Blog » Digital Marketing » Optimizare SEO On Page – ce este si cum se face

Optimizare SEO On Page – ce este si cum se face

In articolul despre Ce este SEO si cum se face optimizarea SEO  am mentionat despre tehnica SEO On-Page.

SEO on-page ( de asemenea , cunoscut sub numele SEO on-site ) este un set de activitati pe care le putem face in termeni de continut (textual si vizual) pentru a imbunatati strategia SEO si capacitatea de a atrage rezultate organice. 

Fiecare pagina web este unica si are nevoie de anumite strategii de optimizare. Conceptul se refera atat la pagini web individuale, cat si la intregul site. 

Acesta difera de SEO off-page , deoarece al 2-lea consta in actiuni intreprinse inafara siteului, pentru a imbunatati pozitia pe motoarele de cautare. 

Este crucial pentru oricine creaza continut pe web, sa cunoasca bine aceasta diferenta.

Dar de ce este important SEO on page ? 

Cu siguranta, deoarece ajuta motoarele de cautare sa recunoasca continutul unui site

Google, principalul motor de cautare, analizeaza in mod constant (prin algoritmi foarte precisi) cat de relevant este continutul pe baza cuvintelor cheie care sunt folosite intr-o cautare. 

Daca continutul tau este de calitate si a fost optimizat on-page, sansele ca acesta sa se gaseasca pe primele pozitii ale SERP-ului (pagina cu rezultate) vor creste considerabil.

seo on page exemplu

Pentru a intelege cum functioneaza orice concept, trebuie sa ii cunoasteti bine fundamentele. 

SEO on-page nu este complicat, cu toate acestea, exista unele elemente de ranking specifice care trebuie luate in considerare. Dupa ce intelegeti aceste elemente, puteti optimiza cu usurinta orice pagina web. Cele 3 elemente fundamentale ale SEO on-page sunt:

  1. continut
  2. elemente HTML
  3. arhitectura site-ului web .

In acest articol le vom vedea impreuna in detaliu, unul cate unul.

Continutul in SEO on page

Partea de continut din SEO on page este la randul sau alcatuita din urmatoarele subelemente:

  1. elemente de continut
  2. cautare de cuvinte cheie
  3. intentia de cautare
  4. continut text
  5. continut media .

Le vom analiza pe scurt pentru a va face o idee despre importanta lor.

1. Elemente de continut

Sa ne concentram acum asupra calitatii continutului unei singure pagini. Exista cel putin doua caracteristici de retinut:

  • modul in care afecteaza experienta utilizatorului (exemplu: daca le-a placut continutul / au fost informati / educati / distrati)
  • modul in care experienta utilizatorului este comunicata catre Google (timpul mediu pe pagina / timpul petrecut, bounce rate, backlink).

Punctul focal este si va ramane intotdeauna experienta utilizatorului.

Pentru a afla mai multe despre cum sa creezi o experienta a utilizatorului de calitate, citeste si: Ce este User Experience (experienta utilizatorului)

2. Cautarea de cuvinte cheie

Cutarea cuvintelor cheie sau keyword este procesul de analiza a cuvintelor / expresiilor pe care oamenii le cauta cel mai frecvent in motorul de cautare. Acestea trebuie sa fie relevante pentru subiectul acoperit in continut (articol, pagina etc.). Este esentiala pentru a sti:

  • ce cuvinte cheie cauta oamenii
  • cat de des cauta cuvinte cheie
  • cum cauta cuvintele cheie .

Cuvintele cheie potrivite va vor permite sa va pozitionati bine pe SERP-uri , plasandu-va printre pozitiile de top in ceea ce priveste traficul organic.

Citeste si: Top 10 Instrumente de cercetare a cuvintelor cheie in 2020

3. Intentia de cautare – search intent

Intentia de cautare sau intentia utilizatorului este obiectivul principal pe care il are un individ atunci cand tasteaza interogari in motorul de cautare. Deci, pentru a rezuma:

  • intentia de cautare -> ceea ce cauta utilizatorul
  • cautare query -> ceea ce tasteaza de fapt utilizatorul pe Google.

