Blog » SEO » Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google

Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google

In articolele noastre am vorbit adesea despre factorii de pozitionare folositi de Google , un element fundamental pentru oricine abordeaza activitatile SEO sau pur si simplu intentioneaza sa opereze online.

Prin urmare, a sosit momentul crearii unui ghid real pentru cei 200 de factori de ranking Google , adica celor (peste) doua sute de semnale, parametri, indicatori pe care giganticul algoritm al Google ia in considerare crearea SERP-urilor sale si redarea pagini de rezultate pentru fiecare cautare facuta de utilizatori. Reprezinta elementele cruciale pentru cei care fac SEO pe Google.

Factorii de ranking SEO, ghidul Google si algoritmul

Inainte de a descoperi lista acestor factori de ranking, sa ne confruntam cu o alta problema delicata, si anume: algoritmului Google , cel care determina succesul (sau esecul) unui site web si o strategie SEO.

Un sistem care, intr-o mare masura, ramane misterios chiar si pentru numarul mare de oameni si profesionisti care il folosesc in fiecare zi si care de multe ori a dat nastere chiar unor teorii a conspiratiei.

Sensul si explicatia conceptului de Ranking oferita de Google

Pentru a afla mai multe detalii oficiale, sa imprumutam cuvintele cu o voce autoritara mai mult decat oricare altele, sau discursul CEO-ului din Mountain View, Sundar Pichai , in timpul audierii la Congresul Statelor Unite de la sfarsitul lui 2018, in care a fost interogat despre compania sa, confidentialitatea si o serie intreaga de alte intrebari, inclusiv cea de acum celebra „de ce apar imaginile lui Trump cand cautam cuvantul „idiot” pe Google”.

Cati factori de clasificare sunt folositi de Google pentru SEO

Pichai a explicat ca in prezent Google ofera astfel de raspunsuri, incat de fiecare data cand un utilizator tasteaza un cuvant cheie, sistemul raspunde apeland la o „copie scanata si stocata in miliarde de pagini web din indexul nostru” ( crawled and stored copies of billions of web pages in our index); in cateva secunde, algoritumul ia cuvantul cheie si il raporteaza la paginile indexate creand un clasament bazat pe peste 200 de semnale care determina pozitionarea unui site. Printre aceste semnale (sau factori), CEO-ul a mentionat „ relevanta, prospetimea, popularitatea , modul in care alte persoane il folosesc”.

SEO Ranking Google, algoritmul este o masina complexa care evolueaza in fiecare zi

De asemenea, Sundar Pichai a adaugat ca, pentru a va asigura ca procesul functioneaza, Google „incearca sa clasifice si sa gaseasca in fiecare moment cele mai bune rezultate pentru acea cautare”, apoi le evalueaza si prin intermediul quality raters externi, care la randul lor actioneaza conform recomandarilor Google (recomandari pe care le-am mentionat in articolul despre „ ce este SEO ”).

Cei 200 factori de ranking folositi de Google: cele noua domenii principale

Pe scurt, Pichai a mentionat trei sau patru semnale, care sunt adaugate la celelalte sigure si dovedite despre care vocile publice ale Google au vorbit in mod repetat, cum ar fi printre cele mai recente Gary Illyes .

In aceasta lista exista si alti parametri, sau mai bine spus „controverse” care ar putea fi doar speculatii de catre SEO Nerd (profesioniti SEO).

Am grupat in noua categorii principalele legate de domenii specifice de interes si interventie, indicate cu un numar care insa nu are nicio legatura cu greutatea specifica pentru clasament.

 1. Factori de ranking legati de domeniu (Domain Factors).
 2. Factori la nivel de pagina (Page-Level Factors).
 3. Factori la nivel de site (Site-Level Factors).
 4. Factori de Backlink (Backlink Factors).
 5. Interactiuni ale utilizatorilor (User Interaction).
 6. Reguli speciale ale algoritmului Google (Special Google Algorithm Rules).
 7. Factori legati del brand (Brand Signals)
 8. Factori de webspam on-site (On-Site Webspam Factors).
 9. Factori de webspam off-site (Off-Site Webspam Factors).

Factorii de pozitionare a domeniului

Sa incepem cu lista factorilor de ranking a domeniilor, care par sa aiba o valoare relativa asupra pozitionarii efective a site-ului si a paginilor acestuia.

 1. Vechime . Google foloseste informatii despre varsta domeniului (cat timp a fost online), dar nu pare sa fie un factor de ranking major pentru clasament.
 2. Cuvant cheie prezent in Top level domain. Din nou, ponderea acestui factor a scazut, dar poate fi interpretat ca un semnal de relevanta pentru un anumit cuvant cheie sau subiect.
 3. Cuvant cheie folosit ca prim cuvant al domeniului. Pozitia cuvantului cheie in numele domeniului pare sa aiba efecte mai mari asupra pozitionarii, comparativ cu concurentii care nu au acest cuvant cheie in domeniu sau care il folosesc in diferite pozitii.
 4. Cuvant cheie in subdomeniu. Unii analisti SEO identifica utilizarea cuvintelor cheie din subdomeniu ca factor de ranking.
 5. Valorile analizei domeniului. Am scris-o in urma cu cateva luni: John Mueller a dezvaluit ca Google foloseste si valori de domeniu pentru a clasifica site-uri , care initial afecteaza si noul continut si pagini ale site-ului.
 6. EMD, potrivirea exacta a cuvantului cheie. Acesta este un alt factor care a pierdut usor forta in timp: domeniul de potrivire exacta (corespondenta precisa intre numele de domeniu si cuvantul cheie pentru care ati intentionat sa concurati si ati dorit sa va pozitionati) ramane un posibil avantaj fata de la adversari.
 7. Informatii despre cine inregistreaza domeniul. Google ar putea evalua pozitiv decizia de a lasa publice datele persoanei care inregistreaza site-ul; dimpotriva, lipsa de a furniza astfel de date ar putea fi interpretata ca suspecta.
 8. Penalizarea solicitantului. Memoria algoritmului se extinde si asupra celorlalte proprietati ale unui solicitant: daca a fost penalizat pentru spam, alte site-uri sunt susceptibile sa faca obiectul unei examinari mai minutioase.
 9. Country Code in domeniu. Gary Illyes a explicat : alegerea unui domeniu de nivel superior, cu o extensie care arata codul specific de tara pentru teritoriul geografic de apartenenta (sau cel in care se desfasoara activitatea) ar putea genera un efect pozitiv, deoarece indica faptul ca „acest domeniu este mai relevant pentru persoanele din tara respectiva ”si, prin urmare, poate„ primi trafic mai directionat ”de la Google (chiar daca aceasta alegere ar putea limita capacitatea site-ului de a se clasifica la nivel global).
 10. Durata inregistrarii. Un vechi brevet Google (datand din 2005!) A mentionat durata inregistrarii domeniului ca un semnal de credibilitate pentru algoritm: cu cat este mai departe data de expirare, cu atat Google atribuie o predictie de legitimitate si securitate site-ului respectiv (bazat pe conceptul ca usa sau site-uri nelegitime apar adesea si dispar in cateva luni).
 11. Istoricul domeniului. Istoricul trecut al unui site (de exemplu, daca de-a lungul timpului a fost inregistrat de mai multe persoane sau daca a fost penalizat) afecteaza pozitionarea acestuia, deoarece ar putea impinge Google sa reseteze complet link-uri care indica domeniul sau pentru a penaliza noul (ultimul) proprietar.

Factorii de ranking a unei pagini

Mult mai lunga este lista factorilor de ranking Google care sunt legate de caracteristicile paginilor unui site si de cele ale continutului acestora: daca „quality” ramane cuvantul cheie pentru a incerca sa clasificam mai bine articolele, aceasta lista contine numeroase referinte tehnice.

