Blog » tehnologie » Ce este Baidu si cum functioneaza

Ce este Baidu si cum functioneaza

Este al doilea motor de cautare cel mai utilizat din lume, ceea ce inseamna ca este o platforma incredibil de importanta pentru publicitate. 

Concurentii lui Baidu sunt Google Hong Kong, Yahoo! China si Microsoft Bing.

Ce este Baidu ?

Multi oameni din Occident nu au auzit niciodata de Baidu, cel mai popular motor de cautare din China folosit de 90% din utilizatorii de Internet al acestei tari.

Este utilizat de peste 700 de milioane de oameni. In plus, peste 75% din cautarile online ale natiunii apar sunt facute pe acest motor de cautare, ceea ce echivaleaza cu miliarde de cautari pe luna. Are peste un miliard de utilizatori mobili activi, iar asistentul sau vocal, DuerOS, genereaza peste 2 miliarde de interogari vocale pe luna.

Compania proprietara este Baidu inc., Nascuta la 18 ianuarie 2000 si creata de Robin Li si Eric Xu. 

Are sediul central in districtul Haidian din Beijing si este una dintre cele mai mari multinationale de inteligenta artificiala si internet din lume. 

Pe langa motorul de cautare, compania este implicata si in sanatate si wellness: in 2018, Baidu a produs camere de inalta tehnologie bazate pe inteligenta artificiala care efectueaza screening-uri oculare pacientilor pentru a depista boli care pot duce la orbire. 

In plus, a lansat un chatbot (Melody) care permite pacientilor sa ofere medicilor informatii despre starea lor de sanatate. Baidu colaboreaza, de asemenea, cu companii mari precum Ford, Intel, Grab si Honda pentru a oferi tehnologie AI pentru masinile fara sofer. 

Impreuna cu Alibaba si Tencent (BAT) sunt trei dintre cele mai mari companii chineze. Pana in prezent, BAT isi extinde influenta dincolo de China prin angajarea de talente americane si investitii in startup-uri americane de AI. 

Aceasta companie detine o unitate de afaceri globala, numita DU Group sau DU Apps Studio, care ofera aplicatii si servicii pentru mai mult de 2 miliarde de utilizatori activi din intreaga lume.

Initial, acest motor de cautare s-a confruntat cu concurenta din partea Google. Cu toate acestea, datorita regulilor si reglementarilor digitale stricte din China, Google si toate site-urile sale subsidiare (Gmail, Google Translate, YouTube, Maps etc.) au fost blocate la inceputul anului 2010 pana in zi de azi.

Cum functioneaza Baidu ?

Caracteristicile si aspectul lui Baidu sunt foarte asemanatoare cu cele ale Google. 

Ofera produse si servicii similare varului sau american, dar vizeaza piata chineza si cenzureaza toate rezultatele cautarii si continutul care nu este in conformitate cu reglementarile chineze. 

Acesta ofera o gama larga de servicii precum harti, stiri, videoclipuri, enciclopedie, antivirus si Internet TV si este un motor de cautare puternic pentru site-uri web, fisiere audio si imagini, precum si un serviciu de e-mail si un traducator de limbi straine.

Genereaza venituri din publicitate cu un sistem similar cu cel al Google. Agentii de publicitate liciteaza pentru cuvinte cheie care declanseaza afisarea anunturilor lor si pot plati pentru a obtine o destinatie de plasare prioritara in rezultatele cautarii. 

Anunturile platite au prioritate pe Baidu, in timp ce Google favorizeaza rezultatele organice. Acest lucru este in ton cu faptul ca utilizatorii chinezi cred ca, daca o companie poate plati pentru reclame, aceasta trebuie sa fie de incredere.

Algoritmul claseaza site-urile pe baza  HomePage-ului lor . Deci, pentru a fi bine pozitionat, trebuie sa dai tot ce ai mai bun in HP-ul site-ului si, mai presus de toate, sa nu folosesti termeni englezi care sunt blocati. 

Limba chineza este complexa, unele cuvinte avand mai multe semnificatii. Algoritmii de cautare Baidu acorda o mare importanta contextului in care cuvintele sunt utilizate in continut.

In ultimul timp, compania a creat aplicatii de cautare mobila si a colaborat cu producatorii de dispozitive mobile pentru a integra Baidu Search pe smartphone-uri.

In cele din urma, compania are propria sa platforma de analiza a traficului de date, Baidu Analytics, care este utilizata de peste 7 milioane de site-uri web. 

Baidu favorizeaza site-urile chinezesti cu extensia .cn. Prin urmare, este bine sa va inregistrati compania in China daca doriti sa fiti indexat pe cel mai folosit motor din tara.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu