Exista intotdeauna o mare atentie in jurul activitatii unui social media manager, in special atunci cand tratam subiectul legat de profesii. Companiile au nevoie de oameni capabili, nu-si permit improvizatii deoarece pot avea daune considerabile.
Fiecare actiune ar trebui inclusa intr-o strategie digitala si realizata de o persoana competenta.
Aceasta se aplica fiecarei activitati, chiar si a celor care au in vedere prezenta pe Facebook, Twitter, Pinterest, Linkedin si Instagram.
Cand o companie doreste sa fie prezenta pe aceste platforme, este de ajuns sa deschida conturi oficiale. Dar cand vrea sa obtina rezultate tangibile, numere de remarcat, trebuie sa apeleze la un social media manager.
In acest articol o sa vedem in detaliu cu ce se ocupa acest profesionist, si ce atributii are.
Continut
Ce este un social media manager ?
Social media manager este o figura care are grija de prezenta unui proiect pe retelele de socializare . Canalele pot fi cele ale unei companii, ale unui freelancer sau ale unei organizatii non-profit: munca nu este neaparat legata de generarea de profituri direct , ci de realizarea obiectivelor care se schimba in functie de piata in care opereaza.
Asadar, acesta este un profesionist care lucreaza cu retelele de socializare si gestioneaza una sau mai multe platforme dupa cum este necesar.
Principala diferenta in comparatie cu un personaj nespecializat (celebrul „verisor” care se lanseaza in operariuni ce nu le cunoaste pe deplin) este viziunea de ansamblu, capacitatea de a insera actiunile intr-o strategie. Fara a uita competenta, experienta si inclinatia inspre succes a acestui profesionist.
Social media marketing nu este o activitate deconectata de la blogging sau SEO, si nici macar de web design.
Cei care lucreaza in acest sector trebuie sa stie sa foloseasca mai mult decat instrumentare de masurare ale retelelor social.
Cuvinte cheie pentru a descrie acest profesionist sunt : creativitate, competenta si strategie.
Ce face un social media manager
Care sunt sarcinile? Care este domeniul de actiune? Un social media manager se ocupa de profilurile social si defineste un plan editorial pentru fiecare canal.
Aceasta inseamna ca studiaza si creeaza continut , dar o face si dupa ce a studiat publicul tinta vizand obiective specifice.
Acesta identifica retelele de socializare adecvate si dezvolta o strategie potrivita pentru o serie de elemente care influenteaza calea spre profit.
Gandeste strategic felul continutului care trebuie gestionat cu planul editorial : acesta poate defini orarul de publicare, subiectele si formatele (text, imagini, GIF-uri, videoclipuri).
Dar , in crearea de material un social media manager trebuie sa lucreze in echipa cu alti profesionisti (copywriter, video editor etc.)
Urmeaza apoi faza de discutii si de gestionare a audientei: cand numerele cresc si pagina Facebook devine un canal de customer care , poate fi nevoie de un community manager.
Cum sa devii social media manager ?
Calea pe care trebuie sa o urmeze un social media manager aspirant pentru a-si gasi de lucru (in companie sau freelance) se aliniaza cu cea a oricarui profesionist web. Si este impartit in trei etape de baza care se pot dezvolta in acelasi timp:
Instruire
Punctul de plecare pentru cei care doresc sa se confrunte cu lumea web-ului. Desigur, este important sa iti murdaresti mainile incat sa inveti instrumentele necesare.
Dar acest lucru nu este suficient, exista aspecte pe care nu le poti improviza: de aceea instruirea este un pas indispensabil .
Aici va puteti deplasa pe diferite fronturi: carti, blog-uri, cursuri online, evenimente gratuite sau platite.
Practica
Munca intr-un mediu conectat la social media marketing , poate intr-o agentie web mare sau alaturi de un profesionist consacrat, este important. In aceasta etapa ai un obiectiv: sa furi cunostinte de la cei care au deja experienta .
Nu puteti evita aceasta faza. Si deseori trebuie sa acceptati locuri de munca cu salarii mici pentru a castiga experienta.
Experienta personala
Pregatirea iti ofera baza, ucenicia te face sa experimentezi. Dar asta nu este suficient, sau cel putin nu din experienta mea personala.
Daca doriti sa deveniti un social media manager – si acelasi lucru este valabil si pentru cei care se implica in lumea SEO sau blogging – trebuie sa va concentrati pe experienta personala: depasiti granitele pe care altii le traseaza in jurul vostru, deschideti o pagina Facebook sau un cont Twitter si puneti in pratica ce ati invatat.
O nota finala pentru inchiderea acestui alineat: activitatea social media manageru-lui include o formare continua , zilnica. Nu exista sfarsit, nu exista un punct de sosire.
Este valabil pentru orice profesionist, in special online, dar in acest sector trebuie sa fie mai multa atentie. Platformele se schimba in fiecare zi si nu va puteti permite sa lasati garda jos.
Aptitudinile necesare
Lista principalelor: cunoasterea platformelor, inclusiv monitorizarea si interpretarea datelor, capacitatea de a studia publicul tinta , gestionarea codului pentru a comunica cu publicul, o buna utilizare a instrumentelor pentru a crea continut (de exemplu , Canva , Photoshop, editare video) si sa observe campul de actiune ( Hootsuite si Tweetdeck , doar sa numim doua).
Trebuie sa stie sa faca totul?
Nu, depinde de locul de munca. Intr-o companie un social media manager poate fi in fruntea unei echipe formate din diferite specializari (community manager, strategist, web analyst, content marketing expert) sau poate fi un instrument al unui mecanism mai complex.
Regula este intotdeauna aceeasi: nu puteti face totul singur, nu puteti avea abilitatile necesare pentru a optimiza fiecare pas. Mai ales atunci cand aveti de-a face cu clienti exigenti.
Totusi, ceea ce nu trebuie sa lipseasca niciodata este capacitatea de a vizualiza lucrarile in cadrul unui plan larg.
Este mai bine sa lucrezi in companie sau ca freelancer ?
Greu de dat un raspuns definitiv. Depinde mult de atitudine si abilitati: angajatul , chiar daca lucreaza intr-o agentie elastica si atent la inclinatiile individuale, trebuie sa urmeze instructiunile superiorului.
Pe de alta parte, avantajele sunt clare: salariu fix , garantii, ore stabilite, concedii. Aceasta este teoria, dar practica poate fi foarte diferita, deoarece web-ul nu doarme niciodata.
Social media manager freelance care trebuie sa urmeze clientii zi si noapte, si sunt constienti de acest lucru . Nu exista momente de pauza, dar avantajul nu are pret: a fi protagonistul lucrarii si a face fata tuturor nuantelor strategiei.
Poti incepe sa lucrezi ca freelancer? Dificil, de obicei recomand sa aveti o experienta in agentie pentru a avea o baza de pornire.
Exista timp pentru a te lansa in lumea freelancerilor: trebuie sa poti rezolva situatii dificile , nu doar planificarea canalelor obisnuite.
Cat castiga un social media manager – salariu
Ce salariu are un social media manager? Aceasta este intrebarea pe care mi-o aud adesea, iar raspunsul este intotdeauna acelasi: depinde de specializarea si capacitatea unui profesionist de a se impune pe piata.
Important este sa ramai mereu in zona ta si sa devii indispensabil , unic in felul tau de a lucra si de a obtine rezultate.
Regula este aceasta: cu cat esti mai util pentru companie sau pentru client, cu atat poti face ca experienta ta sa cantareasca pe masa de negocieri.
Totusi, putem avea cateva numere precise ?
In acest raport va puteti face o idee despre salariul unui profesionist in marketing din Romania: castigurile pentru un social media manager sunt intre 1500 si 5000 de lei pe luna (sursa: https://www.paylab.ro/informatii-calculator-salarii/marketing-publicitate-pr)
Vrei sa devii manager de social media ?
Ei bine, va veti confrunta cu mai multe dificultati. Cel mai solicitant: explicarea rudelor care este adevarata ta slujba.
Pentru a interprinde o cariera ca si social media manager ai nevoie de angajament, daruire, pregatire si experienta.
Dar mai presus de toate, trebuie sa aratati o tendinta de a asculta: numai in acest fel puteti crea continut pentru canalele dvs. si un calendar editorial capabil sa obtina rezultate utile pentru strategia generala.
Deci, sunteti gata sa deveniti un social media manager ?
Daca aveti intrebari, lasati-le in comentarii.