Blog » SEO » Manager SEO: cine este, cu ce se ocupa si cat castiga

Manager SEO: cine este, cu ce se ocupa si cat castiga

SEO Manager este un profesionist la mare cerere in ziua de astazi pe piata muncii, deoarece este dotat cu cunostinte de specialitate, necesare pentru a gestiona cu succes un magazin online, un proiect editorial si , in general , orice tip de site.

Domeniul sau de actiune sunt motoarele de cautare , iar expertiza sa consta in pozitionarea pe Google . In acest articol vom vedea in detaliu cu ce ocupa aceasta figura profesionala.

SEO Manager este mai presus de toate un expert in marketingul motoarelor de cautare (Google in primul rand, dar si Bing, Yandex, Amazon etc.).

Sarcina sa este de a se asigura ca un site web primeste trafic organic calificat din partea motoarele de cautare si ca acest trafic este in conformitate cu obiectivele de afaceri ale clientului.

Managerul SEO cunoaste si aplica cu succes strategiile de optimizare On-Page (optimizarea continutului, arhitectura informatiilor site-ului etc.) si  SEO Off Page (Link Building, Digital Pr etc.) pentru a spori vizibilitatea unui site pe Google si a imbunatati pozitionarea sa organica .

Fiind manager, el supravegheaza o echipa de specialisti SEO si gestioneaza bugetul pe care compania a decis sa il aloce campaniei SEO .

Prin urmare, este un specialist care combina abilitati tehnice excelente si experienta dovedita pe teren cu abilitati manageriale si de comunicare.

Cu toate acestea, obiectivul final al investitiilor in servicii SEO ramane cresterea veniturilor si cifrei de afaceri a companiei. Prin urmare, pe baza realizarii acestui obiectiv se poate evalua calitatea muncii managerului SEO

Cu ce se ocupa mai exact un SEO Manager: fisa postului

Activitatile desfasurate de Managerul SEO sunt numeroase si se pare ca ar putea parea indepartate unele de altele, deoarece variaza de la domeniul marketingului la SEO tehnic , trecand prin gestionarea planurilor editoriale si a activitatilor de PR digitale .

Sa exploram cateva dintre principalele activitati:

 • Supravegheaza echipa si comunica cu clientul
 • Analizeaza cuvintele cheie
 • Efectueaza audituri tehnice
 • Monitorizeaza datele de trafic
 • Cunoaste instrumentele SEO

Supravegheaza echipa si comunica cu clientul

Managerul SEO are responsabilitatea principala pentru supravegherea si organizarea echipei de colaboratori care lucreaza pe site-ul clientului.

Adesea mai multe figuri profesionale lucreaza la un proiect online care trebuie sa colaboreze in vederea unui scop comun.

Deci, este responsabilitatea managerului SEO sa supravegheze munca dezvoltatorilor web, a redactorilor si a specialistilor in SEO, asigurandu-se ca sarcinile sunt finalizate la timp si in modul prevazut.

De asemenea, va trebui sa ofere consultanta SEO clientului si sa-l tina la curent cu progresul proiectului, realizarea obiectivelor si definirea strategiilor viitoare.

Analiza cuvintelor cheie

Una dintre primele activitati care trebuie desfasurate intr-o strategie SEO este cautarea cuvintelor cheie . Trebuie sa determine ce cuvinte cheie strategice vizeaza continutul site-ului si cum sa creeze acel continut pentru a satisface atat utilizatorii, cat si motoarele de cautare.

Datorita cercetarii si analizei ulterioare a cuvintelor cheie , Managerul SEO poate intelege mai bine piata tinta si modul in care utilizatorii cauta continut, servicii si produse.

Cercetarea cuvintelor cheie ofera date specifice pentru a raspunde la intrebari precum:

 • Ce cauta oamenii?
 • Cati oameni cauta un anumit subiect, produs etc?
 • In ce format (text, imagini, video …) vor sa foloseasca informatiile?

Efectueaza audituri tehnice

Auditul SEO este o procedura de evaluare avansata utilizata pentru a analiza performanta SEO a unui site.

Auditul face posibila identificarea si evidentierea tuturor problemelor tehnice, a aspectelor de continut si a relatiei cu concurentii.

Incepand de la audit, Managerul SEO defineste un plan de actiune menit sa imbunatateasca performanta si pozitionarea pe motoarele de cautare ale site-ului analizat.

Monitorizeaza datele de trafic

Monitorizarea datelor de trafic este esentiala pentru a avea o idee clara despre progresul site-ului.

Pentru a urmari si monitoriza toate datele importante, managerul SEO utilizeaza instrumente avansate de analiza web, inclusiv:

Rezolva penalizarile Google

Una dintre cele mai complexe si delicate parti ale SEO se refera la identificarea si rezolvarea penalizarilor Google . Motorul de cautare poate penaliza un site din diverse motive, inclusiv:

 • Continut de calitate scazuta si / sau irelevant;
 • Texte duplicate;
 • Keyword stuffing;
 • Linkuri de proasta calitate;
 • Prea multe reclame pe pagini.

Atunci cand un site sufera o penalizare, traficul sau organic se prabuseste rapid: este sarcina managerului SEO sa identifice cauzele penalizarii si sa o remedieze prin implementarea masurilor corective a unei strategii SEO eficiente.

Cunoaste instrumentele SEO

Instrumentele meseriei sunt multe si un expert SEO ar trebui sa stie si sa poata utiliza cel putin cele mai importante intr-un mod avansat.

Fiecare instrument are puncte forte si puncte slabe, asa ca depinde de sensibilitatea si experienta consultantului SEO sa poata alege de fiecare data cele mai potrivite pentru fiecare circumstanta.

Sa vedem principalele tipuri de instrumente SEO pe care trebuie sa le cunoasca:

 • Masurarea traficului (de exemplu, Google Analytics si Google Search Console);
 • Evaluarea vitezei de incarcare a paginii (de exemplu, PageSpeed ​​Insights );
 • Monitorizarea cuvintelor cheie (de exemplu Rank Tracker al SEO PowerSuite );
 • Analiza concurentilor online (de exemplu SEMRush);
 • Accesarea cu crawlere a site-ului (de exemplu, Screaming Frog, Visual SEO Studio si Deep Crawl);
 • Link Intelligence (de ex. Ahrefs si MAjestic SEO).

Diferenta dintre Manager SEO, Specialist SEO si Consultant SEO

Managerul SEO , specialistul si consultantul SEO sunt 3 experti SEO care lucreaza pentru acelasi obiectiv: imbunatatirea vizibilitatii si pozitionarea organica a site-ului.

Singurele diferente sunt in pozitia ierarhica in cadrul companiei (in cazul SEO Specialist si SEO Manager) si in metodele de furnizare a serviciului (in cazul SEO Manager si SEO Consultant):

Specialist SEO : acest termen se refera la un specialist care a acumulat experienta verticala intr-unul sau mai multe sectoare ale SEO si nu se mai considera o figura Junior. Are capacitati si abilitati operationale dovedite si se afla la un pas sub Managerul SEO in ierarhia agentiei web / companie.

Citeste si: Specialist SEO: ce inseamna si cu ce se ocupa

Consultant SEO : are multi ani de experienta si lucreaza ca consultant extern / independent. El este capabil sa interactioneze cu companii din toate sectoarele si sa sugereze un plan eficient pentru optimizarea strategiei SEO. El are abilitati de management de proiect pe care le foloseste pentru a se asigura ca recomandarile sale sunt urmate si implementate.

Manager SEO : este responsabil pentru gestionarea unui buget si / sau gestionarea unei echipe de colaboratori. Poate lucra atat in-house, cat si intr-o agentie. In ambele cazuri, el supravegheaza si directioneaza munca asistentilor SEO sau SEO Junior si a redactorilor. Coopereaza cu alte echipe, in cazul unei agentii web, iar adesea este cel care se interactioneaza direct cu clientul

Cat castiga un SEO Manager

Castigurile unui manager SEO pot varia in functie de mai multi factori:

 • Ani de experienta;
 • Compania la care lucreaza;
 • Tipul de proiect la care lucreaza;
 • Zona geografica.

Un SEO care lucreaza de 3-4 ani se poate astepta la un salariu mai mic decat cel care lucreaza de peste 10 ani.

In principiu, salariul anual poate varia de la 12.000 EUR la 24.000 EUR pentru o experienta de 5-9 ani si este intre 36.000 EUR si 50.000 EUR pentru o experienta intre 9 si 12 ani.

In medie, un manager SEO din Romania primeste un salariu net cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro, dar aceste cifre pot fi reduse daca lucreaza de acasa sau pentru agentii web ai caror clienti percep online ca un canal secundar de marketing. In general, in alte tari din Europa, un astfel de profesionist castiga intre 60.000-80.000 euro pe an.

Cum sa devii un manager SEO

Companiile cauta din ce in ce mai mult manageri SEO pentru a genera trafic. Sa vedem care sunt caracteristicile acestei figuri profesionale:

 • Abilitati
 • Cariera SEO Manager

Abilitati

Avand in vedere ca profesia de Specialist SEO este relativ noua si nu exista scoli sau universitati SEO in Romania, este normal sa ne intrebam ce experienta si abilitati sunt necesare pentru a deveni Manager SEO.

In primul rand, trebuie spus ca specialistii in SEO provin adesea din medii foarte diferite si nu exista un fir real care sa le lege, dacat pasiunea necesara pentru a avea succes in aceasta profesie.

SEO este o disciplina care necesita abilitati de baza in multe materii si cunostinte avansate despre unul sau cateva domenii. Deci, sa vedem principalele abilitati necesare:

Mintea analitica : Managerul SEO este capabil sa analizeze problemele de orice natura care apar pe parcurs si trebuie sa aiba o mare atentie la detalii. De fapt, in aceasta disciplina, adesea detaliile fac diferenta.

HTML, CSS si Javascript : acestea sunt baza limbajului web si ar trebui sa faca parte din setul de instrumente al oricarui manager SEO care se respecta. La aceasta se adauga cunoasterea principalelor CMS-uri precum WordPress, Magento si Shopify .

Cunoastere aprofundata a motoarelor de cautare : Managerul SEO trebuie sa cunoasca intr-un mod corect si aprofundat functionarea motoarelor de cautare (in special Google) si logica care le guverneaza. Mai mult, el trebuie sa fie mereu la curent cu ultimele stiri din sector, cu o atentie deosebita la actualizarile algoritmice.

SEO Copywriting : este o alta abilitate pe care Managerul SEO trebuie sa o stapaneasca cu incredere. Scrierea articolelor de inalta calitate cu accent pe motoarele de cautare este o abilitate esentiala.

Interpretarea si analiza datelor : abilitatile statistice de baza si cunostintele despre analiza web sunt esentiale pentru a putea monitoriza progresul unei campanii SEO si a seta strategii de marketing eficiente si bazate pe date.

Abilitati de comunicare si organizationale : managerul SEO actioneaza ca intermediar intre echipa de dezvoltare, marketing si client, de aceea trebuie sa posede abilitati puternice de comunicare, spirit de echipa si abilitati de management al unui proiect.

Cariera SEO Manager

In primul rand, daca incepeti de la zero, retineti ca drumul spre a deveni SEO este adesea lung si chinuitor si dureaza cativa ani: tineti cont de faptul ca va trebui sa studiati mult si sa faceti multa practica in domeniu inainte de a va putea lauda cu acest ravnit titlu profesional.

Deci, cum sa dobandesti toate abilitatile vazute mai sus si sa devii manager SEO ?

1) Cititi carti SEO pentru a va informa despre acest subiect.

2) Cumparati un curs SEO de baza pentru a afla mai multe despre informatiile pe care le-ati invatat in carti.

3) Experimentati pe proiecte personale ceea ce ati invatat din punctele anterioare sau, alternativ, propuneti-va un stagiu in cadrul unei agentii web sau la un consultant SEO cu multi ani de experienta.

Nu va faceti griji cu privire la salariul scazut in aceasta etapa – o experienta de stagiu ca SEO timp de 6-12 luni intr-o companie serioasa este o modalitate excelenta de a incepe si de a castiga experienta.

4) Apoi cautati un loc de munca ca SEO Junior sau SEO Assistant : pentru aceste roluri agentiile web si companiile necesita, in general, o experienta anterioara de cel putin un an si abilitati teoretice si tehnice de baza

5) Dupa ce ai cel putin 3-4 ani de experienta profesionala ca SEO Junior sau SEO Specialist, profilul tau va fi potrivit pentru functii mai avansate.

Pasul de la SEO Senior la SEO Manager este scurt. De fapt, Managerul SEO trebuie sa aiba experienta si autoritatea necesara pentru a gestiona un proiect online de la inceput pana la sfarsit.

In cele din urma, daca doriti sa accelerati procesul cu cativa ani, in aceasta etapa este recomandabil sa investiti intr-un curs SEO avansat individual, care va va oferi abilitatile de care aveti nevoie pentru a trece interviurile de angajare

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu