Blog » SEO » Link Juice – ce este si ce inseamna pentru SEO

Link Juice – ce este si ce inseamna pentru SEO

Astazi am decis sa ma concentrez pe o tema de baza a SEO , si anume conceptul de link juice sau link equity

Stim ca backlink-urile sunt folosite de Google ca si factor de ranking si, potrivit unor teorii, acestea reprezinta principalul factor de pozitionare pe motorul de cautare, astfel este important sa intelegem cum sa exploatam cel mai bine valoarea pe care o transmit linkurile pe tot site-ul.

Citeste si: Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google

Expresia link juice este utilizata in SEO pentru a defini valoarea si autoritatea pe care linkurile o transmit de la o pagina sau site la o alta pagina sau site, care se mai numeste si equity , de unde si termenul de link equity. Motoarele de cautare interpreteaza legaturile ca un „ recomandare ” intre site-uri si, prin urmare, determina ca prezenta backlink-urilor catre o pagina este un semn al continutului de calitate.

Ce inseamna link juice

Literal, link juice  inseamna “sucul link-ului” si este o analogie cu mecanica fizica a lichidelor.

Sa ne imaginam site-ul web ca un un apeduct ce este format din diverse rezervoare (paginile) si acestea sunt conectate prin conducte (linkurile). 

Cand turnati un lichid intr-un rezervor , aceste trece prin toate rezervoarele conectate, evident in mod proportional: in SEO, linkurile catre o pagina distribuie autoritate, valoare si echitate catre paginile conectate – intr-un cuvant, pagerank.

exemplu de link juice

Cum sa folositi link equity in strategia SEO

Acest concept de transimitere a valorii de la o pagina la alta, functioneaza atat pentru link-uri interne , cat si pentru backlink, deoarece logica cu care Google interpreteaza linkurile nu se schimba. Din acest motiv, am subliniat de mai multe ori importanta gestionarii acestui aspect si evitarea erorilor in crearea link-urilor interne , la fel cum este evident si esential sa lucram strategic la construirea de legaturi externe

Link juice si link building

Intelegerea conceptului de link juice este util tocmai pentru strategia de achizitie a backlink-ului si pentru a nu face greseli de construire a profilului de backlink-uri : asa cum am mentionat, un link de intrare isi distribuie „sucul” in cascada catre toate paginile legate de cea de destinatie.

De aceea este intelept ca aceste linkuri sa fie catre Homepage sau Categorii, deoarece acestia sunt pilonii site-ului, iar toate paginile care sunt in interiorul acestora, pot apoi beneficia de acest „suc” .

Exemplele de link juice

Exista un exemplu clasic care ne este dat pentru a explica mecanismul de link juice. Presupunem ca aveti doua site-uri concurente, A si B. Alti factori de clasare si autoritate fiind egali, site-ul A primeste backlink-uri in timp ce site-ul B nu.

Aceasta situatie determina o pozitionare mai buna pe Google a siteului A in detrimentul celuilalt, beneficiind de un trust oferit de site-urile care l-au linkat.

Dar daca si B primeste backlink-uri? Consecintele depind de cantitatea si calitatea sucului transmis de link-uri: in imaginea luata de pe woorank , A primeste link-uri de la patru site-uri si B de la doua, iar la randul lor site-urile de unde provin link-urile, beneficiaza de alte sucuri provenite din alte domenii.

Numarul mai mare de linkuri al lui A ar putea duce la o clasare mai buna a lui A in rezultatele cautarii. Dar daca consideram, in schimb, ca site-urile care se leaga de A au si alte legaturi de iesire (si, prin urmare, isi disperseaza sucul), in timp ce cele care se leaga de B nu au niciunul, atunci al doilea site poate exploata o incarcare mai mare de link juice si prin urmare sa aveti mai multe sanse sa va pozitionati mai sus pe Google decat concurentul dvs.

Merita sa reamintim faptul ca aceste concepte sunt teoretice si nu sunt confirmate de Google, pe baza teoriilor SEO dezvoltate de-a lungul anilor

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu