Ce inseamna rel=conical si ce sunt URL-urile canonice

Uneori, se poate ajunge la o pagina web folosind mai multe URL-uri. Cu aceasta propozitie simpla si foarte clara, postarea de pe blogului oficial  Google Webmaster Central Blog  abordeaza problema rel canonical, oferind atat o definitie a acestei etichete, cat si explicand motivele pentru care este fundamental sa se sugereaze corect adresele URL canonice .

rel-canonical-tag

Cand vorbim despre URL-uri canonice ne referim la un atribut specific care este inserat manual in codul HTML al unei pagini pentru a specifica o caracteristica prioritara . 

Comanda rel = canonical este un atribut al tag-ului link care spune motoarelor de cautare care este URL-ul cel mai reprezentativ pentru indexarea unui site printre diversele disponibile . 

Practic, setati o singura adresa URL ca versiune canonica si le spuneti crawler-urilor sa o parcurga, in timp ce toate celelalte URL-uri similare sunt considerate URL-uri duplicate si scanate mai rar.

Ce inseamna canonic si canonicalizare?

Prin urmare, procesul de selectare a paginii si a adreselor URL considerate prioritare pentru un anumit site este numit canonicalizare , care se realizeaza pentru a rezolva orice probleme de redundanta sau duplicarea continutului pe diferite adrese URL.

Termenul deriva din cuvantul latin canone (adoptat ulterior si in romana), care inseamna practic regula sau criteriu care trebuie adoptat , prin urmare, canonic inseamna ca se conformeaza acestui criteriu.

Duplicarea paginilor

In mai multe randuri am afirmat ca continutul duplicat poate deteriora clasamentul unui site web pe motoarele de cautare, determinand efectul cunoscut al canibalizarii cuvintelor cheie sau, mai precis, canibalizarii URL : in practica, site-ul ofera informatii ambigue catre crawler, incapabil sa inteleaga care este pagina principala care trebuie accesata si eventual pozitionata. 

Mai mult, daca prezenta continutului duplicat pe mai multe adrese URL este foarte frecventa, motorul de cautare ar putea penaliza site-ul pentru spam.

recomandari goole url canonical

Cum are loc duplicarea adreselor URL si a paginilor

Duplicarea continutului este o problema care poate afecta toata lumea, chiar daca in general este mai frecventa pentru magazinele online; 

Este bine sa ne amintim, in primul rand, ca pentru un motor de cautare fiecare URL unic reprezinta o singura pagina si aceeasi pagina ar putea fi accesata pe cai diferite (cu sau fara www, cu HTTPS sau fara, cu adaugarea de /index.php s.a. via). 

Fenomenul este si mai evident atunci cand adaugati automat etichete , care creeaza mai multe cai si adrese URL pentru a ajunge la acelasi continut si a inmulti parametrii URL pentru cautari, sortari, etc.

URL-uri duplicate intr-un e-commerce

Situatia este probabil sa devina critica in special pentru site-urile de comert electronic, unde un produs poate fi accesat din mai multe pagini diferite pe baza caii de consultare a utilizatorilor (daca dau click pe bannerele promotionale de pe pagina principala, daca aleg sortarea dupa preturi etc.). 

Fara rel=canonic, toate linkurile directe catre aceste pagini sunt impartite mai degraba decat consolidate , generand astfel continut duplicat pentru crawler.

Importanta rel canonical asupra adreselor URL

Din cele scrise, ar trebui sa intelegem valoarea canonicalizarii si importanta utilizarii tag rel=canonical exact pe URL-urile site-ului: aceasta tehnica permite, pe de o parte, sa stabileasca prioritatea paginii pentru crawler (protejarea impotriva unuei potentiale penalizari pentru continut duplicat pe motoarele de cautare) si, pe de alta parte, asigura ca utilizatorii ajung la pagina potrivita de fiecare data. 

Cu toate acestea, este adevarat ca motoarele de cautare incearca sa determine care dintre variantele disponibile poate fi cea canonica, dar procesul nu functioneaza intotdeauna optim si, prin urmare, din perspectiva SEO , este intotdeauna mai bine sa setati o adresa URL canonica in cazuri indoielnice.

Google si URL-uri canonice

Printre accesorile pentru webmasteri Google exista si instrumente specifice pentru a sugera adresele URL canonice pentru paginile site-ului, precum si pentru a verifica daca indicatiile au fost inserate in mod adecvat. 

De exemplu, daca va preocupa ca nu ati selectat cea mai buna adresa URL canonica pentru continutul dvs., puteti verifica adresa paginii cu instrumentul de inspectie a URL-ului in Search Console, care va arata canonicalizarea selectata de Google.

Google elimina info comand

Instrumentul de inspectie URL a fost de asemenea actualizat si arata acum fiecare url canonic selectat de Google pentru o adresa URL, nu doar cele ale proprietatilor gestionate in Search Console ; in acelasi timp, articolul semnat de John Mueller anunta retragerea „ info: command ”,  care era o modalitate alternativa de a descoperi linkuri canonice, dar considerata putin folosita si mai putin completa decat noul sistem

Prin introducerea comenzii „info” in bara motorului de cautare inaintea adresei unui domeniu, Google va arata lista adreselor URL canonice pentru acel site specific. 

De fapt, pana in 2017, comand info nu a afisat doar URL-uri canonice, ci si link-uri catre cache , pagini similare, link-uri si alte informatii care au fost eliminate in urma cu aproape doi ani. 

Acum, pentru a descoperi adresele URL canonice, trebuie sa utilizati Search Console si instrumentul Inspection URL 

Cand si de ce sa folosesti Rel Canonical ?

Ghidul Google pentru solutionarea continutului duplicat ne permite sa intelegem cand sa utilizam Rel Canonical : daca mai multe pagini au acelasi continut, daca sunt optimizate pentru aceleasi cuvinte cheie (si, prin urmare, concureaza intre ele), daca au unele proprietati similare, cum ar fi metatagurile, titluri sau legaturi in continut. 

Avantajele utilizarii canonicalizarii ar trebui sa fie acum clare: raportati direct la Google ce pagina este cea mai relevanta pentru a fi indexata.

Evitati risipa de crawl budget, deoarece crawlerul nu trebuie sa indexeze paginile duplicate ci sa urmeze valorilor referitoare la un singur produs sau subiect

Ce sa folosesc: redirect 301 sau Rel Canonical ?

In domeniul SEO, exista cateva teorii care va invita sa utilizati o redirectionare de la resurse duplicate la adresa URL preferata: redirect 301 transmite de fapt link equity catre pagina de destinatie. 

Cu toate acestea, in fata acestui avantaj ipotetic, tehnica are totusi cateva indoieli, in special in ceea ce priveste experienta utilizatorului: cu redirectionari , paginile duplicate sunt eliminate, deoarece utilizatorul este transferat automat la cealalta resursa si, pentru el (si crawleri) cealalta pagina nu exista.

In schimb, rel canonic face viata mai usoara pentru crawler (care citeste setarea si scaneaza adresele URL asa cum este descris), in timp ce, in termeni practici, utilizatorii pot vizita toate adresele URL, chiar si cele non-canonice

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.