Doriti sa optimizati imaginile pentru SEO, dar nu stiti de unde sa incepeti?
In acest ghid voi explica toti pasii necesari pentru a avea imagini optimizate pentru SEO si pentru utilizatori .
Va voi ilustra toate activitatile care trebuie desfasurate, intr-un mod clar si usor de inteles.
Continut
De ce este importanta optimizarea imaginilor pentru SEO ?
In orice site web, optimizarea imaginii SEO este necesara din doua motive de baza:
- reduce timpul de incarcare a paginii
- permite indexarea corecta a imaginilor de catre motorul de cautare
Sa aprofundam aceste doua aspecte.
Imaginile si timpul de incarcare al unui site web
Una dintre principalele cauze ale incarcarii lente a unui site web se gaseste tocmai in prezenta unor imagini prea grele si care nu sunt optimizate pentru web.
Un site lent ii descurajeaza pe utilizatori, care il vor abandona pentru a cauta in alta parte.
Retineti, de asemenea, ca din 2010 viteza de incarcare a unui site este considerata oficial un factor de ranking .
Citeste si: Cei 200 factori de ranking care influenteaza clasamentul Google
Prin urmare, compresia imaginilor este o activitate esentiala pentru orice proiect online in special in cazul unui e-commerce , care contine un numar mare de fotografii si unde incarcarea lenta poate duce la pierderea unui potential client
Indexarea imaginilor ?
Pe langa reducerea timpului de incarcare, optimizarea SEO a imaginilor este necesara si pentru un alt motiv fundamental: crawlerul intampina dificultati in citirea continutul si nu poate continua cu indexarea.
Incerc sa-l explic mai simplu.
In prezent, Google nu poate sa inteleaga ce se afla in interiorul imaginilor pe care le-ati incarcat pe site si, prin urmare, nu poate sa le catalogheze si sa le insereze in indexul sau.
Aici intentionez sa ma opresc doar o clipa asupra conceptului de indexare , daca din intamplare sensul termenului nu va este clar.
Indexarea unei resurse inseamna pur si simplu ca a fost introdusa in baza de date Google. Pozitionarea, pe de alta parte, este cu siguranta o alta mancare de peste.
Dar sa revenim la imagini.
Prin urmare, pentru a optimiza o imagine pentru SEO, este necesar sa comunicati continutul sau catre Google printr-un text specific.
Altfel veti fi facut o munca inutila si contraproductiva. Inutil, deoarece paianjenul, neputand decoda imaginile, nu ar putea sa-l indexeze. Contraproductiv, deoarece o sa prelungiti timpul de incarcare a paginilor site-ului, care, asa cum am spus, este unul dintre factorii de clasare.
Acum ca am clarificat importanta optimizarii SEO a imaginilor, sa ne concentram asupra modului de a o face.
Aceasta operatie implica doi pasi de baza:
- usurand greutatea imaginii pentru a reduce timpul de incarcare pe site
- completarea unor campuri pentru ca Google sa le caneze usor si sa favorizeze indexarea
Cum reduceti dimensiuna unei imagini ?
Pentru reduce o imagine, trebuie sa efectuati aceste 2 sarcini:
- redimensionare
- comprimare
La sfarsitul acestor operatiuni, imaginea va cantari mult mai putin atat din punct de vedere al pixelilor, cat mai ales din punct de vedere al spatiului pe disc. In acest fel, serverul il va putea incarca rapid.
Doar dupa ce ati redus-o in greutate si marime, veti putea introduce imaginea pe site-ul web.
Redimensionarea imaginii
Puteti redimensiona o imagine utilizand un software special, cum ar fi:
- Photoshop
- Gimp
Daca utilizati Photoshop , probabil ca stiti deja cum se face.
In orice caz, procedura este urmatoarea: mergeti la Image / Image Size si introduceti valorile de latime si inaltime dorite.
Retineti ca nu exista o valoare optima , deoarece multe depind si de tipul de imagine si de dispozitivul pe care va fi afisata.
In general, o imagine pentru desktop nu trebuie sa aiba o latime mai mare de 800 px si o inaltime maxima de 400-450 px.
Verificati intotdeauna daca imaginea introdusa nu este mai lata decat containerul sau.
Adobe Photoshop este un instrument excelent, oferind capabilitati de editare care depasesc cu mult redimensionarea. Vestea proasta este ca necesita plata unui abonament anual.
O alternativa excelenta este Gimp, care ofera posibilitatea de a redimensiona imaginile complet gratuit.
