In engleza se numește keyword cannibalization, tradus în romana ca fiind canibalizare cuvintelor cheie sau canibalizare de continut si este una dintre principalele probleme SEO întampinate atunci cand gestionați un site plin de pagini si articole si trebuie sa efectuati cautari de cuvinte cheie pentru a gasi idei noi.
Continut
Ce este canibalizarea cuvintelor cheie ?
Canibalizarea cuvintelor cheie si a adresei URL este un fenomen prin care doua pagini sau postari vizate pentru acelasi cuvant cheie sau expresie se pozitioneaza in serp pentru acelasi cuvant cheie .
Este mult mai mult decat o simpla duplicare a continutului , deoarece poate avea impact atat pe SEO, cat si pe performantele de marketing ale site-ului dvs.
Cauzele canibalizarii
Canibalizarea cuvintelor cheie are multe cauze posibile, care pot fi usor evitate.
S-ar putea sa credeti ca aveti sanse mai mari de a va clasa pentru un anumit cuvant cheie daca mai multe pagini folosesc acelasi termen in titlul si daca au aceeasi meta descriere.
Sansele dvs. de clasare pentru cuvantul cheie principal pot creste, dar este posibil ca mai multe pagini sa se claseze pentru acelasi cuvant cheie, determinand ca acestea sa fie canibalizate.
Paginile cu titluri si descrieri identice fac dificil pentru Google sa judece care este pagina cea mai relevanta, astfel incat pagina cu cea mai putin autoritate ar putea obtine o clasare buna.
Continut similar
Profesionistii SEO sustin ca continutul duplicat are un impact negativ, deoarece motoarele de cautare nu stiu ce adresa URL sa indexeze.
Problema este aceeasi in cazul in care continutul a doua adrese URL este similar – este inca greu pentru motoarele de cautare sa stie ce pagina trebuie sa aiba prioritate, iar Google ar putea ajunge sa claseze mai multe pagini.
Intern linking gresit
Canibalizarea cuvintelor cheie poate fi cauzata si de o structura defectuoasa a link-urilor interne, deoarece paginile linkate mai des vor fi considerate mai importante de Google.
Daca paginile dvs. risca sa se canibalizeze reciproc, creati o ierarhie interna a linkurilor care are sens si care va ajuta Google sa evalueze mai precis pagina cea mai importanta.
Utilizarea neconcordanta a textelor ancora: daca utilizati intotdeauna anchor text identic pentru linkuri diferite, ii aratati crawlerului Google ca paginile sunt de aceeasi importanta.
Acest lucru poate contribui apoi la canibalizarea cuvintelor cheie, facand pentru Google mai dificil sa judece care este pagina cu cea mai mare autoritate
Efecte negative
Dupa ce am dat o definitie fenomenului, explicam care sunt impactul si efectele negative ale fenomenului.
Pozitionare nedorita
Primul efect negativ este acela de a avea doua pagini clasate pentru aceeasi interogare si cea cu cele mai slabe rate de conversie clasata mai bine decat cea cu cea mai buna rata de conversie.
Daca va aflati in aceasta situatie, mergeti direct la capitolul „Cum sa rezolvati problemele de canibalizare”.
Mai putina autoritate
Nu numai ca va trebui sa renuntati la traficul organic valoros si de calitate, dar orice pagina de calitate inferioara, cu un rang mai inalt, va avea impact asupra CTR-ului si dintr-o data va veti transforma in propriul concurent.
De asemenea, diluati puterea linkurilor si a anchir textului. Mai multe pagini care vizeaza acelasi cuvant cheie indica motorului de cautare ca site-ul dvs. poate avea continut de calitate mai mica sau cel putin continut care nu se potriveste exact cu un cuvant cheie (sau intentia de cautare pentru fiecare pagina).
Scaderea ratelor de conversie
Daca paginile care se canibalizeaza (mai putin relevante sau de calitate scazuta) se claseaza mai bine decat paginile dvs. de calitate, veti pierde potential si prin urmare veti observa rate de conversie mai mici.
Cand canibalizarea nu este o problema
Cu toate acestea, exista un caz in care canibalizarea adresei URL nu este o problema. Acesta este cazul in care doua pagini sunt pozitionate intre prima si a doua pozitie a serpului . Chiar daca nu este ingrijorator, sfatul este sa monitorizati paginile, pozitionarea si CTR. Daca aceste date nu se schimba, nu trebuie sa va faceti griji, daca observati diferente, atunci ar trebui sa actionati
Cum se identifica canibalizarea cuvintelor cheie ?
Pentru a identifica canibalizarea cuvintelor cheie exista diverse metode, manuale sau „automatizate”, prin utilizarea de instrumente SEO gratuite sau platite.
Canibalizare de cuvinte cheie cu serpcheckers gratuit
Daca utilizati deja instrumente SEO (in trecut, eu am folosit acest https://www.serprobot.com/serp-check.php ) puteti vedea care URL este pozitionat si puteti intelege daca este pagina pe care ati definit-o in strategia dvs. SEO.
Operatori logici Google si observare serp
Asa cum am mentionat pe acest blog SEO, putem intelege o multime de lucruri din privirea serpului motorului de cautare. Cu toate acestea, observatia „cu ochiul liber” s-ar putea dovedi limitata si atunci putem apela la operatorii logici ai Google.
Cu urmatoarea comanda in bara de cautare Google :siteultau.com + „cuvant cheie” puteti intelege ce pagini ale site-ului sunt pozitionate pentru un anumit cuvant cheie, astfel va puteti face imediat o idee daca sunteti victima canibalizarii
Cum se rezolva problemele de canibalizare ?
Reconfigurati site-ul
O optiune este sa va luati cea mai autoritara pagina si sa o transformati intr-o pagina de destinatie sau un articol pilon , apoi sa faceti legatura catre toate paginile similare care vor intra sub „umbrela” cuvintelor cheie vizate.
Prin adoptarea unei abordari „de la zero” nu vor exista erori cu privire la cuvintele cheie care se refera la fiecare pagina. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa creati o foaie de calcul si sa enumerati fiecare pagina impreuna cu cuvantul cheie de referinta.
Identificati paginile cu probleme si asigurati-va ca continutul este rescris astfel incat informatiile sa se potriveasca indeaproape cu cuvantul cheie de referinta.
Eliminati toate referintele cuvintelor cheie
Cautati pagini problematice si eliminati orice mentiune a cuvantului cheie in cauza; acest lucru nu va rezolva complet problema, desigur, deoarece Google se bazeaza pe multe alte semnale de clasare pentru a determina clasamentele corecte.
Puteti face un Ctrl + F si puteti cauta in fiecare pagina cuvantul cheie canibalizat sau puteti efectua o cautare pe Google cu termenul intre ghilimele, apoi dati click si editati fiecare pagina in consecinta, astfel incat numai paginile autorizate sa pastreze cuvintele cheie de top.
Schimbati structura link-urilor interne
Uitati-va la structura interna a linkurilor site-ului, in special acele linkuri care utilizeaza cuvantul cheie exact ca anchir text, care pot fi deosebit de problematice.
O cautare similara Ctrl + F sau o cautare „exacta” pe Google poate ajuta la localizarea cuvintelor cheie in textul ancora.
Pentru linkurile interne care indica o pagina nedorita (cum ar fi intr-o pagina care canibalizeaza o pagina de calitate), este posibil sa schimbati acele legaturi cu linkurile catre pagina pe care dorim sa o impingem.
Pentru a identifica rapid structura legaturilor interne, utilizati Google Search Console. Dati click pe Links in coloana din stanga si veti putea vedea linkurile interne si textul de ancorare utilizat.
Imbinati cele doua pagini
Daca doua pagini canibalizate sunt incredibil de asemanatoare si se clasifica pentru aceleasi cuvinte cheie, luati in considerare imbinarea acestora intr-o singura mega pagina (cum ar fi cornerstone content ).
Aceasta solutie este deosebit de strategica atunci cand ambele pagini contin informatii utile pe care nu doriti sa le stergeti. Dupa imbinarea celor doua pagini si stergerea uneia dintre cele doua, nu uitati sa setati redirectionarea corespunzatoare.
Citeste si: Cum se face un redirect 301 pentru site-uri si pagini
Folositi noindex
Daca ambele pagini sunt utile vizitatorilor si doriti sa le pastrati, dar nu doriti ca acestea sa claseze si sa canibalizeze alte pagini, noindexingul functioneaza de obicei.
Noindexing ii spune Google ca nu doriti ca aceste pagini sa apara in rezultatele cautarii.
Aceasta optiune este utila pentru paginile de categorii de bloguri, care ofera putin vizitatorilor din punct de vedere al valorii. Vizitatorii il pot accesa in continuare, dar nu de la SERP-uri, astfel paginile nu va vor fura traficul valoros. Implementarea noindexing se poate face prin adaugarea unei etichetesau cu un header HTTP.
Stergeti pagina complet
Daca aceasta pagina nu ofera continut valoros, atunci ar trebui stearsa. Mai intai de toate verificati daca nu exista linkuri interne sau link-uri externe care o leaga, apoi puteti continua cu anularea. Puteti verifica toate acestea prin Screaming Frog sau Search Console .
Cu toate acestea, daca pagina este conectata, atunci va fi recomandabil sa configurati o redirectionare 301.
Utilizati rel=canonical pentru a indica pagina Master
O a doua posibilitate este utilizarea Rel Canonical , asa cum se face in general in cazurile de continut duplicat pentru a specifica URL-ul care trebuie afisat in rezultatele cautarii intr-un mod clar si lipsit de ambiguitate.
Acest mod ne permite sa nu stergem continutul celorlalte pagini, ci sa acordam prioritate ceea ce consideram cel mai fundamental pentru proiect
Canibalizarea cuvintelor cheie in eCommerce si ziare online
Este bine sa anticipam ca orice tip de proiect online poate cadea in aceasta problema: pentru eCommerce , de exemplu, canibalizarea cuvintelor cheie poate avea loc atunci cand exista un blog conectat la site-ul principal, ale carui articole intra in conflict cu categoriile magazinului sau cu pagini specifice; un alt caz este cel al produselor identice care difera numai in anumite elemente, neraportate cu precizie in dezvoltarea paginilor.
Pe de alta parte, pentru bloguri si site-uri de stiri , canibalizarea cuvintelor cheie se intampla adesea atunci cand se vorbeste despre un subiect in evolutie, cel mai nou articol (ar trebui) sa-l elimine pe cel mai vechi si datat.