Blog » SEO » SEO Off-Page : ce este si ce inseamna optimizarea off-site

SEO Off-Page : ce este si ce inseamna optimizarea off-site

Termenul  SEO Off Page se refera la un set de strategii si tehnici care va permit sa imbunatatiti pozitionarea unui site in rezultatele motorului de cautare (SERP). 

Multi oameni, chiar si cei care fac asta ca si meserie, considera ca SEO off page este sinonim cu Link Building, dar chiar este asa?

Optimizarea pentru motoarelor de cautare este termenul folosit pentru a descrie un set de procese, strategii si tehnici care vizeaza optimizarea unui site web pentru a fi indexat si clasat de catre motoarele de cautare.

SEO este important nu numai pentru obtinerea unui trafic de calitate , ci si pentru imbunatatirea utilizabilitatii site-ului dvs. si cresterea credibilitatii acestuia in ochii potentialilor clienti.

Motoarele de cautare folosesc algoritmi complexi pentru a determina ce pagini sa includa in indexul lor si mai ales pentru a determina ordinea in care sa le afiseze in rezultatele cautarii.

SEO on-page

SEO on-page si on-site se refera la toate optimizarile care pot fi aplicate direct in site-ul tau. Cei mai importanti factori de luat in considerare in acest domeniu sunt:

 • Optimizati etichetele de titlu si meta descriere ;
 • URL-uri SEO Friendly ;
 • Navigare intuitiva (bredcrumbs, sitemaps etc.);
 • Linkuri interne optimizate;
 • Formatarea textului (utilizarea H1, H2 , bold, italic etc.);
 • Optimizarea imaginii (dimensiuni, nomenclatura, atribute alt etc.);
 • Pagini 404 user friendly;
 • Viteza de incarcare a paginii;
 • Pagini optimizate pentru mobil;
 • Continut mereu actualizat si de inalta calitate (acesta este cel mai important factor SEO)
 • Legaturi externe catre site-uri autorizate;

Dupa cum puteti vedea, toate acestea sunt activitati in care avem un control total si complet.

SEO off-page

SEO off page sau off-site este baza unei strategii de pozitionare, in special in nise in care exista o concurenta mai mare .

Se refera la toate optimizarile care pot fi realizate in afara site-ului dvs. pentru a-i spori popularitatea si autoritatea in ochii Google.

Optimizarea off-page ofera Google o indicatie excelenta despre modul in care utilizatorii percep un anumit site si, mai presus de toate, marca si compania din spatele acestuia.

Acest lucru se datoreaza faptului ca un site cu continut de inalta calitate si informatii utile este mai probabil sa:

 • sa fie conectat de pe alte site-uri;
 • obtineti partajari pe retelele de socializare (cum ar fi Facebook, Tweets etc.);
 • sa fie plasat in marcajele browserului;
 • obtineti mentiuni de la comunitatile de utilizatori cu aceeasi idee (de exemplu, forumuri si bloguri).

Cate tipuri de SEO off-page exista ?

Cele mai importante tipuri de luat in considerare in domeniul optimizarilor off site sunt:

Le vom parcurge in detaliu, astfel incat sa intelegeti pe deplin importanta si beneficiile SEO off-page.

Strategii SEO off-page: link building si link earning

Achizitia de Backlinks este de fapt una dintre cele mai noi tehnici de SEO populare si eficiente, deoarece  Google se bazeaza in principal pe un algoritm care analizeaza cantitatea si calitatea de backlinks care fac trimitere la o pagina web pentru a determina valoarea sa.

In principiu, exista doua strategii pentru a obtine backlink-uri :

 1. Link Building(backlinks artificiale);
 2. Link Earning(backlink-uri naturale).

Backlinks artificiale vs naturale

Inainte de a intra in fiecare dintre aceste strategii, este important sa intelegem diferenta dintre backlink-urile artificiale si naturale:

 • Backlinks artificiale : atunci cand cumparati, tranzactionati sau solicitati cuiva sa insereze un backlink catre site-ul dvs. pentru a imbunatati clasamentul.
 • Backlink-uri naturale (sau editoriale) : atunci cand un webmaster insereaza spontan un backlink catre site-ul sau pagina dvs., deoarece considera ca este util pentru utilizatorii sai.

Link Building

Link Building este tehnica de creare a profilului de backlinks ce duc insore site-ul nostru de pe paginile altor siteuri ce trateaza teme similare si care sunt influente in acest sector.

Eficacitatea construirii linkurilor, deoarece se bazeaza pe backlinkuri artificiale, depinde de calitatea site-urilor pe care este publicata.

Practic, daca postati backlink-uri pe site-uri de calitate slaba sansele de a primi o penalizare sunt statistic mari.

Dupa ce am practicat mai multe campanii de link building in diferite sectoare si am analizat rezultatele, pot spune cu certitudine absoluta ca achizitionarea unui backlink dintr-o sursa autorizata nu este nici macar comparabila cu achizitionarea de backlink de calitate scazuta.

Deci, daca trebuie sa organizati o campanie de link building, va recomand sa investiti intr-un singur domeniu autoritar, mai degraba decat in ​​100 de guestpost.

Pentru a afla mai multe, puteti citi ghid detaliat care explica: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)

Link Earning

Este tehnica de a produce si de a promova continut strategic capabil sa stimuleze in mod spontan achizitionarea de backlink.

Eficacitatea acestei tehnici este mai putin concreta decat link building, deoarece nu aveti nici un control asupra site-urilor de la care primesti link-uri.

Cu toate acestea, bazandu-se exclusiv pe backlink-uri naturale, tehnica SEO off-site este cea care produce rezultate mai mari atunci cand reuseste si care practic nu provoaca niciodata penalizari pentru un site.

Sfatul meu este sa operati o abordare mixta , unde, pe langa construirea de linkuri, se produce si continut care are sanse mari sa fie legat spontan.

Nasterea conceptului de Black Hat SEO

Link building s-a dovedit initial a fi o tehnica simpla de manipulare a algoritmilor motoarelor de cautare si multi spammeri au incercat sa profite de aceasta prin construirea de retele de site-uri care se nasc cu singurul scop de a publica backlink-uri si care se incadreaza in tehnicile Black Hat .

In trecut, puteai sa postezi cu usurinta mii de backlink-uri si sa te clasezi mai sus, dar astazi trebuie sa iti schimbi abordarea si sa faci mai multe daca vrei sa obtii rezultate importante.

Google a devenit foarte inteligent in recunoasterea tehnicilor black hat si odata cu introducerea algoritmilor Panda, Penguin si Hummingbird , au reusit sa rezolve problema protejand rezultatele cautarii impotriva spamului.

Desigur, exista inca exceptii, dar acestea fac progrese in fiecare noua actualizare algoritmica si in curand niciunul dintre aceste trucuri nu va mai functiona.

Tocmai din acest motiv, ultimele strategii SEO off-site nu se mai bazeaza pe crearea pura si simpla de backlink-uri, ci pe partajarea gratuita si spontana a linkurilor de catre utilizatorii insisi.

Care sunt factorii off page ?

Factorii care trebuie luati in considerare la evaluarea unei strategii de link buiding si a unei campanii de link earning sunt:

 • Numar de domenii care au un link inspre site-ul tau;
 • Link authority;
 • Dofollow vs Nofollow;
 • Anchor text;
 • Relevanta;
 • Trafic organic;

Numarul de domenii care linkeaza

Obiectivul unei strategii de link building sau a unei campanii de link earning este de a achizitiona cat mai multe backlink-uri de pe domenii autorizate catre site-ul tau.

Instrumentele cum ar fi Ahrefs sau Majestic SEO etc, pot fi utilizate pentru a verifica numarul de domenii de referinta achizitionate .

Dar retineti intotdeauna ca in zilele noastre nu conteaza cate linkuri indica inspre site-ul dvs., ci de unde provin acele linkuri.

De exemplu, un backlink de pe orice blog nu are aceeasi „greutate” ca un backlink obtinut de la protv.ro

Autoritatea domeniilor

Nu toate backlink-urile sunt la fel, deoarece cu cat este mai mare autoritatea paginii care face legatura cu noi, cu atat este mai mare valoarea care trece la pagina legata. Prin urmare, autoritatea domeniului si a paginilor care fac legatura cu noi este un factor determinant.

