Blog » SEO » Cornerstone content – ce este si ce beneficii are pentru SEO

Cornerstone content – ce este si ce beneficii are pentru SEO

Cand vine vorba de blog si planul editorial SEO , nu tot continutul este acelasi. In scopuri de pozitionare, exista tipuri de continut care merita o atentie speciala, iar cornerstone content este unul dintre acestea.

Traducerea termenului din engleza este „piatra de temelie” si aceasta imagine este suficienta pentru a explica conceptul din spatele acestei strategii de pozitionare SEO apreciata in special de motoarele de cautare.

cornerstone content traducere

Prima data cand a fost utilizat termenul Cornerstone Content a fost in 2007 intr-o postare de Brian Clark. 

Un continut de acest tip reprezinta indexul pentru toate celelalte continuturi care trateaza acelasi subiect: este un fel de articol larg si strategic de care sunt legate multe articole prin satelit.

Sa presupunem cazul unui blog care vorbeste despre gatit: este un subiect cu adevarat amplu, pe care cei care fac SEO il pot imparti in macro categorii. 

Felul intai, felul doi, garniturile si deserturile sunt un exemplu si pentru fiecare categorie este posibil sa se creeze cornestone content, care va fi legat de toate celelalte postari care trateaza subiectul in detaliu. 

De exemplu, printre primele feluri de mancare vom avea retete de paste sau risotto, pentru al doilea fel de mancare vom avea carne si peste si asa mai departe.

Cornerstone content este esential in definirea structurii site-ului si a blogului si colecteaza cel mai bun continut pe o singura pagina.

Sfatul meu este sa faceti in asa fel incat cornerstone content sa fie accesibil din mai multe parti ale site-ului si sa il introduceti in meniul de navigare

De ce sa scrii un cornerstone content ?

Daca va intrebati de ce scrieti continut de cornerstone content, bineinteles ca raspunsul este: beneficii SEO ! 

In primul rand, un cornerstone content sugereaza motorului de cautare care este fundamentul site-ului

In al doilea rand, daca aveti mai multe pagini care concureaza in SERP pentru acelasi subiect, acest cornerstone content ii spune motorului de cautare care pagina este cu adevarat „definitiva”.

Mai mult, la fel ca orice post long form, pozitionandu-se bine, atrage o multime de trafic si backlink-uri naturale : cea mai importranta parte a strategiei de link building

Cum se scrie un cornerstone content ?

Deoarece nu este tipul clasic de continut, cornerstone content trebuie sa aiba unele caracteristici particulare , pe care le analizam acum in detaliu.

Lungime

Acestea sunt mai lungi decat celelalte postari de pe blog. In general, lungimea ideala a celor care apar pe prima pagina a Google este de aproximativ 1.900 de cuvinte , dar media este de la 2.000 la 10.000 de cuvinte.

Cuvant cheie

Inainte de a crea continutul, cuvintele cheie pentru care trebuie pozitionat trebuie studiate cu atentie, printre cele capabile sa ajunga la o nisa sau cele care au cel mai mare potential de trafic.

Actualizari si prospetimea continutului

Articolul de baza trebuie intotdeauna actualizat in timp si nu trebuie sa prezinte continut invechit.

Legaturi interne

Functia care face ca acest continut sa aiba succes este prezenta linkurilor interne, deoarece crearea de linkuri este unul dintre principalii factori SEO . Toate postarile pe subiect ar trebui sa fie legate de un cornerstone content relevant

Care sunt avantajele continutului Cornerstone pentru SEO ?

Algoritmii Google functioneaza pentru a oferi cel mai bun rezultat posibil pe un subiect si pentru aceasta motorul de cautare cauta continut scris de experti reali.

Sa vedem in detaliu avantajele acestui continut:

  • Este cel mai apreciat de utilizator, deoarece ofera cu adevarat valoare;
  • Este mai usor de partajat pe retelele de socializare;
  • Atrage in mod natural backlink-uri de pe site-uri si bloguri care vizeaza aceeasi nisa de piata;
  • Este accesat cu crawleri de mai multe si va permite sa oferiti motorului de cautare un sitemap clar ;

Acesta este tipul de articole care genereaza cel mai mult trafic si care devine imediat strategic pentru o afacere care face web marketing.

Cum se creeaza un continut Cornerstone ?

Numarul ideal de continut cornerstone pentru un site mono-tema este de aproximativ 4 sau 5 , dar daca subiectele tratate sunt diferite, poate fi o idee buna sa creati continut similar pentru fiecare categorie.

Amintiti-va ca crearea acestui tip de continut necesita mult efort si ar putea dura zile sau saptamani pentru a finaliza intreaga operatiune.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a crea continut cornerstone valoros:

  1. Cunoaste-ti publicul: nu poti scrie fara sa stii pentru cine scrii sau fara sa stii articolele care au atras cel mai mult trafic. Pentru a face acest lucru, va recomand sa va analizati site-ul cu Google Analytics la fel si concurenta, astfel incat sa gasiti intrebarile la care publicul dvs. incearca sa raspunda. 
  2. Cautati cele mai bune cuvinte cheie: acesteasunt cele pentru care va trebui sa va optimizati continutul, dar mai ales trebuie sa fie cuvintele cheie care genereaza mult trafic chiar daca concurenta va fi mare. 
  3. Deveniti un expert pe aceasta tema: aceasta este cu siguranta cea mai lunga faza a procesului de creare a acestui tip de continut deoarece cautarea informatiilor trebuie sa fie minutioasa. Cine scrie pentru web trebuie sa stie totul despre subiectul in cauza chiar inainte de a scrie primul rand, pentru a nu se limita la un colaj al resurselor deja prezente pe net. Ceea ce da valoare continutului cornerstone este opinia personala dar si exemple practice.
  4. Scrieti continutul: tinand cont de toate regulile de copywriting si de formatarea textului cu H1, H2, paragrafe si bold. Nu uitati sa scrieti propozitii scurte si sa folositi un limbaj simplu, conceput pentru intelegerea imediata nu numai de catre utilizator, ci si de motorul de cautare.
  5. Integrati textul cu toate informatiile utile, pastrand in acelasi timp accentul pe subiectul central si evitand sa fiti prea static. Un continut bun are imagini, infographs, tabele, citate si videoclipuri pentru a-l atrage pe utilizatori. 
  6. Faceti SEO si promovati continutul cornerstone , dar numai atunci cand sunteti 110% sigur de continutul creat. Activitatea de optimizare SEO asupra continutului, de fapt, trebuie efectuata ulterior (exista multe cursuri si articole online pentru a invata cele mai eficiente tehnici de redactare SEO ). Dupa optimizarea continutului pe pagina, va recomand sa il difuzati pe retelele de socializare si alte bloguri din sector, imbogatindu-l cu opiniile expertilor si cu cateva marturii valoroase. Acestea sunt actiuni care va vor creste credibilitatea in ochii utilizatorilor.

Dupa cum puteti vedea, crearea unui cornerstone content este o munca complexa care necesita studiu si pregatire, precum si cunoasterea aprofundata a tehnicilor de Content Marketing . 

Pozitionarea ca expert, contactarea utilizatorului, obtinerea de vizibilitate si cresterea conversiilor sunt doar cateva dintre obiectivele unui cornerstone content si, daca doriti, va voi ajuta sa il creati.

Puneti intrebarile dvs. in comentarii, voi fi bucuros raspund!

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu