Ce este storytelling si cate modalitati exista de a “povesti” mesajul companiei sau a brandului dvs.?
Storytelling este o tehnica de comunicare foarte eficienta, sa aflam si de ce.
Arta sublima a nararii este de fapt la fel de veche ca lumea.
Ganditi-va la hieroglifele egiptene – semne sculptate care alcatuiesc sistemul de scriere folosit tocmai de vechii egipteni, care au combinat elemente ideografice, silabice si alfabetice -, ele ar putea fi definite si ca o forma de poveste, cu siguranta diferita de cea pe care o cunoastem astazi, dar la fel de fascinanta.
Utilizarea acestui tip de scriere in Egiptul Antic a fost folosita pentru monumente sau obiect cum ar fi stelele si statuile, concepute pentru a fi etrne.
Ei trebuiau sa lase o amprenta a unei civilizatii stravechi care facuse parte din aceasta lume.
Astazi, arta povestirii este combinata cu un scop mult mai de baza, si anume acela de a vinde folosind puterea emotiilor.
Dar sa vedem mai bine ce este storytelling, pornind de la origine.
Continut
Ce este storytelling: traducere, definitie si sens
Termenul de storytelling este alcatuit din doua cuvinte in limba engleza: story and telling . Literal, termenul poate fi tradus in romana prin expresii ca si: a spune o poveste , comunicare narativa sau chiar comunicare creativa .
In esenta, storytelling este o tehnica de comunicare care consta in a spune o poveste care sa atraga atentia unui public specific, cu scopul de a transmite acelui public un mesaj capabil sa stimuleze o dorinta specifica in cititori sau spectatori, convingandu-i sa indeplineasca o actiune precisa. Pe scurt: este vorba de a convinge spunand o poveste.
Cum se face storytelling ?
Storytelling se face prin unirea a doua capacitati: cea a unui scriitor clasic, si cea a unui web copywriter.
Daca decideti sa folositi storytelling ca strategie de comunicare, nu este suficient sa fiti abili in a scrie limba romana, trebuie sa stii cum sa te conectezi intim cu publicul, deoarece emotiile tale devin cuvinte si, acestea din urma, devin gloante pentru “tinta”.
Prin tinta ma refer la un grup de potentiali clienti, carora o companie doreste sa-si vanda produsele sau serviciile.
Multi confunda storytelling cu scrisul persuasiv, dar nu sunt acelasi lucru, chiar daca au un scop comun: implicarea cititorului.
Scrierea persuasiva se refera la utilizarea strategiilor de marketing la nivel psihologic, ce vizeaza directionarea tintei catre o actiune.
Storytelling nu influenteaza publicul la nivel psihologic, ci emotional. Ceea ce face ca vanzarea sa fie mult mai eficienta daca dorim cu adevarat sa vorbim despre marketing pur. Imagineaza-ti din uniunea scrisului persuasiv si a storytellin, ce rezultat poate iesi.
Ganditi-va, de exemplu, la descrierile companiei gasite generic pe site-ul acesteia prin link-ul “cine suntem” sau “despre noi”.
De cele mai multe ori descrierea companiei incepe cu: „Suntem lideri sau suntem inovatori sau suntem inca o companie dinamica care etc.”, in practica nu spuneti nimic distinct pentru potentialul dvs. client.
Sunt cuvinte goale, fara sens pe care toata lumea le foloseste incat au saturat piata.
In acest caz, sa utilizezi tehnici de storytelling poate fi un avantaj competitiv.
Ce inseamna Storytelling Online ?
Pana in prezent, ne-am ocupat doar de aceasta tema, bazandu-ne pe arta povestirii in general si am mentionat doar posibilitatea ca aceasta sa fie folosita pentru a atinge scopuri de marketing.
Acum, insa, este necesar sa aprofundam. Si nu voi omite sa va dau exemple ca de obicei.
In primul rand, ce intelegem prin storytelling online?
Este intotdeauna arta povestirii care raspunde nevoilor online. Principala diferenta consta in faptul ca povestea clasica respecta o serie de reguli in forma si lungime, spre deosebire de cea online in care aceste reguli necesita o readaptare.
Scrierea online este foarte diferita de scrierea clasica, prin simplul fapt ca tipul de public la care trebuie sa ajunga mesajul, este unul lenes, care in realitate nu-i place sa citeasca si cauta continuu cai rapide pentru a intelege un concept sau la ce se refera serviciile oferite.
Prin urmare, putem spune ca un exemplu de storytelling online ar putea fi si un paragraf format din 5 propozitii, dar care poate spune totul despre acel produs, serviciu sau compania respectiva? Ei bine, absolut da.
Si acum ajungem la partea cea mai interesanta. Pentru a face bine storytelling online trebuie sa cunoasteti in profunzime publicul tinta si, prin urmare, sa fi studiat cu atentie nevoile si dorintele incat sa le identificati punctul slab.
Pentru a-ti cunoaste tinta, trebuie sa o studiezi in profunzime si abia atunci poti unii acele cuvinte magice care vor putea sa o cucereasca.
Intr-un anumit sens, pentru a intelege bine acest concept, ar trebui sa te uiti la multa publicitate: aceasta este storytelling pur. O reclama la televizor poate spune o poveste pentru a vinde un produs si se realizeaza in 30 de secunde.
Dar nu este ceva ce poti invata cu usurinta. Unii se nasc cu aceasta predispozitie, altii trebuie sa studieze o viata intreaga pentru a invata acele 3 secrete care pot garanta succesul.
Ceea ce face cu adevarat diferenta atunci cand faci storytelling online, ramane cunoasterea tintei tale si definirea clara a obiectivelor.
Cum se face storytelling intr-o companie
Presupunem ca potentialul dvs. client nu va cunoaste, nu stie daca sunteti de incredere.
Primul lucru pe care un potential client il va face, este sa caute informatii. Iar primele informatii pe care le gaseste, ii va da prima impresie despre companie.
Deci, aveti grija, atunci cand decideti sa comunicati online valorea unui business.
Amintiti-va intotdeauna ca nu exista a doua sansa de a face o prima impresie buna.
Cand vorbim despre storytelling coorporativ, ne referim la o multitudine de mijloace care pot fi folosite pentru a spune povestea companiei:
- Video;
- Articole de blog si textele de pe paginile site-ului;
- Social
- E-mail marketing.
Le puteti utiliza pe toate, dar trebuie sa puteti profita de puterea ce o ofera tehnica de storytelling in toate.
Fiecare canal de comunicare are propria caracteristica si, prin urmare, povestea poate fi mai mult sau mai putin puternica.
Nu este o tehnica de scriere obligatorie sau o forma de comunicare necesara, dar cand decideti sa o implementati, faceti-o cu atentie.
Comunicarea prin storytelling a experientei ca si companie va va permite sa cunoasteti in serios potentialul client si va va aduce si mai aproape de acesta din urma.
Deci, ce beneficii are storytelling-ul intr-o companie ?
- Spune intr-un mod eficient cine este aceasta;
- Abordeaza potentialul obiectiv la nivel emotional;
- Ramaneti in mintea utilizatorului pentru un detaliu particular pe care l-ati comunicat datorita storytelling.
Brand storytelling: cum se face
Cum sa iti comunici cel mai bine brandul? Brand storytelling este cu siguranta o posibilitate.
De exemplu, multi profesionisti comunica bine identificandu-se cu un personaj, un stil, o culoare si un logo.
Sa ne gandim la pagina “despre mine”. Ar putea fi mult mai eficient sa spui un episod personal care ti-a schimbat viata si care a avut un impact puternic asupra personalitatii tale.
Storytelling te poate ajuta foarte mult sa oferi brandului tau o identitate, fara sa dezvalui vreodata prea multe despre tine.
Brand storytelling nu se face doar cu cuvinte, ci si cu alegerea culorilor logo-ului sau cu detaliile stilistice care caracterizeaza constructia vizuala a marcii tale. Chiar si modul in care comunicati pe social media, pur si simplu spunand o intamplare sau o parere, ar putea face parte din modul in care faceti storytelling.
Storytelling video: o alternative importanta
La fel ca pentru scrierea unei povesti, functioneaza in acelasi mod pentru videoclip: trebuie sa putem capta atentia telespectatorului.
Pontentialul client nu priveste neaparat tot videoclipul nostru de la primul contact cu acesta, poate va fi distras de altceva, cum ar fi un apel telefonic sau o reclama. Acesta este motivul pentru care trebuie sa fim convingatori cand folosim storytelling video.
Cum?
- O imagine impecabila. Modul in care te imbraci, arati, in care gesticulezi, spun multe despre tine;
- Scenografia videoclipului conteaza. Opteaza intotdeauna pentru culori si detalii care nu distrag atentia publicului prea mult, dar care inconjoara povestea ta.
- Felul in care vorbesti, tonul tau de voce. Trebuie sa stabiliti un mod de a vorbi care poate fi intens, profund si dinamic.
Acestea sunt trei puncte care contribuie la realizarea de storytelling video, pentru ca iti imbogatesc povestea si confera un stil.
Evident, ceea ce spui trebuie sa fie convingator, cu cat mai multe exemple sau anecdote folosesti, cu atat vei ajunge mai aproape de tinta.
Uite un exemplu de succes:
Exemple de storytelling
Exemplele sunt cele mai bune pentru a explica ce este storytelling, si cum sa-l utilizati eficient.
Firma care vinde aspiratoare
In cate feluri ai putea comunica ca aspiratorul este cel mai bun prieten al fiecarei gospodine?
Alternativa 1
Cat de frumos este mirosul acela de casa curata si ordonata, nu-i asa? Si da, ar fi frumos sa va intoarceti in fiecare zi acasa si sa va puteti delecta cu orele de relaxare bine meritate, poate in timp ce va bucurati de o bautura racoritoare intr-o zi calda de vara.
Dar de fiecare data cand vii acasa, iti dai seama ca ai nevoie de o mana de ajutor pentru ca acest vis sa devina realitate. Si stiti deja ca nu veti putea sa le-o cereti copiilor.
Exista un aliat care te va ajuta, aspiratorul x care face 3 actiuni: curata, igienizeaza si parfumeaza. Ai nevoie de o singura trecere peste suprafete si in fiecare zi casa ta va fi curata si aromata.
Bucurati-va de bautura dvs.
Alternativa 2
Astazi vei pleca acasa, probabil vei fi obosit si vei avea doar dorinta de a te culca. Dar stai: tocmai ti-a venit in minte ca trebuie sa faci curatarenia deoarece ai tot amanat.
Cum ar fi daca ar exista un aspirator care sa va ajute sa terminati curatenia intr-un timp scurt? Cu o singura trecere pe suprafetele murdare este capabil sa complecteze 3 actiuni: curata, igienizeaza si parfumeaza. Aspiratorul x este prietenul in care va puteti increde la nevoie incat sa aveti timp si de relaxare.
Alternativa 3
Aspirator x: curata, igienizeaza si parfumeaza. Al tau pentru 250 €.
Curatarea nu va mai fi o problema cu acest aspirator: intr-un singur pas, veti efectua 3 actiuni. Economisiti timp si il investiti in bunastare. Aspirator x: prietenul iubitorilor de curatenie si ordine.
Exemplele sunt mai mult decat o modalitate de a va face sa intelegeti modul in care utilizarea tehnici de storytelling poate schimba cu siguranta conceptul de comunicare.
In acest caz am presupus ca citind aceasta poveste au existat femei obosite care, la sfarsitul zilei, nu vor altceva decat sa se relaxeze, iar un aspirator care face 3 actiuni intr-una, le poate ajuta sa realizeze visul de a face treburile casnice mai repid.
Ideea este ca trebuie sa stii sa intri in capul potentialului client, povestindu-i o experienta. Doar in acest fel puteti lua cu adevarat legatura cu el, chiar daca este dincolo de un computer.
Concluzia:
In acest articol lung, v-am prezentat o tactica de comunicare – de afaceri sau non-business – care este cu adevarat eficienta. In sprijinul acestui fapt, am putea aminti ca astazi consumatorii tind sa cumpere un produs nu numai pentru brandul sau, ci si pentru valorile pe care le exprima, pentru istoria sa, pentru ceea ce reprezinta in imaginatia comuna etc. .
Acest lucru se aplica si atunci cand storytelling este folosit pentru personal branding si, prin urmare, produsul este o persoana si nu o companie.
Daca oamenii iubesc povestea pe care o spui, ei te vor iubi si vor impartasi continutul tau pe retelele de socializare, il vor comenta favorabil si iti vor oferi sprijin pentru atingerea obiectivelor tale.
Tu, folosesti storytelling ?