Aceasta distinctie simpla este importanta, deoarece interogarile pe care oamenii le introduc in Google nu se aliniaza intotdeauna la ceea ce cauta cu adevarat. Cele mai frecvente tipuri de intentii de cautare sunt 3:

  • informative , atunci cand cauta informatii despre ceva
  • comerciale , cand vrei sa cumperi ceva
  • de navigare , cand cautati indicatii pentru a ajunge undeva.

Intentia de cautare este importanta pentru SEO, deoarece este inclusa printre factorii de clasare. Este obiectivul principal si idealist pentru toate motoarele de cautare, in special pentru Google. 

Algoritmul Google a devenit acum foarte sofisticat si inteligent: este capabil sa interpreteze intentia exacta a utilizatorului in diferite interogari.

4. Continutul textului

Cunoscand cuvintele cheie potrivite si intentia de cautare, puteti incepe configurarea continutului pentru site-ul dvs.

Scrierea continutului pentru Internet nu este complicata dar trebuie sa tineti cont de niste reguli de baza. 

Un citat celebru din Forbes: « Scannable content is short, sweet and to the point. Sentences and paragraphs are brief. Bold text and bullet points highlight key points» .

Prin urmare, vorbim despre continut unde lizibilitatea este maximizata, adica scrisa la un nivel pe care toata lumea il poate intelege. 

Iata cateva sfaturi simple, dar utile de urmat:

  • incorporeaza cuvinte cheie in mod natural, fara a forta in text
  • utilizati cuvantul cheie in primele 100 de cuvinte ale textului
  • pastrati lungimea frazelor sub 20 de cuvinte in medie
  • pastrati lungimea paragrafelor de aproximativ 4-5 randuri
  • folositi subtitrari pentru a intercala textul si a-l usura vizual
  • introduceti cuvantul cheie in cel putin un subtitlu (fie ca este H2 sau H3)
  • utilizati puncte / liste pentru a defalca anumite puncte de informatii .

5. Continut multimedia

Un continut textual pentru web (de exemplu un articol) nu poate fi considerat complet fara prezenta elementelor multimedia in interiorul acestuia. 

Continutul multimedial sunt „elemente vizuale“ ale paginilor web: imagini, GIF-uri, clipuri video , etc. si au ca scop imbogatirea continutului per total. 

Blogurile cu imagini obtin 94% mai mult trafic decat blogurile fara. In plus, imaginile sunt procesate de 60.000 de ori mai repede decat textul. Vechea zicala „o imagine valoreaza o mie de cuvinte” este mai adevarata ca niciodata in acest caz!

Asadar, presarati continutul textual cu diverse elemente multimedia , pentru a imbunatati lizibilitatea si a rupe in continuare monotonia blocurilor de text. Unele elemente pe care le puteti utiliza pentru a imbunatati SEO on page includ:

  • imagini
  • video
  • GIF
  • infografic
  • continut interactiv 

Elemente HTML

Principalele elemente HTML care pot fi introduse intr-un continut pentru a imbunatati optimizarea SEO on page  sunt:

  • titlul paginii
  • meta descriere
  • text alternativ al imaginii
  • titlul imaginii
  • numele fisierului imagine
  • geotagging
  • date structurate
  • densitatea cuvintelor cheie 

Markup HTML se refera la elementele care alcatuiesc codul sursa web. HTML este un limbaj de codare care este utilizat pentru a crea site-uri si pagini web. 

De obicei, arata astfel (un exemplu banal):

exemplu cod html

Inainte ca platformele CMS (Content Management System) , cum ar fi WordPress , sa faciliteze designul web, toate codurile HTML au fost lasate in sarcina programatorilor.

Pe langa proiectarea de site-uri si pagini, HTML are sarcina de a comunica motoarelor de cautare continutul nostru. 

Acest lucru este important, deoarece motoarele de cautare precum Google folosesc aceste informatii pentru a clasifica paginile web in contextul numeroaselor cautari pe care oamenii le fac in fiecare zi. 

Puteti vizualiza codul HTML al oricarei pagini. Doar dati click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe orice pagina web si apoi click pe „Vizualizati sursa paginii” (in browserul Chrome) sau „Analizati elementul” (in browserul Firefox). HTML are 2 caracteristici de luat in considerare atunci cand vine vorba de SEO on page :

  • pozitionarea cuvintelor cheie (titluri de pagina, subtitluri, imagini alt text / nume de fisier)
  • reprezentarea in SERP (metadescriere, geotagging, mark up schema / functionalitate SERP).

1. Titlul paginii (eticheta titlului)

Titlul paginii este cel mai important loc pentru introducerea unui cuvant cheie, intrucat le spune oamenilor si motoarelor de cautare despre ce este acea pagina. 

Iata cum arata titlul paginii unui site pe SERP-uri:

exemplu titlu seo on page

Poate fi vizualizat si pe browserele web. In codul sursa HTML, titlul paginii va arata astfel, acesta fiind un alt motiv pentru care acest titlu este numit title tag .

2. Meta descriere

Meta descrierea este partea de text prezent sub titlul unei pagini web in SERP. 

Nu afecteaza direct SEO si nu este un factor de clasare pentru Google. Aceasta inseamna ca introducerea unui cuvant cheie in acesta nu va avea implicatii directe pentru motoarele de cautare. 

Cu toate acestea, prezenta unui cuvant cheie poate fi recomandata pentru a oferi utilizatorului care navigheaza mai multe informatii despre pagina pe care va decide sa dea click.

Meta descrierea actioneaza in general prin atragerea si convingerea sa acceseze pagini. 

O meta descriere mai buna va avea Click-Through Rate mai mare , trimitand mai mult trafic catre site. 

Mai mult trafic va va aduce mai multe backlink-uri, mai multa autoritate de domeniu si multe alte beneficii. Pe scurt, poate avea un impact indirect asupra SEO on page si, prin urmare, este important sa il luati in considerare.

3. Optimizarea imaginii

Imaginile au propria lor metoda de optimizare HTML pentru SEO on page . Noi, vizitatorii, vedem imagini normale atunci cand navigam pe un site, dar motoarele de cautare vad codul HTML. 

Imaginea poate arata intotdeauna la fel, dar in functie de HTML poate fi interpretata foarte diferit de motoarele de cautare. 

Exista 3 elemente de luat in considerare pentru SEO on page legate de imaginile pe care le incarcam:

  1. textul alternativ continut in imagine
  2. titlul imaginii
  3. numele fisierului imaginii 

Pentru mai multe informatii despre cum sa optimizezi o imagine, citeste si: Optimizarea imaginilor pentru SEO – ghid complet

4. Imagini cu text alternativ

Imaginea completa cu text alternativ din interior (cunoscuta si sub numele de atribut alt sau descriere alt ) este utilizata pentru a spune motoarelor de cautare ce reprezinta. 

Textul alternativ este util pentru cei care nu pot vizualiza imagini sau au o conexiune la internet slaba. Practic este un cuvant cheie long tail (coada lunga) folosit pentru imagini. 

Este important pentru SEO on page, deoarece oamenii pot gasi un site prin intermediul unei imagini. 

De fapt, atunci cand oamenii efectueaza o cautare a imaginilor, dau click pe site-ul web de pe care provine imaginea gasita. Daca aveti un text alternativ bun veti putea fi gasiti usor. Rezultatul final este ca vor exista mai multe cai care duc la acel site specific.

5. Titlul imaginii

Atributul title al imaginii este utilizat pentru a furniza informatii suplimentare. Nu are impact SEO, deci nu este la fel de important ca textul alternativ sau numele fisierului. Acesta este pur si simplu un pop-up mic care poate aparea atunci cand plasati cursorul deasupra unei imagini.

6. Numele fisierului imagine

Numele fisierului imagine este numele unic dat fisierului. Este folosit de motoarele de cautare pentru a ajuta la clasarea si indexarea imaginilor. La fel ca textul alternativ, este important deoarece cautarea imaginilor este o cale catre un anumit site web.

7.  Geotagging (pentru cautari locale)

Geoetichetarea este modul de a oferi o locatie geografica intr-o anumita pagina web si / sau a continutului acestuia. Acest continut poate include, de exemplu, imagini si videoclipuri. 

Cand geoetichetati paginile web si continutul, furnizati motoarelor de cautare tot mai multe informatii. Cu cat le oferiti mai multe informatii, cu atat mai bine. Aceasta este o strategie SEO eficienta pentru interogari de cautare locale.

8. Date structurate

Datele structurate sunt etichete HTML pe care le puteti adauga pentru a facilita scanarea, indexarea si clasarea. 

Desi datele structurate nu sunt considerate un factor de ranking, beneficiul pe care acestea le au un SERP, cresc considerabil click-throug-rate. 

La fel ca o meta descriere buna, caracteristicile SERP pot influenta indirect si SEO on page . Exista mai multe functii SERP (Google creeaza unele noi aproape in fiecare zi), dar principalele sunt:

  • rich snippets
  • rezultate universale
  • rezultate sponsorizate
  • knowledge Graph

Pentru o mai buna intelegere a ceea ce inseamna date structurate, citeste si: Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

9. Densitatea cuvintelor cheie

Densitatea cuvintelor cheie este frecventa cu care cuvintele cheie sunt utilizate pe o singura pagina web. Nu este vorba doar de cate ori este utilizat un cuvant cheie, ci si de cat de des apare in cadrul unui text. A rezuma:

densitatea cuvantului cheie = numarul de utilizari ale cuvantului cheie ÷ numarul total de cuvinte .

Pana acum cativa ani, densitatea cuvintelor cheie era esenta SEO on page . Din acest motiv, continutul de calitate scazuta, dar dens cu cuvinte cheie, a fost considerat perfect in ceea ce priveste optimizarea si acoperirea organica. 

Astazi lucrurile s-au schimbat: Google si-a modificat algoritmul in 2013, pentru a-i pedepsi pe cei care umple continutul cu cuvinte cheie pentru a „forta” indexarea SEO. 

„Regele motoarelor de cautare” cere astazi continut de inalta calitate si nu trucuri ieftine pentru a pacali sistemul.

John Mueller, Senior Google Webmaster Trends Analyst, a declarat in 2014:

„Densitatea cuvintelor cheie, in general, este ceva pe care nu m-as mai concentra. Motoarele de cautare s-au schimbat pana acum ».

Astazi, densitatea cuvintelor cheie nu mai este atat de importanta, dar trebuie totusi luata in considerare pentru a face o optimizare buna.

Arhitectura site-ului

Principalele elemente de luat in considerare pentru arhitectura si buna functionalitate a unui site sunt:

  • viteza site-ului
  • design receptiv
  • structura URL
  • linkuri interne
  • linkuri externe
  • continut duplicat (daca exista) 

Arhitectura site-ului nu se refera atat la optimizarea unei anumite pagini, cat mai degraba la optimizarea site-ului in ansamblu. 

O mai buna structurare permite motoarelor de cautare sa indexeze continutul mai usor si mai eficient. Aceste activitati sunt de obicei desfasurate de o echipa tehnica SEO . Cu toate acestea, merita mentionat pe scurt aceste caracteristici, altfel acest mini-ghid ar fi incomplet. Sa le vedem impreuna.

Viteza de incarcare a paginii

Viteza de incarcare a unei pagini este foarte importanta. Google analizeaza experienta utilizatorului pentru a va clasifica mai bine site-ul si continutul. 

Ce scor obtine un site atunci cand vizitatorii pleaca inainte ca pagina sa se incarce? 

Retineti ca exista multe consecinte negative pentru un site lent. Cea mai evidenta este rata de respingere . De fapt, mai multe teste au aratat ca rata de respingere creste odata cu cresterea timpului de incarcare a paginii.

Google si-a facut propriile teste, iar rezultatele spun ca cresterea timpului de incarcare a paginii a crescut dramatic rata de respingere. 

Viteza paginii este un factor de clasificare Google pentru cautarile de pe dispozitive mobile, care reprezinta majoritatea cautarilor din zilele noastre. 

Este intotdeauna recomandat sa maximizati viteza site-ului pentru a obtine cea mai buna experienta de utilizare posibila. Puteti verifica viteza site-ului dvs. web folosind instrumentul gratuit furnizat de Google: PageSpeedInsights .

Responsive design

Un design receptiv consta in capacitatea unu site de a se raporta la dimensiunea ecranului dispozitivului utilizat de fiecare data. Intr-o lume in care mobilul reprezinta 58% din traficul site-ului, designul receptiv este esential pentru a maximiza experienta utilizatorului. 

Principalul avantaj al unui design receptiv a fost intotdeauna tocmai acela de a optimiza experienta utilizatorului, care, prin urmare, va fi incurajat sa viziteze din nou acel site. 

Actualizarea Google din 2015 „Mobilegeddon“ a dat prioritate la paginilor web cu un design optim pentru dispozitive mobile. 

De atunci, accentul pe mobil a devenit din ce in ce mai puternic. Aceasta inseamna ca site-urile cu functii precum designul receptiv sunt recompensate. 

Proiectarea receptiva este acum o realitate concreta, o necesitate care merge mana in mana cu viitorul. Imbunatatirea acestuia este esentiala pentru SEO on page .

responsive design seo on page

Structura adresei URL

Adresa URL este acronimul a Uniform Resource Locator  sau cu alte cuvinte, adresa siteului web. Acesta este situat in coltul din stanga sus al browserelor. Fiecare adresa URL consta din 4 parti principale, separate printr-un slash (/).

  1. protocol : HTTP sau HTTPS
  2. nume de domeniu : singurul nume de domeniu achizitionat
  3. subfoldere : categorie / grup de pagini
  4. nume specific paginii : pagina individuala specifica.

Modul in care va structurati adresele URL este important, deoarece poate avea un impact ridicat asupra SEO. Adresele URL sunt de fapt factori de clasare mici pentru motoarele de cautare. Brian Dean din Backlinko a raportat ca adresele URL ce contn cuvantul cheie obtin cu 45% mai multe clickuri.

O structura URL buna poate imbunatati experienta utilizatorului, afectand indirect SEO. Microsoft a descoperit ca adresele URL „descriptive” au o rata de click cu 25% mai mare. Pe scurt, adresa URL este ceva ce nu ar trebui niciodata subestimat!

Legaturi interne

Un link intern este modul de conectare a doua surse (pagini, articole etc) ce apartin aceluiasi site. 

O structura buna de link-uri interne faciliteaza munca crawlerilor pentru a intelege importanta continuturilor de pe site. 

Acest lucru raspandeste mai bine echitatea link-ului pe un site si s-a demonstrat ca legaturile interne cresc traficul organic cu 40%.

Legaturi externe (sau legaturi de iesire)

Linkurile externe sunt hyperlinkuri cu destinatie catre un alt site / domeniu. Exista 2 tipuri de legaturi externe:

  1. cele pe care le primiti (legaturi de intrare / returnare)
  2. cele create de dvs. (legaturi de iesire).

Backlink-urile sunt considerate a fi unul dintre primii 3 factori de clasare ai Google. Daca va ganditi la asta, nu este ceva de care sa va mirati: oricine are o intelegere de baza a SEO, chiar si un novice o stie. 

Ceea ce este inca destul de necunoscut este valoarea legaturilor de iesire. Linkurile de iesire nu sunt in mod specific un factor de clasare, dar pot afecta indirect SEO prin imbunatatirea experientei utilizatorului.

„Conectarea la alte site-uri web este o modalitate excelenta de a oferi valoare utilizatorilor dvs. Link-urile ii ajuta adesea pe utilizatori sa afle mai multe, sa verifice sursele si sa inteleaga mai bine cat de relevant este continutul dvs. pentru intrebarile pe care si le adreseaza ”(John Meuller, 2019).

Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)

Continut duplicat: de evitat!

Este foarte cunoscut faptul ca Google penalizeaza site-urile ce au un procent ridicat de continut duplicat.

Este indispesabil sa creati continut original pentru a nu intampina neplaceri din partea motorului de cautare.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

2 comentarii la „Optimizare SEO On Page – ce este si cum se face”

  1. Buna,
    Multumesc tare, tare mult pentru scurta ”scolarizare”.. Informatiile prezentate mi-au fost de mare folos, m-au ajutat sa ma familiarizez cu ceea ce inseamna ”Optimizare SEO”…

    Răspunde
  2. Pingback: Știri #57 - Lumea SEO PPC

Lasă un comentariu