului cautate cu si fara bara finala, verificand daca exista o redirectionare automata catre aceeasi adresa URL si daca alegerea este consecventa.
Efectele negative a paginilor orfane pentru SEO
In general, structura legaturilor unui site web ar trebui organizata intr-un mod uniform pentru a garanta doua obiective: sa favorizeze trecerea link juice-ului interne catre pagini importante si sa asigure o buna experienta a utilizatorului.
Paginile orfane nu au nicio valoare pentru site si pot deveni chiar daunatoare , mai ales daca sunt prezente in numar mare.
Pe de o parte, creeaza experiente frustrante pentru utilizatori, deoarece acestia nu pot accesa aceste pagini prin structura naturala a site-ului; daca exista informatii importante sau utile pe acele pagini, atunci acestea sunt irosite .
Pe de alta parte, acestea pot avea impact asupra optimizarii crawl budget si asupra calitatii vizitelor / conversiilor site-ului: crawlerul nu poate raporta o multime de date sau un profil favorabil indexarii, iar acest lucru pe termen lung poate afecteaza pozitionarea.
Neavand legaturi interne, atunci nu primesc niciun fel de echitate, iar motoarele de cautare nu au un context semantic sau structural in care sa evalueze pagina: nu au nicio modalitate de a intelege unde se incadreaza pagina in intregul site.
Cautarea paginilor cu crawler
Motoarele de cautare, cum ar fi Google, gasesc de obicei pagini noi in doua moduri:
- Crawlerul urmeaza un link dintr-o alta pagina.
- Crawlerul gaseste adresa URL listata in sitemap-ul XML .
Pentru ca Google sa acceseze cu crawlere si sa indexeze pagina, trebuie mai intai sa o poata gasi datorita linkurilor ; in cazul paginilor orfane, acest lucru nu este posibil si, prin urmare, aceste adrese URL nu sunt adesea indexate si nu pot fi afisate niciodata in rezultatele cautarii.
Chiar daca sunt listate in sitemap-ul XML, paginile orfane raman o problema pentru SEO si trebuie sa incercam sa le identificam si sa le corectam.
Cum sa gasiti toate paginile orfane ale site-ului
Primul pas pentru a rezolva problema paginilor orfane este identificarea paginilor scanabile sau crearea unei liste de adrese URL care in prezent pot fi realizate prin scanarea site-ului.
Este important sa aveti o lista a tuturor adreselor URL active – adica a celor care pot primi accesari de la crawlerele – si, prin urmare, exclude paginile care nu sunt indexabile de catre motoarele de cautare , deoarece acestea sunt clasificate ca noindex sau blocate prin setarea in robots.txt .
Scanarea ar trebui sa inceapa intotdeauna de la pagina principala a site-ului si sa continue asigurandu-va ca utilizati adresa URL canonica, inclusiv versiunile HTTPS sau HTTP corecte si versiunile www sau non-www.
Comparati listele de adrese URL pentru a afla lacunele
Odata ce scanarea a fost obtinuta, lista URL-urilor este exportata intr-o foaie de lucru Excel.
Acum trebuie sa continuam cu analiza decalajului , care compara datele din diferite surse, in cautarea oricaror discrepante: de exemplu, datele Google Analytics , cele din Search Console, ale Sitemap-ului sau ale jurnalelor serverului de fisiere ale site-ului.
Ceea ce conteaza este sa ai liste complete de adrese URL care sa fie analizate in cautarea resurselor care „lipsesc” pentru a identifica lacunele, precis: folosind, de exemplu, formula de match in excel, cautarea de potriviri este lansata automat si va fi posibil sa gasiti adrese URL orfane.
Cum sa gestionati si sa rezolvati paginile orfane
Dupa parcurgerea acestor pasi si gasirea tuturor paginilor orfane, este timpul sa ne dam seama ce soarta trebuie sa aiba pe baza unor evaluari si reflectii:
- Pagina este relevanta?
- Se claseaza pentru unele cuvinte cheie, in ciuda tuturor?
- Genereaza vizite?
- Primesti backlink-uri din surse externe autorizate?
- Are sens existenta sa in taxonomia site-ului?
- Este optimizat?
Daca raspunsurile sunt pozitive, este necesar sa imbunatatiti aceasta pagina si sa o inserati in structura interna a link-ului site-ului, pur si simplu conectandu-o de la o alta pagina ; pentru a-i imbunatati performanta, puteti actualiza si imbunatati continutul, daca este necesar.
In schimb, daca pagina este inutila si, in plus, are continut duplicat sau aproape duplicat, cea mai buna optiune este eliminarea acestuia, setand un cod HTTP 404 sau 410, care ar putea oferi si avantaje in ceea ce priveste eficienta bugetului de accesare cu crawlere