Dupa ce am practicat mai multe campanii de link building in diferite sectoare si am analizat rezultatele, pot spune cu certitudine absoluta ca achizitionarea unui backlink dintr-o sursa autorizata nu este nici macar comparabila cu achizitionarea de backlink de calitate scazuta.

Deci, daca trebuie sa organizati o campanie de link building, va recomand sa investiti intr-un domeniu autoritar, mai degraba decat in ​​100 de domenii slabe.

Pentru a verifica autoritatea unui domeniu, va puteti baza pe parametri terti, cum ar fi Autoritatea de domeniu Moz , Fluxul de incredere al Majestic sau Evaluarea domeniului Ahrefs.

Sfatul meu, totusi, este sa analizati manual un site pentru a verifica daca acesta este intr-adevar un site autorizat si demn de luat in considerare.

Consider ca conectarea site-ului si a marcii dvs. la un site cu putina autoritate este o greseala strategica grava, mai ales dintr-o perspectiva de previziune.

Dofollow vs Nofollow

Google nu transfera link juice prin linkuri cu atributul „ nofollow ” (de exemplu: <a href = “https://www.siteulmeu.ro” rel = “nofollow”> Exemplu de link cu NoFollow </ a>), un atribut special care instruieste motoarele de cautare sa nu transfere valoare de la site-ul de conectare la site-ul conectat.

Acest atribut a fost introdus de motoarele de cautare majore pentru a permite webmasterilor sa se conecteze la alte site-uri fara a risca sa fie penalizati.

Deci, chiar daca backlink-urile NoFollow sunt utile pentru tematizarea site-ului nostru si sunt mai usor de obtinut, pentru a evalua o campanie de achizitie a backlink-ului, este important sa va asigurati ca backlink-urile sunt DoFollow pentru a le face sa transmita valoare site-ului nostru.

Citeste si: Diferenta dintre link-uri Nofollow si Dofollow – cum se folosesc

Anchor text

Este textul pe care se poate face click pe link si a influentat intotdeauna pozitionarea pe motoarele de cautare .

Tocmai din acest motiv, Google tinde sa penalizeze site-urile care abuzeaza de textul ancora cu potrivire exacta (practic ancoreaza textul cu cuvantul cheie care urmeaza sa fie plasat in interior).

Sfatul meu este sa echilibrati textul de ancorare cu un procent bun de 90% intre marca si navigare si doar 10% manipulativ.

Relevanta

Este important sa achizitionati link-uri de pe site-uri care trateaza acelasi subiect ca si site-ul nostru, astfel incat backlink-ul sa aiba o pondere mai mare .

Backlink-urile contextuale consolideaza relevanta site-ului pentru un subiect dat.

Chiar si logic, daca o companie de credite primeste un backlink de la un blog financiar, probabil ca va avea mai multa greutate decat un backlink de la un blog de mobila (de ce ar trebui ca un site de mobila sa se conecteze la un site de credite?) .

Trafic organic

Un site care obtine trafic organic este probabil un site autoritar, in timp ce un site care nu primeste trafic este probabil un site cu autoritate redusa.

Backlink-urile publicate pe pagini cu mult trafic au mai multa greutate decat backlink-urile publicate pe pagini cu trafic redus sau deloc.

In plus, este de preferat sa achizitionati backlink-uri de pe site-uri a caror tendinta de trafic organic este in crestere , in comparatie cu site-urile care, in urma unei pierderi de relevanta sau chiar a unei penalizari Google , prezinta o tendinta descendenta.

Pentru a estima traficul organic al unui site si a verifica tendinta acestuia, puteti utiliza instrumente precum SEMrush si Sistrix

Alte optimizari off-page

SEO off-page se refera la orice optimizare realizata in afara unui site cu potentialul de a afecta clasamentul motorului de cautare.

Achizitia de backlinks este cu siguranta cel mai evident exemplu, dar exista multe alte strategii off-site de luat in considerare pentru o optimizare adecvata, inclusiv:

 • Mentiuni despre marca;
 • Recenzii;
 • Compania mea pe Google;

Mentiuni despre marca

O mentiune apare atunci cand un site se refera la marca noastra, dar fara a plasa un link catre site-ul nostru.

Mentiunile de brand reprezinta semne de popularitate pe care Google le ia in considerare pentru a evalua autoritatea marcii noastre, asa cum se explica in acest brevet .

Practic, Google a inteles ca oamenii mentioneaza adesea site-uri si marci fara a se conecta la site-ul lor si ca, prin urmare, astfel de mentiuni merita sa fie incluse in algoritmul de clasificare, asa cum se intampla pentru citate (backlink-uri).

Cu toate acestea, sfatul meu este sa transformati mentiunile in citate, chiar daca este doar pentru traficul de recomandare pe care il puteti obtine.

Din acest motiv, merita intotdeauna sa contactati toate site-urile care mentioneaza domeniul nostru sau marca noastra, cerandu-le sa introduca linkul catre site-ul nostru.

Pentru a va identifica marca de cate ori este mentionat, puteti utiliza operatorii de cautare Google facand urmatoarea interogare:

 • exemplu teoretic: „brand” -site: site.it
 • exemplu practic: „jurnal de digital marketing” -site: jurnaldedigitalmarketing.com

Recenzii

Recenziile sunt unul dintre cei mai importanti factori off-page pentru SEO local si pentru pozitionare.

In general, cu cat primiti recenzii mai pozitive si autentice pe Google si pe site-uri terte de incredere (cum ar fi Trustpilot sau Ekomi), cu atat este mai probabil sa fiti plasat mai sus.

Retineti : recenziile negative, pe de alta parte, au efectul opus.

Compania mea pe Google

Compania mea pe Google este un profil de companie gratuit pe care Google il pune la dispozitia noastra.

Daca doriti sa clasificati cuvintele cheie cu intentie locala (de exemplu „contabil Bucuresti”), revendicarea si optimizarea profilului Compania mea pe Google este unul dintre cei mai importanti factori SEO off-page

De ce sa folositi SEO off page pentru site ?

Optimizarea SEO adecvata si competenta off-page genereaza urmatoarele avantaje pentru un site web:

Clasamente crescute : site-ul se situeaza mai sus in Google SERPs si obtine un trafic mai organic .

Autoritate mai mare : site-ul devine mai autoritar in ochii Google pe piata sa de referinta, cu o crestere consecventa a vizibilitatii (practic Google are tendinta de a afisa site-ul nostru mai des in SERP).

Vizibilitate mai mare : destinatiile de plasare mai bune inseamna, de asemenea, mai multa expunere pe Google, deoarece atunci cand un site se plaseaza in primele pozitii, acesta primeste mai multe backlink-uri, mai multe vizite si mai multe mentiuni.

Practic exista o succesiune infinita de evenimente pozitive pentru un site care investeste in servicii SEO optimizare in afara site-ului.

De ce este esential sa investesti in SEO off-page ?

SEO off page SEO este la fel de importanta ca on-page si , daca doriti ca si campanie de SEO sa aiba succes , trebuie sa investesti pe ambele fronturi.

Google ia in considerare multi factori off-page pentru a-i determina clasamentul si a reda cele mai bune rezultate utilizatorilor sai (backlink-urile sunt unul dintre acesti factori, dar, asa cum am vazut, exista multi altii).

Acest lucru face dificila clasarea cuvintelor cheie cu volum mare de cautari, doar cu continut bun, dar fara un buget ridicat pentru link building .

Deci, desi poate fi o activitate complexa, deoarece multi factori off-page nu sunt in totalitate sub controlul nostru, trebuie sa vedeti partea buna: cu cat este mai greu sa obtineti ceva, cu atat este mai fiabil ca factor de clasare pentru Google.

Cand va ganditi la crearea de linkuri, va sfatuiesc sa nu alegeti modalitatea usoara, ci sa obtineti backlink-uri de pe site-uri autorizate si greu accesibile. Cu cat este mai greu sa obtii un backlink, cu atat are mai multa valoare pentru Google 

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu