Blog » instrumente Google » Google Tag Manager: Ce este si la ce foloseste

Google Tag Manager: Ce este si la ce foloseste

Ce este Google Tag Manager ?

Daca nu stiti ce este Google Tag Manager, nu va dati seama ce pierdeti.

GTM este practic un sistem de gestionare a tag-urilor (etichetelor html, javascript etc.). Daca asta inca nu va spune nimic, permiteti-mi sa va explic mai bine!

Daca aveti de-a face cu Web Analytics sau Web Advertising, pariez ca vi s-a intamplat deja sa doriti sa instalati Google Analytics pe un site, sa urmariti conversiile Google AdWords, sa introduceti Pixel-ul de tracking Facebook sau sa instalati alte instrumente terte.

Pariez ca de multe ori te-ai regasit in situatia enervanta de a fi nevoit sa cersesti programatorul siteului(al clientului tau sau al companiei in care lucrezi), cerandu-i sa introduca fragmentele de cod ale acestor instrumente, sau sa fii nevoit sa-l contactezi de fiecare data cand trebuie sa instalezi ceva.

Cred ca nu trebuie sa va spun cat de frustrant poare deveni acest acest proces in care trebuie sa comunici cu webmaster-ul: incetiniri, neintelegeri, apeluri, erori, e-mailuri lungi etc.

Ei bine: Google Tag Manager este solutia la aceasta problema!

La ce foloseste Google Tag Manager

GTM este un instrument Google complet gratuit, care va ajuta sa instalati fragmente de cod in HTML-ul site-ului dvs. (fragmentele sau etichetele sunt „bucati” de cod, pentru a ne intelege ). Toate datorita unei platforme practice foarte simple si intuitive.

Datorita GTM sunteti la comanda site-ului fara a avea cunostinte avansate de programare, ci doar cele de baza.

Chiar daca sunteti marketer si, prin urmare, aveti putina familiaritate cu aceste tehnici, puteti pune cu adevarat mana pe codul site-ului dvs.

Google Tag Manager nu este proiectat doar pentru marketeri: este benefic si pentru programatori deoarece le poate economisi mult timp.

Avantajele GTM

  1. Practicitate: datorita interfetei foarte simple, puteti gestiona etichetele de pe site-ul dvs. intr-un mod convenabil si simplu.
  2. Viteza: trebuie sa instalati ceva? Mergeti pe platforma si faceti-o! Puteti face totul singur, independent
  3. Fiabilitate: eliminam riscul de a instala fragmente rupte, deoarece instrumentul va ghideaza in instalarea etichetelor. Astfel, exista o functie de depanare in interiorul platformei, care va permite sa verificati functionarea fragmentelor chiar inainte de a le publica.

Stralucitor, nu-i asa?

Dar nu se termina aici! Are si alte beneficii.

Multi cred ca Google Tag Manager este doar un instrument util pentru cei implicati in Web Analytics si Publicitate pe Web.

Eeee … Eroare!

GTM va poate fi prieten si pentru SEO, Cum?

Exista cateva trucuri care va permit sa faceti magie in cadrul codului site-ului.

GTM si SEO

1) Instalarea Search Console: cu siguranta, ati citit deja „Google Tag Manager” printre diversele posibilitati de verificare a site-ului pentru a beneficia de search console. Daca aveti deja un cont GTM, verificarea se poate face prin cateva clickuri.

2) Optimizarea on-site: unele platforme au o posibilitate mai mica de personalizare, iar in SEO aceasta este o mare problema!

Datorita Google Tag Manager, puteti personaliza codul site-ului pe placul dvs., ocolind anumite limitari tehnice chiar daca platforma nu este foarte SEO-friendly. Si totul fara sa contactezi programatorul sau departamentul IT.

Datorita etichetelor HTML personalizate, puteti face o multime de lucruri uimitoare: introduceti si editati meta titlul si meta descrierea , atributele etichetelor si chiar continutul site-ului.

Cum se instaleaza Google Tag Manager

Trebuie doar sa instalati (sau sa aveti instalat) fragmentul de cod al Google Tag Manager pe site-ul web: va fi DOAR si ULTIMUL lucru pe care trebuie sa il faceti pentru a benficia de acest instrument extraordinar!

Va las link-ul cu ghidul de instalare unde puteti vedea toate detaliile: https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696?hl=ro

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu