Blog » Digital Marketing » SEO » Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

Date Structurate – ce sunt si cum se folosesc

Stim cu totii ca a avea o vizibilitate excelenta pe motoarele de cautare este unul dintre cei mai importanti factori de succes pe web. 

Aproape toata lumea a auzit despre optimizarea motoarelor de cautare ( SEO ) si cunoaste cateva trucuri de baza pentru imbunatatirea rezultatelor in SERP.

Probabil ati auzit si de date structurate , dar nu sunteti siguri ce inseamna sau ce are de-a face cu SEO. 

In aceasta pagina va voi face sa intelegeti importanta datelor structurate si cum sa le utilizati pentru a imbunatati vizibilitatea pe web.

Datele structurate, denumite si schema markups, sunt un tip de cod care simplifica sarcina motoarelor de cautare pentru indexarea, organizarea si afisarea continutului paginilor web.

Fara schema markup, motoarele de cautare pot spune doar ce inseamna datele si trebuie sa munceasca mai mult pentru a determina de ce au fost puse acolo.

Daca spre exemplu sunteti in cautarea unui restaurant, s-ar putea ca in rezultatele cautarii, sa vizualizati cateva informatii de baza cum ar fi: orar, preturi, date de contact si, de obicei, evaluarea recenziilor. Acestea se numesc si rezultate imbogatite sau rich snippets.

exemplu date structurate

De ce sunt importante datele structurate ?

Sa luam ca exemplu informatiile de contact ale unui site web corporativ. Daca le introduceti in partea de jos a paginii in footer, ati satisfacut nevoile utilizatorilor. 

Insa motoarele de cautare vor trebui sa se straduiasca mai mult pentru a intelege semnificatia acestor date.

Cu toate acestea, daca utilizati date structurate, puteti spune motoarelor de cautare ca acelea sunt informatiile de contact (mai degraba decat unele date aleatorii).

Practic, ajutati motorul de cautare sa analizeze continutul paginii dvs. intr-un mod mai usor, iar acest lucru devine un avantaj SEO.

 

Datele structurate au fost introduse de Google, Bing si Yahoo in 2011, cand au creat un vocabular real care poate defini orice entitati si relatii care exista intre ele. Acest vocabular se numeste schema.org.

Ce este Schema.org ?

Schema (schema.org) este un vocabular structurat de date (marcaje) care defineste entitatile, actiunile si relatiile de pe internet (pagini web, e-mailuri etc.).

Putem defini schema.org ca o biblioteca. 

Luam ca exemplu o calatorie: schema.org are un lexic pentru a scrie data de plecare, data sosirii si, de asemenea, o descriere a ofertelor.

exemplu schema.org

Pe masura ce Google continua sa creeze un web tot mai semantic, aceste marcaje devin din ce in ce mai valoroase pentru o comunicare eficienta pe internet.

Tipuri de date structurate

Exista 3 formate principale pentru date structurate: JSON-LD, RDFa si Microdata . Stiu, sunt termeni care par complicati, dar nu va faceti griji, le voi explica pe fiecare in parte.

RDFa

RDFa este acronimul pentru Resource Descriptive Framework in Attributes. Este un tip de cod care poate fi adaugat la orice documente HTML, XHTML si XML. 

Atributele RDFa includ:

 • about – pentru a specifica resursa a carei metadata este
 • rel și rev – pentru a specifica relația directa și inversă cu o alta resursa
 • src, href și source – pentru a specifica o resursa partenera
 • conținut – pentru a inlocui conținutul elementului atunci cand utilizați atributul de proprietate
 • datatype – pentru a specifica tipul de date text care trebuie utilizat cu atributul de proprietate
 • typeof – pentru a specifica tipul RDF al obiectului sau al resursei partenere.sourcetent

Utilizati atributele de eticheta HTML pentru a denumi proprietatile pe care doriti sa le expuneti ca date structurate. Este de obicei utilizat in <body> al paginii, dar poate fi folosit si in <head>.

Microdata

Microdata este un format folosit pentru a edita date structurate in continutul HTML. 

La fel ca RDFa , foloseste atribute de eticheta HTML pentru a denumi proprietatile pe care doriti sa le expuneti ca date structurate.

Atributele sale includ:

 • itemscope – pentru a crea elementul și a indica faptul că restul conține informații despre acesta

 • itemtype – pentru a descrie elementul și proprietățile cu un URL vocabular valabil 

 • itemprop – pentru a indica faptul că eticheta conținută are valoarea unei proprietăți a elementului specificat (de exemplu itemprop = “nume”)

 • itemid – pentru a indica un identificator unic al articolului

 • itemref – pentru a se referi la proprietățile unui element care nu sunt conținute în itemcope. Aceasta oferă o listă de ID-uri de elemente cu mai multe proprietăți în altă parte a documentului.

JSON-LD

JSON-LD este acronimul pentru JavaScript Object Notation for Linked Data. Este formatul recomandat de Google si cel mai utilizat. 

Spre deosebire de microdate, care sunt introduse direct in codul HTML, cu formatul JSON-LD structurarea se face prin cod JavaScript, in partea de sus a paginii, complet independent de continutul prezent.

Haide sa vedem cum arata fiecare, luand ca exemplu cartea Harry Potter and the Chamber of Secrets.

Fara marcaj:

exemplu marcaj rdfa

Cu marcaj:

exemplu marcaj rdfa

Iata acelasi exemplu in JSON-LD:

exemplu marcaj json-ld

 

Cum sa introduceti date structurate in site-ul dvs

Acum sa vedem procesul de adaugare a datelor structurate pe site-ul dvs.

Din pacate, acesta poate fi un proces oarecum lung. Totul depinde de sistemul folosit pentru administrarea site-ului, si de nivelul de control pe care il doriti in timpul procesului.

Va voi spune doua dintre cele mai bune metode de implementare a datelor structurate: plugin WordPress si asistentul Google Structed Data Markup.

Utilizarea de pluginuri WordPress

Daca sunteti unul dintre milioanele de oameni care utilizeaza WordPress pentru site-ul dvs., introducerea datelor structurate va va fi extrem de usoara.

Exista mai multe plugin-uri dedicate pe care le puteti utiliza. In opinia mea, cel mai bun este Schema App Structured Data.

Acest plugin va genera marcaje pentru intregul site si puteti edita manual marcajul dorit.

Acum, cand doriti sa editati o postare sau o pagina de orice tip, aveti la dispozitie optiunea “Schema app Structured Data”.

De obicei, pluginul va adauga marcajul cel mai potrivit pentru site-ul dvs., dar puteti modifica ceea ce doriti.

Utilizarea Google’s Structured Data Markup helper

Pentru cei care nu folosesc WordPress, exista un alt mod usor de a introduce date structurate .

Aceasta metoda va functiona pentru orice site, indiferent de server sau tipul site-ului. 

Google ofera acest tool pentru a ajuta webmasterii sa adauge marcaje pe site-urile lor fara probleme.

Este simplu de utilizat. Mai intai, accesati pagina oficiala Google’s Structured Data Markup helper. Verificati daca este selectata optiunea “Website”:

Copiati si lipiti adresa URL a paginii unde doriti sa adaugati marcaje.

Apoi, alege una dintre cele 12 categorii furnizate de Google. Această selecție poate fi puțin limitativă, dar cu siguranță veți găsi o categorie care sa va satisfacă nevoile.

Eu voi folosi o pagina de blog pentru acest exemplu, astfel o sa aleg articles.

Dupa ce ati facut toate acestea, dati click pe “start tagging” .

Pe pagina urmatoare, veti vedea doua panouri. Panoul din stanga este continutul paginii dvs., iar cel din dreapta este instrumentul de marcare.

Pentru a marca orice, evidentiati-l in panoul din stanga.

De exemplu, pentru a marca titlul articolului, selectati titlul complet ca pe un text normal. Veti vedea o fereastra pop-up care va va oferi optiuni pentru diferite etichete de marcare.

Selectati “Name”.

Va fi afisata modificarea reflectata in panoul din dreapta in “My data items” .

Dati click pe “Create HTML“.

Instrumentul genereaza un cod HTML in format JSON-LD pe care il puteti introduce in codul paginii

Nu este obligatoriu sa marcati toate elementele, dar va sfatuiesc sa o faceti.

Date structurate si semantica

Intregul scop al datelor structurate este de a comunica mai bine cu motoarele de cautare precum Google. Atunci cand Google intelege entitatile la un nivel mai profund, acesta ofera rezultate mai bune utilizatorilor.

Google a declarat ca datele structurate folosite corespunzator iti pot imbunatati vizibilitatea in rezultatele cautarii.

De exemplu, cu recenzii structurate, Google poate afisa cele mai bune magazine din Bucuresti pe baza evaluarilor de la inceputul rezultatelor.

Pe masura ce internetul continua sa se dezvolte, nevoia unui flux mai coerent al acestor informatii va creste.

Acum, devine responsabilitatea SEO si a proprietarilor de site-uri web sa tina pasul cu aceasta schimbare prin implementarea datelor structurate intr-un mod corect.

In special, Google recomanda adaugarea de schema markups pe doua tipuri de elemente:

 • Elemente de continut, cum ar fi articole, retete sau videoclipuri.
 • Liste de articole precum retete si evenimente.  

Daca aveti nevoie de ajutor pentru a ca imbunatatii vizibiliatea pe web, nu ezitati sa ma contactati.

About the author

Alin O. Codruț Bolboacă

Alin O. Codruț Bolboacă, SEO Manager cu 10+ ani de experiență, a studiat in Milano si deține o diplomă în marketing digital. Este certificat de Facebook Ads și Google Ads. A lucrat cu clienți variind de la start-up-uri locale la multinaționale, oferind rezultate notabile. Vorbind fluent engleza și italiana, Alin colaborează cu clienți internaționali și se adaptează la diverse piețe. Urmăriți articolele sale pe acest site și conectați-vă pe LinkedIn.

Lasă un comentariu