Odata ce programul este descarcat, introduceti imaginea de retusat si faceti clic pe butonul Scale . In acest moment puteti alege dimensiunea dorita, similar cu ceea ce se intampla cu Photoshop.
Odata redimensionate, imaginile trebuie comprimate astfel incat sa ocupe mai putin spatiu pe server si sa fie incarcate mai repede.
Cum sa comprimati imaginile
Compresia trebuie sa asigure un compromis bun intre greutate si calitatea imaginii.
Un site care contine fotografii cu rezolutie foarte mare ar avea performante slabe si ar instraina utilizatorii.
In acelasi mod, prezenta imaginilor de calitate foarte scazuta nu este o carte de vizita buna si cu siguranta nu va incurajeaza sa continuati navigarea.
Exista mai multe moduri de a comprima imaginile:
- Photoshop / Gimp
- Instrument online
Din nou, puteti utiliza Photoshop. Exista o functie speciala, numita Salvare for web , care va permite sa reduceti greutatea imaginii.
Discurs similar pentru Gimp. In acest caz, va trebui sa accesati Fisier / Exportati ca si sa faceti clic pe Salvare . Apoi se va deschide o caseta de dialog in care puteti alege calitatea compresiei .
In mod clar, un nivel mai ridicat de compresie are ca rezultat o calitate a imaginii mai mica si invers.
Pentru a gasi echilibrul corect, bifati caseta Afisare previzualizare in fereastra imaginii . In acest fel, veti putea vedea in timp real rezultatul compresiei pe care o efectuati.
Apoi, exista instrumente online, complet gratuite si foarte eficiente.
Recomand Tinypng sau Tinyjpg , pe care am avut ocazia sa le testez personal. Acestea sunt doua instrumente cu adevarat puternice, care va permit sa obtineti un nivel de compresie mai mare decat Photoshop.
In cele din urma, daca utilizati WordPress, puteti recurge la pluginuri de optimizare a imaginii. Din nou, sunt multe din care sa alegi.
In opinia mea, cele mai bune sunt Smush si EWWW Image Optimizer.
In general, o imagine redimensionata si comprimata nu trebuie sa cantareasca mai mult de 100 kb
Elementele optimizarii SEO a imaginii
Odata redimensionata si comprimata, imaginea noastra trebuie optimizata in continuare pe partea SEO , pentru a o face usor de inteles pentru motorul de cautare.
Indexarea imaginilor este esentiala pentru relevanta continutului nostru fata de cuvantul cheie pe care dorim sa il clasam.
In unele cazuri, optimizarea SEO a imaginilor poate fi utila si pentru imbogatirea campului semantic, introducand noi conotatii de semnificatie in paginile noastre web.
Elementele cheie de luat in considerare sunt:
- Numele fisierului
- Eticheta Alt
- Text in jurul imaginii
Numele fisierului
Inainte de a incarca imaginea pe site, este necesar sa redenumiti fisierul oferindu-i un nume explicativ relevant pentru continut.
Fotografiile facute cu camerele digitale au numere progresive care le identifica ordinea. Pentru aceasta, numele fisierului trebuie modificat in mod absolut.
Lucru foarte important: numele fisierului trebuie sa contina cuvantul cheie principal al paginii, cel pentru care intentionati sa va clasificati pe Google.
Pe langa cuvantul cheie, numele fisierului trebuie sa contina o indicatie clara a continutului imaginii. Acesta trebuie sa fie scurt, format din maximum patru sau cinci cuvinte, intotdeauna separate printr-o cratima
Eticheta Alt
Alt tag , de asemenea , numit alt text / text alternativ, este cel mai important parametru din punct de vedere SEO.
Ce este mai exact? Este acel sir pe care serverul il returneaza in caz de esec la incarcarea paginii, folosit si de cititoarele de ecran ale persoanelor nevazatoare.
Cum trebuie complectat?
Eticheta alt trebuie sa fie o descriere concisa cat mai fidela a fotografiei, capabila sa ilustreze continutul acesteia celor care nu o pot vedea. Trebuie sa contina in mod necesar cuvantul cheie al paginii, deoarece imaginea dvs. va fi indexata cu acea eticheta.
Dupa cum sa mentionat, eticheta alt poate servi la cresterea relevantei continutului dvs. pentru acea interogare specifica, imbunatatind autoritatea paginii.
Cand o scrieti, scrieti-o crezand ca explicati o imagine unei persoane nevazatoare. Nu trebuie sa scrieti o poezie. O fraza este suficienta, concisa, dar exhaustiva.
In orice caz, sfatul meu este sa nu va fortati niciodata mana cu eticheta alt.
Incercati sa alegeti o imagine care sa se potriveasca continutului si sa nu adaptati eticheta alt la cuvantul cheie pentru care doriti sa va clasati.
De exemplu, daca postati o fotografie cu o panorama montana, nu puteti optimiza imaginea cu eticheta alternativa „excursie la Paris”. Aceasta supra-optimizare ar putea fi penalizata in viitor, atunci cand poate Google va putea interpreta continutul imaginilor datorita machine learning si inteligentei artificiale.
In mod similar, evita absolut asa-numita keyword stuffing, adica inserarea masiva a cuvintelor cheie nedescriptive ale imaginii postate. Nu numai ca nu ati obtine beneficii in ceea ce priveste pozitionarea, dar pe termen lung ati risca o penalizare.
Textul din jurul fotografiei
Un alt element de luat in considerare, desi mai putin important decat eticheta alt si numele fisierului, este prezenta cuvantului cheie in textul care precede sau urmeaza imaginea.
Practic, se evalueaza relevanta imaginii fata de continutul in care este introdusa, recompensand legatura cu contextul de referinta.
Intr-un articol in care se vorbeste despre imprimante, nu are niciun sens sa includa o fotografie a unui peisaj montan. Fotografia pur si simplu nu este relevanta pentru continut.
Cu toate acestea, daca observati ca cuvantul cheie lipseste din textul din jurul imaginii, incercati sa il inserati natural , fara a-l forta.
Titlul imaginii
Titlul imaginii este acea parte a textului care este afisata cand trecem cursorul mouse-ului peste fotografie .
Nu este deosebit de util pe partea SEO, dar ajuta la imbogatirea campului semantic si la imbunatatirea experientei utilizatorului.
Ar trebui sa contina alte nuante de semnificatie, facandu-l explicativ si captivant pentru cititor.
Pentru a-l scrie corect, puteti incepe de la numele fisierului, exprimandu-l intr-un limbaj mai usor de utilizat si, probabil, adaugand un fel de call to action.
De exemplu, intr-un magazin online, titlul va poate invita sa dati click pe imagine pentru a vizualiza produsul pe tot ecranul.
Repet: titlul imaginii nu este un factor relevant din punct de vedere SEO , dar poate fi totusi util pentru utilizator.
Optimizarea imaginilor in WordPress
Daca, la fel ca mine, utilizati WordPress, cu siguranta ati observat ca acest CMS include alte 2 campuri pentru optimizarea imaginii: text asociat si descrierea . Sa vedem ce este.
Text Asociat
Este textul vizibil utilizatorului , imediat sub fotografie. Nu are valoare SEO, dar poate imbunatati experienta utilizatorului.
Putem scrie o propozitie si mai explicativa, imbogatind continutul cu nuante noi.
Amintiti-va ca continutul pe care il scrieti, este pentru cititor si nu pentru motorul de cautare.
Descriere
Descrierea este un parametru absolut irelevant atat pentru optimizarea SEO a imaginilor, cat si pentru experienta utilizatorului.
Cum se introduce eticheta alt
In WordPress, eticheta alt se numeste text alternativ si se introduce foarte simplu.
Cand adaugati o imagine in Cms, se deschide o fereastra care contine toate campurile utile pentru optimizarea acesteia. Textul alternativ este situat intre subtitrare si descriere.
Sper ca acest ghid a fost util pentru clarificarea unor concepte si pentru a va ajuta pas cu pas in optimizarea imaginilor pentru SEO a site-ul dvs.
Deci sa revedem pe scurt pasii imporanti:
De baza
- Redimensionati imaginea (dimensiune ideala: maxim 800 x 400 pixeli)
- Comprimati-o (maxim 100 kb)
- Schimbati numele fisierului
- Completati eticheta alt (amintiti-va cuvantul cheie!)
Foarte important
- Introduceti cuvantul cheie in textul care precede / urmeaza imaginea
Nu este important pentru Google (dar util pentru utilizator)
- Alegeti un titlu adecvat (descriptiv si captivant pentru cititor)
- Introduceti o subtitrare (pe WordPress)
Nu conteaza
- Scrie o descriere (in WordPress)
Daca doriti sa impartasiti experienta dvs. privind optimizarea imaginilor pentru SEO sau daca aveti nelamuriri, scrieti-le in comentarii