Blog » instrumente Google » Ce este Google AMP si cum functioneaza

Ce este Google AMP si cum functioneaza

Ca sa explicam mai bine ce este Google AMP , o sa plecam de la urmatoarea premisa:

Vrem eficienta si vrem sa economisim timp. Ori de cate ori ceva ne face sa pierdem o parte din timpul nostru pretios, ne enervam si nu o sa mai facem acel lucru. 

Cum reactionati cand cautati o informatie, ati gasit-o pe site-ul respectiv, dar pagina dureaza o eternitate pana se incarca? Secunde, care vi se par ani buni, asa ca inchideti totul si cautati in alta parte.

Pentru a rezolva una dintre cele mai enervante probleme ale utilizatorilor care cauta stiri, informatii, produse sau servicii folosind tehnologii mobile (smartphone-uri, tablete, iPads), Google s-a gandit la AMP , acronimul pentru Accelerated Mobile Pages , un proiect care are obiectivul de a promova viteza de incarcare a paginilor de pe mobil

Codul AMP permite paginilor web sa se incarce in medie de patru ori mai rapid decat cele care nu sunt scrise cu acest cod si sa foloseasca de pana la 10 ori mai putine date de internet.

Cum este posibil? 

Deoarece AMP exclude codul javascript folosit pentru animatii, efecte si diverse functii de meta-text, meta-video, meta-continut. Rezultatul este ca pagina web va fi mai esentiala, mai curata si mai usoara, deci mai repede de incarcat.

O alta caracteristica a proiectului lansat de Google este ca codul sursa al AMP este in continua evolutie si este, de asemenea , open source , ceea ce inseamna ca poate fi folosit de oricine si aplicabil oricarui proiect

Cum functioneaza Google AMP ?

Atunci cand efectuati o cautare nu sunteti cel care alege sa navigati pe paginile AMP, dar este Google care, dupa ce ati tastat cuvintele de pe smartphone sau tableta, va decide sa va arate paginile AMP care respecta standardele dictate de Big G.

Paginile web din AMP sunt esentiale si simple, se concentreaza asupra continutului (in special a fotografiei principale si a textului). Acest lucru le permite sa se incarce mult mai rapid si fara probleme.

Aceste pagini AMP pot fi stocate in memoria cache a Google (smart caching), astfel incat sa poata fi redate rapid utilizatorilor care au efectuat o cautare de pe mobil.

Cand sunt combinate cu date structurate , paginile AMP pot aparea in SERP-urile Google ca informatii care nu necesita clickuri suplimentare, asa cum se intampla, de exemplu, in cazul prognozelor meteo sau a rezultatelor meciurilor de fotbal.

Citeste si : Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

Prin urmare, asa cum am explicat in definitia a ceea ce este Google AMP , acestea au doua caracteristici fundamentale:

  • Se incarca rapid si sunt proiectate pentru dispozitive mobile;
  • Se concentreaza pe continut(confirmand importanta marketingului de continut in strategiile de vanzare si comunicare ale companiilor), ocupand spatiul pentru elemente de design, care nu exista, dar care sunt mai putin esentiale pentru a satisface dorinta de informare a utilizatorului.

Cum se implementeaza AMP ?

Daca doriti sa implementati AMP in codul html al proiectului dvs. web, va puteti baza cu usurinta pe GitHub .

In cazul in care utilizati WordPress, exista un plugin dezvoltat chiar de WordPress, AMP for WordPress , pe care il puteti instala impreuna cu un alt plugin, Glue for Yoast SEO AMP , util daca utilizati SEO Yoast, deoarece va permite sa folositi si aceleasi date structurate pe paginile AMP

Ce sunt AMP Stories ?

Stim cu totii Snapchat, Instagram si Facebook stories. Acestea sunt continuturi scurte formate din imagini, grafica si texte, utilizabile in format video . 

Desi inventatorul a fost Snapchat, cele mai cunoscute sunt Instagram Stories care au o durata limitata in timp si dispar dupa 24 de ore.

Google , chiar daca nu este o retea de socializatre, s-a conformat trendului de moment si in februarie 2018 au anuntat proiectul AMP Stories care au avut succes imediat si au fost binevenite.

Sunt continuturi vizuale care apar in SERP’s, adica rezultatele cautarii, sub forma unui carusel si ofera continut grafic si textual. 

AMP Stories sunt dedicate celor care produc continut de profesie, cum ar fi editorii, si nu sunt disponibile pentru toti. 

De fapt, adoptatorii timpurii au fost CNN, The Washington Post, Vox Media, Condé Nast, Mashable si alti editori etc.

Instantitatea, rapiditatea, rezolvarea, acestea sunt cuvintele cheie care inspira proiectul Google AMP si acestea sunt nevoile manifeste ale utilizatorilor care folosesc web-ul, nevoi pe care Big G nu a putut sa nu asculte si sa le ofere un raspuns concret si util.

Prin urmare, este clar ca prin Google AMP, experienta utilizatorului de accesare a continutului a fost revolutionata

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu