Ce sunt cuvintele cheie si cum se face keyword research

Cuvintele cheie (sau keywords) joaca un rol major in marketing-ul online. Astazi vom afla care sunt domeniile marketingului digital care necesita o buna utilizare a cuvintelor cheie. De asemenea, vom afla de ce sunt atat de importante pentru a atrage potentiali clienti. 

Stim cu totii semnificatia „cuvantului cheie” in limbajul comun. Ne putem limita la a spune ca este un cuvant sau un grup de cuvinte care identifica un anumit subiect sau un set de elemente.

De exemplu, daca am vrea sa folosim un cuvant pentru a descrie un joc in care participantii trebuie sa loveasca mingea in poarta adversarului, cuvantul cheie de  este „ fotbal ”. 

Daca, pe de alta parte, vrem sa dam un nume unui set care sa includa elemente precum elevi, cutii de creioane, jurnal, profesori, cuvantul cheie este scoala .

Cand suntem pe web, cuvintele cheie sunt folosite de utilizatori pentru a cauta informatii si sunt numite search query (interogari de cautare). 

Prin urmare, din partea utilizatorului, cuvintele cheie sunt utile pentru a cauta ceva si a identifica un subiect de interes in mijlocul unei mari de informatii, pentru a gasi o solutie la o problema si a rezolva o nevoie.

Tipuri de cuvinte cheie (keyword intent)

Keyword intent ne indica ceea ce un utilizator intentioneaza sa faca atunci cand tasteaza cuvintele de cautare. Este 2020 si oamenii folosesc motoare de cautare pentru fiecare intrebare si intentie care le trece prin minte.

Utilizatorul efectueaza o cautare cu intentia de a cumpara ceva? Cautati pur si simplu o definitie?

Vizitati magazinele online pentru a aduna informatii si a le vedea optiunile, dar tot nu doriti sa cumparati?

Potrivit comunitatii SEO, intentia de cautare online se imparte in trei categorii principale:

 1. Intentia tranzactionala
 2. Intentia de navigare
 3. Intentia informationala

Tranzactional

Interogari care reprezinta o intentie puternica de a efectua o tranzactie pe un site web.

Exemple:

 • Cumparati Nike uzate online
 • Adidasi rosii dimensiunea 40 sub 80 de euro
 • Unde ma pot inscrie pentru alerte de zbor ieftine

Aceste interogari includ cuvinte precum „cumparati”, „abonati-va”, „de vanzare”. De regula, aceste cuvinte cheie pot fi si mai specifice; pot descrie produsul sau serviciul mai precis: „ceas unisex albastru inchis”.

Informativ

Interogare pentru a cauta informatii precum indicatii, evenimente, cunostinte etc. fara intentia explicita de a efectua o tranzactie legata de aceasta cautare.

Exemple:

 • Unde este Taj Mahal
 • Cat dureaza pana fiarbe apa
 • Cele mai bune recenzii despre o masina de spalat vase

Cu aceste intrebari, oamenii cauta informatii pentru a-si sustine ideea de a cumpara un anumit produs pe care au decis deja sa il cumpere, asa ca vor sa citeasca recenzii sau sa compare preturile.

Desi este posibil ca aceste cuvinte sa nu va ofere un ROI bun pentru publicitate, directionarea acestora va poate ajuta sa conduceti trafic general catre site-ul dvs. si sa va imbunatatiti reputatia daca oferiti o multime de informatii utile oamenilor.

De navigatie

Interogari care arata intentia de a naviga catre un anumit site web sau continut.

Exemple: 

 • Autentificare mail Google
 • Muzica house youtube

Aceste cautari au deja o idee despre locul in care utilizatorul doreste sa mearga si cauta adresa corecta de internet pentru a ajunge acolo. Astfel de cuvinte cheie sunt de obicei utile atunci cand marca site-ului este cunoscuta si populara.

In plus fata de intentiile de cuvinte cheie, exista cateva „tipuri” mai comune de cuvinte cheie pe care specialistii in marketing le folosesc pentru a-si clasifica obiectivele.

Cuvant cheie de marca

Acestea sunt interogari care contin un nume de marca, cum ar fi „Adidas”.

Cuvant cheie lung (long tail keyword)

Cuvantul cheie long tail sunt cautari efectuate cu un volum de cautare redus, dar cu o intentie foarte specifica

Directionarea cuvintelor cheie SEO cu coada lunga va poate ajuta foarte mult pe site-ul dvs. sa se distinga de concurenta si sa ofere ajutor fantastic utilizatorilor.

Cuvinte cheie orientate geografic

Acestea sunt interogari care contin o locatie precum „dentist din Cluj”. Acestea sunt obiective excelente pentru companiile locale de urmarit prin SEO si publicitate.

Cuvant cheie negativ

Acestea sunt cuvinte cheie pe care le puteti adauga la un plan de campanie publicitara Google pentru a indica cuvinte cheie in care nu doriti sa apara anunturile dvs.

De exemplu, adaugand cuvantul „gratuit” ca cuvant cheie negativ, ii veti spune Google Ads sa nu afiseze anunturile dvs. nimanui care foloseste cuvantul „gratuit” in interogarea lor.

Motivul pentru care va trebui sa specificati cuvinte cheie negative este ca Google Ads va permite sa specificati obiectivele dvs. ca „potrivire ampla”, ceea ce inseamna ca Google poate afisa anuntul dvs. in pagina de rezultate a unui cuvant cheie care nu este exact cuvantul cheie pe care l-ati indicat, dar strans legat de acesta.

Utilizarea cuvintelor cheie in marketingul digital

Pe baza a ceea ce am spus mai devreme, profesionistii in marketing digital folosesc cuvinte cheie pentru a determina utilizatorii sa gaseasca un anumit site web. 

Vom vorbi despre cateva discipline ale marketing-ului digital care folosesc mai ales cuvintele cheie

SEO

Optimizarea motorului de cautare este disciplina care asigura faptul ca prin tastarea unui determiat cuvant cheie, utilizatorii vor gasi site-ul nostru printre primele rezultate Google . 

Permiteti-mi sa ma explic mai bine punandu-va o intrebare. V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand cautati ceva pe Google exista unele site-uri care apar in prima pozitie si altele care apar mai jos? Toate acestea nu sunt rezultatul intamplarii.

Cand cautati informatii pe Google, vi se ofera o lista (aceasta lista se numeste SERP). Paginile web din aceasta lista trateaza subiecte asociate cu cuvantul cheie introdus. Deci, vom gasi pagini web care sunt pozitionate in partea de sus a listei si altele care sunt in partea de jos.

Google defineste clasarea unei pagini web in partea de sus sau de jos a listei utilizand un algoritm secret necunoscut de nimeni. Cu toate acestea, specialistii in SEO cunosc principalii factori utilizati de Google pentru a clasa o pagina . Prin urmare, incearca sa defineasca strategii pentru a se asigura ca pagina web la care lucreaza apare in primele pozitii. 

Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizatorul isi acorda in general atentia si da click in general, pe primele trei sau patru rezultate oferite de Google!

 

Unul dintre factorii utilizati de Google pentru a pozitiona o pagina web in partea de sus a listei este prezenta anumitor cuvinte cheie pe pagina web in sine.

Deci, Google, dupa ce un utilizator a tastat un cuvant cheie, se va asigura ca apar in primul rand rezultate care vorbesc despre subiecte cat mai consistente cu cuvantul cheie tastat si care ofera cele mai utile informatii posibile.

Sa presupunem ca sunteti un specialist SEO si doriti sa clasificati o pagina care vinde telefoane mobile. Deci, primul lucru de facut este sa intelegeti ce scriu utilizatorii pe google atunci cand doresc sa cumpere un telefon mobil. 

De exemplu, pot scrie „smartphone”, „telefoane mobile”, „telefon mobil” etc. Deci, ca specialist SEO, va trebui sa „optimizati” aceste cuvinte cheie in pagina dvs. web. Aceasta inseamna ca, atunci cand utilizatorul tasteaza unul dintre aceste cuvinte, va gasi pagina dvs. printre primele rezultate.

Acest lucru se va intampla numai daca ati fost bun la identificarea cuvintelor cheie utilizate de potentiali clienti, inserarea acestora in pagina web, inserarea cuvintelor cheie corelate ca sinonime si cuvinte conexe. 

Cu alte cuvinte, trebuie sa il faceti pe Google sa inteleaga ca pagina dvs. vorbeste despre subiectul mobil, care este subiectul solicitat in mod specific de utilizator.

Evident, prima pozitie a unei pagini in cadrul SERP depinde de mai multi factori, operatiuni care trebuie efectuate si strategii utilizate de specialistii SEO. Dar nu vom vorbi despre toate acestea aici.

SEM

Acronimul inseamna Search Engine Marketing , este o disciplina a Marketingului Digital care se ocupa de campanii publicitare platite pentru promovarea unui site web, a unui produs sau a unei marci. 

Cuvintele cheie sunt de asemenea importante in aceasta disciplina . Campaniile de publicitate  SEM sunt in principal impartite in doua categorii: campanii de cautare si campanii din Reteaua de display.

Modul in care functioneaza campaniile de cautare este foarte similar cu SEO, dar cu o diferenta fundamentala. 

In primul rand, atat campaniile SEO, cat si campaniile search, permit utilizatorului sa gaseasca un anumit site web tastand un cuvant cheie . 

Cu toate acestea, daca o pagina web se afla pe primul loc intr-un mod natural datorita unui studiu atent si a actiunilor strategice efectuate de specialistul SEO, in campaniile de cautare, o pagina se afla pe primul loc in SERP doar pentru ca proprietarul acelei pagini a platit motorul de cautare si interventiei unor experti precum specialistii SEM.

Revenind astfel la exemplul telefoanelor mobile, specialistul SEM plateste Google si ii cere ca de fiecare data cand utilizatorul tasteaza cuvantul „ mobil ” sau alte sinonime, site-ul sau web trebuie sa apara printre primele locuri. 

Evident, chiar si in acest caz, este necesar un studiu pentru a intelege ce cuvinte cheie utilizeaza clientii atunci cand doresc sa cumpere un telefon mobil de pe internet.

Campaniile din Reteaua de display nu sunt altceva decat bannere publicitare pe care le gasiti atunci cand navigati pe un site web. Specialistul SEM , platind intotdeauna Google, defineste pe ce site-uri web trebuie sa apara publicitatea marcii sale.

O modalitate de a face acest lucru este sa ii spuneti Google sa va afiseze anuntul pe toate site-urile web care contin anumite cuvinte cheie. Asadar, specialistul SEM stie ca site-urile care utilizeaza anumite cuvinte cheie sunt vizitate de persoane care ar putea fi interesate de un anumit bun sau serviciu, asa ca ma voi asigura ca publicitatea acelui produs, marca sau pagina web este prezentata pe aceste site-uri!

Retele social

Chiar si in retelele sociale, utilizarea cuvintelor cheie este esentiala , totusi cuvintele cheie sunt numite hashtag-uri . Sunt deosebit de utile si utilizate pe scara larga pe Instagram si Twitter.

Cand un utilizator dintr-o postare creata pe retelele de socializare foloseste un anumit hashtag, cuvantul respectiv devine clickabil, si dand click pe acesta se ajunge la o sectiune in care sunt listate toate postarile utilizatorilor care au folosit acel cuvant cheie ca hashtag. 

Deci, aceasta este o mare sansa de a face postarea vizibila pentru o mare varietate de oameni. Cu toate acestea, numarul de persoane care vad postarea va depinde de numarul de utilizatori care au folosit hashtagul in postari.

Cum sa gasiti cele mai cautate cuvinte cheie ?

Exista multe instrumente online care ne ofera sfaturi valoroase cu privire la cuvintele cheie cele mai utilizate de utilizatorii web. Mai jos va ofer o lista interesanta a instrumentelor de cercetare a cuvintelor cheie si a instrumentelor pe care le puteti utiliza:

 • Answer the public : este un instrument foarte util si eficient. Prin tastarea cuvantului cheie de interes, acest instrument va ofera toate expresiile, care contin cuvantul cheie tastat, utilizate de utilizatori pentru a cauta informatii pe Google!
 • Ahrefs : Acest instrument fantastic, nu numai ca arata volumul total de cautare a unui cuvant cheie, ci si modul in care este utilizat de concurenti. Ahrefs ne spune pentru ce cuvinte cheie se claseaza concurentii si cat de mult trafic aduc pe site-ul lor.
 • Google Trends : este un instrument pus la dispozitie de Google pentru a obtine informatii despre tendintele de cercetare a cuvintelor cheie, astfel incat este posibil sa intelegem daca utilizarea unui cuvant cheie, de catre utilizatorii web, este in crestere sau nu.
 • Google Keyword Planner: este platforma google utilizata pentru crearea de campanii publicitare platite! Google Ads in sine ne ofera posibilitatea de a afla ce cuvinte cheie sunt legate de un anumit subiect.

Sunt multe instrumente care se pot folosi, astfel, am creat acest mini-ghid: Top 10 Instrumente de cercetare a cuvintelor cheie in 2020

Concluzia

Utilizatorii cauta in permanenta informatii pe internet si intelegerea modului in care isi exprima intentiile de cautare ne permite sa ii interceptam si sa ii ducem pe site-ul nostru.

Asadar, ati inteles ca analiza si cautarea cuvintelor cheie sunt abilitati fundamentale pentru a lucra in marketingul digital.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

Bolboaca Octavian Alin Codrut

Sunt Alin Bolboaca, expert profesionist în Search Marketing din 2015.

Susțin antreprenorii și freelanceri în dezvoltarea de proiecte web serioase, durabile și profitabile, prin furnizarea de:

–  Servicii SEO și SEM

–  Consultanță orară

 – Servicii de Web Design

Dacă doriți să dezvoltați o afacere online de succes și doriți să fiți urmat de un consultant, nu ezitați să mă contactați!

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.