 1. Cuvant cheie in eticheta de titlu (title tag) Un alt element care si-a pierdut importanta odata cu ultimele actualizari ale algoritmului, eticheta de titlu este inca un semnal important pentru SEO On-Page
 2. Cuvant cheie la inceputul etichetei de titlu. Utilizarea cuvantului cheie ca prim termen al etichetelor de titlu ar putea beneficia de o pozitionare mai buna in comparatie cu titlurile in care cheia apare spre final.
 3. Cuvant cheie in Meta Description. Stim ca Google nu utilizeaza direct eticheta meta description ca factor de pozitionare SEO, dar, in acelasi timp, a fost confirmata influenta pe care o pot avea descrierile asupra CTR, valoarea ratei de click, ceea ce la randul sau ar putea fi un semnal de ranking.
 4. Cuvant cheie in H1. Desi deseori coincid, exista o diferenta intre eticheta de titlu si H1: prima este un element din afara zonei de navigare a paginii (adica informatiile care identifica fiecare pagina web si document HTML), titlul H1 este un „Al doilea titlu”, element de formatare a textului continutului respectiv. Dupa cum am mentionat anterior, Google considera eticheta H1 ca un semn secundar de relevanta.
 5. Densitatea cuvintelor cheie. Acesta a fost unul dintre factorii cei mai abuzati de SEO in trecut, cu utilizarea mentionata anterior a keyword stuffing si repetarea masiva a cuvantului cheie in fiecare alineat al articolului: astazi, densitatea cuvintelor cheie a pierdut valoare, dar ramane in continuare un potential factor de ranking.
 6. Keyword prominenceProeminenta a cuvantului cheie: aceasta inseamna ca utilizarea unui cuvant cheie in zone sensibile ale paginii are o relevanta specifica . In special, pagina este considerata a fi optimizata daca acest cuvant cheie apare in primele 100 de cuvinte sau daca este utilizat la inceputul titlului, al antetului si meta descrierii.
 7. Keyword in tag headings. Introducerea corecta a cuvantului cheie in etichetele de titlu HTML precum H2, H3 si asa mai departe poate fi un semnal de relevanta pentru motoarele de cautare, deoarece Google foloseste aceste etichete pentru a interpreta structura paginii .
 8. Utilizarea de Keyword LSI in continutTermenul LSI se refera la ” latent semantic index “, o metoda tehnica matematica care va permite sa identificati relatiile existente intr-un document. Din perspectiva SEO, cuvintele cheie LSI sunt cuvinte cheie legate semantic de principalul cuvand cheie care ajuta motoarele de cautare sa determine contextul specific al subiectului (chiar si in cazurile unui cuvant care are semnificatii multiple) si reprezinta un posibil factor care determina calitatea continutului. Acestea nu sunt pur si simplu sinonime si variatii gramaticale ale cuvantului cheie, ci alte cuvinte cheie care adauga relevanta subiectului paginii.
 9. Utilizarea de Keyword LSI in tag Title si DescriptionCa si in cazul precedent, utilizarea unor cuvinte cheie inrudite in meta tag-urile paginii poate fi probabil un semnal de relevanta pentru Google si poate ajuta la distingerea in cazuri de cuvinte cu multiple semnificatii.
 10. Autoritatea domeniului. Autoritatea si trust al unui domeniu afecteaza clasarea unei pagini in raport cu alta, toate celelalte fiind egale, deoarece acest factor are o pondere pentru Google (care foloseste valori atat la nivel de site, cat si la nivel de pagina pentru a evalua autoritatea, asa cum a fost confirmat de John Mueller ) si fiecare pagina beneficiaza de unele proprietati ale domeniului general.
 11. PageRank al paginii. Nu exista o corelatie directa, dar paginile care au un PageRank mai mare si mai multe linkuri, tind sa aiba o clasare mai buna decat cele fara linkuri sau cu link-uri de proasta calitate.
 12. Cantitatea de cuvinte cheie pozitionate. Daca o pagina se claseaza pentru mai multe cuvinte cheie, Google interpreteaza acest lucru ca un semnal intern de calitate.
 13. Lungimea continutului. In general, se crede ca algoritmul Google favorizeaza continutul bogat in cuvinte asupra continutului mai scurt si mai superficial, deoarece primul poate oferi mai multe informatii si raspunsuri pentru utilizatori. Folosirea mai multor cuvinte ar putea creste si probabilitatea de a include termenii pe care Google se asteapta sa ii gaseasca cu referire la subiect.
 14. Duplicarea continutului. Simplu, prezenta continutului duplicat pe acelasi site este considerat un factor care afecteaza negativ pozitionarea pe motorul de cautare.
 15. Meta description duplicateFiecare tip de duplicare a continutului poate genera o penalizare sau o performanta slaba a paginii si a site-ului: trebuie evitate chiar si descrierile meta duplicate, prin concentrarea pe crearea de texte originale si unice.
 16. Prezenta de erori HTML. Acordarea unei atentii reduse codului si rularea unui site cu multe erori HTML poate fi un semnal negativ pentru Google, in timp ce o pagina bine codata si curata este un element de fiabilitate si calitate.
 17. Marimea adreselor URL. Lungimea excesiva a URL-ului poate afecta vizibilitatea unei pagini de pe motorul de cautare, iar unele studii indica faptul ca URL-uri scurte sunt au un avantaj in comparatie cu cele ale dimensiunilor superioare.
 18. Calea catre adrese URL. Paginile care au adrese URL mai aproape de pagina principala tind sa se clasifice mai bine decat paginile ingropate adanc si greu de accesat in arhitectura unui site, deci ar fi mai bine sa se favorizeze caile scurtate .
 19. Utilizarea etichetelor. Etichetele, care sunt un semnal de relevanta specific WordPress, pot ajuta la imbunatatirea SEO prin conectarea continutului intre ele.
 20. Cuvant cheie in URL. Are o greutate minima dar introducerea cuvantului cheie in sirul URL poate fi evaluat pozitiv de Google, deoarece URL-ul este primul semnal pe care il afisati in SERP.
 21. Formatul adresei URL. In mod similar, structura si compozitia URL-ului poate reprezenta o indicatie a subiectului de referinta al paginii si, prin urmare, poate fi un element pozitiv pentru pozitionare.
 22. Prioritate paginii in sitemap. O influenta potentiala asupra clasamentului poate veni si din prioritizarea unei pagini date prin fisierul sitemap.xml.
 23. Categorii de pagini. Categoriile sunt pilonii arhitecturii unui site si sunt un semnal de relevanta pentru clasarea paginilor: o pagina din subiect cu categoria poate performa mai bine decat una stocata intr-o categorie fara legatura.
 24. Comprensibilitatea textului. De asemenea, motorul de cautare acorda atentie capacitatii de intelegere a continutului, folosind metrici care estimeaza nivelul de citire al paginilor Web si care ar trebui sa sugereze scrierea intr-un mod simplu si clar, favorizand constructiile sintactice mai putin complexe.
 25. Utilizarea unui index – Cuprins. O pagina in care exista un index al subiectelor abordate ( table of content ) poate fi utilizata de Google pentru a analiza si interpreta mai bine continutul paginii, iar uneori este afisata si in sitelinkurile SERP.
 26. Text cu bullets si liste. Google evalueaza lizibilitatea unei pagini: folosind marcatori  sau liste numerotate indica o mai buna structurare a continutului.
 27. Atentie la gramatica. A scrie bine nu este doar un element distinctiv al capacitatii unui redactor SEO , ci si un potential semnal de incredere pe care site-ul il transmite motorului de cautare: publicarea de articole si pagini cu continut corect din punct de vedere gramatical , ortografic si sintactic este o valoare adaugata a calitatii.
 28. Continut util. Daca calitatea este un adjectiv pe care adesea il adaugam in cursul activitatii noastre SEO, utilitatea unei pagini si a informatiilor pentru cititor poate fi un factor de ranking luat in considerare de Google.
 29. Originalitatea continutului. Un alt element usor de inteles: in general, e recomandat sa publicati numai continut original si pentru care detineti drepturi ( syndication , in engleza). Atunci cand un text contine portiuni copiate sau duplicate dintr-o pagina deja indexata pe motoarele de cautare, acesta ar putea fi pozitionat prost sau chiar sa nu fie indexat deloc.
 30. Pagini cu informatii aprofundate despre subiect. depth of topic coverage are o relevanta pentru clasarea articolului: paginile care acopera si aprofundeaza fiecare aspect al unui subiect, care ofera informatii utile si detaliate, sunt mai susceptibile de a se pozitiona decat acelea care acopera doar partial subiectul.
 31. Aprofundarea continutului. Daca continutul ofera o valoare unica, care arata profunzimea rationamentului, acesta poate fi considerat o piatra de temelie a calitatii paginii care poate ajuta la clasarea pe termen lung.  Google a dezvaluit adesea ca penalizeaza site-urile care nu aduc nimic nou sau util cititorilor, in special site-urile de thin affiliate.
 32. Varsta paginii. O pagina veche , dar actualizata constant si cu contributii reimprospatate poate fi mai buna decat una noua .
 33. Continut recent. Data publicarii unui continut si actualizari ulterioare ( prospetime ) poate fi , de asemenea , factori care influenteaza pozitionarea, mai ales pentru subiecte care pot fi afectate de timp .
