Continut
Ce este Joomla ?
Joomla este un CMS (Content Management System) foarte flexibil, cu o interfata atat de usor de utilizat incat multi sunt surprinsi cand isi dau seama de optiunile si configuratiile disponibile.
Dar ce este un CMS ?
Un sistem de gestionare a continutului este un software care foloseste o baza de date si o interfata grafica simpla pentru a insera, gestiona si vizualiza informatii textuale si continut multimedia.
Ti se pare complicat? Probabil ca ati mai folosit un CMS inainte, fara sa stiti, mai des decat credeti! Ati actualizat vreodata o pagina de Facebook sau ati creat un blog ? Ati cumparat vreodata o carte de pe Amazon.com sau ati licitat pe eBay? Ati citit vreodata un ziar online sau ati extras ceva din Wikipedia?
Ei bine, toate aceste site-uri functioneaza datorita sistemelor de gestionare a continutului.
Pentru a afla mai multe, citeste si – CMS: ce este si la ce foloseste
Cu toate acestea, daca cititi acest articol, cu siguranta va intereseaza cele care va permit sa va gestionati site-ul dintr-o interfata simpla, pentru a crea pagini web si meniuri fara a fi nevoie sa stiti sa programati.
Joomla face exact asta, este o platforma bazata pe limbajul PHP si baza de date MySQL creata in 2005 de o echipa de dezvoltatori open source.
In prezent are aproximativ 200.000 de utilizatori si colaboratori ai comunitatii.
Joomla este gratuit pentru oricine doreste sa-l descarce si sa-l foloseasca pentru a crea un site web. De asemenea, este deschis oricui doreste sa creeze extensii si sabloane. Cea mai recenta versiune poate fi descarcata de pe site-ul oficial
De ce sa alegeti Joomla ?
Cele trei principale CMS gratuite si mai utilizate pentru gestionarea site-urilor web sunt: Joomla, Drupal si WordPress.
Desi sunt in esenta destinate sa faca acelasi lucru, adica va permit sa creati si sa va gestionati propriul site web, dar diferentele sunt destul de semnificative.
Cu toate acestea, sa incercam sa cantarim avantajele si dezavantajele fiecaruia inainte de a continua si de a face o alegere finala pe care sa o adoptam pentru a crea un site web .
Joomla
Pro
- este usor de instalat;
- usor de folosit;
- sabloanele sunt foarte frumoase (atat gratuite, cat si platite);
- comunitatea este foarte prietenoasa, chiar si cu utilizatorii incepatori.
Contra
- Codul Joomla poate fi dezordonat, iar timpul de incarcare a site-ului tinde sa fie mai lung din aceasta cauza.
- arhitectura sa limiteaza numeroasele niveluri de subcategorii care pot fi create.
Drupal
Pro
- are o infrastructura flexibila care va permite sa creati mai multe subcategorii;
- include functii de utilizator mai avansate;
- timpul de incarcare este foarte rapid;
- cod rezonabil de curat.
Contra
- mai greu de folosit;
- instalarea dureaza mai mult;
- chiar daca comunitatea sustine, exista o toleranta mai mica fata de utilizatorii noi si de persoanele care pun intrebari foarte simple.
WordPress
Pro
- construit in principal ca platforma de blogging;
- are o comunitate numeroasa;
- are flexibilitatea de a evolua dincolo de un simplu blog;
- este unul dintre cele mai utilizate CMS.
Contra
- avand in vedere succesul sau este vizat de hackeri si spammeri;
- pluginurile de multe ori nu sunt actualizate si pot provoca incetiniri ale site-ului.
Citeste si: Ce este WordPress si cum functioneaza ?
Aceasta nu se doreste a fi o descriere exhaustiva a caracteristicilor celor mai utilizate 3 CMS, ci doar o scurta si imediata comparatie pentru a obtine o prima idee pe care sa o alegeti.
Avand in vedere ca in aceasta analiza am ales sa analizam Joomla, sa revenim la descrierea principalelor sale caracteristici.
Joomla, punctele forte
Sa analizam in detaliu toate caracteristicile care fac din Joomla unul dintre cele mai bune CMS aflate in circulatie din punctul de vedere al crearii unui site personal si corporativ.
Gestionare extinsa a continutului
Joomla a fost dezvoltat integral si nativ ca sistem de gestionare a continutului si, prin urmare, este functia pe care o indeplineste cel mai bine.
Exista sute de optiuni si zeci de ecrane de interfata care ajuta la crearea, organizarea, sortarea si vizualizarea continutului in orice mod.
Functionalitate si interfata standardizate
De obicei, cu cat sunt mai multe functii prezente intr-o aplicatie si cu atat acestea necesita un timp de invatare mai mare; Joomla, pe de alta parte, simplifica interprinderea operatiunilor, desi nu este deloc deficitara din punct de vedere functional.
Este util sa stiti ca Joomla are un set standardizat de comenzi si multe dintre principalele caracteristici functioneaza in mod similar. Acest lucru nu numai ca faciliteaza invatarea, dar permite si o structura CMS mai stabila si mai sigura.
Cand inveti cum sa folosesti o caracteristica in Joomla, ai invatat mai multe. De exemplu, odata ce creati un articol, invatati in esenta cum sa creati categorii si etichete u.
In plus, functiile de continut precum: Salvare , Inchidere si Copiere sunt aceleasi cu cele gasite in majoritatea componentelor de baza, precum si cu cele ale extensiilor tertilor.
Pentru utilizatorii mai avansati, arhitectura de baza dezvoltata in PHP in Joomla este standardizata. Joomla adopta de fapt un model de programare MVC. Aceasta ofera o baza stabila pentru personalizari si integrari pe care multi dezvoltatori le apreciaza.
Aceste caracteristici fac din Joomla o alegere excelenta pentru:
- oricine are nevoie sa-si gestioneze propriul site web;
- invatati clientii sau personalul lor cum sa gestioneze continutul site-ului web;
- pentru cei care doresc sa creeze site-uri „do it yourself”;
- pentru integratorii de site-uri web;
Gestionarea utilitatilor si functionalitatea controlului accesului (ACL)
In centrul Joomla exista sistemul de inregistrare a utilizatorilor , gestionarea acestora si mai multe liste de acces numite ACL (Access Control list).
Aceasta posibilitate extinsa este alegerea ideala pentru site-urile care necesita o gestionare extinsa a accesului, cu restrictiile corespunzatoare privind permisiunile.
Daca nivelurile standard ale ACL-urilor nu sunt suficiente, puteti crea multe niveluri personalizate pentru gestionarea permisiunilor care pot fi extinse atat la caracteristicile native ale Joomla, cat si la extensiile tertilor. Toate aceste functii sunt implicite in Joomla si sunt disponibile imediat.
Acest lucru face ca Joomla sa fie un instrument excelent pentru:
- site-uri web care necesita inregistrarea utilizatorilor;
- site-uri web care trebuie sa gestioneze accesul la continut;
- site-uri web unde trebuie sa fii membru sau sa semnezi un contract;
- site-uri bazate pe forum sau bazate pe comunitate;
- site-uri web de afaceri cu o zona privata sau o sectiune de autentificare a clientilor;
- companii care au personal dedicat pentru administrarea site-ului sau multi colaboratori.
Control avansat al template-ului
Unele platforme CMS permit doar un singur sablon (sau tema) activ si / sau un set de setari de template pentru intregul site si in multe cazuri acest lucru poate fi suficient.
In Joomla este posibil sa instalati o multitudine de sabloane sau sa suprascrieti parti ale unui anumit sablon pentru a personaliza setarile.
Aceasta inseamna ca orice pagina, grup de pagini sau zona specifica a site-ului web poate avea setari de proiectare diferite . Pentru a face acest lucru, trebuie pur si simplu sa utilizati setarile native gasite in interfata sablonului.
Nu sunt necesare coduri suplimentare sau pluginuri externe. Cantitatea de control depinde de sablon, dar exista cateva limite atunci cand vine vorba de utilizarea acestora.
De exemplu, ai putea avea o sectiune a site-ului web cu un antet in albastru si alte pagini in verde, sa creezi variante ale „paginii de destinatie” cu un sablon diferit, sa faci o modificare temporara pentru sarbatori sau ocazii speciale.
Este usor sa incercati diferitele setari si variatiile lor, iar toate acestea va permit sa exprimati mai bine creativitatea in proiectarea site-ului.
Suport in mai multe limbi
Unul dintre motivele pentru care Joomla este atat de popular in intreaga lume este suportul lingvistic international pe care il ofera. Joomla poate fi instalat in mai multe limbi, sau cu mai multe limbi si ofera aceasta functionalitate de default
La fel ca toate celelalte functii, setarile de limba din Joomla sunt standardizate si pot fi aplicate in mai multe moduri.
De exemplu, pot fi alocati in functie de utilizator pentru a permite oamenilor din diferite locatii sa lucreze in limba lor materna.
De asemenea, este posibil sa creati continut sau sectiuni ale unui site web cu limbi specifice bazate pe orice numar de setari. Exista multe aplicatii pentru aceasta functionalitate si multe modalitati de a extinde suportul multilingv nativ al Joomla.
Aceasta caracteristica face ca comunitatea Joomla sa fie globala si determina utilizarea acestui CMS ca singura alegere pentru unii utilizatori din intreaga lume
Joomla in comparatie cu alte CMS
Dupa ce am ilustrat punctele forte, la ce ne putem astepta de la Joomla in viitor?
Privind statisticile site-urilor web din intreaga lume, incepand cu 30 ianuarie 2017, Joomla se pozitioneaza pe locul doi in clasamentul CMS, chiar daca nu pare a fi cea mai populara solutie.
Potrivit BuiltWith , WordPress are o cota de piata de 63%, in timp ce Joomla are 7%.
Faptul interesant este ca aproximativ unul din trei utilizatori aleg o alternativa (reprezentata in grafic cu „Altele”) pe care o percep mai bine decat WordPress, Joomla si Drupal.
Aceasta este cu siguranta indicatia ca exista un spatiu suficient de imbunatatire deoarece un numar mare de nevoi ale utilizatorilor sunt mai bine satisfacute cu solutii diferite de cele clasice si cele mai utilizate.
Un motiv in plus pentru ca Joomla sa asculte vocea utilizatorilor pentru a imbunatati si a creste functionalitatea in timp ce priveste concurenta.