Plan Editorial – ce este si cum se creeaza

Un plan editorial este baza unei strategii de content marketing, deoarece fara acest instrument aceasta nu ar fi eficienta. 

Dar ce este mai exact un plan editorial ? Cum se creaza un plan editorial ? Cum organizati un calendar editorial ? 

Am creat aceast articol pentru a va facilita dezvoltarea sau imbunatatirea implementarii planului editorial pentru blogul dvs., site-ul sau retele de socializare.

Este un document care va permite sa planificati continutul care va fi publicat online pentru a atinge un anumit obiectiv masurandu-l in timp. 

Planul editorial este un instrument important de marketing care, daca este folositt corespunzator, ajuta companiile sa obtina vizibilitate pe internet si sa isi atinga obiectivele de afaceri. 

Planul editorial va permite sa aveti toate canalele de comunicare sub control si sa le integrati perfect in strategia dvs. de marketing. 

cum se face un plan editorial

 

Cum se creeaza un plan editorial

Crearea unui plan editorial si dezvoltarea in consecinta a continutului pentru publicare necesita o analiza a obiectivelor care trebuie urmarite. Pentru a dezvolta un plan strategic castigator, trebuie sa va puneti urmatoarele intrebari:

 • Care sunt caracteristicile produselor sau serviciilor pe care le ofer?
 • Ce public vizeaza produsele sau serviciile pe care le ofer?
 • Care sunt punctele forte ale companiei mele?
 • Care sunt punctele slabe ale companiei mele?
 • Cine sunt concurentii mei?
 • Care sunt diferentele dintre concurenti si compania mea?
 • Care este valoarea adaugata pe care o aduc in comparatie cu concurentii mei?

Efectuarea unei analize a concurentilor si raspunsul la aceste intrebari te va ajuta sa elaborezi principiile de baza ale planului tau editorial . 

In plus, definirea a cel putin 5 cuvinte cheie capabile sa defineasca sensul marcii, va permite referinte specifice pentru faza ulterioara a crearii de continut pe care planul editorial o va transmite prin intermediul social media sau al blogului companiei.

Continutul care trebuie inclus

Pentru a crea continut eficient, trebuie urmati urmatorii pasi:

 • Stabiliti publicul tinta, adica nisa catre care sa va adresati mesajul
 • Definiti tipul de continut
 • Tonul vocii mesajului

Continutul publicatiilor trebuie sa fie in concordanta cu tinta lor si cu misiunea companiei. 

Evident, nu trebuie trecut cu vederea originalitatea continutului propus. Este bine sa utilizati continut grafic si multimedia, cum ar fi imagini, foto, videoclipuri, articole video, formulare lungi etc., pentru toate publicatiile, in special pe social media. In acest fel va puteti diferentia in continuare de concurenti.

Utilizarea unor instrumente precum Google Analytics si Facebook Insight este fundamentala in analiza obiectivelor. 

Aceste platforme colecteaza toate datele referitoare la o campanie sau site: numarul de vizualizari ale unui continut publicat, datele demografice pentru tinta sa, numarul conversiilor etc. 

Aceste date ajuta la intelegerea elementelor care functioneaza si care nu, indiferent daca exista aspecte ale campaniei care trebuie imbunatatite sau, dimpotriva, trebuie abandonate.

Acum sa vedem cum se creeaza si se organizeaza un calendar editorial , urmatorul pas inspre planul editorial.

Cum se creeaza si se organizeaza un calendar editorial ?

Dupa ce planul editorial a fost definit, puteti trece la crearea calendarului editorial sau la organizarea temporala a publicatiilor continutului ales in planul editorial.

Calendarul editorial are sarcina de a organiza intr-un mod schematic si cu termene precise, datele de publicare a continutului, care pot fi zilnic, saptamanal sau lunar. 

In acest caz, sfatul meu este sa publicati continutul in mod uniform si constant pentru a va obisnui utilizatorii si a evidentia punctele forte ale companiei dvs. 

Definirea obiectivelor care trebuie atinse in fiecare saptamana este o modalitate excelenta de a-ti monitoriza performantele si de a stabili urmatoarele actiuni. 

Daca obiectivul tau este sa cresti numarul de abonati la newsletter, calendarul editorial din aceasta saptamana va trebui sa includa o schema de actiuni adecvate pentru acest scop. 

Exemple ar putea fi: o reducere de 10% la urmatoarea achizitie pentru toti cei abonati la newsletter, un call to action pe profilurile social ale companiei, un Opt-In cu un formular de contact pe pagina principala a site-ului lor etc. 

Dar cum sa creezi un calendar? 

Este posibil sa se creeze un calendar atat pe ordinea de zi, cat si pe un program saptamanal prin diferite instrumente digitale foarte utile si versatile. 

Cea mai buna metoda este sa utilizati Google Calendar sau chiar sa creati o foaie Excel cu Google Drive.

Acesta din urma poate fi o modalitate excelenta de a crea propriul calendar editorial , deoarece aveti posibilitatea de a personaliza, dar mai ales, de a impartasi fisierul cu colaboratorii. Platforma este gratuita si extrem de functionala pentru aceste operatiuni.

calendar editorial

O alternativa valabila la Drive este Trello , software nascut in 2011 si dezvoltat de American Fog Creek Software, care va permite sa creati panouri publicitare virtuale care pot fi personalizate cu dupa preferinta. 

Din nou, puteti impartasi fisierele cu colegii sau prietenii.

Daca aveti un site web al companiei creat cu WordPress , puteti descarca si instala un plug-in dedicat calendarului editorial, numit Editorial Calendar

Acest plug-in este integrat cu panoul principal WordPress si va permite sa creati un calendar pentru publicarea articolelor. 

Puteti modifica unii parametri, cum ar fi numarul de saptamani de afisat la un moment dat sau ce detalii trebuie afisate pentru fiecare postare. De asemenea, puteti muta si edita rapid continutul publicatiilor.

Plan editorial pentru un blog corporativ

Un plan editorial este necesar pentru orice strategie de marketing eficienta. Trebuie sa aveti obiective clare pentru a fi distribuite in timp. 

Principalul obiectiv pe care companiile doresc sa-l atinga prin intermediul blogului lor corporativ sau prin canalele social este cresterea numarului de clienti si, in consecinta, cresterea vanzarilor. 

Exista insa si alte obiective indirecte care servesc la cresterea vizibilitatii pe web si, prin urmare la vanzari. Exemple: generarea de brand awareness, SEO sau optimizarea paginilor site-ului dvs.

Pentru a elabora un plan editorial pentru un blog corporativ, este necesar sa luam in considerare nevoile cititorilor sai. Participarea la grupuri sau pagini social dedicate sectorului companiei ajuta la interceptarea informatiilor referitoare la nevoile utilizatorilor. 

Cel mai bun mod de a defini caracteristicile comportamentale ale cititorilor dvs. este sa va intrebati:

 • Cum se exprima cititorii mei?
 • Care sunt asteptarile lor in raport cu produsul sau serviciul meu?
 • Care sunt principalele lor indoieli?
 • Care sunt principalele preferinte?

Pentru a raspunde la aceste intrebari, este fundamentala o activitate de PR digital care, datorita unei interactiuni transversale cu utilizatorii sai, este capabil sa evidentieze punctele forte si punctele slabe percepute de „cititorii tipici” ai blogului , in raport cu marca. 

De asemenea, este important sa propunem diferite tipuri de continut , fie ca sunt vizuale sau articole informative. 

De exemplu, prin storytelling am putea expune : modul in care este organizata compania , realizari, parteneriate importante, evenimente dedicate etc. 

Ati putea adresa utilizatorilor dvs. intrebari pentru a intelege ce tip de produs sau serviciu prefera si care sunt noutatile pe care se asteapta sa le vada in publicatiile viitoare. 

Retinand aceste puncte, veti putea elabora un plan editorial eficient si coerent pentru crearea unui blog corporativ de succes.

Plan editorial pentru Social Media

Cum se face un plan editorial social? Un plan editorial pentru Social Media trebuie sa ia in considerare toate particularitatile retelelor de socializare carora se adreseaza. 

Fiecare social are propriile sale caracteristici, precum si un utilizator specific. Prin urmare, va fi necesar sa se adapteze mesajul pornind de la elemente precum:

 • Limba in care utilizatorii se exprima, indiferent daca sunt confidentiali sau formali
 • Tipul de continut, in primul rand vizual sau textual
 • Lungimea mesajului, pe baza caracteristicilor retelei, se modifica cantitatea de caractere

Pentru o strategie social eficienta , este important sa stabiliti un dialog direct cu fanii dvs. Concentrarea atentiei asupra opiniilor utilizatorilor sai, raspunsul la comentarii , nu numai la cele pozitive, ci si la cele negative, este o modalitate excelenta de a intelege ce a functionat si ce nu a functionat in planul editorial si, prin urmare, ce trebuie schimbat.

Pentru crearea continutului unui plan editorial de social media , sfatul este sa va concentrati pe continut vizual, in special imagini si videoclipuri. Acest tip de continut reuseste sa obtina o implicare mai mare decat cel textual si genereaza mai multe actiuni.

In sfarsit, pentru a ajunge la o baza de utilizator vizata, este esential sa utilizati un instrument de planificare a cuvintelor cheie pentru publicarea continutului: acest lucru va va permite sa intelegeti ce cauta utilizatorii dvs. pe Google si, prin urmare, sa creati continut specific pentru pozitionara site-ul companiei in primele rezultate ale motorului de cautare.

Bolboaca O.Alin Codrut
Bolboaca O.Alin Codrut

Sunt un liber profesionist și mă ocup in principal de SEO, SEM, WEB Analytics, WordPress și Inbound Marketing.

Ai nevoie de ajutor ? Contacteaza-ma: info@jurnaldedigitalmarketing.com

Aboneaza-te la newsletter

Cere o consultanta gratuita