Într-o strategie SEO, link popularity este un element care nu trebuie ignorat deoarece este un factor fundamental ce determina pozitionarea unui site pe Google.
Cantitatea, dar mai presus de toate calitatea și relevanta link-urilor primite, împreuna cu alti factori, poate sa influenteze considerabil clasamentul pe motoarele de cautare.
Continut
Diferenta dintre linkuri Nofollow si Dofollow
Linkurile nu sunt toate la fel, natura lor este definita prin utilizarea unui atribut „rel” , care poate fi de doua tipuri: dofollow sau nofollow.
Link-urile Dofollow sunt, prin natura lor, cel mai util tip de link in scopuri SEO, intrucat sunt capabile sa transfere valoare si acest factor, in ochii Google, este considerat un feedback de calitate catre site-ul conectat.
Prin urmare, o legatura dofollow aduce relevanta site-ului inspre care este directionat si, desi este doar unul dintre sumedenia factorilor utili pentru pozitionare, este unul dintre cei mai importanti.
Citeste si: Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google
Multi cred ca linkurile dofollow au un anumit atribut care trebuie setat, cum este in cazul link-urilor nofollow.
In realitate, nu exista nicio specificatie in acest sens: atributul rel = dofollow nu trebuie setat manual, este deja prezent in mod implicit in fiecare legatura care indica spre exterior.
Atributul rel=nofollow, pe de alta parte, este un tag HTML (non-standard) care, atunci cand este aplicat unui link, le spune motoarelor de cautare sa nu urmeze resursa legata si sa nu-i acorde importanta in ceea ce priveste pozitionarea.
Pentru a aplica nofollow unui link, trebuie doar sa introduceti acest cod HTML care-l contine:
<a href=”URL” rel=”nofollow”>ANCHOR TEXT</a>
Importanta link-urilor Nofollow
Pentru multi ani, Google a folosit un algoritm numit PageRank pentru a determina popularitatea paginilor web.
Acest algoritm stabilea autoritatea unei pagini prin numarul de backlink-uri primite.
A face SEO in acea perioada, a insemnat punerea in practica a tehnicilor Black Hat pentru a manipula acea valoare prin obtinerea de linkuri in orice mod posibil , chiar spamand masiv alte site-uri si inserand linkuri in comentariile blogurilor, in forumuri sau chiar in portaluri mari precum Wikipedia.
Din 2005, principalele platforme de blogging (Google, Yahoo si Microsoft) au inceput sa utilizeze atributul rel = nofollow pentru a combate SPAM-ul care rezulta din articole individuale.
Apoi, Google a sugerat sau, mai degraba intimat , sa se utilizeze nofollow pentru a marca si linkurile platite. Astfel, motorul de cautare sanctioneaza activitatile de link building care vizeaza manipularea rezultatelor cautarii.
Citeste si: Link Building: Ce este si cum se face, Ghid complet (cu trucuri si secrete)
Exista multe teori cu privire la folosirea link-urilor nofollow. Multi sunt convinsi ca acest tip de atribut este total inutil in scopul strategiei SEO, dar Google continua sa le considere ca fiind factori pozitivi, deoarece orice backlink este un semnal de calitate care dovedeste ca altcineva recomanda calitatea continutului.
In ceea ce priveste linkurile nofollow, Google afirma:
“In general, we don’t follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web. However, the target pages may still appear in our index if other sites link to them without using nofollow, or if the URLs are submitted to Google in a Sitemap. Also, it’s important to note that other search engines may handle nofollow in slightly different ways.”
Pe scurt, daca este adevarat ca reprezinta semnale slabe, legaturile nofollow sunt inca semne ale prezentei noastre pe web. Poate ca „ secretul succesului lor ” rezida tocmai in faptul ca aduc vizite directe de pe un alt site tematic.
Sa luam un exemplu practic:
Sa presupunem ca un utilizator citeste un articol de moda in blogul sau preferat si vede un text ancora la sfârsitul articolului.
Cu siguranta, utilizatorul nu va verifica niciodata daca linkul este dofollow sau nofollow.
Acesta poate se gandeste ca autorul a gasit utila introducerea link-ului la sfarsitul articolului si ca merita clickat pentru a aprofunda tema dezbatuta.
Prin urmare, linkurile nofollow au si avantaje:
- aduc mai mult trafic refferal pe site ;
- aduce public interesat si potentialii clienti;
- nu riscati o penalizare ;
- pot creste profiturile ca urmare a primelor doua puncte
Când trebuie sa utilizati rel = nofollow ?
Utilizarea atributului nofollow este esentiala in cel putin 6 situatii:
- atunci când ne conectam la un site dintr-un sector complet diferit de activitatea noastra principala;
- atunci când ne conectam la un site care nu este de incredere sau miroase a penalizare;
- când ne conectam la un site care are un DA si PA mult mai mici decât ale noastre;
- atunci când ne conectam la o pagina inutila pentru Google Bot;
- pentru a evita penalizarea in cazul legaturilor pur comerciale;
- pentru a economisi Link Juice.
De asemenea, nofollow trebuie utilizat in mod implicit pentru continutul generat de utilizatori , cum ar fi comentariile.
Cum sa verifici daca un link este nofollow sau dofollow ?
Exista mai multe moduri de a verifica tipul de link:
- Dati click dreapta pe link pentru a inspecta elementul. Sirul de cod HTML pentru link va aparea.
- Folositi extensii speciale pentru Firefox si Chrome. Pentru Firefox puteti instala SEO Quake sau Nodofollow. Pentru Chrome puteti incerca: NofollowSimple
Atunci când cream sau primim un link, acesta poate fi dofollow sau nofollow si diferenta dintre unul si altul este de a spune Google sa transmita o parte din valoarea linkul-ui sau catre continutul conectat.
In cazul legaturilor dofollow, ii indicam motorului de cautare ca continutul legat este relevant, deci benefic.
Pe de alta parte, atributul rel = nofollow ii spune Google ca acel continut nu este relevant.
Parerea mea este ca ambele trebuie echilibrate pentru a construi o strategie SEO de succes