 34. Scopul actualizarilor. O modificare substantiala a unui continut, adaugarea sau eliminarea sectiunilor intregi, este un factor mai semnificativ de prospetime decat corectarea tipografiei sau adaugarea catorva cuvinte: prin urmare, amploarea actualizarilor are o greutate in clasament.
 35. Frecventa actualizarilor. Prospetimea se refera si la frecventa cu care pagina a fost actualizata de-a lungul timpului.
 36. Frecventa cuvantului cheie in text. Expertii SEO sustin ca Google foloseste un sistem sofisticat de TF-IDF (o functie care calculeaza importanta unui termen in raport cu un document) pentru a masura de cate ori apare un anumit cuvant pe o pagina. Cu cat rata de repetare este mai mare, cu atat este mai probabil ca pagina sa fie despre acest cuvant (dar atentie la keyword stuffing, vorbim despre repetari naturale si motivate).
 37. Potrivire cu entitatea. In sensul motorului de cautare, entitatile sunt o lista de elemente asociate cu Google Knowledge Graph , care descriu oamenii, locurile si lucrurile din lumea reala, permitand sa faca cautarea mai aprofundata. Cand continutul unei pagini se potriveste exact cu entitatea pe care o cauta utilizatorul, pagina poate beneficia de o imbunatatire a clasamentului pentru acel cuvant cheie.
 38. Parametrii Google Hummingbird. Odata cu  actualizarea algoritmului numit Hummingbird (acum in 2013), Google a revolutionat modul sau de evaluare a paginilor, depasind cuvintele cheie prezente intr-un text si impingandu-se pentru a intelege mai bine subiectul unei pagini web pentru a interpreta intentia de cautare a utilizatorului din ce in ce mai eficient .
 39. Rel = canonic. Legat de punctul precedent: dupa cum explica Google, utilizarea corecta a etichetelor Rel = Canonical va permite sa consolidati URL-uri duplicate si sa evitati penalizarile, deoarece ii spune crawlerului ce adresa URL sa foloseasca pentru a se accesa in cazul unei pagini accesibile din mai multe URL-uri sau prezenta mai multe pagini cu continut similar sau duplicat.
 40. Continut multimedia. Utilizarea de fisiere media, cum ar fi imagini, videoclipuri si alte elemente multimedia poate fi un semn al calitatii continutului, deoarece ofera o valoare adaugata pentru utilizator.
 41. Optimizarea imaginilor. Adesea neglijate pe nedrept in contextul operatiunilor SEO, imaginile sunt in schimb o parte fundamentala a paginii si trimit semnale relevante motoarelor de cautare prin campuri precum numele fisierului, alt text, titlu, descriere si legenda , care trebuie completate corespunzator si optimizate.
 42. Continut suplimentar util.  Google a gasit continutul suplimentar util ca un indicator al calitatii paginii si in consecinta a clasamentului. Exemple de continut care ofera servicii suplimentare utilizatorilor includ convertoare de valuta, calculatoare de dobanda de imprumut sau retete interactive (cu link-uri la retete similare, recenzii sau informatii nutritionale).
 43. Optimizare pentru mobil A avea un site si pagini optimizate corect pentru dispozitive mobile reprezinta un plus in ceea ce priveste potentialul clasament (iar Google a pus la dispozitie test mobile friendly , un instrument rapid si usor pentru a afla daca parametrii de optimizare pentru mobil sunt respectati). Un site mobile friendly si receptiv este un factor de ranking luat in considerare pentru clasamentele Google, care poate penaliza site-urile web ce nu acorda atentie acestor parametri.
 44. Viteza de incarcare HTML. Viteza este un factor de ranking puternic , in special datorita impactului in crestere al navigarii de pe mobile. Algoritmii Google folosesc teste de viteza a paginii (PageSpeed ​​Insights) care va permit sa evaluati viteza cu care se incarca un site pe baza codului HTML si, de ceva timp, a fost disponibil un instrument specific care analizeaza cinci componente ale site-ului (performanta, seo, accesibilitate, bune practici si aplicatie web progresiva).
 45. Viteza de incarcare pe Chrome. Pentru a accelera timpii de incarcare a unei pagini si a gestiona mai bine experienta utilizatorului , Google foloseste datele furnizate de Raportul privind experienta utilizatorului Chrome, adica datele utilizatorilor reali care navigheaza pe un site prin browserul Chrome.
 46. Utilizarea AMP. Acesta nu este un factor de ranking direct, dar tehnologia AMP (Accelerated Mobile Pages) reprezinta inca un element care poate influenta indirect pozitionarea (prin CTR), precum si un avantaj pentru campaniile de anunturi, deoarece grabeste incarcarea anunturilor si, in general, a paginilor.
 47. UX de pe mobil. Dupa cum sa raportat deja cu ocazia lansarii a first mobile index, Google ia in considerare si experienta utilizatorului garantata celor care navigheaza pe site in modul mobil, care trebuie sa fie simpla, rapida si stabila chiar si atunci cand acoperirea retelei de date si conexiunea nu sunt ideale.
 48. User Friendly page layoutAspectul paginii ar trebui sa redea imediat continutul principal .
 49. Ascunderea continutului in versiunea pentru mobil. Potrivit Google, alegerea de a ascunde un anumit continut pentru navigarea de pe mobil nu poate fi daunatoare din punct de vedere al clasamentului. Cu toate acestea, continutul critic si esential trebuie sa fie intotdeauna vizibil.
 50. Continut ascuns in tab. Daca alegeti sa ascundeti o parte din continut intr-o fila de pagina si sa-l faceti accesibil numai la clickul utilizatorului, este posibil ca Google sa nu indexeze acel continut.
 51. Link de iesire.  utilizarea eficienta a legaturilor de iesire (in special catre site-uri autorizate si credibile pentru stiri si informatii aprofundate) poate ajuta la trimiterea unor semnale de fiabilitate si incredere catre Google, care interpreteaza aceste elemente ca si cum ar fi sursele citate intr-o lucrare academica.
 52. Argumentul link-urilor de iesireDe multa vreme Google foloseste algoritmul Hilltop, un sistem care evalueaza autoritatea unui site sau a unei pagini web pe un subiect dat ; aceasta metoda este utilizata pentru a evalua continutul paginilor inspre care puncteaza link-urile de iesire si, prin urmare, relevanta referintei este foarte importanta si pentru contextualizare.
 53. Numarul de link-uri in iesire. Ierarhizarea unei pagini ar putea fi deteriorata de prezenta a prea multe link-uri FOLLOW in iesire (link-uri outbound), care influenteaza in mod negativ PageRank. Sa exagerezi nu este niciodata bine pentru Google: a avea prea multe link-uri de iesire intr-o pagina este interpretat ca un semnal de spam sau o calitate slaba a continutului, deoarece referintele externe in exces si fara proportii pot inrautati capacitatea de utilizare.
 54. Utilizarea surselor si resurselor externe. Un alt caz controversat: in orientarile privind calitatea, Google subliniaza faptul ca utilizarea citatelor , referintelor si resurselor externe ca surse (mai ales daca este certificata si autoritara) poate fi considerata un element pozitiv pentru fiabilitatea site-ului, dar nu a fost confirmata orice impact asupra clasamentului.
 55. Numar de link-uri interne catre pagina. Utilizarea unei bune structuri de legaturi interne este un semnal important de organizare a site-ului si reprezinta metoda de semnalare catre Google a relevantei paginii spre care puncteaza numeroase legaturi interne (proportional, cu cat sunt mai multe link-uri pe care le primeste, cu atat mai mult este pagina devine mai valoroasa).
 56. Calitatea legaturilor interne. Nu doar cantitatea, Google ia in considerare si calitatea linkurilor interne , adica paginile de la care pornesc linkurile. Prin urmare, o legatura primita de la o pagina autoritara din domeniu are un efect mai mare decat o legatura trimisa de la o pagina cu rang inferior.
 57. Anchor text al linkurilor interne. Textul de ancora utilizat in link-urile interne poate fi un factor de ranking.
 58. Prezenta link-urilor rupte. Prezenta unui numar excesiv de link-uri rupte (broken links) pe o pagina poate fi interpretata ca un semn de neglijenta sau de un site abandonat, afectand negativ clasamentul.
 59. Linkuri de afiliere. In principiu, prezenta link-urilor de afiliere nu are efecte negative asupra clasamentului, dar, daca acestea sunt prea numeroase, algoritmul Google ar putea declasifica site-ul, considerandu-l drept un „ afiliat fara nicio valoare adaugata ”.
 60. Rolul editorilor. Se face referire la un brevet Google vechi , datand din 2000, dar inca valabil (si cu o data de expirare extinsa pana in 2021), in care se spune, printre altele, ca opiniile de sustinere ale editorilor umani ar putea influenta clasamentul pe Google, dar utilizarea efectiva a acestui sistem nu a fost niciodata confirmata.
 61. Parked domain. Un parked domain, in romana „ domeniu parcat” , este in general un domeniu de al doilea nivel pus online, dar nefolosit , pe pagina caruia se afla doar un mesaj de curtoazie (de tipul „in constructie”) sau reclame (mai ales daca este vorba despre un domeniu expirat achizitionat, care in trecut a primit o multime de backlinks si genereaza in continuare trafic organic). Incepand cu 2011, Google a penalizat vizibilitatea in SERP-urile acestor domenii, diminuandu-si progresiv autoritatea.

Factorii de ranking a site-ului

Structura site-ului, grija fiecarui aspect, gestionarea optima a resurselor si continutului sunt alti factori importanti de ranking pentru Google, care evalueaza in mod specific o serie de parametri concentrati pe elemente inca legate de partea de on-page .

 1. Utilizabilitatea site-ului. Se pare ca exista o relatie direct proportionala intre capacitatea de utilizare a unui site si performanta acestuia in Google Search. Mai precis, un site dificil de utilizat si de navigat poate fi penalizat din punct de vedere al clasamentului  decat cele ale unui site cu o interfata simpla si intuitiv pentru vizitatori.
 2. Arhitectura site-ului. O structura bine organizata, curata si bine codata, cu o arhitectura de continut tematica ajuta Google sa scaneze si sa indexeze, astfel poate avea un avantaj clasament.
 3. Prezenta sitemap-ului. Configurarea unui sitemap HTML , care ajuta si simplifica indexarea paginilor de catre Googlebot, poate imbunatati clasamentul.
 4. Navigare breadcrumbs. Utilizarea unui meniu de navigare Breadcrumb poate imbunatati capacitatea de utilizare a site-ului, permitand utilizatorilor si motoarelor de cautare sa navigheze mai bine intre pagini si categorii si sa inteleaga cu usurinta arhitectura. S-a clarificat ca Google Search foloseste marcaje breadcrumbs in corpul unei pagini web pentru a cataloga informatiile primite de pe pagina.
 5. Actualizari ale site-ului. Se pare ca motorului de cautare nu ii plac site-urile statice, si, prin urmare, actualizarile si modificarile aduse site-ului , nu numai din punct de vedere al continutului, ar putea fi un semn de prospetime.
 6. TrustRank. In 2005, Google a achizitionat brevetul TrustRank , o tehnica de analiza folosita pentru a stabili fiabilitatea unei pagini sau nivelul acesteia de spam prin analizarea diferitelor elemente , inclusiv veridicitatea informatiilor publicate pe site.
 7. Pagina de contact. Inserarea unei pagini cu referintele si contactele proprietatii sau ale administratorilor este considerata unul dintre principalii factori de clasare a SEO local, deoarece permite utilizatorilor sa cunoasca informatii precum numele, adresa si numarul de telefon al unei entitati din apropiere.
 8. Timpul de functionare al site-ului. Timpul de operare (traducere literala a uptime-ului) a unui site indica intervalul in care acelasi a fost continuu activ si functioneaza corect: un site sanatos, cu un timp de functionare ridicat , are oportunitati de clasare mai bune, deoarece Google identifica acestia ca fiind factori critici; cum ar fi intreruperi frecvente si probleme cu serverul, care ar putea chiar provoca o deindexare a site-ului sau o deindexare a paginilor.
 9. Localizare server. Locatia geografica a serverului poate afecta clasamentul, in special pentru cautarile geo-localizate si SEO local.
 10. Certificat SSL. Nu mai este un secret faptul ca utilizarea unui certificat SSL pentru protocolul de securitate HTTPS este utilizata ca factor de ranking de catre Google.
 11. Pagini de confidentialitate si Termeni si conditii. Potrivit Google, introducerea adecvata a paginii cu conditiile si termenii serviciului si pagina de confidentialitate permite cresterea fiabilitatii site-ului atat fata de utilizatori, cat si fata de motoarele de cautare.
 12. Videoclip YouTube. Videoclipurile incarcate pe YouTube par sa aiba o banda preferentiala in SERP-urile de cautare in comparatie cu videoclipurile incarcate pe alte platforme: YouTube este, prin urmare, site-ul ales pentru incarcarea unui videoclip si un bun cont YouTube poate fi si un semnal SEO important.
 13. Utilizarea Google Analytics si Google Search Console. Nu exista informatii precise despre acest lucru (si, intr-adevar, vorbim adesea despre un „mit fals”), dar unele teorii SEO va invita sa evaluati utilizarea instrumentelor Google Analytics si Google Search Console ca potential factor de clasare, atat pentru ca imbunatatesc indexarea paginilo site-ului cat si pentru ca ofera Google-ului informatii din ce in ce mai detaliate (cum ar fi bounce rate sau traficul organic care provine de la backlink-uri, etc.).
 14. Recenziile utilizatorilor. Recenziile si feedback-ul utilizatorilor, in special daca sunt postate pe site-uri de incredere precum Yelp.com, pot fi un element potential evaluat de algoritmul Google.

Factorii de pozitionare backlink

In ciuda actualizarilor, evolutiilor si modificarilor algoritmului, link-urile raman totusi resursa-cheie prin care Google isi poate face treaba scanand web-ul pentru a oferi cele mai bune rezultate utilizatorilor.

Link building ramane un element fundamental pentru o strategie SEO de succes: prin linkuri primit de la site-uri de incredere, Googlebot intelege ca un site este considerat de fiqbil de catre alti proprietari / manageri de site, iar acest lucru va avea un efect stimulant asupra pagini linkate si site, care ar putea obtine rezultate mai bune in clasament.

 1. Autoritatea domeniului. Un link primit de pe un site agreat de Google cu un nivel ridicat de autoritate reprezinta un semnal important pentru crawlerii google, care pot avea un impact mai mare asupra clasamentului.
 2. Autoritatea paginii. In mod similar, autoritatea unei singure pagini care trimite un link este un factor important de clasare: Google spune acest lucru in ghidurile de webmaster, explicand ca un link este ca un vot de la o pagina la alta , iar „voturile paginilor deja considerate importante au o pondere mai mare in a contribui la a face alte pagini importante “.
 3. Numar de domenii de la care sunt back-linkurile. Cantitatea conteaza: chiar daca intr-un mod diferit (si cu impact mai mic) decat in ​​trecut, algoritmul Google continua sa evalueze numarul de domenii de referinta care trimit backlinks pe un site ca factor de ranking .
 4. Numar de pagini de la care sunt back-linkurile. Suma totala a paginilor altor persoane care trimit backlinks pe un site estenrelevanta pentru Google.
 5. Varsta domeniului de unde provine backlink-ul. Un link primit de pe un site activ de mai multi ani poate fi considerat mai autoritar decat un link furnizat de un domeniu mai nou.
 6. Varsta link-ului. Un backlink care functioneaza si a fost activ de ceva timp ar putea transmite o relevanta mai mare decat unul nou si recent publicat, toti ceilalti factori fiind egali.
 7. Profil natural de backlinks. Un site care se mandreste cu un profil de backlinks natural (adica in care nu este perceputa o interventie manipulatoare si fortata) ar putea avea rezultate mai bune si de durata mai mare decat un concurent care a folosit fara rusine strategii de black hat pentru a obtine legaturi.
 8. Anchor text al backlinkurilor. Dupa cum stim, textul ancora este folosit de Google pentru a defini subiectul principal al paginii legate, si prin urmare, prezenta cuvintelor cheie in textul ancora poate fi utila pentru site-ul linkat. Conform unor SEO, comparativ cu trecutul, acest element si-a pierdut o parte din relevanta, dar ramane totusi un factor important de ranking, in timp ce abuzul si supra-optimizarea textului de ancora (in special daca sunt de tip manipulativ in sectoarele YMYL) poate fi un semnal rau si poate duce la penalizari.
 9. Titlul linkului. Atributul title al linkului (adica mesajul care apare pe mouseover) ar putea reprezenta un mic factor de ranking pentru Google.
 10. Keyword in titlu. Google pare sa recompenseze linkurile din paginile care contin cuvantul cheie al site-ului linkat din titlu .
 11. Pozitia linkului in continut. Partea scrisa a continutului este importanta pentru gestionarea backlink-urilor: se crede ca pozitia in care se introduce linkul in continut poate afecta clasamentul. In special, in cazul in care link-ul este plasat in partea de sus a textului va fi citit mai intai, si , prin urmare , crawlerii Google il evalueaza mai bine decat un link pozitionat mai jos in text.
 12. Pozitia linkului pe pagina. Un link prezent in continutul central al paginii are o greutate mai mare decat cele inserate in bara laterala, in subsol sau in alte pozitii.
 13. Link catre pagina principala. Outbound links care trimit spre homepage joaca un rol special in evaluarea unui site.
 14. Link nofollow. S-a confirmat de mai multe ori ca, in general, Google nu urmareste legaturi care sunt setate cu atributul nofollow , dar primirea de link-uri de acest tip ar putea fi un element important in construirea unui profil de backlink natural (sau perceput ca atare de catre motoarele de cautare).
 15. Legaturi contextualizate. Link-urile contextualizate corespunzator in continutul unei pagini este considerat mai relevante si mai utile decat decontextualizat.
 16. Link in eticheta Alt a imaginilor. Inserarea unei etichete Alt in imagini cu link-uri catre o resursa poate fi un element pozitiv pentru clasament, deoarece este interpretat ca un anchor text de catre motoarele de cautare.
 17. Linkuri publicitare. Linkurile din anunturi ar trebui sa fie setate nofollow, dar este foarte probabil ca algoritmul Google sa poata identifica si filtra legaturile publicitare lasate in dofollow.
 18. Linkuri sponsorizate si termeni similari. O legatura continuta intr-un articol marcat ca „ link sponsorizat ” sau cu termeni similari, care denota un acord in spatele legaturii, ar putea pierde valoare din punct de vedere al puterii.
 19. Linkuri de pe site-uri cu diferite IP-uri din clasa C. Cantitatea si varietatea domeniilor cu adrese IP de clasa C unice care trimit backlinks catre un site pot fi un semnal valoros: mai intai, arata ca acele backlinkuri provin din surse si site-uri din afara afacerii dvs., iar apoi informatiile pe care le furnizati sunt considerate utile, variate si accesibile. In schimb, primirea multor legaturi din domenii cu adrese IP de clasa C identice poate fi interpretata ca spam.
 20. Excesul de redirect 301. Redirectionarea 301 a unui backlink are o valoare similara cu o legatura directa, dar nu ar trebui sa exageram cu aceasta tehnica, deoarece s-ar putea dilua o parte din valoarea paginii.
 21. Folosirea Schema.org. Pagini care accepta microformatul pot fi mai bune decat cele care nu; Nu a fost clarificat daca aceasta este o corelatie directa sau daca aceasta se datoreaza faptului ca paginile cu date structurate au o rata CTR in SERP mai mare.
 22. TrustRank al site-ului care linkeaza. Fiabilitatea site-ul care linkeaza pentru determina cantitatea de TrustRank care este transmisa cu backlink-ul.
 23. Cantitatea de link-uri externe pe pagina. O pagina care are prea multe legaturi de iesire transmite mai putin PageRank decat o pagina care foloseste legaturi de iesire cu intelepciune: aceasta se datoreaza faptului ca PageRank oferit de o pagina nu este infinit si este impartit in fiecare legatura.
 24. Numar de cuvinte. Un link trimis dintr-o pagina cu un continut de o mie de cuvinte are, in general, o valoare mai mare decat o legatura plasata intr-un articol de 25 de cuvinte.
 25. Calitatea continutului. De asemenea, Google tine cont de calitatea continutului in care este inserat linkul de iesire: linkurile din articole slab scrise sunt mai putin importante decat cele din continut de calitate.
 26. Sitewide linkLink-urile site-ului, adica cele care sunt continute in parti replicate ale site-ului, cum ar fi bara de subsol sau bara laterala , nu ar trebui sa afecteze negativ clasamentul, dar sunt inca „comprimate” si evaluate ca un singur link de catre Google.
 27. Viteza link-urilor pozitiva. Site-urile care au o viteza de legatura buna (link velocity ) se pot clasifica mai bine in SERP-uri, deoarece aceasta rata semnaleaza ca un site isi mareste popularitatea.
 28. Viteza link-urilor negativa. Dimpotriva, un site care are o viteza de legatura negativa risca sa aiba o influenta negativa asupra clasamentului, deoarece indica o scadere a popularitatii.
 29. Varietate de surse. Obtinerea de backlink-uri dintr-o singura sursa (de exemplu, comentarii pe forumuri sau bloguri) si in cantitati nefiresti poate fi un semnal spam pentru Google, in schimb, link-uri de pe site-uri si surse diferite si variate, dupa natura, tip si sector de activitate, este o indicatie a unui profil de backlink natural.
 30. Link-uri de pe site-uri reale . Google poate avea sisteme care sa distinga backlink-urile furnizate de site-uri reale si independente de cele care provin din bloguri false sau retele de bloguri (numite si splog-uri ): avand in vedere usurinta crearii acestuia din urma, algoritmul motorului de cautare ar putea utiliza sisteme cum ar fi semnalele de evaluare a marcii si interactiunea utilizatorilor pentru a clasifica site-uri, oferind o valoare mai mare backlinkurilor de pe site-uri reale.
 31. Linkuri de pe site-uri cu extensii localizate. Primirea de backlink-uri de la site-uri care au extensii TLD localizate si specifice (de exemplu .it, .co, .uk) ar putea ajuta un site sa-si imbunatateasca clasamentul in acea tara.
 32. Link-uri de pe site-uri institutionale. Pana acum cativa ani, primirea de backlinkuri de pe site-uri institutionale (cu extinderea domeniilor .edu sau .gov, de exemplu), a fost considerat un factor fundamental de ranking: astazi acesta nu mai este cazul, ci o legatura de intrare din domenii autoritare si recunoscute ca atare si de la Google, este totusi un semn de fiabilitate pentru site.
 33. Link de la Authority SitesPrimirea unui link din ceea ce Google considera „ Authority Sites” ( site-uri autorizate si recunoscute) transmite un link juice mai mare decat cele obtinute de pe site-uri mici si putin cunoscute.
 34. Linkuri primite de la Wikipedia. In ciuda faptului ca este o legatura nofollow , multi cred ca un backlink din Wikipedia reprezinta un semn de incredere si autoritate pentru un site in ochii motoarelor de cautare.
 35. Link concurent. Obtinerea de linkuri de pe un site care concureaza pe acelasi SERP si pe aceleasi cuvinte cheie este un semn pretios al fiabilitatii pentru a va pozitiona pe Google.
 36. Link din domeniul relevant. Primirea unui backlink de la un site relevant pentru subiect (care se ocupa de aceleasi subiecte sau conexe) si apartenenta la aceeasi nisa este un factor de clasificare semnificativ si are mai multa valoare decat o legatura primita de pe un site complet ce  nu este in coformitate cu nisa.
 37. Link-uri de pe site-urile „asteptate”. Conform unor speculatii SEO, Google ar putea sa nu aiba incredere deplina intr-un site care nu primeste link-uri de la siteurile asteptate si cunoscute din industria sa.
 38. Guest Post. Utilizarea strategiei de guest posting (gazduirea de continut scrisa de un expert pe un site, care se leaga de site-ul sau) probabil nu mai are greutatea pe care o avea anterior in ceea ce priveste pozitionarea, dar reprezinta totusi un element care poate ajuta clasamentul a unui site . In general, nu este recomandat sa-l folosesti ca singura metoda de construire a link-urilor deoarece transmite link juice putin si, daca este facut la scara larga, poate cauza probleme sau penalizari.
 39. Linkuri daunatoare. Legaturile pot avea efecte daunatoare asupra clasamentului, in special daca provin din Bad Neighborhoods (literalmente, vecini rai), adica de calitate scazuta, slaba, discredibila, deja penalizate si usor identificabile ca site-uri de spam . Daca un site primeste un backlink de la astfel de surse rau intentionate, ar putea fi util sa disavow linkul pe Google.
 40. Linkuri din resurse de top. De asemenea, conform algoritmului Hilltop, faptul ca legaturile din pagini considerate resurse de top pe un subiect dat genereaza un „tratament special” catre site.
 41. Termeni apropiati . Co-aparitie ( de exemplu, cuvinte care sunt semantic similare cu cele cuprinse in textul ancora si care apar in fraze conectate la un link) poate ajuta Google sa contextualizeze linkul.
 42. Legaturi reciproce. Asa cum am mentionat mai sus, Google descurajeaza schimburile reciproce de link-uri intre doua site-uri care au drept scop cresterea PageRank intr-un mod nefiresc.
 43. Link-uri din continut generat de utilizator. Algoritmul Google este capabil sa distinga UGC ( continut generat de utilizator ) si continut publicat de proprietarii reali ai site-ului. Cel mai frecvent exemplu este cel al site-urilor gazduite pe WordPress.
 44. Linkuri din 301. Corectarea destinatiei unui link de intrare si utilizarea corecta a unei redirectionari 301 catre o noua resursa nu poate da rezultate de clasificare diferite decat link-urile directe.
 45. Link de pe forum. Google nu apreciaza foarte mult link-urile de forum, deoarece in trecut au fost folosite frecvent pentru strategii de spam sau black hat.

Factorii de clasare legate de interactiunea cu utilizatorii

Pana acum stim cu totii ca Google foloseste sisteme de inteligenta artificiala pentru a gestiona clasamentul si clasificarea paginilor in SERP-uri: aceasta este una dintre functiile RankBrain , tehnologia de machine learning capabila sa sorteze „miliarde de pagini cunoscute si sa le identifice pe cele mai relevante pentru fiecare cautare ”, asa cum a explicat si Googler Gary Illyes .

Insa algoritmul ia in calcul si alti parametri bazat pe experienta utilizatorului si pe interactiunea utilizatorilor cu site-ul sau cu pagina , incercand sa inteleaga si sa evalueze comportamentul oamenilor atunci cand acestia acceseaza rezultatele cautarilor pe Google.

 1. RankBrain. Dupa cum am mentionat, RankBrain este un factor de ranking care ajuta Google sa inteleaga si sa interpreteze mai bine cautarea pe baza interactiunilor utilizatorilor, astfel incat sa clasifice paginile cele mai relevante pentru solicitarea exprimata de utilizator.
 2. CTR organic pentru cuvinte cheie. CTR (click through rate) este unul dintre factorii de ranking Google cel mai discutat, asa cum am spus, conform unor SEO, paginile care colecteaza cele mai multe clickuri ar putea nebeficia de o mai buna pozitionare in SERP a unui anumit cuvant cheie.
 3. CTR organic al site-ului. In ciuda afirmatiilor Google, se crede ca CTR-ul organic al unui site pentru toate cuvintele cheie pentru care este clasat poate fi unul dintre principalele semnale ale interactiunii utilizatorilor.
 4. Bounce rate. Conform unor teorii SEO, algoritmul Google ar recompensa paginile cu o rata de respingere scazuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca paginile cu o rata de respingere ridicata pot sa nu fie cele mai potrivite pentru acel cuvant cheie sau raspunsul dorit la intentia de cautare a utilizatorului.
 5. Pogo Sticking. Este un tip specific de respingere , in special negativ: este comportamentul unui utilizator care aterizeaza pe un site pozitionat in SERP, dar iese din pagina si revine la pagina cu rezultate Google pentru a consulta celelalte rezultate ale SERP, deoarece nu este multumit. Este considerat un semnal de trafic de calitate slaba si ar putea provoca pierderi de clasare pentru cuvintele cheie.
 6. Dwell Time. Timpul de pauza sau Dwell Time ar putea fi un semnal SEO de evaluat: expresia se refera la durata permanentei unui utilizator pe o pagina web catre care a fost directionat de un SERP Google inainte de a reveni la aceeasi pagina cu rezultate. Un timp de permanenta ridicat (datorita continutului oferit si, de asemenea, link-urilor interne pentru informatii suplimentare) inseamna ca utilizatorul considera pagina ca fiind de calitate si interes, astfel incat algoritmul va privi pozitiv si site-ul.
 7. Trafic direct. Ar putea exista o corelatie intre traficul direct achizitionat de site-uri si ratingul motorului de cautare, mai ales daca vizitatorii au folosit Google Chrome; de fapt, a fost clarificat faptul ca algoritmul Google foloseste datele browserului pentru a determina numarul si frecventa persoanelor care viziteaza site-ul.
 8. Trafic de retur. Un site este considerat valid si de calitate daca este capabil sa atraga trafic de retur sau daca incurajeaza utilizatorii sa revina la paginile sale in alte sesiuni.
 9. Bookmarks pe Chrome. Algoritmul Google colecteaza diferite date prin intermediul browserului Chrome si ar putea utiliza includerea de pagini in marcajele personale (favorite) ca factor de ranking .
 10. Numarul de comentarii. Pentru a evalua interactiunea utilizatorilor cu site-ul si calitatea continutului, numarul de comentarii poate fi un factor important pentru pozitionare.

Reguli speciale ale algoritmului Google

De-a lungul anilor, specialisti SEO au analizat unele comportamente speciale si specifice ale algoritmului motorului de cautare, producand urmatoarea lista de factori de ranking Google legati de reguli valabile si care nu sunt strict legate de elemente a tehnicii SEO sau a productiei de continut.

 1. Prospetimea interogarii. Raspunsurile trebuie sa fie mereu la curent cu evolutia, potrivit analistilor: pentru unele cautari, Google poate favoriza pagini si continut nou fata de cele mai vechi.
 2. Featured snippetDupa cum stim, Featured snippet sau rezultatele zero sunt continut evidentiate de Google inainte de clasicul SERP si selectate pe baza unei combinatii de elemente, inclusiv lungimea , formatarea, autoritatea paginii si utilizarea protocolului Https.
 3. SERP mixt . Pentru intrebari ambigue sau intentii multiple, Google ar putea prefera o solutie intermediara, propunand un SERP mixt in care exista pagini ce raspund la diferitele semnificatii ale termenilor.
 4. Safe SearchSite-urile care publica articole cu „ curse words” (injuraturi sau cuvinte nerecomandate, ca sa spunem asa) sau cu continut pentru adulti nu apar in rezultatele utilizatorilor care au activat modul safe search.
 5. Drepturi de autor. Google penalizeaza paginile care au facut obiectul reclamatiilor privind drepturile de autor pentru continut sau resurse.
 6. Targeting geografic. Google poate acorda prioritate site-urilor care au o adresa IP locala si o extensie de domeniu specifica zonei geografice de referinta.
 7. Poze . Unele intrebari au ca rezultat o previzualizare a imaginiilor de pe Google.
 8. Cautari locale. Rezultatele localizate si listarile Google My Business au adesea prioritate in SERP-uri pe care motorul de cautare le evalueaza drept „local” (sau pentru care considera ca cel mai potrivit raspuns este o indicatie localizata).
 9. Cautari tranzactionale. SERP-urile Google sunt transformate in functie de intentia utilizatorilor: in special, cele tranzactionale arata acum si indicatii de achizitionare a serviciilor. Spre exemplu: zboruri aeriane.
 10. Box pentru cumparaturi. Cautarile tranzactionale genereaza un carusel Google Shopping, cu prezentarea unei serii de produse care pot fi achizitionate de la diverse magazine online.
 11. News Box. Unele interogari (pur informative ) sunt declansatoare pentru aparitia unei casute cu principalele stiri ale Google News, pentru a oferi un tratament preferential actualizarilor recente cu privire la problemele de stiri sau subiecte.
 12. Cautari de navigatie. Interogarile legate de un anumit domeniu sau o marca genereaza mai multe rezultate pentru acelasi site.
 13. Puterea marcii. Numele si puterea marcii sunt privilegiate in clasament pe Google, in special pentru interogari specifice si de navigare .
 14. Easter Egg. Google ascunde zeci de easter egs , surprinzand bunatati care sunt activate atunci cand rulati o anumita interogare. Printre cele mai cunoscute sunt cele pentru „ Atari breakout ” (dand click pe cautarea de imagini apare o versiune redabila a cunoscutului joc video!) Sau cea pentru anagrama (pentru care algoritmul Google raspunde cu un „poate cautati arma magna ”, care este tocmai o anagrama a termenului!). Pentru o lista (legata de rezultatele de pe Google american) putem face referire la aceasta pagina Wikipedia .
 15. Istoricul de navigare . Acesta este un factor care afecteaza afisarea personala a SERP-urilor atunci cand navigam de pe acelasi dispozitiv sau legate de un cont Google: site-urile pe care le vizitam de cele mai multe ori se clasifica mai bine la cautari noi, deoarece algoritmul stocheaza preferintele utilizatorilor.
 16. Istoricul cautarilor. Google urmareste intrebarile facute de utilizator ca o masura de personalizare pentru a optimiza rezultatele ulterioare, oferind astfel raspunsuri mai directionate la ceea ce prevede intentia de cautare a persoanei.
 17. Continut YMYL Google are reguli mai puternice si standarde de calitate superioare pentru evaluarea continutului YMYL (yout money your life), adica pentru site-uri si pagini care trateaza subiecte legate de finante si sanatate
 18. Algoritmul PayDay Loan. Este un algoritm conceput pentru a curata SERP de interogari predispuse la spam, precum cele legate de imprumuturi mici (payday loan in limba engleza), continut pornografic si asa mai departe.

Semnalele de brand

O alta sectiune de factori de luat in considerare este cea care se refera in mod special la marci , destinate atat ca „entitate”, cat si ca o marca specifica: de la anchor textul linkurilor pana la prezenta pe retelele de socializare, Google pare sa le priveasca ca pe niste semnale.

 1. Anchor text branded. Unul dintre principalii factori de ranking din aceasta categorie este utilizarea unui anchot text al marcii, care ramane un semnal atat de simplu pe cat de puternic (dar aveti grija sa abuzati de aceste informatii si sa optimizati excesiv campaniile de link builiding).
 2. Cautari al brandului. Utilizatorii cauta frecvent marci: prin urmare, daca oamenii cauta pe Google o anumita marca, motorul de cautare identifica site-ul ca fiind o „marca reala” si ar putea evalua mai bine.
 3. Cautari al brandului + cuvinte cheie. In plus fata de cazul anterior, cautarile in care apare numele unei marci si alte cuvinte cheie cresc si vizibilitatea site-ului pentru algoritmii Google (chiar si pentru interogarile in care acele cuvinte cheie sunt apoi deconectate de la marca).
 4. Pagina de Facebook. Daca un brand are o pagina de Facebook care primeste multe like-uri si interactiuni, ar putea avea si beneficii pentru pozitionare.
 5. Profil Twitter. In mod similar, profilurile de brand cu cont pe Twitter si multi adepti semnaleaza Google ca au de-a face cu un brand popular.
 6. Pagina oficiala pe LinkedIn. O pagina oficiala a companiei pe LinkedIn va ajuta sa faceti marca mai vizibila.
 7. Social media accounts verificate. Google este capabil sa stabileasca daca un cont de social media este real sau fals: numarul si tipul de interactiuni cu urmaritorii sunt un element important pentru evaluarea si greutatea acestui semnal.
 8. Mentionarea brandului in stiri esentiale. In cautarile cu privire la marci cu adevarat populare, Google raspunde intotdeauna cu un news box top care informeaza despre cea mai recenta activitate; in unele cazuri Google preia fluxuri direct de pe site-ul oficial (care apare ca primul rezultat).
 9. Mentionarea brandului fara linkuri. Marcile primesc adesea mentiuni chiar si fara backlinkuri, iar in conformitate cu SEO, Google inca interpreteaza aceste referinte ca un factor de ranking.
 10. Locatia fizica a afacerii. Companiile reale au birouri: pornind de la acest axiom, se considera posibil ca Google sa caute informatii despre birouri si locatia afacerii pentru a evalua daca un site este un brand mare sau nu.

Factorii de spam on-site

Ultimele doua puncte ale acestui ghid foarte lung sunt dedicate unui element foarte delicat, adica penalizarii pe care un site le poate suferi din cauza unor comportamente considerate incorecte de algoritmul Google: hai sa incercam sa vedem in primul rand care sunt sanctiunile posibile on-site si factorii considerati spam .

O sa aflam care sunt lucrurile ce displac crawlerilor care trec pe site-ul nostru, astfel incat sa evitam mania Google si sa primim penalizari pentru pagini, cuvinte cheie sau intregul site.

 1. Penalizari panda. De la Panda update , Google a pedepsit site-urile cu continut de o calitate scazuta, clasandu-le mai prost.
 2. Supra-optimizare a site-ului. Poate parea ciudat si paradoxal, dar un exces de optimizare pe site poate provoca sanctiuni. Lista lucrurilor care nu trebuie facute include keyword stuffing , header tag stuffing , utilizarea disproportionata a textului accentat (adica bold, italice si alte semnale similare).
 3. Spam in Meta Description. Utilizarea strategiilor de keyword stuffing in meta description poate duce la o penalizare.
 4. Concentrarea doar pe profit si nu pe utilizator. Incepand din 2017 si dupa lansarea algoritmului Fred , Google a penalizat site-urile cu continut de calitate scazuta, care urmarea sa-si maximizeze profiturile, mai degraba decat sa se concentreze pe a ajuta cititorii sa raspunda la intentia lor de cautare.
 5. Site-uri afiliate fara nicio valoare adaugata. Google acorda o atentie deosebita analizei site-urilor care participa la programele de afiliere , pana in punctul de a penaliza in SERP „site-urile care au in mare parte continut din retele afiliate” si care nu „au suficient continut de valoare adaugata pentru a le distinge de alte site-uri pe internet “.
 6. Utilizarea excesiva a nofollow pentru link-urile de iesire. Ar avea excesiv de multe link-uri nofollow, Google ar putea vedea siteul ca si o incercare de „manipulare” a algoritmului si o creare artificiala a PageRank.
 7. Adresa IP recunoscuta drept spam. Daca adresa IP a unui server este marcata ca spam, ar putea infecta si penaliza toate site-urile alocate pe serverul respectiv.
 8. Link-uri cu Bad NeighborhoodsLinkurile catre „vecinii rai” pot fi daunatoare: o legatura externa catre unele site-uri, mai ales daca este activa in sectoarele YMYL si considerata spammy de catre Google, risca sa compromita vizibilitatea cautarii .
 9. Link-uri de afiliere ascunse. Incercarea de a ascunde linkurile de afiliere, de exemplu prin utilizarea tehnicilor de cloaking, este o posibila cauza de penalizare.
 10. Pagini doorwayGoogle nu apreciaza incercarile de a insela algoritmul sau utilizatorii, iar paginile doorway sunt, de asemenea, marcate ca o posibila sanctiune, deoarece redirectioneaza utilizatorii catre pagini sau site-uri, altele decat cele promise in rezultatele cautarii.
 11. Cloaking (sau redirectii stranine). Redirectiile ametitoare sunt foarte daunatoare si poate duce chiar la o dezindexare a site-ului. Prin urmare, trebuie sa evitam tehnica de cloaking, „practica prezentarii utilizatorilor un continut sau URL-uri, altele decat cele prezentate motoarelor de cautare”, puternic descurajata de recomandarile Google .
 12. Reclame si ferestre intruzive. Asa cum am spus de mai multe ori, Google ia in considerare experienta de navigare a utilizatorului: elemente precum pop-up-uri si reclame intruzive pot complica si face negativ utilizarea paginilor si prin urmare sunt evaluate ca un semnal de calitate scazuta a site-ului.
 13. Publicitate interstitial. De asemenea, Google ar putea penaliza reclame interstitiale pe ecran complet, care acopera vederea site-ului ce le gazduieste si monitorul utilizatorului.
 14. Publicitate above the fold . Un alt semn al spamului este prezenta prea multor reclame above the fold, care ingrauneaza utilizarea site-ului pentru utilizator si compromite evaluarea „ page layout algorithm” de catre Google .
 15. Continut auto-generat. Algoritmul Google este capabil sa identifice si sa penalizeze continut generat de sine scris in formate aparent corecte, dar, in practica, fara sens (termenul „ Gibberish ”.

Factorii de spam si penalizarile off-site

Dupa ce am incheiat partea care se refera la erorile care pot fi comise in gestionarea propriului site , acum vom analiza factorii care pot duce la o penalizare si pe care Google le identifica ca fiing strategiile off-site .

Acestea sunt strategii care incearca sa ocoleasca recomandarile motorului de cautare care in cele mai grave cazuri, pot duce la o deindexare.

 1. Site-ul piratat. Suferirea unui atac din partea hackerilor ar putea duce la o deindexare a site-ului dvs.: acesta este un caz rar (s-a intamplat in decembrie 2018 la Search Engine Land ) si se intampla atunci cand hackingul modifica toate paginile, incepand de la pagina de pornire, prin introducerea continut spam.
 2. Aparitia brusca de backlinkuri ce nu par naturale. Google poate identifica daca rata de receptie a backlink-ului este naturala sau nu: atunci cand detecteaza intrari anormale, devalorizeaza site-ul.
 3. Aflux nefiresc de backlink-uri. In consecinta, mai precis, un influx brusc si nefiresc de backlinks catre un site sunt considerate link-uri false .
 4. Penalizari penguin. In ultima vreme, penalizarile Google Penguin par sa loveasca pagini individuale si sa filtreze linkurile proaste, in loc sa afecteze intregul site.
 5. Profil backlink de calitate slaba. Google ar putea interpreta prezenta unui profil de backlink de calitate slaba ca o incercare de manipulare a clasamentului , cu link-uri primite in principal din surse utilizate pentru tehnicile SEO de tip black hat .
 6. Backlinks de pe site-urile off-topic. Un procent ridicat de backlinks de pe site-uri care nu sunt subiecte si care nu au legatura tematica ar putea genera o penalizare manuala.
 7. Mesaje de avertizare despre legaturi nenaturale. Google trimite rapoarte in Search Console atunci cand intalneste linkuri nefiresti , care in general (dar nu intotdeauna) anticipeaza o scadere a clasamentului.
 8. Link din directoare de calitate scazuta. In Ghidul Search Console , Google listeaza link-uri sau marcaje ale site-urilor directoare de calitate inferioara.
 9. Linkuri in directoarele de articole si comunicate de presa. De asemenea, Google identifica (si, prin urmare, penalizeaza) legaturile continute in site-urile de director si comunicate de presa distribuite pe alte site-uri, mai ales daca textul ancora este optimizat.
 10. Linkuri in widget-uri. Backlink-urile incorporate in widget-urile distribuite pe diverse site-uri sunt de asemenea periculoase si nu sunt recomandate, mai ales daca contin multe cuvinte cheie.
 11. Backlink-uri cu aceeasi clasa IP C. Primirea unei cantitati nefiresti de backlinks de pe site-urile care partajeaza acelasi server IP ar putea convinge Google de prezenta unui PBN.
 12. Anchor text periculoase. Exista texte de ancorare care prezinta un risc ridicat de spam sau hacking (in special cuvinte cheie legate de droguri) si care pot afecta clasarea unui site.
 13. Actiuni manuale. Manual Action Report  este sectiunea in Search Consola care ne arata daca exista o actiune manuala asociat cu site-ul, si am fost declasati de motorul de cautare“: lista unor astfel de actiuni ( de multe ori tehnic black hat SEO) include o duzina de interventii, cum ar fi spam-ul generat de utilizator, cloaking, imaginile compromise, comenzile de redirectionare nepermise pe dispozitivele mobile si asa mai departe.
 14. Vanzare link-uri. Daca Google gaseste un site care vinde link-uri, ar putea penaliza vizibilitatea acestuia in cautari.
 15. Efect sandbox. Conform unor analisti SEO, Google ar pune intr-o sand box noile domenii care concureaza pentru cele mai competitive cuvinte cheie, in special cei care primesc rapid backlink-uri . Un fel de limitare a paginilor si verificarea validitatii site-urilor si a backlinkurilor de catre Google, pentru a evita actiunile manipulative ale SERP-urilor.
 16. Disavow Link. Dupa cum stim, Google a creat Disavow Link Tool pentru a va permite sa eliminati manual linkurile care provin din surse necunoscute si considerate amenintatoare, ceea ce ar putea genera un SEO negativ.
 17. Cerere de revizuire. Pentru a recupera site-ul dintr-o penalizare, puteti trimite o cerere de revizuire catre Google: daca este acceptat, site-ul poate recupera vizibilitatea pierduta anterior.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu