SEO local: ce este si cum se face pozitionarea locala

SEO Local va permite sa pozitionezi afacerea dvs. pe motoarele de cautare , astfel incat sa fie vizibil pentru potentialii clienti atunci cand acestia efectueaza cautari locale legate de produsele si serviciile pe care le oferiti.

Ofera o abordare de marketing online foarte directionata – nu este ca si atunci cand lasati brosuri in cutii postale sau platiti pentru un anunt intr-un ziar local care ar putea sa nu fie vazut de un potential client ce poate fi cu adevarat interesat de produsele sau serviciile dvs.

Pentru aceste companii, care opereaza intr-un teritoriu specific, este recomandabil sa implementati o strategie de pozitionare organica definita ca si Local  SEO ( SEO local ) sau Cautare locala .

Sa vedem ce este SEO local, cum functioneaza, posibilele domenii de aplicare si cum poate accelera cresterea unei afaceri locale mici (sau mari).

cum se face seo local

SEO Local este  pozitionare locala/geolocalizarea unu site pe motoarele de cautare .
Spre deosebire de SEO traditional , a carui intentie este de a pozitiona un site la nivel national sau international, SEO local isi propune sa obtina vizibilitate organica intr-o zona geografica bine definita.
Aceasta ramura a SEO ( Search Engine Optimization ) este utila in special pentru acele companii care furnizeaza servicii in contact direct cu publicul, cum ar fi:

 • hotel
 • pensiune
 • medici
 • stomatologi
 • mesteri
 • restaurante

Din ce in ce mai des, multi oameni cauta un tip de produs sau serviciu in pe Google asociate cu numele unui oras care returneaza rezultate locale (in special de pe smartphone-uri).
De cate ori ti s-a intamplat sa cauti: „restaurant Bucuresto” „Hotel Sibiu” „instalator Alba”?

Aceste cautari, sunt foarte specifice, incat au o rata de conversie mai mare decat cele generice.

Local Search se bucura de un succes deosebit , datorita raspandirii pe scara larga a smartphone – urilor si a cercetarii generate de aceste dispozitive mobile. Potrivit acestui articol Think with Google din SUA, cautarile mobile ce contin cuvintele „ near me ” s-au dublat comparativ cu anul precedent

Cum se face SEO local ?

Dupa ce am explicat pe scurt ce este SEO local , sa vedem cum sa facem Local Search prin implementarea unei strategii corecte. Iata un scurt ghid cu punctele esentiale pentru imbunatatirea pozitionarii organice locale a unui site web.

Deschideti o pagina Google My Business

In iunie 2014 Google a lansat Google My Business un nou serviciu care inlocuieste vechiul Google Places. Datorita platformei este posibil sa creati un profil cu detalii despre activitatea comerciala care va fi inserata pe harta Google .

Este foarte important sa acordati atentie optimizarii profilului Compania mea pe Google si sa oferiti acesteia cat mai multe informatii posibil.
Pentru a va completa profilul cel mai bine, ar trebui sa:

 • creati o descriere exacta a afacerii dvs.
 • alege categoria corecta careia ii apartine afacerea
 • incarcati cateva fotografii frumoase la rezolutia corecta
 • introduceti orele de deschidere / inchidere a companiei
 • fii atent sa introduci adresa corecta
 • introduceti numarul de telefon si diferitele contacte
 • solicitati / primiti recenzii de la clientii dvs.
 • actualizeaza-ti profilul des

Toate aceste aspecte ar putea face diferenta! Pentru a afla mai multe, citeste acest ghid: Cum sa apari pe Google Maps

seo local prin google my business

Relevanta, distanta, proeminenta

Google, conform acestui ghid oficial, clasifica rezultatele locale pe baza:

 • Relevanta
 • Distanta
 • Proeminenta

Acesti trei factori sunt combinati impreuna pentru a oferi utilizatorului cel mai bun rezultat posibil pe baza cautarilor sale.

1) Relevanta corespunde cat de mult se potriveste un profil local cu ceea ce cauta utilizatorul.

2) Distanta indica cat de departe este un rezultat al cautarii de locatia utilizata pentru cautare. Daca sunteti in cautarea unui medic dentist in Bucuresti, rezultatele vor evidentia medicii stomatologi din Bucuresti si nu in alte orase. Daca nu utilizati cuvantul cheie cu locatia adaugata, Google ofera rezultate pe baza altor factori, cum ar fi adresa IP sau locatia telefonului.

3) Proeminenta sau importanta indica cat de cunoscuta si puternica este o afacere in comparatie cu altele.
Google identifica importanta pe baza informatiilor pe care le gaseste pe web, cum ar fi linkuri si articole. In ghid, Google afirma ca recenziile si evaluarile pozitive afecteaza clasamentul local al unei companii. Cu cat primiti mai multe recenzii pozitive, cu atat rezultatul este mai bun.

In cele din urma, asa cum a afirmat chiar gigantul Mountain View :

Pozitia in rezultatele web este un factor determinant, astfel incat cele mai bune practici SEO se aplica si optimizarii cautarii locale.

Optimizati site-ul pentru dispozitive mobile (smartphone-uri si tablete)

Nu mai este nevoie sa ma repet, dar site-ul dvs., mai ales daca doriti sa faceti SEO local, trebuie optimizat pentru dispozitivele mobile . 

Utilizatorul care cauta un serviciu si un produs doreste sa gaseasca informatiile imediat. De exemplu, daca detineti un restaurant, faceti imediat vizibile numarul dvs. de telefon, adresa si zilele de deschidere si inchidere. 

Utilizati Google Keywords Planner pentru a gasi cuvinte cheie

Pentru SEO local puteti utilizati Google Keywords Planner pentru a obtine o lista completa a cuvintelor cheie pentru care doriti sa va clasificati si a volumelor de cautare ale acestora. Adaugand numele orasului veti obtine o lista de cuvinte cheie si locatia acestora.

Daca doriti sa folosesti alte instrumente de cautare a cuvintelor cheie, va recomand sa cititi: Top 10 Instrumente de cercetare a cuvintelor cheie  

SEO local: optimizare on-page cu localizare

Optimizati-va site-ul utilizand reguli bune de optimizare SEO on-page .

 • Utilizati numele orasului pentru care doriti sa va pozitionati in (daca este posibil) eticheta titlu , meta descrierea , etichetele antet  h1  si orice h2 , in imagini , in text si in adresa URL
 • H1 si Title nu trebuie sa fie la fel, le puteti scrie diferit, dar incercati sa utilizati cuvintele cheie
 • lucrati optim la meta descriere pentru a creste CTR
 • Folositi cuvinte cheie in mod natural si nu fortati prea mult, astfel incat sa evitati keyword stuffing

 Pentru a afla mai multe, citeste si: Optimizare SEO On Page – ce este si cum se face

SEO Copywriting: Landing Page si Blog

Continutul este baza unei bune optimizari SEO locale . Profitati la maximum de SEO Copywriting si creati continut de interes, sporind punctele forte ale afacerii dvs. 

Optimizati paginile institutionale si creati, fara a exagera, pagini de destinatie optimizate pentru anumite cuvinte cheie pe care le considerati fundamentale pentru afacerea dvs.
Nu numai atat, profitati la maximum de potentialul blogului de a scrie stiri legate de orasul dvs., cum ar fi evenimente si targuri : prin intermediul stirilor puteti intercepta potentialii clienti.

NAP (Name, Adress, Phone Number) si Schema.org

Utilizati schema.org pentru a ajuta motoarele de cautare sa va identifice mai bine afacerea prin implementarea de date structurate.

Pentru a afla mai multe, cititi si: Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc
Verificati daca pe site-ul dvs., pe web si in profilul Compania mea pe Google exista o corespondenta intre numele companiei, adresa si numarul de telefon. De aceea, respectati ordinea (nume, adresa, numar de telefon) si introduceti aceste date deasupra meniului de navigare sau in subsol.

Harta pe pagina de contact

Pe pagina dvs. de contact, creati o incorporare a hartii Google . Utilizatorii care navigheaza de pe smartphone-uri vor putea ajunge mai usor la afacerea dvs. Acesta este un punct important pentru strategia dvs. SEO locala .

Local Link building e directory

Incercati sa va introduceti afacerea in portalurile din industrie si incercati sa obtineti linkuri oferind continut de calitate. De exemplu, daca aveti un hotel sau un restaurant, gasiti site-urile in care va puteti plasa afacerea. Nu veti primi doar un link de intrare, ci si vizite.

Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)

Deschideti profiluri pe retelele de socializare

Creati o pagina a companie pe Facebook , deschideti un profil pe Twitter si, daca vi se pare potrivit, si pe Instagram . 

Acordati atentie completarii formularului companiei dvs., respectati NAP si actualizati-va profilul in mod constant. Introduceti articolele blogului dvs. si creati un plan editorial eficient, care nu numai ca vorbeste despre afacerea dvs., dar care promoveaza si evenimente si targuri in zona de interes.

Concluzia

In acest articol ati inteles ce este SEO local si cum se face . Este o activitate care pentru intreprinderile locale, cum ar fi IMM-urile, poate face cu adevarat o diferenta in ceea ce priveste vizibilitatea organica si conversiile.

Daca aveti intrebari, nu ezitati sa le postati intr-un comentariu.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Despre Mine

Aboneaza-te la newsletter

Bolboaca Octavian Alin Codrut

Sunt Alin Bolboaca, expert profesionist în Search Marketing din 2015.

Susțin antreprenorii și freelanceri în dezvoltarea de proiecte web serioase, durabile și profitabile, prin furnizarea de:

–  Servicii SEO și SEM

–  Consultanță orară

 – Servicii de Web Design

Dacă doriți să dezvoltați o afacere online de succes și doriți să fiți urmat de un consultant, nu ezitați să mă contactați!

Lasă un comentariu

Cere o consultanta gratuita

Va multumim !

Vă vom contacta in cel mai scurt timp posibil.